Atopisk dermatit – Vilka delar av kroppen påverkas mest?

3 min läsning
Visa mer

Atopisk dermatit kan uppstå var som helst på kroppen. Den här artikeln går igenom de delar som oftast drabbas och redogör för orsaker och utlösande faktorer samt hur man tar hand om atopisk hud.

Vilka delar av kroppen påverkas oftast av atopisk dermatit?

Vissa delar av kroppen är mer utsatta för faktorer i omgivningen än andra: våra hårt arbetande händer tvättas regelbundet och är den del av kroppen som oftast utsätts för kemikalier. Den här typen av exponering gör huden mottaglig för atopisk dermatit. Ålder är en annan faktor som påverkar platsen för sjukdomen.

Några av de områden som oftast drabbas:

Atopisk dermatit uppträder ofta i armvecken

Ansikte och hals
Atopisk dermatit i ansiktet är vanligt hos spädbarn och barn och uppträder på kinderna, bakom öronen, i halsvecken hos spädbarn och på det känsliga området runt ögonen. 

Huvudet och hårbotten
Seborroiskt eksem (mjälleksem) (kallas även skorv) är vanligt hos spädbarn men vuxna kan också få atopisk dermatit i hårbotten.

Du kan läsa mer i Atopisk dermatit i ansiktetAtopisk dermatit i hårbotten och Atopisk dermatit på ögonlocken.

Händerna: atopiskt dermatit på händerna är vanligare hos vuxna än hos barn och orsakas ofta av en reaktion mot kemikalier, frekvent handtvätt eller temperaturförändringar som händerna utsätts för. 

Armar och ben: spädbarn och barn är särskilt drabbade av atopisk dermatit på armar och ben.

Läs mer i Atopisk dermatit på händerna och Atopisk dermatit hos spädbarn och barn.

Vad orsakar eller utlöser atopisk dermatit på olika delar av kroppen?

Atopisk dermatit är en inflammatorisk torr hudsjukdom. Den är till stor del ärftlig och är kopplad till en försämrad funktion hos hudbarriären och ett försvagat immunförsvar. Det finns många olika faktorer som kan trigga igång symtom hos någon som har anlagen. 

Irriterande ämnen och allergener i omgivningen kan trigga igång en reaktion hos dem som redan har anlag för atopisk dermatit och i vissa fall orsaka liknande reaktioner hos personer som inte har haft atopisk dermatit tidigare. Så är ofta fallet med kontakteksem på händerna och ibland när det gäller atopisk dermatit på ögonlocken.

Läs mer om dem i Att förstå atopisk dermatit.
Läs mer i Atopisk dermatit på händerna och Atopisk dermatit på ögonlocken.

Hur ska jag ta hand om atopisk hud på olika delar av kroppen?

Eftersom det inte finns något känt botemedel mot atopisk dermatit är det bästa sättet att ta hand om huden att hitta och undvika eventuellt utlösande faktorer så att du kan skjuta upp och minska symtomen.

Medicinsk behandling och en regelbunden och effektiv hudvårdsrutin kan också bidra till att hantera symtomen.

 Läs mer om vad du kan göra i Att förstå atopisk dermatit.

Atopisk dermatit har två tydliga faser:

Den vård du ger din eller ditt barns hud bör anpassas till varje fas och till den del av kroppen där det uppträder.

Ta reda på hur du tar hand om atopisk hud i Hur man sköter om ung atopisk hud och Hur man sköter om vuxen atopisk hud. För råd om hur du tar hand om särskilda delar av kroppen kan du läsa Atopisk dermatit i ansiktetAtopisk dermatit på ögonlocken, Atopisk dermatit på huvudet och i hårbotten och Atopisk dermatit på händerna.

Produkter som kan intressera dig

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.