Atopisk dermatit på kroppen
hos barn
Känna igen och
hantera symptomen

Atopisk dermatit är en icke smittsam, mycket vanlig hudsjukdom som drabbar upp till 10–20 % av världens barn och 2–5 % av alla vuxna. Det är ett kroniskt tillstånd, vilket innebär att symptomen kan bli långvariga. Spädbarn och barn kan dock ”växa ifrån” symptomen. Personer som lider av sjukdomen upplever normalt att den har två faser: en inaktiv fas (intervallet mellan två skov) och en aktiv mer akut fas när eksemet blossat upp. I båda faserna kan bra hudvård hjälpa till att lindra besvären.

TECKEN OCH SYMPTOM

VAD ÄR ATOPISK DERMATIT?

Atopisk dermatit (eller atopiskt eksem) är en hudsjukdom som blir allt vanligare och som drabbar vuxna, barn och spädbarn världen över, oavsett hudfärg. Barn löper högre risk att drabbas av sjukdomen, och 90 % av de drabbade utvecklar atopisk dermatit före fem års ålder. Många barn växer dock ifrån sjukdomen. Det är ovanligt att sjukdomen debuterar i vuxen ålder.

Symptomen uppträder i hårbotten (mjölkskorv), ansiktet och på kroppen. Utseendet på eksemet och vilka områden som drabbas skiljer sig dock för spädbarn, barn och vuxna:

 • Hos spädbarn kan symptomen uppträda redan vid 2–3 månaders ålder. Eksemet kommer oftast plötsligt och gör att huden blir torr, fjällar och kliar. Vid utbrott kan vätska tränga ut ur den infekterade huden. Spädbarn får vanligen atopisk dermatit i ansiktet, framför allt på kinderna, i hårbotten (s.k. mjölkskorv), på knän och armbågar.  Det är mycket ovanligt att spädbarn får atopisk hud i blöjområdet. Blöjeksem kan se likadant ut, men i det här området är det för fuktigt för att atopiskt eksem ska kunna utvecklas.
 • Barn som utvecklar sjukdomen senare i livet (mellan två års ålder och puberteten) får vanligen först ett eksem på kroppen som är torrt med fjällande hudfläckar som kliar. Huden blir ofta ojämn, förtjockad och läderartad. Vanliga områden som drabbas är vecken på armbågar och knän, hals, handleder, fotleder och/eller vecken mellan skinkorna och benen. Hos vita barn uppträder ofta symptomen på insidan av leder, t.ex. armbågarna, handlederna, i knävecken och på framsidan av fotlederna. Hos svarta och asiatiska barn drabbas motsatt sida av lederna, t.ex. armbågsspetsen och knäts framsida.
 • Hos vuxna kännetecknas atopisk dermatit av mycket torr och fjällande hud och ihållande klåda i ansiktet och på kroppen.
Grafisk illustration av hud.
1. Om hudens barriärfunktion är skadad tränger mikroorganismer lättare in. 2. Aktivering av immunceller, inflammation 3. Klåda
Hud som ser röd ut.
Atopisk hud hos barn är ofta ojämn, förtjockad och läderartad.

Atopisk dermatit har normalt två faser: en inaktiv och en aktiv fas. Under den inaktiva fasen (intervallet mellan två skov) är huden mycket torr, lättirriterad och flagnar och måste återfuktas dagligen. Den aktiva fasen (när eksemet är uppblossat) är mer smärtsam och kräver behandling med topikala läkemedel som lugnar inflammerad hud och lindrar klåda.

Sjukdomen kan vara mycket smärtsam, inte bara för barnet utan även för föräldrarna eftersom det kan vara svårt att hindra barnet från att klia. Barn – framför allt spädbarn och små barn – gnuggar ibland kroppen mot sängkläder, mattor och andra ytor för att bli av med klådan, vilket kan göra att huden blir infekterad. Det kan leda till att barnet sover dåligt och därmed orsaka ytterligare stress för föräldrarna.

Därför kan effektiv behandling och bra hudvård lindra mycket av besvären.
Liten flicka som leker med ett mjukisdjur.
Mjukisdjur (helst tillverkade i bomull) kan distrahera barnet och göra att det kliar sig mindre.

Hur vet jag om mitt barns eksem på kroppen har blossat upp?

Ditt barns eksem kan ha blossat upp om…

Ditt barns eksem har inte blossat upp om…

Barnet har måttlig till intensiv klåda.

Barnets hud är inflammerad och öm.

Barnets hud är vätskande och kan blöda.

En fuktkräm lindrar symptomen.

Barnet kan hantera symptomen utan att klia.

Barnets hud är intakt och endast lätt fjällande.

Om du är osäker på ditt barns symptom ska du rådfråga en hudläkare.

Läs mer om barns hud.

ORSAKER OCH UTLÖSANDE FAKTORER

Möjliga orsaker och utlösande faktorer till atopisk dermatit hos barn

Hudläkarna har identifierat flera bakomliggande och bidragande faktorer, exempelvis:

 • Ett samband med hösnuva och astma. Det finns bevis som tyder på att det finns ett samband mellan atopisk dermatit, hösnuva och astma. Den s.k. atopiska marschen börjar med atopisk dermatit i barndomen, och senare under tonåren och som vuxen utvecklar personen hösnuva och astma.
 • Genetiska kopplingar. Om en eller flera familjemedlemmar har atopisk dermatit är det större sannolikhet att deras barn drabbas av dessa tre atopiska sjukdomar.
 • Miljö. Barn från i-länder som bor i urbana områden där föroreningsgraden är högre, samt de som bor i kalla klimat, löper högre risk att utveckla atopisk dermatit. I en studie fann man att jamaicanska barn som bor i London löper dubbelt så stor risk att utveckla atopisk dermatit som barn som bor i Jamaica.
 • Kön. Det är större sannolikhet att kvinnor drabbas av sjukdomen än män.
 • Moderns ålder vid barnets födelse.  Det finns bevis som tyder på att barn till äldre mödrar löper högre risk att drabbas av atopisk dermatit.

Mor och barn sitter tätt ihopkrupna.
Generna har stor betydelse. Om en eller båda föräldrarna har atopisk dermatit ökar sannolikheten för att barnet får sjukdomen.
Vy över gata i storstad
Barn som bor i urbana områden med mer föroreningar löper högre risk att utveckla atopisk dermatit.

Personer som lider av sjukdomen har ofta brist på naturliga fuktgivare (t.ex. karbamid och aminosyror) och en störd ämnesomsättning av epidermala lipider. Det förklarar varför deras hud är mer benägen att torka ut med störd barriärfunktion som följd.

Den atopiska hudcykeln (även kallad cykeln för hudklåda)

Eksemet blossar ofta upp i en atopisk hudcykel (se illustration). Det är en cirkel av orsak och verkan som börjar med att barnet kliar sig och stör den redan känsliga hudbarriären. De underliggande hudskikten exponeras och blir en gynnsam tillväxtmiljö för bakterien Staphylococcus aureus. Bakterierna förökar sig och infekterar huden. Infektionen orsakar inflammation vilket leder till klåda, och cykeln börjar om.

Med medicinsk behandling kan den atopiska hudcykeln brytas.
BIDRAGANDE FAKTORER

andra bidragande faktorer

De utlösande faktorerna varierar från person till person så det kan vara bra att föra dagbok över de rådande yttre förhållandena och hur de påverkar barnets hud. Dessa faktorer kan bl.a. omfatta:

 • Textilier som kommer i kontakt med barnets hud, t.ex. nylon (som kan orsaka svettning) och ull (som irriterar huden).
 • Mat och dryck. Vanliga exempel är mjölkprodukter, nötter och skaldjur. Det är dock viktigt att du rådfrågar en läkare innan du tar bort dessa livsmedel från ditt barns kost så att barnet inte går miste om viktiga näringsämnen.
 • Allergier mot pälsdjur, pollen eller huskvalster.
 • Psykisk stress
 • Tvättmedel, särskilt biologiska.
 • Passiv rökning.
 • Sömnbrist och stress (negativa bieffekter av sjukdomen) kan båda förvärra symptomen.

Läs mer om faktorer som påverkar huden.

Nötter.
Vissa livsmedel, t.ex. nötter, kan utlösa symptomen för atopisk dermatit.
BEHANDLING

Hantera besvären vid atopisk dermatit hos barn

Även om det fortfarande inte finns något känt botemedel mot atopisk dermatit är det enligt samtliga medicinska behandlingar rekommenderat att regelbundet använda en fuktkräm för att lindra klåda och irritation hos torr hud och på så sätt minska den psykiska stressen för både barnet och föräldrarna.

Under eksemets vilofas är det viktigt att bibehålla en daglig hudvårdsrutin och använda mjukgörande produkter.
Mor med barn i famnen. Barnet håller i ett mjukisdjur.
Om en fuktkräm används varje dag för att lindra irritation och klåda hos torr hud, kan det i sin tur minska den psykiska stressen för barnet och föräldrarna och ge dem ökad livskvalitet.

Mjukgörande produkter

Mjukgörande produkter (eller fuktkrämer) omfattar krämer, lotioner och ansiktskrämer som kan användas tillsammans med bad- och duscholjor för att hålla huden återfuktad. Mjuk och smidig hud kliar mindre, vilket gör att den inte blir irriterad lika lätt.

Huvudingredienserna i mjukgörande produkter kan vara följande:

 • Omega 6-fettsyror. Nattljusolja och druvkärneolja lindrar och tillför näring till den drabbade huden så att hudens naturliga skyddsbarriär stärks.
 • Licochalcone A Ämnet utvinns ur lakritsrot och är en naturlig och effektiv antiinflammatorisk antioxidant som effektivt minskar hudrodnad och dämpar inflammationen.

Medicinsk behandling av huden

När eksemet blossar upp är det viktigt att komplettera de mjukgörande produkterna med en medicinsk behandling som förskrivits av läkare, t.ex. en läkemedelskräm.

Eucerins AtoControl Acute Care Cream har hudvårdande egenskaper som enligt klinisk bevisning avsevärt förbättrar hudens utseende under sjukdomens aktiva fas. AtoControl Acute Care Cream är inte ett läkemedel och är inte avsedd att ersätta läkemedel.

Liten flicka som sitter i sin mors knä och applicerar Eucerin AtoControl Acute Care Cream i armvecket.
Eucerin AtoControl Acute Care Cream förbättrar huden avsevärt under sjukdomens aktiva fas.

Ytterligare råd till föräldrar med barn som lider av atopisk dermatit på kroppen

 • Bada barnet i lagom varmt vatten.
 • Begränsa badtiden till 5–10 minuter.
 • Använd inte skumbad.
 • Om barnet är tre månader eller äldre kan Eucerin AtoControl Bath & Shower Oil tillsättas i badet.
 • Klappa huden torr och applicera sedan direkt en mjukgörande produkt.
 • Applicera den mjukgörande produkten minst två gånger dagligen.
 • Håll fingernaglarna korta och släta så att inte barnet kan klösa sönder huden.
 • Sätt på barnet bomullshandskar på natten så att det inte river sig i sömnen.
 • Håll rumstemperaturen och luftfuktigheten nere.
 • Det kan vara bra att ge barnet en docka att klia eftersom det kan minska barnets behov av att klia på sin egen hud.

Spädbarn som badas.
Barnets badvatten ska vara lagom varmt.
Mor som klipper sitt barns naglar med en nagelklippare.
Barnets fingernaglar bör hållas korta för att minska skadorna av att det kliar sig.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna om Eucerin
Prenumerera