Skonsam rengöring för kroppen – Hur skyddar jag hudens mikrobiom?

Visa mer

Ett mikrobiom är en samling vitala mikroorganismer som lever på din hud och  består av bakterier, virus och svamp. Vårt mikrobiom är till och med större i antalet än celler i vår kropp - det finns även fler mikrobiella gener än mänskliga gener. 

Dessa mikroorganismer har ett symbiotiskt förhållande till kroppen och spelar en aktiv roll i vår hälsa. 
Hudens mikrobiom spelar en avgörande roll i vår huds allmänna hälsa och bidrar med ett viktigt skydd mot hudproblem. Det är därför viktigt med ett välmående mikrobiom.

 

 

 

Vad är hudens mikrobiom?

Många känner till termen mikrobiom när det kommer till tarmarna. Men med mikrobiom menas alla mikroorganismer som lever i och på vår kropp, där även huden har ett eget mikrobiom.

Mikrobiom utvecklas direkt när man föds, när det nyfödda barnet kommer i kontakt med världen utanför. En mångfald av olika bakterier, bland annat stafylokocker, corynebakterier och cutibakterie akne, slår sig snabbt ned på huden. Detta är viktigt för utvecklingen av barnets immunsystem och som ett första försvar för att förbereda och stärka huden för ett liv med stor extern påverkan.

Bakterierna som lever naturligt på huden kallas residenta organismer. Likt ett osynligt lager stannar de på huden och tillsammans med virus och svamp bildar de hudens mikrobiom vilka, när i harmoni, bidrar till hälsosam hud och bildar en skyddande barriär.Det finns även transistenta organismer, som inte finns permanent på huden. Dessa är ibland orsaken till hudproblem och infektioner.

Med ett intakt mikrobiom skyddar de residenta organismerna mot transistenta likt en biologiskt skyddande barriär som bekämpar skadliga bakterier. För att hålla hudens mikrobiom starkt, bör man använda skonsam rengöring då mild rengöring ser till att behålla hudens naturliga pH-värde och stöttar en optimal miljö för ett hälsosamt mikrobiom på huden.

Skyddad hud och hälsosamt mikrobiom

Vad gör hudens mikrobiom så viktigt?

Alla människor har - och lever i symbios med - sitt eget unika mikrobiom. Huden förser bakterier med livsmiljö och näring, medan bakterierna skyddar huden, och kroppen, mot patogener (sjukdomsorsakande bakterier, virus och svampar). 

Mikrobiomet - tillsammans med själva huden - formar hudens syramantel som skyddar mot patogener och upprätthåller miljön. Kroppens eget mikrobiom trivs bäst i väldigt sura miljöer, runt pH5, medan patogener inte trivs i dessa förhållanden.  

Många miljöfaktorer - så som förändring av hudens pH-värde, UV-strålning och ålder - kan påverka balansen i hudens mikrobiom. Ett mikrobiom i obalans kan leda till torr eller känslig hud. Det kan också leda till inflammatoriska hudsjukdomar så som akne och atopisk dermtit.

På Eucerin har vi undersökt hudens bakterieflora i över 20 år. Vi har alltid arbetat för att förstå vilka fördelar hudens bakterieflora har, men också hur vi kan hjälpa huden att hålla sitt mikrobiom stabilt.

Hur påverkar rengöring hudens mikrobiom?

Hårda ytaktiva ämnen (tensider) angriper hudens förmåga att samverka med mikrobiomet på flera plan. Samtidigt som residenta bakterier till viss del avlägnas av ytaktiva ämnen, torkar huden ut och hudbarriären angrips. Detta medför att hudens sura skyddslager inte kan upprätthållas korrekt. Ett skifte i hudens mikrobiom kan då inträffa, så att typerna och sammansättningen av mikroorganismer förändras. Detta gör det lättare för patogener och allergener att penetrera huden, vilket gör den känsligare.
Rengöringsprodukterna i pH5-serien stöttar känslig hud genom att rengöra med milda ytaktiva ämnen och återställer aktiva och naturliga oljor för att hålla huden återfuktad - även vid frekvent rengöring. Alla pH5-produkter har  pH-värde 5 - viket är det pH-värde som behövs för en välmående hud och mikrobiom.
 
pH5 ger skonsam rengöring som skyddar hudens mikrobiom och upprätthåller hudens skyddande barriär. Den skyddande syramanteln behålls intakt vilket skyddar från att pagogener och allergener tränger in i huden. 

pH5 rengör skonsamt

Hudens naturliga pH5-värde

pH5 citratbuffert

Termen pH står för ‘potential of hydrogen’ (vätepotential) och syftar till aktiviteten hos vätejoner i vattenbaserad lösningar. pH-värdet av en vätska mäts på en numerisk skala från 0-14, där 7 anses vara neutralt. När det kommer till huden så är ytan och de översta lagerna naturligt sura med pH-värde 5 i snitt. 

Hudens pH-balans varierar en del på grund av faktorer såsom kön, ålder och vilken del av huden det handlar om. Hudens pH spelar också en viktig roll i hudens välmående och är nyckeln till hudens skyddande barriär. Det neutraliserar alkaliskt baserade angrepp (t.ex. hård ytaktiva ämnen), stöttar förnyelseprocessen av hudens celler och skapar en optimal miljö för hudens naturliga flora. 

När hudens pH-värde ändras äventyras den skyddande funktionen. Man tappar mer fukt och huden torkar ut, vilket gör den känsligare och mer mottaglig mot externa faktorer. Eucerin pH Balance System innehåller pH5 citratbuffert som återställer och stöttar hudens optimala pH. Detta hjälper till att stärka hudens naturliga skydd vilket minskar dess känslighet.

 
Upprätthåll hudens pH-balans med skonsam rengöring

Hur tar jag hand om min huds mikrobiom?

En balanserad diet och mycket vätska kan hjälpa till att hålla din hud välmående från insidan. Att undvika stress, miljöföroreningar och skadliga livsstilsfaktorer såsom nikotin och  för mycket alkohol kan också bidra till att hudens mikrobiom mår bra.

Att använda en skonsam rengöring är också fördelaktigt mot hudens mikrobiom när det gäller till tvålar och duschprodukter. Skonsam rengöring upprätthåller hudens naturliga pH-balans och stöttar en optimal miljö för hudens mikrobiom.

Leta därför efter en rengöringsprodukt med extra milda ytaktiva ämnen och en formula som stöttar hudens naturliga pH-balans för att skydda din huds naturliga barriär och motståndskraft. Mild och skonsam rengöring som pH5 Hand Washlotion, pH5 Shower Oil och pH5 Washlotion  har ett pH-balanserande system som kan återställa hudens naturliga pH-värde. 

Att använda en pH-balanserad rengöring gör huden mindre känslig och mer motståndskraftig mot externa miljöfaktorer och skyddar hudens mikrobiom.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård

Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer

Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation

Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig