Att förstå huden – Vilka faktorer är det som påverkar om huden mår bra?

7 min läsning
Visa mer

Hudens tillstånd och utseende är viktiga för vårt allmänna välbefinnande. När huden mår bra arbetar den hårt för att skydda våra kroppar mot stress från omgivningen såsom irriterande ämnen, allergener och mikrober, reglerar temperaturen och både känns och ser slät, lugn och fuktad ut samt har en jämnare ton. Det finns många faktorer, både inre och yttre, som påverkar hudens tillstånd och har betydelse för hur den känns och ser ut. Vissa faktorer kan vi inte påverka, men många kan vi. Noggrann hudvård kan skydda huden och få den att motverka ålderstecken längre in i livet.

Vilka är de inre faktorer som påverkar huden?

De inre (endogena) faktorer som påverkar huden är bland annat genetik, hormoner och vissa tillstånd såsom diabetes.

Inre faktorer som påverkar huden: genetik

Spädbarn som tittar bortåt
Dina gener bestämmer din hudtyp.
Kvinna med rynkor och åldrande hud
Generna bestämmer också hudens biologiska åldrande.
Person som kliar på sitt ben
Många hudtillstånd bestäms av generna

Personers gener bestämmer deras hudtyp (normal, torr, fett eller blandad) och påverkar deras allmänna hudtillstånd.

Hudens genetiska och biologiska åldrande

Generna bestämmer också hudens biologiska åldrande som karakteriseras av:

  • Minskad cellförnyelse.
  • Minskad utsöndring från talg- och svettkörtlar.
  • Degenerering av bindväven så att huden får sämre förmåga att binda vatten och blir mindre fast.
  • Degenerering av elastiska fibrer, vilket resulterar i minskad elasticitet i huden.

Hudens biologiska åldrande ska inte blandas ihop med hudens förtidiga åldrande, som är orsakad av yttre faktorer som exempelvis solen och kan påverkas.

Anlag för hudtillstånd såsom  atopisk dermatit, psoriasis och iktyos bestäms också av våra gener. De som till exempel föds med ett genetiskt underskott av filaggrin (ett protein som finns i huden) har hud med en svagare barriärfunktion och är benägna att få känslig hud och atopisk dermatit. Med sådana anlag kan huden reagera snabbare på stress och ökad yttre påverkan, därför är det viktigt att följa ordentliga hudvårdsrutiner.

Det finns också vissa sjukdomar, såsom diabetes och njursjukdomar, som kan påverka hudens tillstånd.

Inre faktorer som påverkar huden: hormoner

Kvinna som berör sin hud i ansiktet
Hormonförändringar kan påverka huden och orsaka akne.
Gravid kvinna med sin hand på magen
Graviditet kan orsaka hyperpigmentering och påverka hudens fuktbalans.

Hormoner och förändringar i hormonnivåerna kan ha en betydande påverkan på huden:

  • Hormonförändringar kan utlösa akne i puberteten.
  • Under graviditeten kan hormonerna öka produktionen av melanin och en form av hyperpigmentering känd som melasma kan uppstå.
  • De kvinnliga östrogennivåerna sjunker som en del av åldrandeprocessen och i synnerhet efter menopausen. Östrogen har en fördelaktig effekt på fuktbalansen i huden och när den sjunker uppstår strukturella förändringar och åldersrelaterad atrofi i huden.

Vilka är de yttre miljöfaktorer som påverkar huden?

Det finns många yttre (exogena) faktorer som påverkar hudens tillstånd. När hudens naturliga balans rubbas får den minskad förmåga att fungera som en skyddande barriär och blir känsligare. De yttre faktorer som påverkar hudens hälsa avgörs av vår omgivning, vårt allmänna hälsotillstånd och de livsstilsval vi gör.

Yttre faktorer som påverkar huden: klimatet

Långvarig exponering för solen gör att fria radikaler bildas.

Vädret kan ha en betydande påverkan på huden:

Sol
Sol i måttliga mängder är bra för vårt allmänna välbefinnande, men för mycket kan skada huden. Solstrålarna påverkar huden på olika sätt:

  • UVB-strålar orsakar solsveda.
  • UVB-strålar och till viss del UVA-strålar har kopplats till skador i DNA som kan orsaka cancer. Synligt högenergiljus (HEVIS) kopplas inte till hudcancer men kopplas till solinducerat åldrande.
  • Både UVA-strålar och HEVIS-ljus kan få huden att åldras i förtid (fotoåldrande).
  • Soleksem orsakas oftast av UVA-strålar men kan även framkallas av UVB.
  • UVA- och UVB-strålar och HEVIS-ljus kan orsaka hyperpigmentering och kan bidra till tillstånd såsom åldersfläckar (även kallade solfläckar) och melasma.

Du kan läsa mer om skillnaderna mellan solens strålar i Hur påverkar strålar från UVA, UVB och HEVIS-ljus huden? samt få veta hur du bäst tar hand om huden i Varför behöver jag särskilt solskydd för ansiktet?

Kallt väder kan få huden att torka ut.

Temperaturen
Extrema temperaturer och snabba temperaturväxlingar påverkar huden.

I kalla förhållanden reagerar huden genom att dra samman blodkärlen för att förhindra att kroppen förlorar för mycket värme. Ihållande kalla temperaturer minskar talgproduktionen och får huden att torka ut. Läs mer i torr hud.

I varma och fuktiga förhållanden (exempelvis i tropiska länder eller i en bastu) producerar svettkörtlarna mer svett, vilket ger huden fukt och glans och gör den i vissa fall aknebenägen. Låg luftfuktighet, som i flygplanskabiner eller på grund av centralvärme, kan få huden att bli uttorkad och känsligare.

Vissa hudtillstånd, till exempel rosacea kan också utlösas av varma temperaturer. Detta är ett av skälen till att man brukar rekommendera varmt vatten och inte hett vatten för att tvätta ansiktet, händerna och i badet.

Yttre faktorer som påverkar huden: olämplig hudvård och kemikalier

Starka hudvårdsprodukter, olämplig hudvårdsrutin och exponering för vissa kemikalier på arbetsplatsen kan stressa huden:

Aggressiva produkter
Huden är till sin natur lätt sur med ett pH-värde på mellan 4,7 och 5,75. Aggressiva rengöringsprodukter och fuktgivande produkter med ett basiskt pH-värde överbelastar hudens naturliga förmåga till neutralisering, skadar cellstrukturen och försämrar barriärfunktionen i de yttersta hudlagret, epidermis. Resultatet är att huden kan torka ut och bli känslig eller hyperkänslig.

När huden är känslig är den mottaglig för hudinfektioner och utbrott av sjukdomar såsom  atopisk dermatit eller rosacea. Känslig hud (som kännetecknas av en försvagad skyddsbarriär) och hyperkänslig hud (som har hyperkänsliga nervfibrer) är båda särskilt benägna att torka ut och få skador på grund av starka produkter.

Kvinna som applicerar peeling i ansiktet
Peelingprodukter kan skada hudens pH-balans.
Kvinna som jobbar med hår där det används starka kemikalier
De som jobbar med kemikalier måste ta extra väl hand om sin hud.

Vissa kemiska peelingprodukter kan ha liknande effekt och det är viktigt att prata med en hudläkare för att höra om en viss behandling passar din hud.

Vissa personer påverkas särskilt av aggressiva produkter:

  • Små barn och äldre: Ung och gammal hud har mindre motståndskraft eftersom hudbarriärens funktion antingen inte är fullt utvecklad eller håller på att avta. Läs mer i hud under olika åldrar.
  • De som utsätts för kemikalier på arbetet: Personer som jobbar som frisörer, stenarbetare och industriarbetare kommer regelbundet i kontakt med rengöringsmedel, lösningsmedel, lacker och färger – som alla är skadliga för huden.
  • Personer med hyperkänslig hud
    Hyperkänslig hud kännetecknas av en försämrad hudbarriär och hyperreaktiva nervfibrer i epidermis. Aggressiva produkter kan skada hudbarriären och trigga de underliggande nervfibrerna, vilket skapar en obehaglig känsla.

Läs mer om hur du tar hand om huden på kroppen och i ansiktet samt vikten av att välja rätt hudvårdsprodukter.

Bild på hand som vrider om kran till ett badkar
Använd hellre varmt vatten än hett vatten. Hett vatten kan utlösa vissa hudirritationer.

Att tvätta sig för ofta
Att duscha eller bada för ofta, för länge och med vatten som är för varm innebär att huden förlorar sina naturliga fuktbindare (även kallade NMF) och ytlipider. Huden torkar ut och blir sträv. pH-värdet hos frisk hud är lätt surt och om man tvättar sig ofta med kranvatten, som kan vara allt från neutralt till lätt basiskt, kan det påverka hudens naturliga balans och försämra dess skyddande barriärfunktion. Läs mer om hur man tar hand om kroppen och en daglig hudvårdsrutin för ansiktet.

Yttre faktorer som påverkar huden: kosten

Bild på kvinna som dricker vatten som har en positiv effekt på hudens välmående
Drick mycket vatten

En balanserad kost bidrar till att hålla huden frisk. Ät mycket av:

  • Frukt, grönsaker, fullkorn och lätt protein (fisk istället för kött)
  • Mat som är rik på antioxidanter. Det är bland annat: gula och orangea frukter och grönsaker (t.ex. morrötter och aprikoser), blåbär, gröna bladgrönsaker (t.ex. spenat), tomater, ärtor, bönor och linser, fisk som är rik på omega-3-fetter och nötter.

Dieter som utesluter en viss grupp av livsmedel och dess näringsvärde är på det hela taget inte bra för hudens hälsa. Man bör dock begränsa intaget av sötsaker ochmejeriprodukter. Det är också viktigt att dricka mycket vatten, särskilt för äldre personer.

Det finns ingen tydlig koppling mellan kosten och orsakerna till akne.

Yttre faktorer som påverkar huden: livsstilen

Sunda livsstilsval kan bidra till att fördröja den naturliga åldrandeprocessen och förebygga hudproblem:

Bild på person som mediterar som kan bidra till mer välmående hud
Stresshantering kan bidra till frisk hud.
bild på sovande kvinna för att illustrera att sömn har en positiv effekt på hudens välmående
En god natts sömn ger cellerna en chans att reparera sig.

Stresshantering
Okontrollerad stress kan göra huden känsligare och orsaka problem som till exempel akne. Stress måste hanteras: att minska arbetsbelastningen, att skapa tid för fritidsaktiviteter och avslappningstekniker kan hjälpa.

Motion
Regelbunden motion har en positiv inverkan på hudens hälsa och den allmänna konditionen.

Sömn
En god natts sömn ger cellerna en chans att återhämta sig och hjälper huden att förnyas.

Sluta röka 
Tobaksrök är en viktig källa till fria radikaler som skadar huden. Rökning gör att huden ser äldre ut och bidrar till rynkor genom att:

  • De tunna blodkärlen i hudens inre lager drar ihop sig. Detta ökar blodflödet och tömmer huden på syre och näringsämnen som A-vitamin.
  • Kollagenet och elastinet skadas: de fibrer som ger huden sin styrka och elasticitet.

Yttre faktorer som påverkar huden: mediciner

Bild på person som tar medicin vilket kan ha biverkningar på hudens välmående
Vissa läkemedel och behandlingar kan ge biverkningar som torr eller irriterad hud.

Vissa mediciner (t.ex. cellgifter, vätskedrivande medel, laxermedel och lipidsänkande läkemedel som ibland används för att behandla hjärt-kärlsjukdomar) och medicinska behandlingar (t.ex. strålning och dialys) kan göra huden känsligare och torrare.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.