Eczema on eyelid

Atopisk dermatit på ögonlocken Orsakerna, symtomen och hur man bäst lugnar och tar hand om huden

Atopisk dermatit (även känt som atopiskt eksem) är en kronisk (dvs. en ihållande eller långvarig) hudsjukdom som kännetecknas av torr, fjällande och kliande hud. Det kan uppstå var som helst på kroppen och bryta ut i ansiktet.
Den här artikeln fokuserar på atopisk dermatit på och runt ögonlocken. Den går igenom hur man ser om du eller ditt barn har det, möjliga orsaker och utlösare samt ger rekommendationer om hur man tar hand om atopisk hud i vardagen och lindrar och lugnar den under utbrott.

Här är våra bästa produktval för atopisk dermatit på ögonlocken:

Hur vet jag om jag har atopisk dermatit runt ögonen?

Om huden runt ögonen är torr, röd och kliande kan det vara så att du har atopisk dermatit. En del personer upplever även en brännande känsla.

Om du eller ditt barn redan har atopisk dermatit på andra delar av kroppen är det troligt att symtomen runt ögonen har med detta att göra. Atopisk dermatit i ansiktet är särskilt vanligt hos spädbarn och barn men även många vuxna har det. Du kan läsa mer i Atopisk dermatit och spädbarn, Atopisk dermatit och barn samt Atopisk dermatit och vuxna.

Om du undrar över dina symtom ska du prata med din läkare, som kan ge dig en diagnos och råd.

Om du eller ditt barn inte har atopisk dermatit finns det flera andra varianter av dermatit som också är vanliga runt ögonen och som uppvisar mycket liknande symtom. De kan vara:

  • Seborroiskt eksem (eller mjälleksem): Denna typ av eksem tros orsakas av en reaktion mot jästsvamp på hudens yta och kan också drabba kanterna på ögonlocken. Huden blir röd med gula flagor men kliar sällan. Seborroiskt eksem kan drabba både barn och vuxna men när det uppträder i ögonområdet är det oftast vuxna som drabbas. Du kan läsa mer om seborroiskt eksem i allmänhet här.
  • Kontakteksem: Kontakteksem är vanliga på händerna och är ett rött, irriterat utslag som orsakas av en allergisk reaktion mot något som huden är eller har varit i kontakt med. Den vanligaste formen av kontakteksem runt ögonen orsakas av en allergisk reaktion mot nagellack. Den uppstår när man gnuggar ögonen med målade naglar, men andra typer av makeup kan också orsaka reaktioner i området runt ögonen.

Du kan läsa mer om symtomen på atopisk dermatit och hur de skiljer sig åt mellan olika områden på kroppen i Atopisk dermatit i ansiktet, Atopisk dermatit i huvudet/hårbottenAtopisk dermatit på händerna och Atopisk dermatit på olika ställen på kroppen.

Vad orsakar atopisk dermatit på ögonlocken?

Huden runt ögonen och på ögonlocken är särskilt känslig: den är runt tre gånger så tunn som resten av huden i ansiktet (och runt fyra till sex gånger så tunn som huden på kroppen). Du kan läsa mer i huden på olika delar av kroppen. Detta gör den särskilt benägen att torka ut och bli irriterad.

När huden i detta område har blivit torr och irriterad förvärrar kliandet symtomen mycket snabbt eftersom huden runt ögonen skadas så lätt.

Du kan läsa mer om generella orsakerna och utlösarna till atopisk dermatit i Att förstå atopisk dermatit.

dermatit
Atopisk dermatit runt ögonen kan vara obehagligt och jobbigt

Hur ska jag ta hand om atopisk hud på ögonlocken?

Atopisk dermatit har två tydliga faser, så anpassa din hudvård efter vilken fas den är i:

Varje dag och under perioderna mellan utbrotten: 
Eftersom huden runt ögonen är så känslig behöver du välja en mild, parfymfri ögonmakeupborttagning, rengöring och fuktcreme. Försök att undvika produkter som innehåller parfym och konserveringsmedel eftersom de kan irritera huden.

Under den akuta fasen när huden blossar upp:
Be din läkare om råd om hur du kan lugna och ta hand om huden runt ögonen under ett utbrott. Han eller hon kan skriva ut kortison, som effektivt kan lindra symtomen.
Du kan läsa mer om möjliga orsaker till utbrott samt hur man lugnar och tar hand om atopisk hud under ett utbrott i Att identifiera och hantera utbrott.

Eczema on eyelids needs gentle cleansing
Använd en mild ögonmakeupborttagning på atopiska ögonlock

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

  • Läs om och testa våra nya produkter
  • Delta i tävlingar
  • Få senaste nyheterna inom hudvård
  • Få professionella hudvårdstips
  • Ta del av erbjudanden och kampanjer
  • Och mycket mer!