Photoaging is premature skin aging caused by the sun

Fotoåldrande - solens inverkan på hudens åldrande Så undviker du rynkor orsakade av solen

Vad är fotoåldrande?

Överexponering mot solen är huvudorsaken till hudens förtidiga åldrande, vilket också kallas fotoåldrande. Solens UVA-strålar är den främsta orsaken, men synligt högenergiljus (HEVIS) kan också orsaka den oxidativa stress som skadar cellulärt DNA. Resultatet är att huden börjar få rynkor, blir slapp och utvecklar pigmentfläckar innan det egentligen är dags. Genom att se till att huden är ordentligt skyddad året om och att använda solskyddsprodukter kan hjälpa till att förebygga fotoåldrande.

Här är några av våra bästa solskyddsprodukter för att förebygga fotoåldrande:

Vad är skillnaden mellan hudens normala åldrande och hudens förtida åldrande?

När huden åldras förändras den:

  • När kollagenet och elastinet, som ser till att ung hud är fast, minskar så förlorar huden volym och blir slapp och utvecklar fina linjer och rynkor.
  • Huden får svårare att dra till sig och behålla den fukt den behöver och hudens egen produktion av naturliga fuktbindare minskar och den blir torrare.
  • Den kan utveckla ojämn pigmentering som till exempel mörka fläckar som kallas hyperpigmentering, som är en form av lentigo solaris (mer känt som åldersfläckar eller solfläckar). 

Det finns två typer av åldrande i huden – intrinsiskt och extrinsiskt:

Intrinsiskt åldrande
När vi blir äldre åldras även huden. Den här typen av åldrande är helt naturlig och det finns inget vi kan göra åt det. Det kallas intrinsiskt (eller kronologiskt) åldrande. Intrinsiskt åldrande beror på inre faktorer såsom genetik och hormonella förändringar som sker i olika stadier i livet.

Extrinsiskt åldrande
Extrinsiskt åldrande kan man å andra sidan kontrollera. Extrinsiskt åldrande beror på yttre  faktorer såsom miljön (väderförhållanden och solexponering), livsstilsval (såsom rökning och alkoholkonsumtion) och medicinering. Dessa faktorer kan få huden att åldras i förtid.

Photoaging is juse one type of skin aging
Hastigheten som huden åldras på beror på både inre och yttre faktorer
Photoaging: side-by-side comparison of effects of premature aging
Överdriven solning kan orsaka förtidigt åldrande.
Photoaging causes skin to age faster than normal
Åldrande hud förlorar volym och utvecklar rynkor.

Vad orsakar fotoåldrande?

Fotoåldrande orsakas av överexponering mot solen. Fotonerna i solens UVB-strålar absorberas av hudcellerna och orsakar direkta skador på cellulärt DNA. UVB är det som gör att man bränner sig i solen och den direkta DNA-skadan kan även leda till hudsjukdomar som bland annat hudcancer.

Medan denna direkta DNA-skada spelar en roll i hudens fotoåldrande är det solens UVA-strålar som är huvudorsaken till hudens förtidiga åldrande. UVA-strålar skadar även cellulärt DNA, men det sker indirekt: de utlöser bildandet av fria radikaler och det är dessa fria radikaler som skadar vårt DNA i en process som kallas oxidativ stress. Ny forskning har visat att synligt högenergiljus (HEVIS) bidrar till hudens förtidiga åldrande, men i betydligt mindre utsträckning än UVA. Läs mer i Hur solens UVA-, UVB- och HEV-strålar påverkar huden.

UVA-strålar är inte så starka som UVB-strålar, men det finns 30 till 50 gånger fler av dem och de är ungefär lika starka under dygnets alla ljusa timmar året runt, så därför är det viktigt att smörja in sig med solskydd varje dag, året runt, för att förhindra skador på lång sikt. Vi rekommenderar också att du letar efter solskyddsprodukter som innehåller skydd mot HEVIS-ljus.

Kliniska studier

Sett med blotta ögat Sett med en UV-kamera

En UV-kamera kan avslöja hudskador som beror på solen innan man kan se dem med blotta ögat.

Hur kan jag skydda huden mot fotoåldrande?

Det bästa sättet att skydda huden mot fotoåldrande är att begränsa den tid du tillbringar i solen, undvika den när den är som starkast, bära skyddande kläder och smörja in dig med solskyddsprodukter av hög kvalitet som erbjuder den skyddsnivå som din hud behöver. Vi rekommenderar även att du använder solskyddsprodukter som särskilt har utvecklats för att passa din hudtyp och hudens tillstånd. Eftersom ansiktet, händerna och dekolletaget är mer exponerade för solen än resten av kroppen behöver dessa områden särskilt och varaktigt skydd året runt för att kunna minska synliga tecken på åldrande.

Alla solskydd för ansikte och kropp i Eucerins solskyddsserie för vuxna innehåller Eucerins Advanced Spectral Technology som kombinerar pålitliga bredspektrums- och fotostabila UVA-/UVB-filter för mycket högt UV-skydd samt Licochalcone A, som är en kraftfull antioxidant som neutraliserar de fria radikaler som orsakas av UV- och HEVIS-ljus.

Eucerin Kids-serien med solskyddsprodukter för barn skyddar också känslig ung hud mot förtidigt åldrande. Läs mer i Varför behöver spädbarn och barn speciellt solskydd?

Om fotoåldrande är ditt dominerande hudtillstånd kan du använda dessa produkter för:

Ansiktet

Kroppen

Förutom Eucerins Advanced Spectral Technology innehåller produkterna Glycyrrhetinic Acid (Glycyrrhizinsyra), som stödjer hudens eget DNA-reparationssystem, och hyaluronsyra, som synbart minskar tecken på åldrande. De färgade produkterna innehåller även färgpigment som bidrar till att täcka ojämn pigmentering och omedelbart ge en jämn hudton.

Photoaging on facial skin
Bidra till att förebygga fotoåldrande genom att använda solskydd även molniga dagar
Sun protection that prevents photoaging
Solskyddsprodukter av bra kvalitet kan hjälpa till att förebygga fotoåldrande
Photoaging and Eucerin
Eucerins Advanced Spectral Technology skyddar huden mot fotoåldrande

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

  • Läs om och testa våra nya produkter
  • Delta i tävlingar
  • Få senaste nyheterna inom hudvård
  • Få professionella hudvårdstips
  • Ta del av erbjudanden och kampanjer
  • Och mycket mer!