Fria radikaler – Vad är det och hur fungerar det?

5 min läsning
Visa mer

Fria radikaler kan orsaka oxidativ stress i huden, vilket resulterar i att huden åldras i förtid. Den här artikeln förklarar vad fria radikaler är, vad de gör i huden och vad du kan göra för att neutralisera fria radikaler för att bibehålla en fräsch hud, skydda den mot att åldras i förtid och att motverka de synliga tecknen på hudens åldrande såsom fina linjer, rynkor och minskad lyster.

Vad är fria radikaler?

Fria radikaler kan orsaka skador hos cellernas viktigaste delar

Fria radikaler kallas även ROS (Reactive Oxygen Species eller reaktiva syreföreningar) och är mycket reaktiva syremolekyler: en biprodukt från de pågående biokemiska reaktionerna i kroppen.

Våra kroppar är beroende av syre men normala kroppsfunktioner delar ibland parade syremolekyler till två enskilda atomer med oparade elektroner. Dessa oparade elektroner letar efter andra elektroner i kroppen som de kan reagera med, vilket är orsaken till att de beskrivs som reaktiva. När detta sker orsakar de skador i cellmembranen, proteinerna och DNA.

Varför är fria radikaler skadliga för huden?

Oxidation är det som gör att frukten blir brun
Fria radikaler leder till oxidativ stress som påverkar hudens struktur och gör att huden åldras i förtid

Har du någon gång tagit ett bett på en banan eller ett äpple och sedan låtit det ligga framme i luften? Den bruna färg som bildas är resultatet av oxidation som orsakas av fria radikaler. En liknande process sker i huden, fast under flera decennier istället för minuter.

Kroppen använder antioxidanter för att neutralisera potentiellt skadliga fria radikaler, men när det råder obalans mellan produktionen av fria radikaler och kroppens förmåga att neutralisera dem börjar de fria radikalerna att skada cellmembranen, proteinerna och DNA i en process som kallas oxidativ stress.

De celler som skadas är bland annat de som ansvarar för produktionen av ämnen som kollagen, elastin och hyaluronsyra och som ger ung hud en fast struktur (t.ex. fibroblaster och keratinocyter). Produktionen av dessa ämnen minskar naturligt när vi blir äldre och oxidativ stress kan till och med snabba på denna process

Medan åldrandet är en helt naturlig process kan oxidativ stress få huden att åldras i förtid: den kan börja utveckla synliga tecken på åldrande såsom fina linjer och rynkor och se matt och trött ut i förtid. 

Förtidigt åldrande åsido – när vi blir äldre minskar hudens förmåga att avaktivera de fria radikalerna naturligt, vilket leder till att hudens åldrandeprocess går snabbare.

Läs om hur du förebygger hudens åldrande

Läs Fina linjer och rynkor - så kan du minska eller få bort dem

Läs Hur förändras huden genom åren?

Vad skapar fria radikaler?

Fria radikaler är en naturlig biprodukt från de processer som pågår i våra kroppar, men det finns flera yttre faktorer som vi vet kan orsaka och öka produktionen av fria radikaler. Många av dessa faktorer kan man kontrollera.

Fria radikaler och solen

UVA- och HEVIS-ljusstrålar är kända för att skapa fria radikaler

Måttliga mängder sol är bra för både huden och kroppen. Du kan läsa om varför i solen och huden. Men överexponering för UVA-strålar (och i viss mån synligt högenergiljus, det vill säga det ljus vi kan se runt om oss) är en av de främsta orsakerna till fria radikaler. Oxidativ stress som orsakas av solen innebär DNA-skador i cellerna och problem som till exempel fotoåldrande (förtidigt åldrande orsakat av solen) och hyperpigmentering. 

Läs Vad är HEV-ljus och varför behöver vi skydda oss mot det?

Läs Fotoåldrande - solens inverkan på hudens åldrande - så undviker du rynkor orsakade av solen

Läs Hyperpigmentering - vad orsakar mörka fläckar och hur kan jag minska dem?

Läs Huden och solen - hur påverkar UVA-, UVB- och HEVIS-strålar huden

Fria radikaler och miljön

Luftföroreningar ökar antalet fria radikaler och potentiella hudskador

Förutom solljuset finns det andra delar av miljön som kan orsaka skadliga fria radikaler. Många av oss bor i städer där smuts och luftföroreningar är svåra att undvika.

Föroreningarna kan också förvärra effekterna från exponering av solen, vilket ökar den oxidativa stressen.

Rökning och fria radikaler

Cigarettrök innehåller fria radikaler

Rökning är lika dåligt för huden som för hälsan i övrigt. Röken innehåller fria radikaler som vi andas in i våra kroppar och som orsakar en mängd problem, däribland att huden åldras i förtid.

Fria radikaler och kost

För mycket alkohol kan orsaka fria radikaler i kroppen

Kosten är viktig för hälsan och den mat och dryck som vi väljer kan påverka produktionen av fria radikaler i kroppen. Några av de värsta bovarna som orsakar fria radikaler är kokt eller processat kött, friterad mat, allt som innehåller stora mängder mättat fett och alkohol.

Hur kan man minska mängden fria radikaler och förhindra hudskador?

En sund livsstil och en regelbunden, lämplig hudvårdsrutin bidrar till att minska mängden skadliga fria radikaler, förebygga att huden åldras i förtid och motverka synliga tecken på hudens åldrande.

En sund livsstil

En sund och balanserad kost med mycket antioxidanter är bra för huden

En sund och balanserad kost med mycket antioxidanter bidrar till att bekämpa de fria radikalerna. Gröna grönsaker, citrusfrukter, bönor och baljfrukter, nötter och fet fisk är kända för att innehålla stora mängder antioxidanter. Sluta röka, försök minska mängden alkohol du dricker och se till att dricka mycket vatten för att inte huden ska torka ut.

Att inte vara för länge i solen, använda en lämplig solskyddsprodukt, försöka minska stressen, motionera mycket och vara noga med att få tillräckligt med sömn är bra för hälsan generellt och för huden.

Hudvård som minskar skadorna från fria radikaler

Regelbunden rengöring, återfuktning, användning av kraftfulla, verksamma hudvårdsingredienser med antioxidanter såsom C-vitamin och Licochalcone A och (viktigast av allt) lämpligt solskydd varje dag bidrar till att din hud ser yngre ut längre.

Ju tidigare du börjar ta hand om din hud, desto lättare är det att motverka att huden åldras i förtid. Du kan läsa om en bra hudvårdsrutin om du är i 20-årsåldern nedan. När vi blir äldre förändras hudens behov och de produkter vi använder bör motsvara dessa förändrade behov. Du kan läsa mer i Hur åldras huden och hur ska jag sköta om den?

Eucerin Hyaluron-Filler är vår serie för anti-age och består av tre omfattande serier som särskilt utvecklats och kliniskt och dermatologiskt bevisat att de ger huden den vård den behöver i åldrandeprocessens alla stadier.

Läs Hudvård i 20-årsåldern - när ska man börja använda åldersbekämpande produkter?

Åldersbekämpande hudvård från Eucerin

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig