Forskningen bakom – Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity

5 min läsning
Visa mer

Hudens struktur förändras när vi blir äldre: fina linjer och rynkor (läs hur du kan minska eller få bort rynkor) uppstår först och blir med tiden djupare. När vi åldras minskar gradvis hudens volym (läs om slapp hud och minskad volym) och fasthet, lyster och så småningom elasticitet (läs hur du kan strama upp huden och minska djupa rynkor). Minskad elasticitet i kombination med uppkomsten av djupa rynkor är ett stort åldersproblem (lär dig hur åldern åldras och hur du ska ta hand om den) för många kvinnor med mogen hud.

Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity-serien har särskilt utvecklats för att tillgodose minskad elasticitet. Eucerins blandning av hög- och lågmolekylär hyaluronsyra, Arctiin och Silymarin i dag- och nattcremerna fyller ut djupa rynkor och förbättrar elasticiteten medan den närande oljan i Elasticity + Filler Facial Oil förbättrar elasticiteten och stärker motståndskraften. Huden känns fastare och ser fräschare ut med mer lyster.

Historien bakom Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity

Hudens vävnad är stark hos ung hud och har gott om kollagen (läs om hudens uppbyggnad och funktion) och funktionellt elastin ;– som tillsammans håller huden fast och slät. När vi åldras minskar mängden kollagen och funktionellt elastin (kollagen med 1 % årligen). Detta stör strukturen hos hudvävnaden och får huden att förlora styrka. Den känns mindre fast och rynkorna blir djupare.

Ung hud ser fast och strålande ut utan linjer och rynkor. (Schematisk illustration)
Mogen hud saknar elasticitet, lyster och motståndskraft samt har rynkor. (Schematisk illustration)

En annan viktig faktor bakom minskad fasthet och djupare rynkor är den avtagande produktionen av hyaluronsyra, som omger cellerna och hjälper dem att binda vatten. Huden blir torrare. Den förlorar sin fylliga och fasta känsla och rynkorna blir djupare.

När vi åldras tappar huden den lyster vi förknippar med ung hud och den kan se matt ut. Det beror på ett antal faktorer som bland annat mikrocirkulationen i l äderhuden (läs om hudens uppbyggnad och funktion) och en långsammare cellomsättning. 

Eucerins hudforskare ville skapa en effektiv serie för att motverka minskad elasticitet, fylla ut djupa rynkor och förbättra lystern. Med över 100 års kunskap inom hudvård och forskning satte experterna igång att identifiera de aktiva ingredienserna och utveckla en sammansättning som kunde motverka dessa symtom hos mogen hud.

Vilka är de aktiva ingredienserna i sammansättningen?

Forsknings- och utvecklingsteamet hos Eucerin började med Arctiin, som är ett naturligt utvunnet extrakt från frukten till kardborreväxten:

”Sammansättningar med Arctiin stimulerar reparationen hos försvagad bindväv, stärker huden och gör den mer motståndskraftig”, förklarar dr Sven Fey från Eucerin R&D. ”Arctiin påskyndar även förnyelseprocessen av kollagen på cellnivå. Våra sammansättningar i Hyaluron-Filler + Elasticity, som innehåller Arctiin, förbättrar elasticitet och fasthet hos mogen hud.”, avslutar han,

Dr Sven Fey och hans team testade sedan fördelarna med att kombinera Arctiin med Silymarin. Silymarin utvinns ur frukterna från mariatistelväxten och är känd för att vara en kraftfull antioxidant. Eucerins forskning visade att när den ingår i sammansättningen arbetar den för att skydda huden mot oxidativ stress och aktiverar hudens mikrocirkulation på cellnivå. 


För att ta sig an den minskade produktionen av hyaluronsyra i mogenhud tillsatte Sven och hans team både hög- och lågmolekylär hyaluronsyra till sammansättningen:

 • Högmolekylär hyaluronsyra ligger kvar på hudens yta och arbetar för att förbättra vätskebalansen i epidermis yttre lager – där fina linjer och rynkor uppstår.
 • Med molekyler som är 40 gånger mindre 1 än de i högmolekylär hyaluronsyra kan lågmolekylär hyaluronsyra tränga ännu längre in i överhuden, där de djupare rynkorna uppstår.

”Det är en kraftfull fuktgivare”, förklarar dr Sven Fey.”Användningen av båda varianterna av molekyler innebär att sammansättningen både riktar in sig mot fina linjer och djupa rynkor”.

Tre aktiva ingredienser blev de viktigaste ingredienserna

Dessa tre aktiva ingredienser blev de viktigaste ingredienserna i produkterna  Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity Day och Night Care, men arbetet stannade inte där. ”Vi berikade nattcremen med arganolja”, säger dr Sven Fey. ”Den är rik på essentiella fettsyror och ser till att sammansättningen ger intensiv näring.”

Arganolja är en av huvudingredienserna i Eucerin Elasticity + Filler Facial Oil. ”Huden blir torrare när vi blir äldre och ansiktsoljor kan ge mycket näring”, tillägger han. ”Vi upptäckte att en sammansättning som kombinerar mariatistelolja, E-vitamin och arganolja ger effektiva resultat hos mogen hud.”

Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity fyller ut djupa rynkor och förbättrar elasticiteten.Huden känns och ser fastare och fräschare ut med mer lyster.

(1) Standardenheten för att mäta massan hos en atom är kilodalton (kDa). Hyaluronsyra med lång kedja har ett kDa på 2 000 och hyaluronsyra med kort kedja har ett kDa på 52.

Imponerande resultat för alla produkter i Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity-serien

Serien har kliniskt och dermatologiskt bevisat att den fyller ut djupa rynkor och förbättrar elasticiteten.

120 kvinnor 49 år och äldre testade produkterna i Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity-serien i två veckor och rapporterade följande resultat:

För dagcremen: Hyaluron-Filler + ELASTICITY Day SPF 15:

 • 99 %: Förbättrar min huds utseende
 • 98 %: Huden känns märkbart fastare
 • 98 %: Återfuktar huden intensivt
 • 97 %: Huden känns starkare
 • 93 %: Rynkor och linjer slätas ut
 • 86 %: Produkten är en utmärkt makeupbas

För nattcremen: Hyaluron-Filler + Elasticity Night Cream:

 • 100 %: Förbättrar min huds utseende
 • 100 %: Huden känns märkbart fastare
 • 99 %: Ger huden långvarig fukt
 • 97 %: Huden känns starkare
 • 95 %: Rynkor och linjer minskas synbart
 • 93 %: Ger lyster

För ansiktsoljan: Elasticity + Filler Facial Oil:

 • 98 %: Förbättrar hudens textur
 • 98 %; Förbättrar hudens utseende
 • 98 %: Gör huden slätare
 • 97 %: Efterlämnar en skön känsla i huden
 • 96 %: Förser min hud med intensiv näring
 • 83 %: Efterlämnar ingen klibbig film på huden
Anti-age
Signifikant förbättring av hudens elasticitet och fasthet

”De här resultaten, samt även resultat från andra kliniska och dermatologiska studier, bevisar effektiviteten hos våra produkter. Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity-serien hjälper kvinnor med mogen hud att ta hand om sina främsta åldersbekymmer genom att förbättra elasticiteten och fylla ut djupa rynkor.”, avslutar dr Sven Fey.

Källor
1. BDF tillgängliga uppgifter; in vivo-bestämning av hudelasticitet och -fasthet genom cytometri, 2 veckors appliceringsstudie, försökspersoner 34 kvinnor 45–70 år, jämfört med baslinjen.

* Alla värden i diagrammen är signifikanta.

Lågmolekylär hyaluronsyra

Högmolekylär hyaluronsyra

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig