face

Atopisk dermatit i ansiktet Symptom, orsaker och sätt att hantera dem

Atopisk dermatit är en mycket vanlig kronisk hudsjukdom som drabbar vuxna, barn och spädbarn. Huden i ansiktet och på kroppen blir mycket torr och lättirriterad. Normalt har atopisk dermatit två faser: en aktiv fas (när eksemet blossat upp) och en inaktiv fas. Det är viktigt att personer som lider av sjukdomen skyddar huden även under inaktiva faser för att förlänga intervallet fram till nästa aktiva fas.

TECKEN OCH SYMPTOM

Vad är atopisk dermatit?

Atopisk dermatit (eller atopiskt eksem) är en icke smittsam kronisk sjukdom, där huden i ansiktet och/eller på kroppen ständigt är torr, kliar och blir irriterad. Det är med andra ord en inflammatorisk sjukdom, som blir allt vanligare framför allt i västvärlden. Sjukdomen drabbar 10 % av världens befolkning (10–20 % av alla barn och 2–5 % av alla vuxna), och under de senaste 30 åren har antalet fall ökat med 200–300 %.

Oftast drabbas spädbarn och små barn. Hos 90 % av alla patienter uppträdde symptom före fem års ålder och hos 80 % före två års ålder.

Hos små barn och spädbarn är det oftast huden i ansiktet som drabbas. När de blir äldre kan dock eksemet spridas till resten av kroppen. Atopisk dermatit i ansiktet drabbar människor i alla åldrar och uppträder vanligtvis som torra och fjällande fläckar i hårbotten, pannan, runt ögonen och bakom öronen. Det är även vanligt att eksemet blossar upp på kinderna, särskilt hos spädbarn.

Symptomen skiljer sig från person till person, och beroende på årstiden och dagsformen. Personer som lider av sjukdomen beskriver två distinkta faser för den atopiska huden: den inaktiva fasen (intervallet mellan två skov) och den aktiva uppblossningsfasen.

Illustration av atopisk hud.
1. Om hudens barriärfunktion är skadad tränger mikroorganismer lättare in. 2. Aktivering av immunceller, inflammation 3. Klåda

Symptom när eksemet blossar upp akut: lätt till intensiv klåda; huden är röd till djupröd, fjällar, är ojämn till svullen, öm och kan lätt börja blöda.

Under en vilofas är symptomen torr till mycket torr hud som kan fjälla lite och lätt blir irriterad (ett tillstånd – inte en sjukdom – som även kallas xeros), och det drabbade området kan ha små, läkta sprickor.

Precis som själva problemen som orsakar hudirritationen kan atopisk dermatit leda till andra fysiska och psykiska besvär, t.ex. sömnbrist, stigmatisering, stress och allmän brist på självkänsla– särskilt vid atopisk dermatit i ansiktet. Det kan leda till att personer med sjukdomen begränsar sitt dagliga liv genom att ändra klädvanor, matvanor, hur de sminkar sig och vilka aktiviteter som de deltar i. Sjukdomen kan till och med påverka personernas relation till andra människor eftersom han eller hon känner sig mindre attraktiv när sjukdomen blossar upp.

Kvinnas ansikte i profil med rödflammig kind.
Atopisk dermatit kan leda till flera fysiska såväl som psykiska besvär, bland annat stigmatisering, stress och dålig självkänsla.
Flagande hud som ser infekterad ut.
Akuta symptom när eksemet blossar upp kan vara intensiv klåda, röd till djupröd hud, flagande och öm hud som kan börja blöda.

Det finns risk för atopisk dermatit om…

1. Din hud är torr och rödflammig och kan, till skillnad från torr och mycket torr hud, inte botas, bara hanteras.

2. Din hud fjällar, förtjockas och spricker lätt. Huden kliar mycket och blir lätt röd och inflammerad. Det beror inte bara på fuktbrist utan även på en störd omsättning av fettsyror, vilket leder till att hudens barriärfunktion bryts ned.

3. Din hud är torr med uppblossande eksem.

Om du är osäker på dina symptom ska du rådfråga en läkare eller hudläkare.

ORSAKER OCH UTLÖSANDE FAKTORER

Möjliga orsaker och utlösande faktorer till atopisk dermatit

Det finns inte en känd enskild orsak till atopisk dermatit. Och tyvärr inte heller något botemedel. Om du undviker de utlösande faktorerna och vårdar huden dagligen i förebyggande syfte kan du dock förlänga de friska vilofaserna för atopisk hud. Med akut behandling får huden snabb lindring och kan återhämta sig snabbt från ett uppblossat eksem.

Det finns ett antal genetiska förklaringar och miljöförklaringar till varför vissa människor utvecklar atopisk dermatit och andra inte. Dessa omfattar:

 • Genetiska kopplingar. Atopisk dermatit är den vanligaste formen av eksem och nära förknippad med astma och hösnuva. Om båda föräldrarna har atopisk dermatit är det 60–80 % sannolikhet att även deras barn får det.
 • Klimat/föroreningar. Sannolikheten att drabbas av sjukdomen verkar vara högre om man bor i ett i-land, i en storstad (särskilt där föroreningsnivåerna är höga) eller i ett kallt klimat. Jamaicanska barn som bor i London löper exempelvis dubbelt så hög risk att drabbas av atopisk dermatit som barn som bor i Jamaica.
 • Kön. Atopisk dermatit är lite vanligare hos kvinnor än hos män.
 • Moderns ålder när barnet föds. Ju äldre modern är när barnet föds, desto större är sannolikheten att barnet utvecklar atopisk dermatit.

Kvinna som använder inhalator.
Om en förälder har atopisk dermatit, astma eller hösnuva är det större sannolikhet att barnet drabbas av sjukdomen.
Storstad med mycket smog.
Att leva i ett område med höga föroreningsnivåer ökar risken för atopisk dermatit.
Den atopiska hudcykeln (även kallad cykeln för hudklåda)

Det finns fyra bakomliggande sjukdomsfaktorer till atopisk dermatit:

1. En ärftlig brist på filaggrin; brist på naturliga fuktgivare som aminosyror.

2. Störd ämnesomsättning av epidermala lipider (ceramider, kolesterol och fria fettsyror) och sämre förmåga att bilda barriärlipider.

Det leder till torr hud med en störd barriärfunktion, vilket gör det lätt för smittämnen att tränga in:

3. bakterietillväxt (Staphylococcus aureus) och utsöndring av superantigener

4. miljöfaktorer som irriterande ämnen, allergener och föroreningar.

Torr och irriterad hud blir inflammerad och kliar. Konstant klåda kan leda till konstant kliande. Det stör hudens barriärfunktion och skapar en fuktig och gynnsam tillväxtmiljö för bakterier. Detta kan i sin tur leda till hudirritation och efterföljande klåda och inflammationer. Och så fortsätter den atopiska hudcykeln (se illustration).

BIDRAGANDE FAKTORER

Andra bidragande faktorer

Det finns en rad andra faktorer som kan förvärra de befintliga symptomen. Dessa varierar från person till person. De inbegriper följande:

• viss mat och dryck (i synnerhet mejeriprodukter, nötter, skaldjur och alkohol)
• allergener (huskvalster, pollen och/eller damm)
• formaldehyd
• tvättmedel
• stress
• sömnbrist
• svett
• cigarettrök

Läs mer om faktorer som påverkar huden.

Kvinna som tittar ned, tar sig för pannan och ser bekymrad ut
Flera faktorer, bland annat stress och sömnbrist, kan förvärra symptomen för atopisk dermatit.
BEHANDLING

Hantera symptomen för atopisk dermatit

Trots att det inte finns något botemedel mot atopisk dermatit kan symptomen hanteras genom konsekvent och regelbunden hudvård.

Mjukgörande produkter

Mjukgörande produkter (kallas även fuktcremer) har en avgörande betydelse för denna hudvård och ska användas varje dag, oavsett om den drabbade personen är inne i en aktiv eller inaktiv fas. Produkterna omfattar lotioner, ansiktscremer, salvor samt bad- och duscholjor som smörjer kroppen så att den hålls smidig, återfuktad och skyddad mot irriterande ämnen. De förebygger även klåda och förlänger intervallet mellan två skov.

De mjukgörande produkternas uppgift är att förebygga att det atopiska eksemet blossar upp. Detta kallas för grundläggande behandling.

Kvinna som kopplar av i ett skumbad
Det är rekommenderat att du använder en bad- eller duscholja som återfuktar huden.
Kvinna som applicerar kräm på sin vänstra kind.
Om man lider av atopisk dermatit i ansiktet är det extra viktigt att en fuktcreme ingår i den dagliga hudvårdsrutinen.

Huvudingredienserna i mjukgörande produkter kan vara följande:

 • Omega-6-fettsyror från nattljusolja och druvkärneolja. De lindrar och tillför näring till den drabbade huden samtidigt som hudens naturliga skyddsbarriär stärks.
 • Licochalcone A (ett extrakt av lakritsrot). Det här är en naturlig antiinflammatorisk antioxidant som minskar hudrodnad och dämpar inflammationen.

Daglig personlig vård av atopisk dermatit i ansiktet

 • Svala temperaturer, särskilt på natten, kan mildra besvären eftersom svettning orsakar hudirritation och klåda.

 • Produkter för grundläggande hudvård förvaras bäst i kylskåp eftersom kalla cremer ger ytterligare lindring av klådan.

 • Makeup kan användas, men du bör använda produkter som är anpassade för känslig hud.

 • En dagbok kan hjälpa dig att hålla koll på hur viss mat och dryck påverkar symptomen.

 • Semester i områden med ett gynnsamt klimat, t.ex. vid Nordsjön, Atlanten, Döda havet, Medelhavet eller i höga bergsområden, kan också hjälpa.

 • Avslappningsövningar som yoga och meditation kan minska stress – en av de faktorer som kan påverka atopisk dermatit i ansiktet.

 • När det kliar är det bättre att klappa huden i stället för att riva. Att klappa lindrar huden men skadar den inte. Efter duschen klappar du försiktigt huden tills den nästan är torr. Smörj därefter direkt in dig med creme eller lotion.

 • Håll barnens naglar korta och släta för att undvika infekterade rivsår.

 • Undvik mekanisk irritation av hårda rengöringssvampar.

Kvinna som skriver något i en anteckningsbok.
Försök att sköta den dagliga vården genom att t.ex. föra dagbok.
Kvinna som slappnar av med ögonlappar på ögonen.
Ur ett helhetsperspektiv bör du undvika stress och försöka slappna av (använd exempelvis kylande ögonlappar). Stress kan utlösa symptomen för atopisk dermatit.

Om du är osäker på hur du ska hantera problemen ska du rådfråga en läkare eller hudläkare.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!