en tatuerare som utför en tatuering

Eftervård av tatuering och salvor för tatueringar

3 min läsning
Visa mer

För vissa är tatueringar ett sätt att uttrycka sig, medan tatueringar kan ha en djup, kulturell betydelse för andra. Hur det än ligger till med den saken är det mycket viktigt att veta vad som händer med din hud när den blir tatuerad. I denna artikel kommer vi att redogöra för hur du bör ta hand om din hud för att säkerställa att din tatuering och huden den sitter på, känns och ser hälsosam ut.

Läkningsprocess efter tatuering

Diagram över hud som tatueras
Tatueringar orsakar trauma på huden

När huden tatueras genomträngs den upprepade gånger av pyttesmå nålar som har doppats i bläck. Med användning av en tatueringspistol för tatueraren in färgpigmentet i dermis – den vävnad som ligger strax under hudens yttersta lager – vilket är det som gör en tatuering permanent.

Slutresultatet kan i och för sig vara värt det, men denna process orsakar trauma på huden och huden kräver både att du är uppmärksam och följer skötselråd för tatueringar för att läka.

Läkningsprocessen sker i flera steg:

  • Till en början uppfattar huden en tatuering som en ”skada” och aktiverar sina naturliga försvarsmekanismer.
  • Under de första timmarna börjar blodet koagulera i det tatuerade området och detta kan orsaka svullnad och rodnad.
  • Under den första veckan skickar immunsystemet vita blodkroppar för att avlägsna skadad vävnad och börja reparera huden.
  • Inom de första veckorna kommer tatueringen att börja flagna och ett lager av torr hud kan bildas.
  • Gradvis ersätter nya hudceller de skadade hudcellerna och hudflagorna ramlar av och blottar den läkta tatueringen
Trots att din nya tatuering kan klia, bör du inte klia på den eftersom det kan irritera huden och försena läkningen.

Hur lång tid tar det för en tatuering att läka?

Generellt sett tar det ungefär en månad innan en tatuering har läkt, men beroende på olika faktorer kan det ta upp till tre månader. Större tatueringar som täcker mer hudyta kan ta längre tid att läka, och det gäller även tatueringar i starka färger eftersom dessa kräver fler nålstick jämfört med tatueringar med tunnare linjer. Till följd av detta kan det uppstå en större inflammatorisk reaktion och en längre återhämtningsperiod.

Hur länge ska man ha plast på en tatuering?

En tatuerad arm mot en grå bakgrund
Eftervård är avgörande för att hålla din tatuering frisk

När din tatuering är nygjord är det normalt att huden är irriterad och öm. Det kan uppstå rodnad och svullnad beroende på tatueringens storlek.

Traumat på huden kan innebära att huden blir mer utsatt för infektion. För att undvika detta kommer tatueraren att linda in tatueringen med plastfolie eller liknande plast som skyddar tatueringen mot att gnidas mot kläder eller komma i kontakt med ytor som kan innehålla skadliga bakterier.

Du bör alltid rådfråga din tatuerare om du är osäker på hur länge din tatuering ska vara täckt av plast, men i allmänhet rekommenderas det att man håller tatueringen täckt med plast i cirka 2–3 timmar efter tatueringstillfället eftersom det är den svåraste tiden för huden att läka sig själv.

Eftervård av tatueringar

När du väl har tagit av den skyddande plasten från din tatuering, är nästa steg i skötsel av tatueringen att skölja bort eventuellt överskottsbläck eller vätskor som kan ha runnit ut från din tatuering under den initiala läkningsprocessen med en mild, parfymfri tvål.

När den skadade huden väl har ett epitel igen, vilket betyder att huden har läkt, kan du börja vårda den med en återfuktande och mjukgörande produkt som motverkar kliande hud och flagning.

Applicera inte hudvårdsprodukter på ett öppet sår eftersom det kan orsaka infektion och irritation.

Salva för tatuering

För eftervård av tatuering, rekommenderar vi Eucerin Aquaphor Soothing Skin Balm. Denna dermatologiskt testade creme främjar snabbare hudförnyelse för att säkerställa en snabb och effektiv läkningsprocess för din tatuering.*. Nyckeln till Eucerin Aquaphors effektivitet ligger i dess fylliga, närande formula.

 

Den är full av ingredienser såsom vaselin , mineralolja och glycerin som skapar en skyddande barriär över den tatuerade huden. Denna barriär skyddar huden mot irriterande ämnen i miljön och förhindrar fuktförlust. Det främjar en optimal miljö för hudens återhämtning, som låter huden förnya sig utan störningar.

 

*Använd på åter-epiteliserad hud, vanligtvis efter tre dagar. Använd inte produkten på öppna sår. Fråga tatueraren hur länge man ska smörja in tatueringen med salva.

Dessutom stöttar Eucerin Aquaphors formula en snabbare hudförnyelse genom att skapa en försegling som förstärker hudens naturliga återhämtning. Genom att hålla det tatuerade området återfuktat och skyddat, bidrar den till att minska sårskorpor och minimerar risken för infektion, vilket hjälper huden att läka snabbare. Salvans lindrande egenskaper spelar också en betydande roll i hudens återhämtning.

 

Eucerin Aquaphors milda och icke-irriterande formula bidrar till att minska obehag, kliande hud och rodnad i samband med nya tatueringar. Tack vare dess lugnande effekt hjälper den huden att återställas utan störningar, vilket främjar en smidigare och behagligare återhämtning.

Skydda tatueringen från solen

Solskydd är nödvändigt för alla typer av hud, men framför allt för tatuerad hud, så att tatueringen behåller sina klara färger. Solskada kan få tatueringen att se suddig och matt ut. För att undvika detta rekommenderas det att du använder SPF på dina tatueringar.

När tatueringar utsätts för solens skadliga strålar, kan UV-strålningen bryta ner tatueringens pigment och skada huden.

Eucerin Sun är specifikt framtagen för att tillhandahålla ett effektivt UV-skydd både mot UVA- och UVB-strålar. Solskyddsprodukterna är ofta vattentåliga, vilket gör dem idealiska för utomhusaktiviteter och simning, då tatueringar ofta är extra utsatta eller sårbara.

 

Dessutom är Eucerins solskyddssortiment dermatologiskt testat och lämpligt för alla hudtyper, vilket minimerar risken för hudirritation och allergier. Genom att använda SPF för att skydda din tatuering från solskada, kan du vårda den i åratal framöver.

Popular Products

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.