Mindre brännskador – Hur ska jag ta hand om min hud?

4 min läsning
Visa mer

Brännskador är en av de vanligaste skadorna i hemmet. Det bästa sättet att ta hand om huden är självklart att vidta åtgärder som förhindrar att brännskador kan inträffa. När de inträffar kräver allvarliga brännskador omedelbar medicinsk vård, men mindre, ytliga brännskador på vuxen hud kan normalt behandlas hemma.  Den här artikeln förklarar skillnaden mellan en mindre, ytlig brännskada och en mer allvarlig brännskada och tittar på hur man sköter om mindre brännskador.

Vad är en brännskada?

Överexponering mot solen kan orsaka solsveda

En brännskada är en skada som orsakats av exponering för värme, eldslåga, friktion eller solstrålar. De vanliga orsakerna till brännskador är bland annat:

 • Strålningsskador: oftast på grund av att man varit för länge i solen
 • Värmeskador: skållning från heta objekt eller vätskor (såsom kokande vatten) eller eld (även lågor från tändstickor och cigarettändare)
 • Friktionsskador: oftast både skrap- och värmeskada orsakad av kontakt med en hård yta såsom vägar, mattor, gymgolv eller rep
 • Elektriska skador: från elektriska källor
 • Kemiska skador: från hushålls- eller industriprodukter

Vilka är de olika typerna av brännskador?

Första gradens brännskador kan vara smärtsam. Huden är röd och kan svullna men är intakt

Brännskador har olika svårighetsgrader och klassificeras enligt den skada de tillfogar huden och underliggande vävnad:

 • Första gradens brännskador: Kallas även ”ytliga brännskador” och är den minst allvarliga sortens brännskada och påverkar endast epidermis (hudens yttersta lager). Huden är intakt men röd (men vit när man trycker på den), svullen och gör ont.
 • Andra gradens brännskador: Kallas även ”delhudskada” och skadorna på huden går längre ner än det yttersta lagret till dermis. Huden får blåsor och blir röd, kan vätska sig och gör ont.
 • Tredje gradens brännskador: Den allvarligaste typen av brännskada kallas även ”fullhudskada” efter som den skadar vävnaden och eventuellt även benet under hudens yta. Den ser ofta brun/svart och torr ut och eftersom nerverna ofta är skadade gör den inte så ont.

Brännskadebehandling: vad ska jag göra om jag får en brännskada?

Behandlingen för brännskador beror på hur allvarlig den är

Rekommenderad behandling för brännskador varierar beroende på hur allvarlig den är:

 • Första gradens brännskador: kan normalt behandlas hemma men du bör uppsöka läkare om brännskadan är större än 7,5 cm och är i ansiktet eller på en större led.
 • Andra gradens brännskador: kan kräva behandling med antibiotika och bandage. Man bör uppsöka läkare om den täcker ett stort område eller är i ansiktet.
 • Tredje gradens brännskador, kemiska eller elektriska brännskador: kräver omedelbar medicinsk behandling och du ska ringa 112 eller uppsöka en läkare beroende på hur allvarlig skadan är. 

Hudvård för mindre och ytliga första gradens brännskador

Eucerin Aquaphor Soothing Skin Balm ger huden den SOS-vård den behöver
Kallt vatten bidrar till att lugna brännskador och minska inflammationen

Det första man gör när man tar hand om första gradens brännskador är att lägga området i svalt vatten eller hålla det under kallvattenkranen i fem minuter eller längre. 

Därefter kan du bedöma skada på huden:

 • Om huden är röd och irriterad kan du stryka på en brännskadecreme eller en skyddande salva såsom Eucerin Aquaphor Soothing Skin Balm. Det ger huden den SOS-vård den behöver och bidrar till att snabba på hudens återbildande. Salvan finns i en mängd olika format och storlekar, så det är lätt att se till att man alltid har en till hands när man behöver den som mest. Och bara en mängd motsvarande en fingertopp räcker normalt för att behandla ett litet område.

Fortsatt vård: hur man tar hand om hud med ytliga första gradens brännskador

Eucerin Aquaphor Soothing Skin Balm bidrar till att återbilda huden

När man gett första hjälpen kommer hud som fått en mindre, första gradens brännskada att läka inom en vecka. Håll mindre brännskador fuktade med en SOS-vårdande produkt såsom Eucerin Aquaphor Soothing Skin Balm som hjälper till att snabba på hudåterbildningen

Salvan bildar en skyddande barriär över huden som, eftersom den är halvocklusiv, stödjer den naturliga överföringen av vattenånga och syre till och från huden. Glycerinet i sammansättningen är en effektiv fuktgivande ingrediens som drar till sig vatten och bidrar till att hålla kvar det i huden. Det verkar tillsammans med pantenol, som hjälper till att öka återbildandet och reparationen samtidigt som det ger fukt till huden. Salvan har kliniskt och dermatologiskt bevisat att den reparerar irriterad hud.

När det gäller andra gradens brännskador ska Eucerin Aquaphor Soothing Skin Balm först strykas på när återepitelisationsprocessen (den process där ny vävnad bildas) är klar. Salvan ska inte användas på öppna, vätskande eller blödande sår.

Om du är oroad över huden eller om du tror att du ett brännsår har infekterats ska du uppsöka läkare.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig