Genetisk påverkan
Hudens fuktbalans påverkas också av genetiska faktorer. Vissa personer har fet hud och vissa har torr hud och de här hudtyperna är ärftliga, även om en individ inte nödvändigtvis har samma hudtyp som sina föräldrar. Dessutom tycks ljushyade individer ha större benägenhet för torr hud än personer med mörkare hy. Hudsjukdomar som atopiskt eksem, psoriasis, diabetes och iktyos har ofta en genetisk grund.
Hormonpåverkan
Förändrade nivåer av vissa hormoner, framför allt östrogen och testosteron kan påverka hudens fukt- och lipidnivåer. Detta är särskilt märkbart efter klimakteriet eller vid graviditet.
Ålder
När huden blir äldre minskar antalet talgkörtlar och svettkörtlar i huden, vilket leder till en minskad förmåga att producera svett och lipider. På samma sätt minskar också hudens vattenhalt och dess förmåga att binda fukt. De här faktorerna leder till torrhet, vilket i sin tur bidrar till att huden åldras och att fina linjer och rynkor utvecklas. Den övergripande termen för detta är ålderstorrhet.
Kost
I likhet med andra organ fordrar huden ett antal viktiga näringsämnen för att kunna fungera ordentligt. Detta inkluderar vegetabiliska oljor och vitaminer, särskilt vitamin C och E.