Torr och narig kroppshud Förstå orsakerna till torr och narig kroppshud för att kunna hitta en lämplig lösning

Huden är inte bara kroppens största organ, utan spelar en viktig roll för att reglera kroppstemperaturen och fungerar som en barriär som skyddar kroppen mot infektioner. Vissa delar av kroppen har dock en benägenhet att bli torra och spruckna, vilket leder till att huden förlorar sin förmåga att utföra dessa funktioner. En god hudvårdsrutin där du använder produkter som är särskilt sammansatta för narig och sprucken hud kan bidra till att återställa huden till ett friskare tillstånd.

Ett urval av våra bästa produktval för narig och sprucken hud

TECKEN OCH SYMPTOM

Symptom på narig kroppshud

Torr hud kan uppstå var som helst på kroppen, men vissa områden är mer benägna att bli mycket torra eller till och med nariga och spruckna.

Torr hud uppstår successivt och följer en progressiv process:

Torr hud känns stram och kan se lätt till måttligt narig ut. Ofta orsakar de första tecknen på torrhet inte särskilt mycket obehag, men att strunta i dem leder ofta till att torrheten blir allvarligare. 

Mycket torr hud kan vara väldigt stram och narig, fjällande, sprucken och klia. 

Kraftig torrhet kan också få huden att krympa och bli skör, vilket så småningom leder till att huden spricker, framför allt i områden som behöver böjas vid rörelse, t.ex. fotsulorna när man går. Huden kan bli inflammerad.

Symptom på narig och sprucken kroppshud:

 • Extrem stramhet
 • Extrem narighet
 • Hudsprickor
 • Intensiv klåda
Illustration av torr hud
Torr hud blir narig och sprucken när torrheten tränger in i hudens djupare lager.
Fötter med spruckna fotsulor
Fotsulorna brukar bli torra och spruckna.

Drabbade områden med torr och narig kroppshud

Huden på våra händer blir torr på grund av att vi tvättar dem ofta. Sprickorna uppstår ofta runt knogarna, eftersom huden där är stram och lätt kan spricka när den töjs.

Huden på fötterna, särskilt runt hälarna, blir ofta torr vilket leder till narig, sprucken hud som kan bli obekväm och i svåra fall smärtsam och inflammerad. Huden på hälarna måste vara tjockare för att klara trycket och rörelsebelastningen när man går och springer.

Läpparna har också en benägenhet att bli torra, framför allt hos aknepatienter som tar medicin oralt, då läpparna tenderar att spricka, vilket är mycket obehagligt och smärtsamt.

Närbild av torr hud på händer
Om man tvättar händerna ofta kan det bli ett problem för torr hud, eftersom huden runt knogarna kan spricka.
Kvinnas panna med röd och flagande hud
Torr ansiktshud kan bli narig och till och med se fjällig ut.

Sjukdomar och deras inverkan på kroppshuden

Torr hud, eller ”xeros” som är det medicinska namnet (grekiskans ”xero”, som betyder ”torr”, och ”osis”, som betyder ”sjukdom”) är en bred klassificering som innefattar torr hud oavsett orsak – inre eller yttre. Det finns också andra hudsjukdomar som leder till torr, narig och sprucken hud. Sjukdomar som psoriasis och atopiskt eksem i ansiktet eller atopiskt eksem på kroppen har bakomliggande inflammatoriska orsaker och huden ser röd och flagande ut samt kliar mycket.

Atopisk dermatit, psoriasis och diabetes

 • Atopiskt eksem drabbar ofta små barn, som utvecklar narig och irriterad hud på knänas baksida, på insidan av armbågarna och i området runt höfterna.
 • Hud som är drabbad avpsoriasishar ofta fläckar med torr, narig hud som kliar och som kan förekomma var som helst på kroppen.
 • Diabetes, antingen typ 1 eller typ 2, kan också leda till att huden blir torr, narig och kliar.

Närbild på rött och torrt hudområde
Vissa hudsjukdomar som är kopplade till torr hud ger symptom som rodnad, flagighet och klåda.

Du hittar mer infromation om torr och mycket torr hud och hudåkommor som atopiskt eksem på kroppen, psoriasis och xeros bland våra artiklar eller under Din hud i huvudmenyn. 

Om du oroar dig för eller är osäker på dina symptom rekommenderar vi att du besöker din dermatolog.

ORSAKER OCH UTLÖSANDE FAKTORER

Förstå orsakerna till narig kroppshud

Orsakerna till narig och sprucken torr hud varierar från dålig hudvård och miljöfaktorer till sjukdomar som atopiskt eksem och psoriasis. De här orsakerna påverkas av både inre och yttre faktorer.

Yttre faktorer som klimatförhållanden, olämpliga hudvårdsprodukter och miljö

Externa orsaker som kan påverka torr hud kan vara klimatförhållanden som påverkar hudens förmåga att behålla fukt eller användning av olämpliga hudvårdsprodukter.

Processen som gör huden torr, eller uttorkningen av huden, sker i två steg:

 • Huden blir torr när den börjar förlora sina naturliga lipider, vilket leder till att hudens ytbarriär bryts ned och på så sätt hindrar huden från att behålla fukt. Detta gör att hudens fuktförlust påskyndas. Bristen på vattenbindande naturliga fuktgivande faktorer gör att hudens övre lager blir uttorkade.
 • Torr hud blir narig och sprucken när torrheten tränger in i hudens djupare lager, vilket drabbar hudens aquaporiner, som är fuktkanaler i de djupare lagren i överhuden som reglerar fuktdistributionen inifrån.
Illustration av naturliga fuktgivare som avdunstar genom huden
En brist på vattenbindande naturliga fuktgivande faktorer (NMF) gör att hudens överlager blir uttorkade.

Miljö

 • Hård väderlek – varm, kall och torr luft stör hudens ytbarriär.
 • Säsongsförändringar – symptom på torr hud förvärras ofta under antingen vinter eller sommar.
 • Ultraviolett (UV) solljus kan påskynda hudens åldrande och huden blir mer benägen att bli torr när den åldras.

Hudvård

 • Om man tvättar sig ofta eller tar långa, varma bad eller duschar tar det bort lipiderna som utgör hudens barriär.
 • Olämplig hudvårdsrutin – Det är viktigt att följa en rutin och använda produkter som är lämpliga för torr hud. Det är särskilt viktigt att inte använda starka tvålar som tar bort naturliga hudlipider. Lär dig vilken hudvårdsrutin som passar din hud.

Medicinering

 • Torr hud är en biverkning av vissa läkemedel. Vanligt förekommande läkemedel som har denna biverkning är diuretiska blodtrycksläkemedel som ökar mängden vattenutsöndring från kroppen och vissa typer av antibiotika samt akneläkemedel som tas oralt.
Man som tvättar kroppen med tvål
Vissa tvålar är mycket hårda för huden och tar bort naturliga hudlipider.
Kvinna som tar ett piller
Vissa läkemedel kan ge torr hud. Fråga din läkare om ditt läkemedel kan bidra till denna biverkning.

Rådfråga alltid en läkare eller farmaceut om du är oroad över om ett läkemedel kan orsaka torr hud.

Inre faktorer

Genetisk påverkan

Hudens fuktbalans påverkas också av genetiska faktorer. Vissa personer har fet hud och vissa har torr hud och de här hudtyperna är ärftliga, även om en individ inte nödvändigtvis har samma hudtyp som sina föräldrar. Dessutom tycks ljushyade individer ha större benägenhet för torr hud än personer med mörkare hy. Hudsjukdomar som atopiskt eksem, psoriasis, diabetes och iktyos har ofta en genetisk grund.

Hormonpåverkan

Förändrade nivåer av vissa hormoner, framför allt östrogen och testosteron kan påverka hudens fukt- och lipidnivåer. Detta är särskilt märkbart efter klimakteriet eller vid graviditet.

Ålder

När huden blir äldre minskar antalet talgkörtlar och svettkörtlar i huden, vilket leder till en minskad förmåga att producera svett och lipider. På samma sätt minskar också hudens vattenhalt och dess förmåga att binda fukt. De här faktorerna leder till torrhet, vilket i sin tur bidrar till att huden åldras och att fina linjer och rynkor utvecklas. Den övergripande termen för detta är ålderstorrhet.

Kost

I likhet med andra organ fordrar huden ett antal viktiga näringsämnen för att kunna fungera ordentligt. Detta inkluderar vegetabiliska oljor och vitaminer, särskilt vitamin C och E.

Kvinnoansikte med mörk hy
På mörkare hud är ålderstecknen mindre allvarliga och börjar i ett senare skede.
Gravid kvinna som rör vid sin mage
Bristningar kan uppstå under graviditet – om man varje dag applicerar påfyllande lotioner eller kroppsoljor i kombination med försiktig massage av de drabbade områdena kan det bidra till att förhindra att bristningar utvecklas.
Kvinna som rör vid sin kind
Efter 25 års ålder blir huden successivt torrare och mindre elastisk med tiden.
BIDRAGANDE FAKTORER

Faktorer som kan bidra till narig kroppshud

Faktorer som påverkar hudens naturliga fuktbalans och som kan orsaka narig och sprucken hud är följande:

Hudvård

Användning av starka tvålar på huden tar bort dess naturliga lipider och fukt, vilket leder till narig och sprucken torr hud.

En bra hudvårdsrutin är därför mycket viktig för att förebygga och behandla narig och sprucken torr hud.

En lämplig fuktgivare bör appliceras ofta på det drabbade området. Det bästa tillfället att tillföra fukt är när huden är ren och lätt fuktig, exempelvis efter ett bad eller en dusch. Fuktgivare som innehåller sammansättningar som återställer de djupare hudlagrens funktion rekommenderas för mycket torr, narig och sprucken hud.

Att tvätta händerna ofta är också en bidragande faktor till narig och sprucken torr hud. Bad och duschar bör inte vara för varma eller för långa, eftersom detta gör att hudens naturliga lipider och naturliga fuktgivande faktorer försvinner från huden och minskar dess förmåga att behålla fukten.

Kvinna som använder en rengöringsprodukt i ansiktet
Det är viktigt att rengöringsprodukterna är tillräckligt skonsamma så att de inte tvättar bort hudens egna lipider.
Kvinna som applicerar kräm på kroppen
Hjälp att fylla på huden för att återställa dess fuktbalans genom att använda hudvårdsprodukter för torr hud.

Väder, säsonger, solexponering och yrkesrisker

Säsongsförändringar är en vanlig orsak till narig och sprucken torr hud. Under de hårda vintermånader är huden exponerad för kallt väder och användning av centralvärme inomhus som torkar ut huden. Huden blir narig och sprucken under den här perioden och om den inte behandlas kan de här sprickorna bli djupare och inflammerade.

Under de varma sommarmånaderna blir huden torr på grund av för stor solexponering. Solbränd hud är inte lika effektiv som frisk hud och löper större risk att bli torr. För att förhindra att huden blir narig och sprucken bör ett solskydd som innehåller en fuktgivare, men inga irriterande parfymer och färgämnen, appliceras. 

I vissa yrken löper man större risk för att utveckla torr hud, som kan bli mycket narig och sprucken. Det handlar om arbeten där huden exponeras för vissa förhållanden, t.ex. mycket varma eller kalla förhållanden (lantbrukare och fiskare) eller att man ofta använder rengöringsmedel (läkare, sjuksköterskor och frisörer).

Kvinna som skyddar ansiktet för solen
Solexponering gör att huden förlorar fukt och gör torr hud ännu torrare. Dessutom kan UV-strålar ge upphov till långsiktiga förändringar i huden.
Händer som tvättas med tvål
I vissa yrken kan man behöva tvätta händerna ofta. Detta kan bli ett problem för torr hud.

Uttorkning och rökning

Huden får sitt vatten via kroppen och är därför beroende av kroppens vattenbalans. När kroppen är uttorkad minskar fuktförsörjningen till huden, vilket gör att det naturliga flödet av vatten genom huden blir långsammare. Det kan i sin tur bidra till torr hud. Äldre människor blir lätt uttorkade eftersom törstkänslan minskar med åldern. 

Cigaretter innehåller många toxiner, inklusive nikotin, som orsakar en betydande minskning av blodflödet. Detta leder till en minskad ämnesomsättning i huden, som får stödfibrerna i bindvävnaden att förlora sin elasticitet. Det innebär att huden har åldrats i förtid och lätt kan torka ut.

LÖSNINGAR

Vårda torr och narig kroppshud

Undvik bidragande faktorer

Förutom att ha en välfungerande rengörings- och återfuktningsrutin är det viktigt att du undviker faktorer som bidrar till torr hud. På så sätt kan du minska följderna av torr hud och behovet av behandling:

 • Undvik torr luft genom att tillbringa mindre tid utomhus när vädret är varmt eller kallt, och genom att använda luftfuktare inomhus när värmen är på.
 • Minska exponeringstiden för alltför varmt vatten genom att ta snabbduschar istället för långa bad.
 • Använd diskhandskar för att skydda huden mot hett vatten och starka rengöringsmedel.
 • Använd kläder i naturmaterial, t.ex. bomull och siden, som inte irriterar huden. Ull är ett naturmaterial, men kan irritera huden och bör därför undvikas.
 • Undvik tvättmedel som innehåller färgämnen eller parfym, eftersom dessa ämnen kan sitta kvar i kläderna efter tvätten och irritera torr hud.
 • Se till att dricka tillräckligt med vatten
Kvinna med vinterkläder
Kläder i naturmaterial som bomull och siden är lämpligast för torr hud, eftersom de inte irriterar ytterligare.
Händer med handskar som diskar
Det är alltid bra att skydda händerna med handskar när de ofta kommer i kontakt med vatten eller rengöringsmedel.

För att behandla den torra huden krävs en hudvårdsrutin som inte ytterligare försvagar hudens barriär. Genom att också ersätta naturligt fuktgivande faktorer, som karbamid (urea), får hudens fuktbalans hjälp att återställas och i bästa fall kan bristen på viktiga ämnen som reglerar vattenflödet i de djupare hudlagren också åtgärdas.

Torr till mycket torr hud, torr hud som beror på diabetes eller psoriasis fordrar lämpliga produkter, beroende på hur allvarlig torrheten är och atopiskt eksem kräver särskilda produkter för daglig hudvård hos spädbarn och små barn. När du väljer en hudvårdsprodukt för barn ska du alltid kontrollera åldersrekommendationen.

Rengöring av narig och torr kroppshud

Eftersom den inledande orsaken till torr och narig hud är att hudens ytbarriär bryts ned är det viktigt att rengöringsprocessen är tillräckligt skonsam så att den inte tvättar bort hudens egna lipider.

Eucerin pH5 Washlotion är en mycket mild produkt som är sammansatt specifikt för torr till mycket torr kroppshud. Den rengör skonsamt utan att torka ut huden och innehåller tillsatta fuktgivande faktorer som attraherar fukt till huden.

Kvinna som klappar huden torr efter en dusch
Istället för att gnida våt hud med en handduk ska den klappas nästan torr.

Fuktgivning av narig och torr kroppshud

Det första kravet för fuktgivare för torr hud är att återställa fuktbalansen i hudens övre lager.

Karbamid (urea) och mjölksyra: Naturligt fuktgivande faktorer (NMF) attraherar och binder fukt i hudens hornlager, eller övre lager. Mycket torr hud som har blivit narig och sprucken fordrar en högre koncentration av dessa naturliga fuktgivande faktorer. Generellt ska produkter för torr och mycket torr hud ha ett innehåll av minst 5 % respektive 10 % karbamid (urea).

Ceramid-3 hjälper till att reparera lipidbarriären som gör att avdunstningen från huden går långsammare genom att fuktförlusten regleras.

Gluko-glycerol stimulerar hudens aquaporiner och hjälper till att stödja det naturliga uppåtriktade fuktflödet till de övre överhudslagren. Fuktbalansen i de övre hudlagren är beroende av en tillräcklig fuktförsörjning från de nedre lagren och den totala fukten i huden är därför beroende av att fuktbalansen i de nedre lagren återställs.

Kvinna som rör vid sitt högra ben
För att lindra symptomen på torr hud rekommenderas regelbunden applicering av hudvårdsprodukter.
Kvinna med våt hud som rör vid sin axel
Det bästa tillfället att tillföra fukt är när huden är ren och lätt fuktig, exempelvis efter ett bad eller en dusch.

Skydda torr kroppshud mot solexponering

Eftersom UV-ljus påskyndar hudens åldrande och detta kan öka risken för torrhet är det tillrådligt att:

 • Minska solexponeringen genom att bära skyddande kläder.
 • Använda ett solskydd när du går ut.
 • Använda solskydd som blockerar UV-strålar och innehåller fuktgivande sammansättningar.
 • Använda ett solskydd som inte innehåller hudirriterande parfymer och färgämnen, eftersom torr hud är särskilt känslig.

Eucerin Solskyddsprodukter för torr hud erbjuder solskydd med UV-filter som uppfyller COLIPA- och EU-kraven, antioxidanten licochalcone A som skyddar mot UV-inducerade fria radikaler samt mot förtida åldrande och tillför fukt.

Kvinna som applicerar solskydd på armen
Eucerin Sun Lotion Dry Skin SPF 30/50+ är särskilt utvecklad för behoven hos torr hud.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna om Eucerin
Prenumerera