Om hormoner och akne – Hur påverkar hormonerna utbrotten av finnar och akne?

7 min läsning
Visa mer

Är du kvinna så har du säkert varit med om att blemmor plötsligt dyker upp strax före eller under mensen. Även om din hud normalt inte har finnar. Vad beror det på?

Våra hormoner är en av huvudorsakerna till akne – både för vuxna och för tonåringar. Den här artikeln tittar på kopplingen mellan akne och hormoner och förklarar varför de påverkar i synnerhet kvinnor. Den undersöker närmare hur variationer i hormonnivåerna under menscykel, graviditet och menopaus kan orsaka akne.

Akne och hormoner

Hur hör akne och hormoner ihop?

Vi vet inte exakt hur hormonerna påverkar akne men vi vet att de är nära sammanlänkade.

Hormoner stimulerar produktionen av talg i talgkörtlarna

Det finns många olika orsaker till akne men det är en hormonell sjukdom. Hormoner ansvarar för utvecklingen av talgkörtlar och det är bara när de mognat, under puberteten, som vi får akne. Under puberteten producerar våra kroppar ett överskott av manliga hormoner (androgener) som stimulerar produktionen av talg i talgkörtlarna och överproduktionen av talg (seborré) är ett av de symtom som kan leda till akne. Läs mer under orsaker och utlösare av akne och under hur finnar och pormaskar utvecklas till en akneinflammation.

Orsaker

Hur hormoner och akne påverkar män och kvinnor annorlunda

Testosteron ökar hos både tjejer och killar under puberteten

Under puberteten ökar nivån av testosteron (ett manligt könshormon) hos både tjejer och killar. 

Hos killar resulterar det i att penis och testiklar växer. Hos tjejer ökar muskelmassan och skelettstyrkan. Testosteron kan även orsaka akne, vilket är därför det är så vanligt förekommande under tonåren. Upp till 70 procent av alla ungdomar råkar ut för hudproblem på grund av akne under puberteten. Förvånande nog är 75–85 procent av dessa kvinnor.

I de flesta fall förbättras aknen betydligt efter puberteten. Trots det påverkas upp till 40 procent av alla vuxna (från 25 års ålder) av akne åtminstone tillfälligt.

Hormonerna stabiliseras aldrig hos kvinnor

Hos män stabiliseras hormonerna med åren, men hos kvinnor fortsätter de att fluktuera. Särskilt mellan 20 och 40 års ålder och därefter återigen under menopausen är kvinnor särskilt benägna att få hormonellt betingad akne. Det finns tre bakomliggande faktorer till detta:

 • Menscykeln
 • Graviditet
 • Menopausen

Tre faktorer

Hormonell akne och menscykeln

Enligt en dermatologisk studie upplever mer än 60 procent av alla tjejer som påverkas av akne regelbunden förvärring av aknesymtomen före mens. Läs mer i artikeln How Your Period Affects Acne på webbplatsen WebMD.

Det beror på att den kvinnliga menscykeln får hormonnivåerna att öka och sjunka och huden påverkas olika vid olika tidpunkter i månaden.

acne
Kvinnor upplever ofta akne som blossar upp på eller runt dag 20 i menscykeln

Menscykeln varar vanligtvis i 28 dagar (den börjar med den första dagen av mensen och slutar en dag innan nästa blödning börjar igen) och varje dag är hormonellt olika. 

 • Dag 1 till 14
  Två hormoner som släpps av hypofysen (follikelstimulerande hormon, FSH, och luteiniserande hormon, LH) kontrollerar funktionen hos äggstockarna och deras hormonproduktion. Vid den här tidpunkter dominerar östrogen (ett hormon som främjar kvinnliga karaktärsdrag) över progesteron (ett hormon som bidrar till att förbereda kroppen för befruktning och graviditet).

 • Dag 14 till 28
  Progesteronnivåerna ökar och blir det dominanta hormonet. För i synnerhet huden innebär detta att talgproduktionen stimuleras. Östrogennivåerna sjunker.

Strax innan blödningarna börjar är både östrogen- och progesteronnivåerna som lägst. Faktum är att nu har testosteronet (som alltid finns hos tjejer men i lägre mängder än hos killar) högre nivåer än de kvinnliga hormonerna, vilket orsakar ännu högre talgproduktion.

Premenstruell akne blossar vanligtvis upp mellan sju och tio dagar före mens, dvs. runt dag 18 till 21. Under själva mensen förbättras vanligtvis hudens tillstånd. 

Akne under graviditet

Hormonvariationer kan utlösa akne under graviditet

Graviditeten är en annan period då hormonerna varierar och kvinnor upplever högre nivåer av androgener (manliga hormoner) som kan utlösa akne.

Mer än hälften av alla gravida lider av akneproblem under graviditeten, åtminstone då och då. De som redan är aknebenägna är de som mest troligt får uppleva det under graviditeten, även vissa personer som aldrig haft akne tidigare får det för första gången. Läs mer i artikeln Acne During Pregnancy på webbplatsen WebMD.

Hormonnivåerna är som högst under den första trimestern (graviditetens första tre månader) och vissa källor menar att om du inte får några ovanliga utbrott under de första tre månaderna så är det inte troligt att du får det under resten av graviditeten heller (även om det inte finns några entydiga bevis för detta). Faktum är att graviditetsakne kan komma för första gången när som helst under graviditeten och/eller efter förlossningen.

Å andra sidan vittnar vissa med problemhy om att deras hud blivit bättre under graviditeten.

Prata med din läkare om du har några frågor

Den gynekolog som har hand om dig under din graviditet kan hjälpa dig med alla dina frågor kring hudproblem under graviditeten. Din gynekolog kan också rekommendera en hudläkare. Det är viktigt att du pratar med din läkare innan du tar några läkemedel eller ändrar din kost på något sätt. Ett växande foster behöver en nyttig och balanserad kost och vissa akneläkemedel som Isotretinoin (ett läkemedel som används för att behandla allvarlig akne) får inte tas under graviditet eftersom det kan skada ditt ofödda barn.

Akne och klimakteriet

Många kvinnor vittnar om hudproblem när de går in i menopausen: torrhet, utslag, ökad känslighet och även blemmor och finnar. Precis som för menscykeln och graviditeten kan vissa av dessa problem bero på hormonvariationer. 

När menopausen börjar genomgår kroppen grundläggande förändringar. Hormonerna östrogen och progesteron produceras i ännu mindre mängder och detta kan orsaka en mängd olika symtom, som svallningar, oregelbunden mens och hudproblem.

Hudcellerna förlorar sin förmåga att lagra fukt över tid och huden behöver längre tid för att förnyas och läka. Den blir tunnare och mindre elastisk, och som ett resultat blir den känslig, torr och mottaglig för blemmor.

Tips

Vad kan jag göra för att hålla mina hormoner och min akne under kontroll?

Vissa kvinnor upplever att p-piller kan förbättra deras akne

 • Inhämta professionella råd
  Om du upplever akne ska du prata med din läkare för att få råd om hur du bäst behandlar din hud. Läkaren kan rekommendera dig att prata med en endokrinolog (en hormonspecialist) eller en gynekolog (en specialist på det kvinnliga reproduktionssystemet).

 • P-piller
  Vissa tjejer upplever att p-piller kan hjälpa till vid menstruell akne. Det gör det genom att producera ett protein som kallas sexualhormonbindande globulin (SHBG) som suger upp testosteron och därmed ökar östrogennivåerna i blodet.

 • Akneläkemedel
  Om du är gravid eller om du planerar att bli gravid bör du undvika alla akneläkemedel och be din läkare eller gynekolog om alternativa rekommendationer. Akneläkemedel innehåller kemikalier som är farliga för det växande barnet.

  För män finns medicinska alternativ tillgängliga som kan hjälpa till att hålla testosteronnivåerna och aknen under kontroll och din läkare kan ge dig råd om vilket som passar dig bäst.

 • Ta hand om dig
  Motion och en hälsosam och balanserad kost hjälper dig att hålla kroppen i form (och att du känner att du har bättre koll på läget). En kost som är rik på fytoöstrogener (naturliga, växtbaserade hormoner som finns i sojabönor och andra baljväxter) kan också hjälpa dig att hålla hormonerna i balans. Läs mer om detta i vilka förändringar kan jag göra i min kost för att hjälpa min aknebenägna hud?

 • Ta hand om din hud.
  En regelbunden hudvårdsrutin med produkter som inte täpper till porerna och är särskilt framtagna för aknebenägen hud kan hjälpa dig att hålla huden frisk och komplettera eventuella läkemedel som du tar. Läs mer om de perfekta hudvårdsprodukterna och hudvårdsrutinen för aknebenägen hud. 

 • Försök att inte bli stressad
  Vi vet att det är lättare sagt än gjort, men stress kan sätta igång dina talgkörtlar och göra aknen värre. Läs mer i Vad som orsakar eller utlöser akne och akne och stress samt för tips och lite avslappningstekniker.

Källor:

Zouboulis, Hautarzt 2014 · 65:733–750.

Zeichner et al., J Clin Aesthet Dermatolog., 2017; 10 (1): 37-46 and Holzmann, Sharkery, Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 3-8

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.