Hur kan jag ta hand om mycket torr, irriterad hud hos mitt spädbarn?

3 min läsning
Visa mer

Ditt spädbarns hud är känslig och blir lätt torr. Mycket torra och irriterade hudområden är vanliga, särskilt i blöjområdet och på kinderna. Mild och effektiv hudvård med produkter som kliniskt och dermatologiskt bevisat är snälla mot ditt spädbarns torra hud hjälper till att stötta hudens återbildning och gör ditt spädbarns hud slät och mjuk. 

Tänk på att Eucerin® enbart syftar till att informera om kända hudtillstånd. Kosmetiska produkter klassas inte som läkemedel och ska därför inte heller tolkas som att de kan läka eller behandla ett specifikt sjukdomstillstånd. Vid misstanke om sjukdom bör man alltid uppsöka läkare för ett professionellt utlåtande och vidare rekommendationer.

Vad får spädbarnets hud att torka ut?

Spädbarnets hud utvecklas hela tiden och förlorar lätt fukt och blir torr.
Spädbarnets blöja kan skava mot huden och orsaka torrhet och irritation

Huden jobbar hårt för att skydda kroppen: för att hålla irriterande ämnen utifrån borta och för att stödja hudens naturliga fuktbalans. Spädbarnets hud är tunnare än vuxen hud och är därför känsligare och dess naturliga skyddsbarriär är inte helt utvecklad. Förutom att den är känsligare och mottaglig för irritation tappar den lättare fukt och blir därmed lättare torr.

Spädbarnets hud är särskilt känslig mot förändringar i den omgivande temperaturen, vilket kan förvärra torrheten ytterligare och snabbt få huden att gå från torr till mycket torr. Du kan läsa mer i att förstå hud vid olika åldrar och spädbarns och barns hud.

När ditt barn förutom torr hud även har klåda kan det ha Atopisk dermatit. Ofta kallas det eksem och det är den vanligaste hudsjukdomen hos barn.

Fläckar med irriterad hud uppstår ofta på barnets stjärt och brukar kallas ”blöjutslag”. Blöjutslag har inget med atopisk dermatit att göra (området är för fuktigt för att det ska kunna utvecklas) och beror på ett par olika saker:

  • Blöjan skaver mot barnets hud
  • Svamp- eller bakterieinfektion: huden reagerar mot innehållet i blöjan
  • Barnets hud reagerar på det material som blöjan är gjord av eller innehållet i våtservetterna eller tvålen

Många spädbarn får också skorv (den medicinska termen för detta är seborroiskt eksem) under sina första veckor efter födseln. Det ser ut som hårda och fjälliga fläckar i hårbotten eller ögonbrynen men de är oftast ganska feta och inte torra. 

Hur kan jag lugna och mjuka upp områden med mycket torr hud hos mitt spädbarn?

Områden med mycket torr hud är vanliga på spädbarn, i synnerhet på kinderna och under blöjan där ”blöjutslag” ofta förekommer och där blöjans sidor kan skava på huden och orsaka torrhet och irritation.

Effektiv hudvård för spädbarnets känsliga hud

Smörj in i ditt spädbarns hud
Eucerin lugnar och lindrar spädbarnets hud och snabbar på återbildningen

Eucerin Aquaphor Soothing Skin Balm har särskilt utvecklats för att ge spädbarns torra och irriterade hud den vård den behöver. Den innehåller bara några få ingredienser och är fri från parfym och konserveringsmedel, vilket gör den perfekt för känslig ung hud. Den bildar en mild, halvocklusiv skyddsbarriär på huden som stödjer den naturliga överföringen av vattenånga och syre till och från barnets hud. Sammansättningen innehåller glycerin – en effektiv fuktgivande ingrediens som drar till sig vatten och bidrar till att hålla kvar det i huden. Glycerin verkar tillsammans med pantenol, som hjälper till att öka återbildandet och reparationen samtidigt som det ger fukt till huden. Sammansättningen har kliniskt och dermatologiskt bevisat att den reparerar mycket torr, sprucken och irriterad hud. Den vårdar barnets ömtåliga hud och gör den mjuk och slät.

Enkel att använda

Eucerin Aquaphor Soothing Skin Balm är perfekt att ha på skötbordet och/eller att ha med sig en tub i skötväskan. 

Den vårdande, transparenta salvan är enkel att smörja in på problemområden utan att den lätt skavs av. Det kan också hända att du  behöver mindre än du tror. En klick på fingertoppen kan räcka för att täcka den torra huden på spädbarnets ansikte och hals. Du kan använda den så ofta som behövs på spädbarnets hud. Aquaphor ska inte användas på öppna, vätskande eller blödande sår.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig