Forskningen bakom – Eucerin pH5

4 min läsning
Visa mer

Känslig hud behöver särskild vård

Därför har Eucerin utnyttjat sin expertis för att skapa skonsamma och effektiva produkter sedan 1950-talet. Denna pionjärsanda har banat vägen, först med pH5-salvan, sedan med ett komplett utbud av kroppsvårdsprodukter på 1970-talet. Utvecklingen inom forskningsmetoderna ledde dock till ett verkligt genombrott när tre aktiva ingredienser visade sig både skydda hudens syralager och aktivera naturlig enzymaktivitet inifrån och ut.

En utmaning för hudforskningen

Torr och känslig hud är ett allt vanligare problem som drabbar både män och kvinnor och kan uppstå i alla åldrar och på alla delar av kroppen. Ändå är det inte länge sedan man fullt ut fick kunskap om orsakerna och betydelsen hos hudens pH-nivå. Eftersom känslig hud är oberäknelig kan symptomen variera från röd och flagig till torr och kliande hud, och det kan vara mycket obehagligt.

Källa: Eucerin: Undersökning av användning och attityd i Tyskland och Spanien av ISM Global Dynamics, 2010/11

Vikten av hudens pH

Hudens yta täcks av ett skyddande syralager (del av hydrolipidfilmen) som är något surt. Detta låga pH-värde spelar en viktig roll för huden och är avgörande för dess skyddsbarriär. Det neutraliserar påverkan av alkaliska ämnen (som starka surfaktanter), stöder hudens process för att avlägsna döda hudceller (s.k. deskvamation), hämmar bakterietillväxt och skapar en optimal miljö för hudens naturliga flora.

Utvecklingen av Eucerins pH Balance System

Beiersdorf Skin Research Centre Laboratory i Hamburg.
Våra forskare identifierade aktiva ingredienser som återställer hudens naturliga försvar.

Våra forskare identifierade aktiva ingredienser som återställer hudens naturliga försvar och gör den mer motståndskraftig och mindre känslig.

Alexander Filbry, läkare och ansvarig för utveckling av kroppsvårdsprodukter på Eucerin, förklarar.

 

"Alla dessa system är beroende av enzymaktivitet. Och alla ändringar av pH-nivån reducerar denna aktivitet och försvagar hudens skyddsbarriär. Vattenförlusten ökar och huden torkar ut, vilket gör att den blir mer mottaglig för externa irriterande ämnen och mer känslig"

Bild som visar hudens barriärfuktion i olika skeden

Utveckling av Eucerin pH Balance System

Med detta i bakhuvudet började Eucerins Forskings- och utvecklingsteam arbeta med att ta fram aktiva ingredienser som skulle kunna hjälpa till att återställa och främja hudens naturliga pH-värde. Den mest effektiva ingrediens de testade var citratbuffert. Citratbuffert är ett derivat av citronsyra och motverkar en höjning av pH-värdet.

"Vi använde citratbuffert för att ta fram ett nytt system för balansering av pH-värdet som vi visste skulle ha effekt på huden. Men vi var tvungna att ta reda på om systemet även skulle ha en positiv effekt på enzymaktiviteten."

För att kunna göra det var de tvungna att utveckla ett nytt test.

En prisbelönt testmetod

En ny ex vivo-testmetod som har utvecklats av Eucerin användes för att identifiera enzymaktivitet.

Dr Filbry och de andra i teamet uppfann trypsin-testet som sedan dess har fått stort erkännande internationellt och vunnit ett flertal olika utmärkelser.

Trypsin-testet mäter aktiviteten hos trypsin, som är det viktigaste enzymet i stratum corneum (det yttersta hudlagret), och används för att utvärdera olika produkters effekt på enzymets aktivitet. Det är ett ex vivo-test, vilket innebär att det görs på hudceller som har odlats i ett labb där förhållandena kontrolleras för att vara så naturnära som möjligt.

Dr Filbry berättar: ”Vår nya forskningsmetod visade att trypsinet var mer aktivt efter applicering av milda surfaktanter med lågt pH-värde.”

Eucerins forskare använde sedan trypsin-metoden för att testa effektiviteten hos en formula med pH Balance System.

”Resultaten var imponerande”, säger Filbry. ”De visade att Eucerins pH Balance System skapar en optimal miljö för den enzymaktivitet som associeras med frisk hud.”

Fler fördelar med dexpantenol

Forskarna undersökte sedan ytterligare ingredienser, och dexpantenol visades sig vara mycket verksamt mot torr och känslig hud. Dexpantenol, som deriveras från pantotensyra (eller vitamin B5) är en kraftfull humektant. Det binder vatten i huden och ger den fukt som krävs för en effektiv skyddsbarriär. Det stimulerar även hudens återbildning. 

”Vi upptäckte att dexpantenol som tillsattes i hudvårdsprodukterna hjälper till att skydda hudens naturliga försvar och gör den mer motståndskraftig och mindre känslig för miljöpåverkan”, säger Filbry. 

Eucerin pH5-serien för torr och känslig hud

Eucerin pH5-serien – som består av body lotions, cremer och rengöringsprodukter – har en specifik formula som återställer hudens naturliga försvar och gör den mer motståndskraftig och mindre känslig.

Dr Filbry förklarar: ”Det unika pH Balance System med citratbuffert hjälper till att optimera hudens pH-värde. I rengöringsprodukterna kombineras det med extra milda surfaktanter som motverkar uttorkning även vid frekvent tvätt.”

Han och hans kollegor är stolta över hudvårdsserien, där pH Balance System kombineras med dexpantenol för att:

  • Återställa hudens pH-värde
  • Göra den mer motståndskraftig och mindre känslig
  • Öka fuktnivån

Dr Filbry tillägger:

"Alla produkterna i serien har testats kliniskt och dermatologiskt och visat sig vara mycket lämpliga för daglig användning på torr, känslig och allergibenägen hud."

”Vi är naturligtvis stolta över att Eucerins testmetod har fått internationellt erkännande, men ännu viktigare är att våra pH5-produkter stärker hudens naturliga försvar och ger effektiv omvårdnad av torr och känslig hud”, sammanfattar han.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkterna i pH5-serien