Kvinnas ansikte.

Förebyggande hudvård Hur du kan bromsa hudens åldrande

Vår hud börjar åldras när vi är runt 25 år. Orsakerna till hudens allmänna åldrande kan delas in i två grova kategorier: Inre och yttre. De inre faktorerna, som kronologiskt åldrande och genetiska förutsättningar, kan inte förändras. Men de yttre faktorerna kan kontrolleras med en holistisk approach för förebyggande åtgärder.

Våra bästa produktval för att förebygga åldrande hud

Strukturen hos mogen hud

Huden består av tre olika lager

Åldrande kan ske i alla lager och i varje hudlager förekommer olika synliga tecken på åldrande.

Epidermislager

 • Förändringar: Långsammare cellomsättning, minskad lipidproduktion.
 • Yttre tecken: Grövre, torrare struktur med fina linjer och rynkor. Känsligare för UV-ljus, mindre effektiv läkningsprocess och mer benägen att få infektioner.

Dermallager

 • Förändringar: 1 % årlig minskning av kollagenet och en minskning av elastinnivåerna. Minskat blodflöde.
 • Yttre tecken: En mindre elastisk hud som är mer benägen att skadas och få rynkor. Förlust av densitet och lyster. Minskning av den rosiga glöd som präglar ung hud.

Subdermala lager

 • Förändringar:  En minskning i både storlek och antal av fettceller. Minskad differentieringskapacitet.
 • Yttre tecken: En volymförlust, djupare rynkor och insjunkna kinder. Försämrad sårläkning.
Grafisk illustration av huden och dess lager.
Hudens åldrande påverkar varje lager (1. Epidermislager, 2. Dermislager, 3. Subdermala lager) i huden på olika sätt.

Hur strukturen hos huden åldras

Åldrandet sker på grund av en kombination av inre faktorer och yttre livsstilsfaktorer. Hudens allmänna åldrande sker i alla delar av hudens struktur.

LÖSNINGAR

Hur kan man förhindra förtida åldrande?

Åldrande är en naturlig process som inte kan undvikas. De synliga tecknen på hudens allmänna åldrande kan dock minskas. Det är bra att se över de livsstilsval som påverkar huden. Dessa externa faktorer aktiverar alla frisläppning av fria radikaler i kroppen, en process som kallas oxidativ stress. Fria radikaler skadar alla delar av hudcellerna och påskyndar de synliga tecknen på åldrande: rynkorförlust av densitet och lyster samt förlust av volym.

Undvik omfattande solexponering

Både långvarig och daglig solexponering utlöser en process orsakas av oxidativ stress. Solens effekter på hudens allmänna åldrande ska inte underskattas.

 

80 % av hudens förtida åldrande är ett resultat av de skadliga effekterna av UV-strålar.

Trots att huden har förmåga att skydda sig mot solen genom solbränna och genom att epidermis blir tjockare, finns det en gräns. Denna gräns varierar från person till person, och om den överskrids medför det bestående skador på huden och ett påskyndande av ålderstecknen.

När vi utsätts för solljus, även på vintern, exponeras huden för skadlig UV-strålning. Läs mer om effekterna av både UVA och UVB på huden här. Detta kan leda till solbränna, solsveda, ojämn pigmentering, åldrande hud och i värsta fall, till och med hudcancer. Det behövs ett engagemang i solskydd för att minska de skadliga effekterna av solen. En integrering av lämpliga SPF-produkter i den dagliga hudvårdsrutinen hjälper. Välj ett lämpligt solskydd utifrån din hudtyp, pigmentering och solens intensitet på den aktuella platsen. Läs mer om solskydd för ansiktet.

Kvinna med vit huvudbonad.
Långvarig och daglig solexponering får huden att åldras.
Kvinna som applicerar solspray på sin underarm
Konsekvent användning av solskydd är viktigt.

Sluta röka

Kemikalierna och nikotinet i cigaretter utlöser oxidativ stress på samma sätt som föroreningar. Att sluta röka är en viktig del av en holistisk approach för att fördröja hudens allmänna åldrande.

Lämplig hudvårdsrutin

Eftersom hudens allmänna åldrande börjar vid 25 års ålder, ska förebyggande åtgärder vidtas så snart som möjligt för att bromsa processen och förhindra framtida skador. Att sköta huden med en god hudvårdsrutin bidrar till att minska tecknen på hudens allmänna åldrande. Vilka produkter som ska användas beror på det huvudsakliga problemet: rynkorvolymförlust eller en förlust av densitet och lyster.

 • Rengöring med en produkt som avlägsnar make-up och smuts utan att påfresta huden, är det första steget. Den ska vara mild och inte torka ut huden.
 • Använd sedan lämpligt ansiktsvatten för att förbereda huden för nästa steg.
 • Var omsorgsfull så att huden får den fukt och näring den behöver. Detta bidrar också till att motverka effekterna av åldrande som ofta inkluderar ålderstorrhet.
 • Om du räknar med att vara i solen under dagen ska du applicera ett effektivt solskydd för ansiktet före vårdprodukten, oberoende av vilket ålderproblem du behandlar.
Kvinna som tvättar ansiktet
En bra ansiktsrengöring ska vara mild och inte torka ut.
Kvinna applicerar vårdprodukt på kinderna
Vårdfasen av en bra hudvårdsrutin ger viktiga aktiva ingredienser som fördröjer åldrandet.

Hälsosam mat

Frisk hud behöver också återfuktning inifrån.

När du dricker stödjer du hudens återfuktning.

Oxidativ stress skadar huden, men du kan begränsa den här processen genom att äta rätt livsmedel. En kost som är rik på frukt och grönsaker är rik på antioxidanter och mikronäringsämnen. Antioxidanter är molekyler som kan neutralisera fria radikaler. Om du ändrar kosten så att den inkluderar fler av dessa viktiga livsmedel kan du bidra till att inte bara göra åldrandet till följd av oxidativ stress långsammare utan även de interna orsakerna till hudens allmänna åldrande.

Kvinna som äter ett äpple
Färska frukter och grönsaker är rika på antioxidanter som vitamin C, vitamin A och vitamin E.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna om Eucerin
Prenumerera