Kvinna som tvättar ansiktet

Hudvård Daglig rengörings- och hudvårdsrutin för ansiktet – steg för steg

Genom grundlig men skonsam rengöring dagligen och tillräcklig återfuktning ser du till att huden håller sig frisk länge. Hudvårdsprodukter av hög kvalitet, som har valts ut för att passa just din hudtyp och dina specifika behov, kan skydda huden i ansiktet mot yttre påverkan som solstrålning, varma och kalla temperaturer samt luftföroreningar. De kan även lindra irriterad hud, verka läkande på huden och förebygga hudsjukdomar.

Våra bästa produktval för daglig hudvård

Daglig hudvårdsrutin för ansiktet

Fyra grundsteg i hudvårdsrutinen

Bra hudvård inbegriper fyra grundsteg: rengöring, ansiktsvatten, smörjning och skydd.

Din hudvårdsrutin bör utföras två gånger dagligen: morgon och kväll. Hur rutinen ser ut varierar beroende på tiden på dygnet och din huds specifika behov och tillstånd.

Så här gör du

Kvinna som applicerar rengöringsgel i ansiktet.

Noggrann rengöring är det första steget till effektiv hudvård. När du rengör huden avlägsnas smuts, svett, talg och makeup, och huden förbereds för efterföljande hudvård. Ren hud kan bättre absorbera de verksamma ämnena i hudvårdsprodukter.

Kvinna som baddar ansiktet med ansiktsvatten på en bomullsrondell.

Ansiktsvatten avlägsnar eventuella rester av rengöringsgelen och friskar upp huden, utan att rubba hudens naturliga pH-balans.

Kvinna som smörjer in kinden.

Hudvårdsprodukter återfuktar och ger ny näring åt huden. Flera produkter kan även användas för att behandla specifika hudåkommor.

Skydda ansiktet

Det är viktigt att du använder ett solskydd de dagar som din hud kommer att exponeras för skadlig UV-strålning – huvudorsaken till förtida åldrande av huden. Många dagcremer har redan en solskyddsfaktor på 15.

Morgonrutin för ansiktet

 1. Kvinna som rengör ansiktet.

  Rengöring
  Huden producerar talg när den förnyas under natten. Genom att rengöra huden varje morgon avlägsnar du talgen och förbereder huden för applicering av dagcreme.

 2. Kvinna som baddar ansiktet med ansiktsvatten på en bomullsrondell.

  Ansiktsvatten
  Ansiktsvatten avlägsnar eventuella rester av rengöringsgelen och friskar upp huden, utan att rubba hudens naturliga pH-balans.

 3. Särskild hudvård (t.ex. serum eller koncentrat)
  Dessa produkter innehåller en hög koncentration av det verksamma ämnet och ska appliceras direkt på den nyligen rengjorda huden.

  Om du inte använder någon specialprodukt för hudvård hoppar du över steg 3 och går direkt till steg 4.

 4. Kvinna som smörjer in kinderna med dagkräm.

  Dagcreme
  Välj en produkt som passar din hudtyp, återfuktar och skyddar ditt ansikte. En särskild ögoncreme bör användas för att skydda och vårda den ömtåliga huden runt ögonen.

 5. Kvinna som applicerar solskyddskräm på kinden.

  Solskydd
  Många dagcremer innehåller redan en solskyddsfaktor, normalt SPF 15. Ofta krävs det dock en högre solskyddsfaktor för din hud. Solskyddscreme för ansiktet kan appliceras utöver eller i stället för din normala dagcreme.

Kvällsrutin för ansiktet

 1. Kvinna som avlägsnar ögonmakeup med en bomullsrondell.

  Rengöring
  Genom att rengöra ansiktet varje kväll avlägsnar du smuts, svett, talg och makeup. När huden är rengjord absorberar den lättare de verksamma ämnena i din nattcreme. En särskild sminkborttagningsprodukt för ögonen bör användas för att rengöra och skydda den ömtåliga huden runt ögonen.

 2. Kvinna som baddar ansiktet med ansiktsvatten på en bomullsrondell.

  Ansiktsvatten
  Ansiktsvatten avlägsnar eventuella rester av rengöringsgelen och friskar upp huden, utan att rubba hudens naturliga pH-balans.

 3. Särskild hudvård (t.ex. serum eller koncentrat)
  Dessa produkter innehåller en hög koncentration av det verksamma ämnet, som kan verka under natten. De ska appliceras direkt på den nyligen rengjorda huden.

  Om du inte använder någon specialprodukt för hudvård hoppar du över steg 3 och går direkt till steg 4.

 4. Kvinna som smörjer in kinden.

  Nattcreme
  Använd en fuktgivande nattcreme för att tillföra huden näring och främja förnyelseprocessen under natten. Applicera sedan ögoncreme på den ömtåliga huden runt ögonen.

Rengöring och ansiktsvatten

Varför är rengöring och ansiktsvatten viktigt?

En effektiv hudvårdsrutin för ansiktet börjar med grundlig men skonsam ansiktsrengöring och applicering av ansiktsvatten så att:

 • smuts, svett, talg och makeuprester avlägsnas utan att huden torkar ut
 • huden förbereds för den efterföljande hudvårdsrutinen för ansiktet. De verksamma ämnena i hudvårdsprodukter för ansiktet absorberas lättare när produkten appliceras på ren hud.

Rengöringen är extra viktig vid akne eftersom den hjälper huden att bibehålla sin naturliga, friska balans och främjar hudens förnyelseprocess.

Rengöringens två huvudsteg

En grundlig rengöringsrutin utgörs av två huvudsteg: rengöring med en rengöringsmjölk eller -gel följt av ett uppfriskande ansiktsvatten. Om du har ögonmakeup bör du lägga till en särskild sminkborttagningsprodukt för ögonen som ett tredje steg i din rengöringsrutin.

Kvinna som avlägsnar ögonmakeup med en bomullsrondell

Borttagning av ögonmakeup
Med en särskild sminkborttagningsprodukt för ögonen tar du skonsamt bort makeup på ögonfransarna och den ömtåliga huden runt ögonen. Produkten appliceras lättast med en bomullsrondell som försiktigt förs över huden runt ögonen.

Kvinna som applicerar rengöringsgel i ansiktet.

Rengöringsmjölk eller -gel
Välj en rengöringsprodukt som passar din hudtyp. Rengöringsmjölk är lämpligt för hud som lätt torkar ut. Till normal hud, blandhud eller oljig hud rekommenderar Eucerin att du använder en rengöringsgel.

Kvinna som baddar ansiktet med ansiktsvatten på en bomullsrondell.

Ansiktsvatten
Ansiktsvatten avlägsnar eventuella rester av rengöringsgelen och friskar upp huden, utan att rubba hudens naturliga pH-balans. Ansiktsvatten ska appliceras med en bomullsrondell som försiktigt förs över huden i ansiktet.

 • Rengöringsgel ska sköljas bort med ljummet vatten. Undvik att använda alltför varmt vatten, särskilt på känslig hud, eftersom extrema temperaturer kan irritera huden.
 • Rengöringsmjölk/-lotion appliceras och avlägsnas med en bomullsrondell och kräver inget vatten. Du kan dock försiktigt avlägsna rengöringsmjölken med ljummet vatten om du vill.
 • Tre-i-en-produkter som DermatoCLEAN 3-in-1 Cleansing Fluid innehåller en kombination av rengöringsgel, ansiktsvatten och sminkborttagningsmedel för ögonen. Bäst resultat uppnås dock alltid när du använder separat rengöringsgel, ansiktsvatten och sminkborttagningsprodukt för ögonen. Tre-i-en-produkter ska appliceras med en bomullsrondell som försiktigt förs över huden i ansiktet och runt ögonen.

Så här väljer du passande rengöringsgel och ansiktsvatten

Enbart vatten rengör inte ditt ansikte. Du måste använda ett ytaktivt ämne (ett rengöringsmedel som löser upp både vatten och fett) för att binda smutsen och skonsamt avlägsna den från huden. Det är viktigt att välja produkter som är skonsamma mot huden. Flitigt tvättande med vanlig tvål eller starka ytaktiva ämnen kan försvaga hudens barriärfunktion genom att:

 • ändra pH från det naturliga lätt sura värdet på 5,4–5,9 till ett neutralt eller till och med basiskt värde med sämre förmåga att bekämpa bakterier
 • störa proteinerna i hornlagret (det yttersta hudlagret)
 • avlägsna hudskyddande lipider (de fetter som sammanbinder cellerna i epidermis).
Kvinna som tvättar ansiktet med vatten.
Rengöring är det första viktiga steget i din hudvårdsrutin: De verksamma ämnena i hudvårdsprodukter absorberas snabbare av ren hud.

Rengöringsprodukter

När hudens barriärfunktion är försvagad blir huden känsligare och lättare irriterad. Välj en rengöringsprodukt med följande egenskaper:

När du väljer mellan en rengöringsmjölk och en rengöringsgel är den allmänna regeln att ju torrare huden är, desto bättre mår den av en rengöringsmjölk. Den lämnar hudens lipider i fred och rubbar inte hudens fuktbalans. Rengöringsgel passar perfekt för rengöring av normal hud till blandhud.

Läs mer om hudens uppbyggnad.

Ansiktsvatten

Eucerin rekommenderar alkoholfritt ansiktsvatten för de flesta hudtyper. Alkoholbaserat ansiktsvatten har en kylande effekt men avlägsnar ofta hudens naturliga lipider. Huden kan då överproducera lipider i ett försök att ersätta de lipider som saknas. Alkohol kan torka ut torr hud ännu mer. För personer med oljig hud eller blandhud kan ett alkoholbaserat ansiktsvatten hjälpa till att justera överskottet av olja genom att avlägsna talg.

Tre-i-en-produkter

I tre-i-en-produkter, även kallade micellar-rengöringsprodukter, ingår rengöring, ansiktsvatten och borttagning av ögonmakeup i en produkt. Oupplösta oljemolekyler i vattnet transporterar bort smuts och makeup snabbt och skonsamt. Micellar-rengöringsprodukter är ett praktiskt alternativ till att använda tre separata produkter.

Eucerins DermatoCLEAN-serie med rengöringsprodukter omfattar rengöringsgel, rengöringsmjölk, ansiktsvatten, sminkborttagningsmedel för ögonen och en tre-i-en-produkt. Samtliga produkter i serien har testats på och är bevisat skonsamma mot känslig hud. Det finns produkter för alla hudtyper.

Eucerins DermoPURIFYER-serie är särskilt utformad för aknebenägen hud. För hyperkänslig och hyperreaktiv hud är Eucerin Re-Balance Soothing Cleansing Cream lämplig att använda. Eucerin ANTI-REDNESS Soothing Cleansing Gel passar för hud som lätt blir röd.

Kvinna som applicerar rengöringsmjölk i ansiktet.
En rengöringsprodukt med krämig konsistens tillför näring till torr hud och bidrar till att bibehålla hudens naturliga fuktbalans.
Kvinna som baddar ansiktet med ansiktsvatten på en bomullsrondell.
Ansiktsvatten avlägsnar eventuella rester av rengöringsprodukten och friskar upp huden.
Ansiktsvård

Så här väljer du en passande hudvårdsprodukt

Hudvårdsprodukten ska passa för din hudtyp och behandla eventuella hudbesvär som du upplever. Du kan även låta årstiden styra ditt val av hudvårdsprodukt. (Många människor föredrar exempelvis en lättflytande produkt när det är varmt och en fetare creme under de kalla vintermånaderna.)

Läs mer om hudtyper och hudbesvär och gör vårt hudtest för att fastställa vilken hudtyp du har. Om du vill ha råd om hur du ska behandla särskilda hudbesvär ska du kontakta en hudläkare.

Läs mer om Eucerins hudvårdsprodukter för torr hud, känslig hud, hud som lätt blir röd, akne, åldrande hud, hyperkänslig hud eller atopisk dermatit i ansiktet eller på kroppen.

Varför är hudvård viktigt?

Hudvårdsprodukter ska återfukta och ge ny näring åt huden. Återfuktning ökar inte bara hudens vatteninnehåll utan skyddar även huden och stimulerar deskvamationsprocessen (den process där huden gör sig av med döda celler) så att huden känns slät, mjuk och bekväm. Många hudvårdsprodukter kan även användas till att behandla specifika tillstånd.

Vissa hudtillstånd som åldrandehyperpigmentering och akne kan effektivt behandlas med särskilda hudvårdsprodukter som innehåller en hög koncentration av de verksamma ämnena.  Dessa särskilda hudvårdsprodukter finns ofta som koncentrat eller serum.

Kvinna som applicerar koncentrat i pannan.

Särskild hudvård
Eftersom specialprodukterna för hudvård innehåller högst koncentration av de verksamma ämnena i din hudvårdsrutin ska de appliceras på nyligen rengjord hud, innan en dag- eller nattcreme appliceras, så att så mycket som möjligt av de verksamma ämnena absorberas i huden.

Kvinna som smörjer in kinden.

Dag- eller nattcreme
En fuktgivande dag- eller nattcreme ska användas för att återfukta och tillföra ny näring till huden i ansiktet och så att de verksamma ämnena i cremen kan behandla eventuella hudbesvär som du upplever.

Kvinna som applicerar ögonkräm

Ögoncreme
Hudvårdsprodukter för huden runt ögonen ska appliceras försiktigt och efter att du har applicerat din dag- eller nattcreme. Klappa försiktigt in cremen i den ömtåliga huden runt ögonen.

 • Topiska läkemedel som förskrivs av en hudläkare för behandling av tillstånd som akne eller atopiskt dermatit ska appliceras på samma sätt som specialprodukter för hudvård: på skonsamt rengjord hud och alltid innan dag- eller nattcremen appliceras. Vänta några minuter så att specialprodukten hinner absorberas i huden innan du applicerar dag- eller nattcremen.
 • Om du använder en specialprodukt för hudvård ska du vänta några minuter så att den hinner absorberas innan du applicerar dag- eller nattcreme. Om det inte behövs någon specialprodukt för din hud ska dag- eller nattcremen appliceras direkt i det grundligt rengjorda ansiktet.

Dag- och nattcreme
Många hudvårdsprodukter kan användas både på morgonen och på kvällen. Andra är särskilt avsedda att användas under dagen eller på natten:

 • DAGTID: Vissa fuktcremer innehåller en solskyddsfaktor (SPF). Det gör att de är lämpliga att använda dagtid, men de bör inte användas på kvällen eller natten. Andra hudvårdsprodukter som innehåller pigment (t.ex. vissa produkter mot hudrodnad och akne) bör också bara användas dagtid.
 • KVÄLLS- OCH NATTETID: Huden förnyas under natten. Förutom att återfukta huden innehåller nattcremer ämnen som stimulerar cellförnyelseprocessen. De är även fria från solskyddsfaktor och pigment.

Hudvård för huden runt ögonen
Den ömtåliga huden runt ögonen är särskilt tunn och känslig, vilket gör den mer sårbar än övrig hud i ansiktet. Därför finns det hudvårdsprodukter som är särskilt avsedda för huden runt ögonen. Ögoncreme ska appliceras varsamt.

Om du vill ha fler tips på hur du sköter om din hud kan du läsa hudråden för frisk hud.

Kvinna som applicerar kräm på kinden.
Applicera en liten mängd dag- eller nattcreme på fingertopparna och massera varsamt in cremen i huden.
Kvinna som applicerar ögonkräm.
Den ömtåliga huden runt ögonen behöver särskild omsorg.
Skydda ditt ansikte

Varför är det viktigt att skydda sig med solskydd?

Ett effektivt solskydd har en avgörande betydelse för om din hud håller sig frisk, och en solskyddsfaktor bör alltid övervägas som en del av din dagliga hudvårdsrutin för ansiktet. Visserligen stimulerar ett par minuter i solen varje dag produktionen av D-vitamin som är bra för hälsan, men huden i ansiktet exponeras ofta för UV-strålning under flera timmar. Överexponering för UV-strålning är huvudorsaken till förtida åldrande av huden. Av denna anledning bör hud som kommer att exponeras för solen skyddas med en solskyddscreme.

Läs mer om UV-strålning och solskydd och om hur solen påverkar huden i ansiktet.

Så här skyddar du dig

Många dagcremer innehåller redan en solskyddsfaktor, normalt SPF 15. Ofta krävs det dock en högre solskyddsfaktor (SPF) för din hud som kan appliceras utöver eller i stället för din normala dagcreme.

Produkter som innehåller solskyddsfaktor ska appliceras sist i din hudvårdsrutin på morgonen.

Kvinna som applicerar solskyddskräm på kinden.
Skydda huden mot skadlig UV-strålning som kan orsaka förtida åldrande av huden.

Så här väljer du rätt solskyddsprodukt

Det finns flera faktorer som bör beaktas när du väljer en passande solskyddsfaktor för din hud:

 • hudfärg (Har du t.ex. mörk eller ljus hy? Ljus hy är känsligare för UV-exponering än mörk hy.)
 • eventuella hudbesvär
 • årstid
 • exponeringsgrad (beroende på vilken klimatzon du befinner dig i)
 • exponeringstid.

Frågor och svar om ansiktsvård

Måste jag använda en separat dagcreme och solskyddsfaktor?

För vissa hudtyper som kräver en hög solskyddsfaktor kan en särskilt anpassad solskyddsprodukt ersätta dagcremen. För personer med torr hud är det fortfarande bättre att använda en dagcreme och komplettera med en solskyddscreme i slutet av hudvårdsrutinen. Ditt val påverkas av din livsstil, personliga preferenser och hur din hud reagerar på miljöfaktorer som luftfuktighet. Skyddsnivån bestäms av den högsta solskyddsfaktorn som har applicerats. Om du t.ex. applicerar en solskyddscreme med solskyddsfaktor 30 ovanpå en dagcreme med solskyddsfaktor 15 är den totala skyddsnivån 30.

Läs mer om vilka produkter och vilken solskyddsfaktor som Eucerin rekommenderar för din hudtyp och tillståndet för din hud samt hur hög solskyddsfaktor din solskyddscreme bör ha.

Är det bra att behandla huden med ansiktsmasker?

Ja. Ansiktsmasker är särskilt bra för att fylla på lipidreserverna i torr och uttorkad hud. Eucerin rekommenderar att du använder lite extra av din nattcreme till att täcka ansiktet, halsen och dekolletaget. Nattcreme har en krämigare konsistens än dagcreme och innehåller verksamma ämnen med cellförnyande egenskaper, exempelvis pantenol. Den är även fri från solskyddsfaktor och pigment.

Vad måste jag tänka på om jag lider av atopiskt eksem och använder smink?

Be din hudläkare eller farmaceut om råd om rekommenderade produkter som har testats på patienter med eksem och som inte innehåller någon parfym eller andra kända allergener. Om du har akne ska du alltid använda icke-komedogeniska produkter för oljig hud eller blandhud.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna om Eucerin
Prenumerera