Atopiskt eksem i hårbotten: Vad orsakar det och hur lindara du en kliande hårbotten?

8 min läsning
Visa mer
Atopisk dermatit är en kronisk hudsjukdom som kan blossa upp i hårbotten och i hårfästet. Den här artikeln förklarar hur man kan se om du eller ditt barn har atopisk dermatit eller om det är ett annat vanligt hårbottenproblem. Vi tittar på möjliga orsaker och utlösare som ger en kliande hårbotten samt ger rekommendationer om hur man tar hand om atopisk hud i hårbotten.

 

Vad är symptom på atopiskt eksem i hårbotten?

Om du eller ditt barn har röd, kliande hud på huvudet och redan har atopisk dermatit (kallas även atopiskt eksem) på andra delar av kroppen är det troligt att symtomen i hårbotten har med detta att göra. Atopisk dermatit är särskilt vanligt hos spädbarn och barn men även många vuxna har det. Vissa vanliga symptom på Atopisk dematit i hårbotten är: 

 • Flagnande hud
 • Inflammationer i hårbotten
 • Oljig hud
 • Fläckvis utslag i hårbotten
 • Tappat hår
 • Sår i hårbotten

Du kan läsa mer i Atopisk dermatit och spädbarnAtopisk dermatit och barn samt Atopisk dermatit och vuxna.

Symtom såsom mjäll och rodnad i hårbotten skulle kunna vara indikationer på ett hudproblem. Om hårbotten ser normal ut men kliar, kan det bero på uttorkning på grund av för frekvent hårtvätt eller produkter som gel.

Seborroiskt eksem (eller mjälleksem)

Atopisk dermatit är ett av flera tillstånd som kan resultera i kliande hårbotten
En vanlig åkomma hos spädbarn där det även kallas skorv. Många forskare misstänker att det rör sig om en typ av svampinfektion (även om vissa tror att det kan vara ärftligt och/eller vara kopplat till immunförsvaret) och de typiska symtomen är tjocka, hårda och gulaktiga hudflagor i barnets hårbotten, men det kan även uppträda på ögonen och näsan. I motsatts till atopisk dermatit kliar det sällan. De flesta barn växer ifrån det så snart de blir lite äldre och är oftast symtomfria vid tre års ålder.

Mjäll

Röd, irriterad och kliande hud i hårfästet kan orsakas av atopisk dermatit
Seborroiskt eksem tros vara den underliggande orsaken till förekomsten av mjäll hos vuxna. Det finns två olika typer: fett mjäll (som visar sig som oljiga, gulaktiga flagor i hårbotten liknande symtomen på seborroiskt eksem hos spädbarn) och torrt mjäll (där flagorna är torra, vita och lösa och lätt faller av från huvudet och håret). Precis som vid atopisk dermatit kliar ofta huden och är röd. Torrt mjäll är mycket vanligare hos vuxna än hos barn och upp till hälften av den vuxna populationen är drabbad vid något tillfälle.

Du kan läsa mer om symtomen på atopisk dermatit och hur de skiljer sig åt mellan olika områden på kroppen i Atopisk dermatit i ansiktetAtopisk dermatit på ögonlockenAtopisk dermatit på händerna och Atopisk dermatit på olika ställen på kroppen.

Vad orsakar eller utlöser atopiskt eksem i hårbotten?

Är atopisk dermatiskt genetiskt överförbart?

Hårbotten har massor av hårsäckar: ingångar för bakterier som retar atopisk hud
Atopisk dermatit är en genetisk sjukdom som är kopplad till ett försämrat immunförsvar. 

Huden på våra huvuden är betydligt tjockare än huden på resten av kroppen. Den är också full av hårsäckar samt talg- och svettkörtlar. Huvudet spelar en avgörande roll för regleringen av kroppstemperaturen.

Du kan läsa allt om orsakerna i Att förstå atopisk dermatit.

Psoriasis i hårbotten

Precis som atopisk dermatit är psoriasis ett inflammatoriskt tillstånd som troligtvis också är ärftligt och kopplat till ett försvagat immunförsvar. Det är sällsynt hos spädbarn och barn, och psoriasis drabbar oftast vuxna och uppträder i hårbotten, det ger oftast utslag i som följs av konstant kliande. Det är lätt att känna igen med inflammerad hud som täcks av silvriga flagor. I allvarliga fall kan det orsaka håravfall.

Kontakteksem

Kontakteksem (kallas även allergisk dermatit) orsakas av att huden reagerar mot något externt som den är eller har varit i kontakt med. Kontakteksem i hårbotten orsakas av en reaktion mot kemikalierna i vissa schampon, hårfärgningsmedel eller andra hårvårdande produkter. Du kan antingen vara allergisk mot dessa ingredienser eller så irriterar de bara din hud.

Ringorm

Ringorm (tinea capitis) är en svampinfektion som kan orsaka klåda i hårbotten. Svampen växer i hårbotten och utvecklas till ringorm. Det är mycket smittsamt och är vanligast hos barn och spädbarn. 
Infektionen kan också uppstå hos personer med ett nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinering.

Huvudlöss

Trots att det inte är en hudåkomma är en annan vanlig orsak till kliande hårbotten mellan 3 och 12 år huvudlöss. De är extremt smittsamma men är enkla att behandla och när man väl konstaterat huvudlöss (de är normalt ganska lätta att se men kontrollera med vårdpersonal om du är osäker) kan du köpa ett lämpligt preparat på apoteket.

Andra orsaker till kliande hårbotten

Om du eller ditt barn inte har atopisk dermatit finns det flera andra varianter av dermatit som också är vanliga i hårbotten och som uppvisar liknande symtom. De kan vara:
 • Klimat: Torr och kliande hårbotten under vintern kan ofta ha med klimatet att göra. Den kalla luften utomhus och varma inomhus kan torka ut hårbotten.
 • Föroreningar: Luftföroreningar bidrar till inflammation, vilket gör att din hårbotten känns torr och kliande.
 • Ålder: Din hud producerar mindre naturliga oljor med åldern vilket kan resultera i en torr och kliande hårbotten. Hormonella förändringar kan också påverka vilket
 • gör att menopausen även kan leda till torr och kliande hårbotten.
 • Stress: Emotionell stress kan få eksem att blossa upp och påverka hudens naturliga barriär, vilket leder till en kliande hårbotten. När vi känner oss stressade ökar vår kropp produktionen av hormoner som t.ex. Kortisol och adrenalin. Detta ger en inflammatorisk respons i huden.
 • Allergier: Att det kliar kan vara orsakat av vad du äter eller någon ingrediens i en hårvårdsprodukt
 • Rökning: Rökning torkar ut huden och kan orsaka kliande hårbotten vilket också kan leda till utslag.

Hur ska jag ta hand om atopisk hud i hårbotten?

För spädbarn med lite eller inget hår liknar hudvården för atopisk dermatit i hårbotten den för resten av kroppen. Mild rengöring och regelbunden insmörjning med produkter som särskilt utvecklats för atopisk hud, som till exempel Eucerin AtoControl-serien ger den atopiska hårbotten den grundläggande vård den behöver varje dag samt förlänger perioden mellan utbrotten och lugnar huden under ett utbrott. Du kan läsa mer i Atopisk dermatit och spädbarn.

För barn och vuxna kan håret ofta göra att det blir svårare att vårda den atopiska hårbotten. Cremer och salvor som är enkla att smörja in andra områden på kroppen med gör att håret ser fett och stripigt ut och kan få personen att känna sig deprimerad över sitt utseende. Läs mer i Hur atopisk dermatit påverkar sömnen och livskvaliteten.

Här ger vi några förslag på hur man kan ta hand om en atopisk hårbotten:

Rengöring och undvik kemikalier

Milda schampon skyddar atopisk hud i hårbotten
Milda schampon skyddar atopisk hud i hårbotten
Exfoliera din hårbotten
Dina hårsäckar på huvudet kan kvävas av en mix av hårvårdsprodukter, sebum och död hud. Försöka exfoliera din hårbotten med en massageborste för hårbotten för att ta bort detta. Detta kan man göra när man använder schampo i duschen eller efteråt.

Använd milt och parfymfritt schampo
Tvätta ditt eller ditt barns hår med ett milt schampo som är fritt från parfymer och färgämnen och som är bevisat milt mot känslig hud.

En dusch om dagen i ljummet vatten
Undvik att duscha mer än en gång per dag, minska vattentrycket och använd ljummet vatten så mycket det går. Frekventa duschar och vatten som är för varmt kan göra huden ännu torrare. För hårt tryck och kallt vatten kan också reta hårbotten i onödan.

Använd samma produkt, byt inte ofta
Försök att inte byta produkter för ofta. Och var noga med att skölja ur schampot ordentligt. Efter duschen torkar du håret genom att svepa en handduk runt huvudet istället för att gnugga det eller använda en hårtork. Gnuggar du det förvärras klådan i hårbotten och värmen från fönen (eller andra stylingverktyg som t.ex. platt- eller locktänger) kan torka ut hårbotten ytterligare.

Om du vill blåsa håret torrt kan du använda kalluftsinställningen och undvika stylingprodukter som t.ex. mousser och geler.

Håll håret och hårbotten fuktade
Regelbunden insmörjning är viktig för atopisk hud i hårbotten.

Inför natten kan du till exempel smörja in en fuktcreme från Eucerin AtoControl-serien i hårbotten - prova Eucerin AtoControl Lotion eller Eucerin AtoControl Creme beroende på hur mycket hud du behöver täcka (lotionen är lättare att använda på stora områden som exempelvis över hela huvudet, cremen passar för mindre områden såsom bakom öronen eller i hårfästet. Båda produkterna innehåller bevisat aktiva ingredienser såsom Licochalcone A (för att lugna huden och minska rodnad) och ceramider (för att stärka hudens barriärfunktion) och de kan självklart tvättas bort när du vaknat.

Under ett utbrott, då den lindrande och lugnande behandlingen av huden har högsta prioritet, kan du smörja in med en medicinsk salva och Eucerin AtoControl Acute Care Cream. Trots att det inte är en medicinsk produkt eller avsedd att ersätta en sådan är Eucerin AtoControl Acute Care Creme perfekt att använda som adjunktiv behandling (adjunktiv är en medicinsk term som innebär att något ökar effekten av en annan produkt). Den innehåller Menthoxypropandiol (ett extrakt från mentol) och Decanediol (en antibakteriell ingrediens) som bevisat kyler och lugnar huden och ger snabb lindring.

Undvik hårfärgningsmedel 
Försök undvika alla produkter som kan torka ut hårbotten och orsaka ytterligare irritation i huden.

Vad mer kan jag göra för att undvika symtom på atopiskt eksem i hårbotten?

De flesta örngott är gjorda i bomull, men detta är inte ett optimalt material för personer som lider av atopisk dermatit i hårbotten. Bomull har grova fibrer som kan torka ut håret och orsaka en kliande hårbotten.

Eftersom det inte finns något känt botemedel mot atopisk dermatit bör du försöka hitta och undvika de potentiella orsakerna för att minska risken för utbrott. Om symtomen kvarstår eller om din hud på något sätt besvärar dig ska du kontakta läkare.

Svett, som huden producerar för att kyla ner sig vid överhettning, utgör en idealisk miljö för förökning av bakterier som framkallar och förvärrar atopisk dermatit. Håret bidrar till att hålla bakterierna på plats och det faktum att det finns massor av hårsäckar innebär att bakterierna har en mängd ingångar in i huden, vilket gör atopisk hud lättirriterad och benägen att få utbrott. 

Regelbunden hårtvätt och styling kan också få huden att torka ut och förvärra symtomen på atopisk dermatit. Om huden är känslig mot de produkter vi använder kan detta också sätta igång eller förvärra inflammationen. När huden i detta område har blivit torr och irriterad förvärrar kliandet symtomen.

Du kan läsa mer om vad du kan göra i Att förstå atopisk dermatit eller Att identifiera och hantera utbrott.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig