Kan stress orsaka finnar – Och hur hänger stress och akne ihop?

5 min läsning
Visa mer

Huden är vårt största organ och en spegel på hur vi mår fysiskt och mentalt. 

Som alla som upplevt det vet, kan det vara mycket stressande att leva med aknebenägen hud och akne.

I den här artikeln tar vi en titt på hur psykologisk stress i antingen våra privata eller yrkesmässiga liv kan påverka våra kroppar i allmänhet och vår hud i synnerhet. Vi utforskar sambandet mellan stress och akne, hur stress kan orsaka akne eller förvärra finnar samt några av de saker vi kan göra för att minska stressen och minimera dess påverkan på vår hud.

Vad är stress och hur utvecklas det?

Mellan 50 och 80 procent av aknepatienterna håller med om att stress gör aknen värre.

Stress är väldigt individuell: för vissa är det en stimulans, medan det för andra är en press. Och när det blir en press reagerar människor olika: vissa får panik när de ställs inför till synes små problem medan andra behåller lugnet när de hanterar större svårigheter.

Det finns en skillnad mellan ”bra stress” (eustress) och ”negativ stress” (distress). I stressiga situationer producerar kroppen hormoner som adrenalin och kortisol, blodtrycket höjs och kroppen går in i beredskapsläge. För våra förfäder var det användbart i farliga situationer eftersom det förberedde kroppen på att fly eller fäkta.

Stress idag har olika orsaker. De kan vara: psykologiska bördor, frustration i arbetet, utmattning i privatlivet, problem med släktingar eller vänner och sjukdomar. Pressen fortsätter att växa när människor känner att de förväntas se bra ut, vara hälsosamma, idrotta, ha många vänner, vara välinformerade osv. – allt på samma gång. Det är uppenbart att många av oss tycker att det blir allt svårare att komma till rätta med dessa ständigt växande krav. Och konsekvenserna är uppenbara: antalet psykiska besvär som kulminerar i utbrändhet har ökat under flera år.

Hur kan stress orsaka eller sätta igång akne?

Extrem stress fick studenters aknesymtom att förvärras betydligt

Stress kan störa ämnesomsättningen: du kanske får svårt att sova, din matsmältning blir lidande, du kan känna dig deprimerad och kanske irriterad och ur balans. Och för många människor dröjer det inte länge förrän effekterna blir synliga på huden: den kliar och har en tendens att bli röd och få finnar.

Emotionell stress har länge associerats med akne men forskning visar att fram tills nyligen har vetenskapen underskattat den påverkan stress har på aknens svårighetsgrad.

När vi är stressade producerar våra kroppar hormoner (såsom kortisol och adrenalin), neuropeptider (nervproteiner såsom endorfiner och insulin) och inflammatoriska cytokiner (små proteiner som triggar inflammation), vilka påverkar beteendet hos talgkörtlarna och kan förvärra akne.*1 Du kan läsa mer om talgkörtlarna i utvecklingen av akne och orsaker och utlösare av akne Du kan också läsa mer i akne och hormoner.

Många forskningsrapporter, som till stor del är baserade på frågeformulär, menar att aknepatienter associerar sitt tillstånd med stress där mellan 50 och 80 procent av dem håller med om påståenden om att stress förvärrar aknen. En studie visar att patienter med akne rapporterade en fördröjning på två dagar mellan en stressande händelse och förvärringen av akne.

Stress kan även få en del personer att pilla i sina blemmor, vilket kan sprida bakterier och orsaka ytterligare inflammation, så att milda aknesymtom förvärras. Detta kallas acne excoriée och du kan läsa mer om det i olika typer av akne.

När blemmorna väl triggats visar forskning också att stress saktar ner läkningsprocessen med upp till 40 procent, vilket gör att blemmorna behöver längre tid för att läka.

Attention

Många forskningsrapporter, som till stor del är baserade på frågeformulär, menar att aknepatienter associerar sitt tillstånd med stress där mellan 50 och 80 procent av dem håller med om påståenden om att stress förvärrar aknen. En studie visar att patienter med akne rapporterade en fördröjning på två dagar mellan en stressande händelse och förvärringen av akne.

Stress kan även få en del personer att pilla i sina blemmor, vilket kan sprida bakterier och orsaka ytterligare inflammation, så att milda aknesymtom förvärras. Detta kallas acne excoriée och du kan läsa mer om det i olika typer av akne.

När blemmorna väl triggats visar forskning också att stress saktar ner läkningsprocessen med upp till 40 procent, vilket gör att blemmorna behöver längre tid för att läka. Läs  artikeln The Response of Skin Disease to Stress - Changes in the Severity of Acne Vulgaris as Affected by Examination Stress på webbplatsen jamanetwork

Hur ser stressakne ut?

Stressakne bildar ofta ett ökat antal pormaskar (slutna och öppna komedoner) och finnar. Du kan läsa mer om hur olika typer av finnar ser ut i utvecklingen av akne.
Det finns många olika former av akne och du kan läsa mer om dem i olika typer av akne.

Tips på hur du kan minska stress

Om allt omkring dig snurrar allt fortare och alla hela tiden verkar vilja ha något från dig är det inte lätt att hålla sig lugn. Här är några saker du kan göra för att behålla lugnet och bli tåligare mot stress i vardagen:

Lugnande tekniker kan hjälpa dig att hålla stressfinnar under kontroll

Avslappningstekniker 
Autogen träning, yoga, meditation, spabehandlingar och metoder från traditionell kinesisk medicin (TCM) kan hjälpa dig att slappna av, utveckla ett positivt förhållningssätt och förbättra självkänslan.

Idrott och motion
Idrott gör att endorfiner (må-bra-hormoner) utsöndras i kroppen. De hjälper dig att trivas bättre med dig själv och bidrar till avslappning. Genom att vara i bättre fysisk form kan man även få en bättre självkänsla.

En sund kost
En hälsosam och balanserad kost med mycket färska grönsaker, frukt och nötter kan hjälpa dig att hantera stress bättre. Försök att dricka mer vatten och mindre alkohol- och koffeinhaltiga drycker, eftersom de kan trigga insulinproduktionen och förvärra stress. Läs mer om vad du bör och inte bör äta i vilka förändringar kan jag göra i min kost för att hjälpa min aknebenägna hud?

Källor:
Impact of psychological stress on acne. Jović et al. Acta Dermatovenerol Croat 2017; 25(2): 133-141
STRESS FACTS  Stress related facts and statistics
Marucha PT, Kiecolt- Glaser JK, Favagehi M. Mucosal wound healing is impaired by examination stress. Psychosom. Med. 1998;60:362-5.
The Response of Skin Disease to Stress

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Relaterade produkter