Kostens påverkan på akne – Det man äter kan spela roll

5 min läsning
Visa mer

Den mat vi äter har länge associerats med frisk hud och forskningen har kunna belägga ett samband mellan kost och hud. Trots detta är sambandet mellan kost och akne kontroversiell och ofta ofullständigt.

Den här artikeln utforskar de senaste uppfattningarna om det här ämnet, tittar på den mat som oftast associeras med akne och förklarar orsakerna till sambandet. För att ta reda på mer om de förändringar du kan göra i din kost för att hålla din akne under kontroll kan du läsa Vilka förändringar kan jag göra i min kost för att hjälpa min hud?

Vilka livsmedel är oftast kopplade till akne?

Det finns otaliga forskningsrapporter som konstaterar att jordbrukssamhällen och icke-industrialiserade samhällen har lägre förekomst av akne än befolkningarna i väst. En 30 år lång studie som genomfördes på inuitbefolkningen i norra Kanada i början av 1970-talet visade att det inte fanns någon förekomst av akne när befolkningen levde och åt på traditionellt sätt. Det var först när västerländsk mat fördes in i kosten som akne uppträdde. Liknande rapporter eller studier på irländska immigranter på landsbygden i USA, samhällen på Papua Nya Guinea och i Paraguay, och landsbygdsområden i Kenya, Zambia, Sydafrika och Brasilien har också använts för att stödja åsikten att vanliga komponenter i västerländsk kost kan utlösa akne.

Mat som innehåller socker är kända för att utlösa akne

De huvudsakliga komponenterna i västerländsk kost är hyperglykemiska kolhydrater, (ko-)mjölk och mättat fett och det finns övertygande belägg för att mat med ett högt glykemiskt index (GI) och mjölk mycket väl kan utlösa akne. Båda är kända för att stimulera androgener (manliga hormoner) som spelar en viktig och bevisad roll i utvecklingen av finnar. Du kan läsa mer under Om hormoner och acne - Hur påverkar hormonerna utbrotten?.

Vetenskapen är mindre säker på vilken roll brist på vissa livsmedel kan spela när det gäller akne men debatten gäller främst balansen mellan fettsyrorna omega-3 kontra omega-6, kostfibrer, antioxidanter och zink.

Akne och mat med högt glykemiskt index (GI)

Glykemiskt index (GI) är ett rangordningssystem för livsmedel som innehåller kolhydrater. Det visar hur de påverkar blodsockret. Kolhydrater med högt GI bryts snabbt ner och orsakar en snabb ökning av blodsockret. Kolhydrater med lägre GI bryts ner långsammare så att blodsockret ökar gradvis.

Västerländsk kost, med högt glykemiskt index, kan orsaka akne

Livsmedel med högt GI ökar blocksockret snabbt, vilket får kroppen att tillverka mer insulin (insulin är ett hormon som produceras i bukspottskörteln och gör att cellerna kan använda och lagra socker från kolhydrater). Insulin stimulerar androgener (manliga hormoner) som i sin tur stimulerar till ett överskott av talgproduktion (seborré) och hyperkeratinisering (överproduktionen av celler som leder till igentäppta talgkörtlar). Seborré och hyperkeratinisering är viktiga stadier i utvecklingen av blemmor. Läs mer under Om hormoner och acne - Hur påverkar hormonerna utbrotten? och i utvecklingen av akne.

Socker triggar indirekt de hormoner som förvärrar akne

Livsmedel med högt GI är bland annat: raffinerad mat såsom vitt socker och vitt bröd, mat som innehåller socker (hit hör läsk och choklad, som ofta anges som utlösare av akne), potatis och vitt ris. Du kan läsa mer om hur de kan påverka din hud och de alternativ du kan överväga i Vilka förändringar kan jag göra i min kost för att hjälpa min aknebenägna hud?

Akne kontra mjölk och andra mejeriprodukter

Mjölk är den livsmedelstyp som oftast anses orsaka akneutbrott

Mjölk har ett relativt lågt GI men är den livsmedelstyp som oftast anses orsaka akneutbrott. Faktum är att en studie som nyligen analyserade mängden forskning på kost och akne mellan 2004 och 2014 fann att mjölk och mjölkprodukter var det mest studerade området. Med det sagt är datan ofta anekdotisk och vissa forskare anser att den komedogena effekten hos mejeriprodukter fortfarande måste beläggas.

För de personer som upplever utbrott efter att ha druckit mjölk eller ätit mejeriprodukter är hormoninnehållet förmodligen den troligaste orsaken. Precis som människor producerar kor hormoner under dräktighet och dessa hormoner har en insulinliknande effekt på kroppen och stimulerar androgener.

Återigen finns det inga avgörande bevis för hur mejeriprodukter (kvarg, ost, yoghurt etc.) påverkar akne, men eftersom de är mjölkderivat är det troligt att de innehåller liknande hormoner. 

Du kan ta reda på mer om de förändringar du kan göra i din kost i Vilka förändringar kan jag göra i min kost för att hjälpa min hud?

Källor

Nutrition and skin. A. Pappas, A. Liakov, C.C. Zouboulis. Rev Endocr Metab Disord. 2016 Sept 17 (3) 443-448Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris. A Kucharska, A. Szmurli, B. Sińska. Postepy Dematol Alergol, 2016 April, 33(2): 81-6
Acne and nutrition: a systemic review. F. Fiedler, G. Stangl, E. Fielder, K-M. Taube, 26 April 2016. Acta Derm Venerol 2017, 97: 7-9
Acne and diet. R. Wolf R, H. Matz, E. Orion. Clin Dermatol. 2004 Sep-Oct; 22(5):387-93
Schaefer O. When the Eskimo comes to town. Nutr Today. 1971;6:8–16
Bendiner E. Disastrous trade-off: Eskimo health for white “civilization” Hosp Pract. 1974;9:156-89
Diet and acne revisited. Thiboutot DM, Strauss JS Arch Dermatol. 2002 Dec; 138(12):1591-2.
Acne vulgaris: a disease of Western civilization. Cordain L, Lindeberg S, Hurtado M, Hill K, Eaton SB, Brand-Miller J Arch Dermatol. 2002 Dec; 138(12):1584-90.
Skin diseases in Kenya. A clinical and histopathological study of 3,168 patients. Verhagen AR, Koten JW, Chaddah VK, Patel RI Arch Dermatol. 1968 Dec; 98(6):577-86.
Skin diseases in Zambia. Ratnam AV, Jayaraju K, Br J Dermatol. 1979 Oct; 101(4):449-53.
The age distribution of common skin disorders in the Bantu of Pretoria, Transvaal. Park RG Br J Dermatol. 1968 Nov; 80(11):758-61.
Epidemiological survey of skin diseases in schoolchildren living in the Purus Valley (Acre State, Amazonia, Brazil). Bechelli LM, Haddad N, Pimenta WP, Pagnano PM, Melchior E Jr, Fregnan RC, Zanin LC, Arenas A Dermatologica. 1981; 163(1):78-93.
Milk consumption: aggravating factor of acne and promoter of chronic disease of Western societies. B. Melnik, J Dtsch Dermatol Ges. 2009, 7: 364-70

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Relaterade produkter