Hyperkänslig ansiktshud – Förstå tecknen, symptomen och orsakerna plus den hudvård som är tillgänglig

6 min läsning
Visa mer

Till skillnad från många andra hudproblem kan hyperkänslig ansiktshud sakna synbara tecken, trots att den är oerhört obekväm för den som är drabbad. Det är ett ganska vanligt problem. Studier har visat att förekomsten av det man själv uppfattar som känslig hud är hög i hela den industrialiserade världen och hudläkare i hela världen rapporterar att antalet fall ökar. Men med tanke på att symptomen är subjektiva kan inga exakta siffror verifieras.

Tecken och symptom

Vilka är tecknen och symptomen på hyperkänslig ansiktshud?

På grund av den försvagade hudbarriären är hyperkänslig hud sårbar för yttre stressfaktorer.

Hyperkänslig hud – en mer extrem version av känslig hud – har tre återkommande tecken och symptom, som sammantaget kallas "triangeln för hypersensitiv hud":

  • En försvagad hudbarriärfunktion som gör den mer mottaglig för irritationer än frisk hud
  • Hyperreaktiva sensorfibrer i epidermis
  • Rodnad, som ofta beror på inflammation

"Den försvagade hudbarriären leder också till ökade nivåer av vattenförlust genom epidermis som kan leda till torr ansiktshud."

De sensoriska fibrer som finns i epidermis reagerar snabbare och mycket kraftfullare än hos normal hud och aktiveras lätt av stressfaktorer som utlöser obehagliga förnimmelser, som visserligen är subjektiva, men inte unika. De beskrivs som sveda, en brännande, stickande känsla eller stramhet.

De obehagliga förnimmelser som är förknippade med hyperkänslig hud är inte synliga och därmed subjektiva.
Utlösande faktorer får utvidgade blodkärl att utvidgas ytterligare hos hud med benägenhet för synliga blodkärl, men till skillnad från kärl hos normal hud drar de sig inte samman efteråt

Dessa obehag som inte alltid syns kan bara bedömas utifrån anekdotiska berättelser. Det gör att det är svårt att ställa diagnos, eftersom olika personer tolererar smärta olika väl och beskrivningarna kan variera mellan olika personer.

Förnimmelserna kan komma och gå, beroende på om huden utsätts för utlösande faktorer. Hyperkänslig ansiktshud är oerhört utsatt för psykologiska, miljömässiga, mekaniska och hormonella faktorer och det är vanligt att den reagerar på exponering för externa faktorer som kemikalier, parfymer och tvättmedel. De här faktorerna är normalt ofarliga för normal, frisk hud. 

Hyperkänslig hud är ofta kopplad till torr hud och aknebenägen hud. Det är dock möjligt att ha båda problemen utan den svidande och brännande känslan, dvs. alla som har torr eller aknebenägen hud har inte alltid hyperkänslig hud. På samma sätt har hyperkänslig hud en benägenhet för rodnad, vilket kan ge en hud med benägenhet för synliga blodkärl och till och med rosacea. Det går dock att ha de här tillstånden utan att ansiktshuden behöver betraktas som hyperkänslig. 

Hyperkänslig rodnad tenderar att visa sig på kinderna, i T-zonen och på hakan. 

Läs mer om hyperkänslighet generellt

Läs mer om ansiktshud med benägenhet för rodnad

Om du misstänker att du har rosacea ska du söka råd hos läkare eller hudläkare, då tidig behandling kan minska riskerna för att tillståndet försämras.

Orsaker och utlösande faktorer

Orsaker och utlösande faktorer för hyperkänslighet

Även om symptomen kan skilja sig åt mellan olika individer är den gemensamma nämnaren för alla som har hyperkänslig ansiktshud den kontinuerliga pirrande, svidande, brännande känslan eller liknande förnimmelser. En del individer upplever också torrhet eller finnar, medan andra har en benägenhet för rodnad (benägenhet för synliga blodkärl eller till och med rosacea).

Dessa synliga och osynliga symptom kan utlösas av ett stort antal inre och yttre stressfaktorer. De kan också skilja sig från person till person, men det finns gemensamma utlösande faktorer som är kända för att försämra problemen.

Dessa inre och yttre stressfaktorer är:

Luftföroreningar kan göra symptom på hyperkänslig hud värre.
Psykologiska faktorer, som stress, kan utlösa hyperkänsliga hudreaktioner.

Miljöfaktorer
Dramatiska temperaturförändringar, extrem värme eller kyla, vind, sol eller föroreningar i atmosfären., ökade luftföroreningar, framför allt i stadsmiljöer, sägs ligga bakom det ökade antalet rapporter om problem med hyperkänslig ansiktshud. 

Externa faktorer
De här faktorerna tenderar att vara starka kosmetiska ingredienser som irriterar huden, som vissa rengöringsprodukter, parfymer, olämpliga tvättmedel, starkt kalkhaltigt vatten, bad, duschar och simbassänger.

En ökning av antalet personer som rapporterar allergiska reaktioner har på senare år ökat medvetenheten om behovet av kosmetika och tvättmedel som är rena och 0-procentiga – produkter som bara har ett begränsat antal ingredienser. 

Psykologiska faktorer
Stress, ilska eller intensiva känslor kan utlösa hyperkänslighet, vilket även hormonella faktorer kan, t.ex. menscykeln. 

Mekaniska faktorer
Fysisk påfrestning på huden sätter tryck på huden och kan skada den redan försämrade barriärfunktionen och aktivera de underliggande sensoriska fibrerna.

Bidragande faktorer

Hyperkänslig hud behöver en särskild, aktiv hudvårdsrutin som minimerar hudreaktionerna.
Alkohol är en av de utlösande faktorer som kan göra hyperkänslig hud sämre.

Den allmänna tumregeln för hyperkänslig ansiktshud är att ”less is more”. Med andra ord ska man göra det så enkelt som möjligt och inte utsätta huden för onödiga ingredienser som parfym eller färg.

Var också försiktig med kosten då kryddstark mat och alkohol kan fungera som stressfaktorer.

Olika individer reagerar på olika stimulerande faktorer och det är därför viktigt att identifiera de faktorer som påverkar varje individ. När det gäller exempelvis kosmetika och hudvårdscremer är det en bra idé att introducera en ny produkt i taget – helst genom att använda den på ett provområde på underarmen innan den används i ansiktet. Reaktionen kommer inte alltid omedelbart och en ny ingrediens ska inte införas förrän det visat sig att de tidigare ingredienserna inte ger upphov till några negativa reaktioner.

Ett annat sätt att undvika utlösande faktorer är att föra dagbok, där man noterar dagens temperatur, exponering för föroreningar, känslotillstånd, kontakt med kosmetika eller tvättmedel etc. och jämför dem med eventuella synliga eller osynliga reaktioner. Genom att identifiera utlösande faktorer kan man göra livsstilsförändringar för att minimera de här faktorernas inverkan. De psykologiska faktorerna kan exempelvis minskas genom yoga eller meditation.

För vissa personer är exponering för solen eller till och med SPF-ingredienserna i vissa solkrämer ett problem. Det finns dock många solkrämer som har ”rena” formler och som använder förpackningar som motverkar kontaminering.

Läs mer om hur du skyddar ansiktshuden mot solen

Lösningar

Hudvårdslösningar för hyperkänslig ansiktshud

Hyperkänslig är inte någon permanent hudtyp, utan snarare ett hudproblem som kan återföras till det normala. Det måste inte vara ett problem. Det enda som krävs är särskild, proaktiv hudvård.

För att lyckas med vården av hyperkänslig hud är det viktigt att inrikta sig på tre faktorer hos den hyperkänsliga huden (som sammantaget kallas "triangeln för hypersensitiv hud"):

  • Barriärdefekter. Hyperkänslig hud kännetecknas av en försvagad hudbarriär och har därför större benägenhet för irritationer.
  • Överreaktiva sensoriska fibrer När huden är känslig reagerar de sensoriska fibrerna i epidermis snabbare och starkare än hos normal hud, vilket utlöser obehagliga förnimmelser. 
  • Rodnad. Inre och yttre faktorer kan öka stressnivån hos huden och ge upphov till rodnad. 
Hyperkänslig hud har ökad vattenförlust genom epidermis och behöver därför regelbunden fuktgivning.

Den försämrade barriären kan stärkas genom regelbunden fukttillförsel som motverkar vattenförlusten genom epidermis och förhindrar att huden torkar ut. Fuktgivande cremer för hyperkänslig hud bör endast innehålla ett begränsat antal ingredienser för att minska risken för intolerans och allergiska reaktioner. För att skydda formlerna från oxidering bör de också använda förpackningar som motverkar kontaminering.

Eucerin har nu inkluderat en aktiv ingrediens som kallas SymSitive* i vårt sortiment för hyperkänslig hud. SymSitive* minskar överreaktioner hos de sensoriska fibrerna och balanserar hudens toleranströskel. Den lindrar aktivt och omedelbart irritationer och obehagliga förnimmelser i huden och ger omedelbar och långvarig hudkomfort.

* =reg. varumärke som tillhör Symrise AG, Tyskland

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig