Forskningen bakom – Eucerin AQUAporin ACTIVE

Visa mer

Huden behöver fukt för att se vacker ut, kännas bra och vara sund. 
Men god återfuktning av huden handlar om mer än att bara dricka massor av vatten. Det som verkligen är viktigt är hur effektivt fukten fördelas till de områden där den behövs.

Eucerin har utforskat ett nästan revolutionerande sätt att stimulera hudens eget återfuktningssystem för att säkerställa att huden får den fukt den behöver.

Här är några av våra bästa återfuktande produkter:

Historien bakom en ny generation av fuktkrämer

Forskarna har upptäckt en grundläggande princip för fukttransport mellan celler: Aquaporiner.
Beiersdorfs forsknings- och utvecklingscenter finns i Hamburg.

2003 fick den amerikanske biokemisten, Peter Agre, Nobelpriset i kemi för en banbrytande upptäckt. Han gick till botten med hur osmosen fungerar genom att upptäcka att proteiner bildar mikroskopiska kanaler i cellmembran som möjliggör transport av vatten och andra molekyler från cell till cell. Dessa kanaler kallas aquaporiner.

"Aquaporiner finns i cellmembranen hos olika organismer."

Sedan hans första upptäckt har 13 olika varianter identifierats. Alla har de förmågan att snabbt transportera vatten in i och ut ur celler med upp till tre miljarder molekyler per sekund.

En typ av aquaporin, aquaporin 3 (AQP3), är den vanligast förekommande i människans hud och den transporterar fukt och glycerol i hudcellerna.

Aquaporiner bildar ett nät som leder fukt genom de olika epidermislagren i huden.

"Våra forskare på Eucerin inspirerades av den här upptäckten och beslutade sig för att hitta ett sätt att stimulera bildandet av aquaporiner i hudcellerna för att förbättra hudens återfuktning".

Artificiella hudmodeller togs fram för att identifiera och studera aquaporiner i mikroskop säger Wolber: "Vi testade många bioaktiva substanser i ett försök att hitta den idealiska aktiva ingrediensen. Gluco-glycerol visade sig vara nyckeln". Läs mer om den intensiva sökningen efter lösningar hos Eucerin.

Låg fukthalt på grund av begränsat antal aquaporiner.
Intensiv återfuktning även i hudens djupare epidermislager tack vare ett ökat antal aquaporiner.

I naturen används gluco-glycerol (som även kallas glyceryl glucosid) av organismer som blågröna alger för att hjälpa dem överleva vid extrem uttorkning. Vetenskapliga tester visade att gluco-glycerol kunde tränga in djupare i hudens epidermislager och stimulera produktionen av AQP3. Wolber tillägger: "Nu var vi tvungna att skapa gluco-glycerol och utveckla effektiva och tilltalande produkter".

Resultatet är den unika serien Eucerin AQUAporin ACTIVE med fuktcremer för ansikte och kropp. Krävande kliniska och dermatologiska studier på frivilliga med torr och uttorkad hud har visat produkternas återfuktande egenskaper.

Wolber betonar att resultaten är: "omedelbara och intensiva. Bara 24 timmar efter den första användningen såg vi en imponerande ökning av hudens fuktnivåer".

Dessa fördelar ökar med tiden och resultaten visar förbättrad återfuktning vid regelbunden användning och, vad som även är viktigt, "resultaten är långvariga. Huden förblev väl återfuktad ett tag även efter att de frivilliga slutat använda produkterna".

Wolber sammanfattar:

"Fuktkrämerna i serien Eucerin AQUAporin ACTIVE ger huden den återfuktning den behöver. På lång sikt bidrar produkterna till att förbättra hudens fukthalt, stärka dess barriärsfunktion och göra den mer motståndskraftig mot miljön."

Medicinska studier godkänner resultaten som visar god återfuktning efter en första samt regelbunden användning av Eucerin AQUAporin-serien.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård

Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer

Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation

Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig