Acne treatment and acne medication

Vad kan man göra åt akne med läkemedel?

För många som leder av akne är de receptfria produkter som erbjuds inte tillräckligt effektiva. De här personerna lider ofta av de allvarligare formerna av akne, acne papulo-pustulosa eller conglobata. De goda nyheterna är att effektiv receptbelagd medicinsk behandling finns tillgänglig och ju tidigare behandlingen inleds, desto mindre är risken för bestående fysisk och emotionell skada.

Här är våra bästa produkval för aknebenägen hud:

TECKEN OCH SYMPTOM

Information om de fyra faktorer som påverkar akne samt alternativ för medicinsk behandling

Innan du väljer en behandling är det viktigt att fastställa symptomen som skapar problem. Behandling av mild till medelsvår akne brukar rikta in sig på en eller flera av de fyra orsaker som ligger bakom besvären. De fungerar genom att:

 • minska sebumproduktionen och därigenom reglera seborré.
 • öka takten på förnyelsen av ytliga hudceller (deskvamation) och bidrar på så sätt till att hantera hyperkeratos.
 • bekämpa bakteriella infektioner på grund av mikrobiell kolonisering.
 • reducera inflammationer och, därigenom lindra utslag, palper och pustler.

Akne: det här händer i huden.

Vilka medicinska behandlingar finns det?

Bland de effektiva läkemedel som kan användas för behandling av akne finns:

 • Topikala
 • Benzoylperoxid
 • Topikala antimikrobiella produkter
 • Azelainsyra
 • Oral antibiotika
 • Oral isotretinoin
 • Oral antiandrogen


De här alternativen används separat eller kombinerat och dermatologen föreskriver rätt medicinering beroende på hur allvarliga symptomen är.

Medicinsk behandling av akne följer en strikt internationell standard för att säkerställa att dermatologer och läkare är konsekventa i sin behandling. Denna evidensbaserade riktlinje* ger vårdpersonal information om vilka behandlingar, eller vilken kombination av behandlingar som ska användas, beroende på hur allvarlig aknen och de individuella symptomen är. Den omfattar alternativ för olika hudtyper och, där det är lämpligt, för kvinnor.

Vissa orala läkemedel mot akne ska inte tas under graviditet, framför allt under de första tre månaderna, och därför kan dermatologer och läkare föreslå alternativ.

Aknemedicinen varierar beroende på hur allvarliga aknesymptomen är.
Informera alltid läkaren om vilka mediciner du tar så att de inte påverkar akneläkemedlen.

Tänk på att det tar tid innan du ser någon effekt av aknebehandlingen. Det gäller både vid medicinsk och icke-medicinsk behandling.

Den allmänna regeln är 4–8 veckor, men det kan ta upp till tre månader och symptomen kan förvärras innan de blir bättre. Det är lätt för patienter att tappa sugen och ge upp och därför är det viktigt att hålla ut och fortsätta med sina rutiner, även om man inte ser någon omedelbar förbättring.

Medicinsk behandling av akne

Biverkningar av akneläkemedel

Läkemedel kan ha biverkningar. De kan exempelvis orsaka torr hud eller ljuskänslighet. De här symptomen kan motverkas med hjälp av fuktgivande produkter för aknebenägen hud som Eucerin DermoPURIFYER Oil Control Skin Renewal Treatment. Den kan användas vid standardbehandling av akne med läkemedel för att ge intensiv återfuktning och lindra uttorkad hud.

Källa: Nast, A.; Dréno, B.; Degitz, K. et al. (2012), European Evidence-based (S3) Guidelines for the Treatment of Acne, Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 26, p. 1–29.

ORSAKER OCH UTLÖSANDE FAKTORER

Huvudorsaker och utlösande faktorer för akne

Hormoner. Akne utlöses oftas av en reaktion på androgena hormoner i talgkörtlarna. Talgkörtlarna svarar på hormoncirkulationen genom att producera ett överskott av sebum.

Kombinationen av sebumöverskott (seborré) och störningar i förnyelsen av hudceller gör att talgkörtlarna förstoras och utslag bildas. De kan koloniseras av vissa bakterier och huden kan bli röd och inflammerad.

Denna process är vanligast hos tonåringar, eftersom både pojkar och flickor upplever en ökning av androgener under puberteten. Upp till 90 % av alla tonåringar får någon form av akne, men den försvinner oftast när de blir äldre.

Personer i alla åldrar kan få akne. Upp till 80 % av all vuxenakne förekommer hos kvinnor som går igenom hormonella förändringar.

Det kan vara under graviditet, menstruation eller en hormonrelaterad sjukdom som polycystiskt ovariesyndrom.

Seborré
Mikrobiell kolonisering

Myter om akne

Utöver de bevisade orsakerna finns det många myter kring akne och många av dem beskyller felaktigt den drabbade. Det är till exempel inte sant att personer med aknebenägen hud är ohygieniska.

Faktum är att huden snarare skadas av för mycket rengöring än av för lite.

Det är inte heller sant att en dålig kost leder till akne. Självklart är det bättre att äta sunt, men fet mat och choklad har liten påverkan på akne.

Personer med aknebenägen hud har inte bara ett fysiskt problem att ta itu med, de kan också drabbas psykiskt. Det är svårt att dölja utslag och pustler i ansiktet och därför får de drabbade ofta dåligt självförtroende och låg självkänsla.

Vissa av metoderna för att maskera tillståndet, exempelvis att använda kraftig make-up eller täcka ansiktet med hår, kan i själva verket förvärra det. För män med skägg kan det bli svårare att applicera topikala

De goda nyheterna är att behandling finns och ju tidigare behandlingen inleds, desto mindre är risken för bestående fysisk och emotionell skada.

Läs mer om medicinska behandlingar av akne.
Läs mer om icke-medicinska behandlingar av akne.
Överdriven tvättning kan förvärra aknesymptomen.
All make-up som används på aknebenägen ska inte täppa till porerna.

Bakterier. Personer med akne brukar ha fet, blank hud. Det är en idealisk miljö där de vanligen oskadliga aknebakterierna (Propionibacterium acnes) kan förökas och orsaka irritation och inflammation i de förstorade körtlarna.

Genetik. En annan teori om varför vissa har lättare för att få akne än andra har att göra med de genetiska förutsättningarna. Man ärver inte akne, men det finns en viss koppling mellan akne hos föräldrar och en ökad sannolikhet för att deras barn också drabbas. På samma sätt gäller att sannolikheten är större för att barn till vuxna som lider av akne också ska utveckla vuxenakne.

Läkemedel. Slutligen tror man att vissa läkemedel, som steroider och litium, kan utlösa akne hos personer som har lättare för att drabbas.
Fet hud drabbas lättare av akne än andra hudtyper.
BIDRAGANDE FAKTORER

De största bidragande faktorerna till akne

Symptomen varierar från person till person och somliga reagerar annorlunda på livsmedel eller miljö.

Några av de vanliga faktorer som man vet kan förvärra aknebenägen hud är:

 • intag av stora mängder snabba kolhydrater (socker och vitt mjöl)
 • stort intag av mjölk och andra mejeriprodukter (ost verkar dock inte vara ett problem)
 • rökning
 • hudvårdsprodukter och make-up som täpper till huden
Aknesymptomen kan förvärras om du dricker stora mängder mjölk.

Det är viktigt att söka dermatologisk rådgivning i de tidiga skedena av akne och till och med när symptomen är lindriga, eftersom effektiv medicinsk behandling kan förhindra att sjukdomen förvärras och får följder som ärrbildning.

Det finns också ett antal allmänna regler som ska följas:

 • använd ljummet vatten, inte varmt eller kallt
 • använd enbart hudvårdsprodukter som inte täpper till porerna
 • använd make-up som inte täpper till porerna
 • använd en lämplig rengöringsprodukt på kvällen för att avlägsna smuts och förbereda huden på att ta upp läkemedel
 • låt utslag läka naturligt – om du klämmer på dem blir de bara värre
Av hygieniska skäl ska make-up-redskap som svampar och borstar bytas ut regelbundet.
LÖSNINGAR

Topikala behandlingar kan kombineras med antibiotikatabletter (oftast tetracycliner eller erythromycin). 

Om de inte fungerar kan ett läkemedel med namnet Isotretinoin förskrivas. Hormonella behandlingar kan också vara effektiva för kvinnor med akne eftersom östrogen minskar aktiviteten hos talgkörtlarna och minskar bildandet av ovarie- och adrenalandrogener.

Liksom med alla andra läkemedel finns det kända bieffekter för vissa typer av aknebehandling. De kan omfatta torr hud och solkänslighet, men kan lindras av fuktgivande vårdprodukter för aknebenägen hud som Eucerin DERMOPURIFYER OIL CONTROL Adjunctive Soothing Cream.

Läs mer om icke-medicinska behandlingar av akne
Läs mer om solskydd för aknebenägen hud
Läs mer om Eucerin DermoPURIFYER-serien

Om du är gravid eller planerar att bli gravid ska du skaffa dermatologisk rådgivning om dina alternativ för aknebehandling.
Vissa p-piller kan också förbättra aknesymptomen.

Medicinska behandlingar för aknesymptom

Trots att det inte finns någon "bot" för akne, kan symptomen behandlas med medicinska och icke-medicinska metoder. Medicinsk behandling brukar rekommenderas vid allvarligare former av akne eller när icke-medicinska alternativ har provats men inte haft någon effekt.

Det första behandlingsalternativet för allvarlig akne är en topisk gel, creme eller lotion.

Om du har hudproblem är det nödvändigt att följa en daglig hudvårdsrutin med lämpliga produkter.

Bland de medicinska behandlingarna finns:

 

 • Topikala som Tretinoin och Adapalene. Topiska retinoider verkar på onormal keratinisering och är även antiinflammatoriska och fungerar därigenom mot både komedonal och inflammatorisk akne. 
 • Benzoylperoxid bidrar till att förhindra att döda hudceller blockerar hårsäckarna och dödar även de bakterier som orsakar infektioner. 
 • Topikala antimikrobiella medel (topikala antibiotika) bidrar till att döda bakterier på huden som kan infektera tilltäppta hårsäckar. Ska alltid kombineras med Benzoylperoxid för att förhindra utveckling av bakteriell motståndskraft.
 • Azelainsyra används ofta som en alternativ behandling för att befria huden från döda hudceller och döda bakterier. Den förskrivs ofta för patienter som upplevt bieffekter av Benzoylperoxid eller topikala retinoider.

 

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!