Atopisk dermatit i ansiktet hos barn – Känna igen och lindra besvären

6 min läsning
Visa mer

Omkring 10–20 % av världens barn lider av atopisk dermatit – en kronisk men icke smittsam hudsjukdom som även drabbar vuxna. Sjukdomen kallas även för atopiskt eksem, och typiska symptom är torr och lättirriterad hud med eksem som emellanåt blossar upp och orsakar lindrig till intensiv klåda, inflammation och ömhet. Även om det inte finns något känt botemedel kan regelbunden och konsekvent vård hjälpa till att lindra symptomen och förlänga de inaktiva faserna av sjukdomen.

Tecken Och Symptom

1. Om hudens barriärfunktion är skadad tränger mikroorganismer lättare in. 2. Aktivering av immunceller, inflammation 3. Klåda

Atopisk dermatit ser ut och känns annorlunda för spädbarn, barn och vuxna:

 • Hos spädbarn kan symptomen uppträda redan vid 2–3 månaders ålder. De kan få eksem som gör huden torr och fjällig och som kliar. Vid utbrott kan vätska tränga ut ur den infekterade huden.
 • När barn utvecklar sjukdomen senare i livet (mellan två års ålder och puberteten) är eksemet vanligtvis torrt med fjällande fläckar som kliar. Huden blir ofta ojämn, förtjockad och läderartad.
 • Atopisk dermatit hos vuxna, som vanligtvis debuterar i barndomen, kännetecknas av mycket torr och fjällande hud och ihållande klåda.
Hos spädbarn uppträder symptomen för atopisk dermatit i ansiktet och hårbotten.
Den drabbade huden hos spädbarn och barn är ofta torr och fjällande och kliar mycket.

Hos spädbarn med atopisk dermatit drabbas oftast ansiktet (särskilt kinderna) och hårbotten samt kroppen (armbågar och knän).

Hos barn som utvecklar sjukdomen efter spädbarnsstadiet uppstår eksemet ofta först på kroppen, i arm- och knävecken, och det är inte ovanligt att unga patienter har atopisk hud på halsen, hand- och fotlederna och/eller i vecken mellan skinkorna och på benen.

Atopisk dermatit förvärras om du kliar eftersom naglarna skadar hudens skyddsbarriär och utsätter de underliggande hudskikten för bakterier kan göra att huden blir inflammerad. Spädbarn gnuggar ofta huden mot sängkläder eller mattor för att lindra klådan, och hos alla barn kan klådan bli så intensiv att de inte kan sova. Förutom att det är smärtsamt för barnet, kan föräldrarna känna sig maktlösa, vilket i sin tur leder till psykisk stress. Den goda nyheten är att effektiv behandling och bra hudvård kan lindra mycket av besvären.

Vad är atopisk dermatit?

Vad är atopisk dermatit?

Atopisk dermatit (eller atopiskt eksem) är en besvärande och ibland smärtsam långvarig hudsjukdom som är mycket vanlig bland barn i hela världen men framför allt i västvärlden. Medan omkring 2–5 % av alla vuxna lider av sjukdomen är samma siffra för barn och spädbarn 10–20 %. De flesta som drabbas (90 %) får atopisk dermatit före fem års ålder, och många barn växer ifrån sjukdomen.

Atopisk dermatit har normalt två faser: en inaktiv och en aktiv. Under den inaktiva fasen är huden mycket torr, lättirriterad och flagnar och måste återfuktas dagligen. Den aktiva fasen (med uppblossat eksem) är mer smärtsam och kräver behandling med topikala läkemedel som lugnar inflammerad hud och lindrar klådan.

Om du är osäker på dina symptom ska du rådfråga en läkare eller hudläkare.

Läs mer om barns hud.

Orsaker Och Utlösande Faktorer

Möjliga orsaker och utlösande faktorer till atopisk dermatit

Hudläkarna har identifierat flera bakomliggande och bidragande faktorer. Exempelvis:

Om föräldrarna lider av hösnuva eller astma kan deras barn utveckla atopisk dermatit.
Det är större sannolikhet att flickor drabbas av atopisk dermatit än pojkar.

 • Familjemedlemmar har atopisk dermatit, hösnuva och/eller astma. Det finns en känd koppling mellan atopisk dermatit, hösnuva och astma. Det finns även bevis för att om en eller båda föräldrarna lider av någon eller samtliga av dessa tillstånd, så är sannolikheten större att deras barn får sjukdomen.
 • Barnet bor i ett i-land, eventuellt en förorenad storstad eller i ett kallt klimat. Intressant nog är det dubbelt så stor sannolikhet att jamaicanska barn som bor i London utvecklar atopisk dermatit som att barn som bor i Jamaica gör det.
 • Det är en flicka. Det är större sannolikhet att kvinnor drabbas av sjukdomen än män.
 • Modern fick barn sent i livet. Det finns bevis som tyder på att barn till äldre mödrar löper högre risk att drabbas av atopisk dermatit.

Det finns flera anledningar till att symptomen förvärras eller eksemet blossar upp hos den drabbade. Personer med sjukdomen har brist på naturliga fuktgivare (t.ex. aminosyror) och en störd ämnesomsättning av epidermala lipider. Det förklarar varför deras hud är mer benägen att torka ut med störd barriärfunktion som följd.

Problem uppstår ofta till följd av den atopiska hudcykeln. Den börjar med att barnet kliar sig och stör den redan känsliga hudbarriären.

Det gör att en bakterie vid namn Staphylococcus aureus kan föröka sig och infektera huden. Infektionen orsakar inflammation vilket i sin tur orsakar klåda. Cykeln börjar om.

Det finns behandlingar som kan hjälpa till att bryta den atopiska hudcykeln.

Bidragande Faktorer

Andra bidragande faktorer

Viss mat och dryck samt ämnen och textilier tros utlösa eller påverka atopisk hud.

De inbegriper följande:
Föräldrarna bör undvika att utsätta barnet för mat, ämnen och textilier som utlöser symptomen.

 • textilier som ull och nylon vilka kan sticka huden eller göra att den svettas
 • födoämnesallergier, vanligtvis mjölkprodukter, nötter och skaldjur (rådfråga en läkare innan du tar bort några livsmedel från barnets kost)
 • allergi mot huskvalster, damm eller pollen
 • tvättmedel
 • smink (märken för känslig hud bör dock gå bra)
 • passiv rökning.

Dessutom kan några av de negativa effekterna av sjukdomen, exempelvis stress och sömnbrist, förvärra symptomen.

Läs mer om faktorer som påverkar huden.

Behandling

Hantera symptomen för atopisk dermatit i ansiktet hos barn

Det kan vara mycket smärtsamt för föräldrar att se sitt barn lida. Även om det inte finns något botemedel mot atopisk dermatit kan regelbunden och konsekvent behandling förebygga att tillståndet förvärras, lugna huden genom att lindra smärtan och klådan, förebygga infektioner och förhindra att huden förtjockas.

I en behandlingsplan skulle en hudvårdsrutin och vissa livsstilsförändringar kunna ingå.

Under den inaktiva fasen är det viktigt att använda mjukgörande produkter dagligen.

Mjukgörande produkter

Mjukgörande produkter, eller fuktcremer, inbegriper lotioner, cremer, ansiktscremer samt bad- och duscholjor som alla håller huden återfuktad, smidig och skyddad mot irriterande ämnen. Det är viktigt att dessa produkter används regelbundet i vården av atopisk hud. Det kan förlänga intervallet mellan två skov. På barn och spädbarn med atopisk dermatit i ansiktet bör en fuktgivande ansiktscreme appliceras minst två gånger per dag.

Genom regelbunden användning av en fuktcreme kan intervallet mellan två skov förlängas.

Huvudingredienserna i mjukgörande produkter kan vara följande:

 • Omega-6-fettsyror från nattljusolja och druvkärneolja. De lindrar och tillför huden näring samtidigt som hudens naturliga skyddsbarriär stärks.
 • Licochalcone A (ett extrakt av lakritsrot). Det här är en naturlig antiinflammatorisk antioxidant som minskar hudrodnad och dämpar inflammationen.

Aktiv vård

När eksemet blossar upp ska mjukgörande produkter användas tillsammans med mer aktiv medicinsk behandling, t.ex. topikala cremer och klådstillande sprayer.

Eucerins AtoControl Acute Care Cream har hudvårdande egenskaper som enligt klinisk bevisning avsevärt förbättrar huden under sjukdomens aktiva fas. Eucerin AtoControl Acute Care Cream är inte ett läkemedel och är inte avsedd att ersätta läkemedel.

Ytterligare råd till föräldrar med barn som lider av atopisk dermatit i ansiktet

Barnets fingernaglar bör hållas korta för att minska skadorna av att det kliar sig.

 • Rengör huden med lagom varmt vatten.
 • Klappa huden torr och applicera sedan direkt den mjukgörande produkten.
 • Applicera den mjukgörande produkten minst två gånger dagligen.
 • Håll fingernaglarna korta och släta så att inte barnet kan klösa sönder huden.
 • Sätt på barnet bomullshandskar på natten så att det inte river sig i ansiktet i sömnen.
 • Håll rumstemperaturen och luftfuktigheten nere.
 • Det kan vara bra att ge barnet en docka att klia eftersom det kan minska barnets behov av att klia på sin egen hud.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.