Orsaker, kännetecken och hur man kan ta hand om huden

8 min läsning
Visa mer

Om artikelns innehåll

Den här artikeln syftar till att allmänt informera om hudtillståndet atopisk dermatit: kännetecken, möjliga orsaker och utlösande faktorer samt hur tillståndet yttrar sig på olika kroppsdelar och i olika åldrar. Artikeln ger även tips på hur man kan ta hand om en drabbad hud i vardagen för att lugna och förebygga bekymmer med torr, kliande och irriterad hud.

Eucerin® syftar enbart till att informera om kända hudtillstånd. Våra mjukgörare är kosmetiska produkter och ska därför inte tolkas som att de kan läka eller behandla ett specifikt sjukdomstillstånd. Vid misstanke om sjukdom bör du alltid uppsöka läkare för ett professionellt utlåtande och vidare rekommendationer. 

Vad är atopisk dermatit (AD)?

Atopisk dermatit, också kallat atopiskt eksem, är en kronisk (dvs. en ihållande eller långvarig), inflammatorisk och återkommande hudsjukdom. Den kännetecknas av väldigt torr, irriterad och kliande hud som kan uppträda var som helst på kroppen såsom på ögonlock, händer, ben och i hudveck.

 

I detta hudtillstånd har hudens yttersta lager svårt att försvara sig mot allergener eller annan yttre påverkan som kan irritera huden. Hudbarriären är ofta försvagad och klarar inte av att hålla huden tillräckligt återfuktad.

Atopisk dermatit kan vara påfrestande att leva med men det är inte smittsam och det finns hjälp att få för att minska symptomen.

 

 

 

 

Vem drabbas av atopisk dermatit?

Atopisk dermatit debuterar ofta hos barn före 5 års ålder

Atopisk eksem är vanligast bland små barn, men äldre barn och vuxna kan också drabbas. Antalet fall av atopisk dermatit har ökat i Sverige de senaste decennierna - uppemot 2-10% av den vuxna befolkningen tros vara drabbad av sjukdomen samt runt 20% av de yngsta.

 

Om atopisk dermatit finns i släkten kan det finnas en högre risk för barn att också utveckla atopisk dermatit. Det är oftare förkommande hos personer med torr eller känslig hud.

 

 

Vilka symptom och kännetecken har atopisk dermatit?

Ett armveck med atopiskt eksem
Exempel på ett atopiskt eksems utseende

Atopisk dermatit uppträder ofta i form av torra, ibland röda och kliande utslag som kan uppstå på olika ställen på kroppen.

 

Hos mindre barn drabbas ofta arm- eller knäveck och kallas då även för blöjveckseksem. Även atopisk dermatit i ansiktet är särskilt vanligt hos de yngre men många vuxna har det också.

 

Personer som upplever atopiska eksem kan märka av några av nedan symptom:

 • Områden med fjällande och kliande hud
 • Torra, utslag som kan vara ojämna eller svullna
 • Väldigt torr och irriterad hud, ofta  i hudveck
 • Brännande känsla i huden
 • Röda, bruna eller gråa fläckar
 • Förtjockad, sprucken eller skrynklig hud
 • Ökad känslighet i huden

 

Om huden är väldigt torr, irriterad och kliande samt uppvisar någon av ovan kännetecken kan det vara värt att uppsöka läkare för att få undersökt om man har atopisk dermatit.

Vilka är de olika faserna av atopisk dermatit?

Den uppblossande fasen

Den lugna fasen

Hur lång är respektive fas?

 

 

 

Atopisk dermatit karaktäriseras av två olika faser. Det innebär att där kan finnas lugnare perioder av minskade symptom samt perioder av skov då eksemet blossar upp och försämras.

 

 

Den ublossande fasen

Huden kliar, är röd och inflammerad under ett utbrott
Huden kliar, är röd och inflammerad under ett utbrott

Även känd som den ”aktiva fasen” eller som refereras till uppblossning/skov. Här är atopisk hud som mest irriterad:

 • Kliande eller intensivt kliande hud. Den kan även vara öm och en del personer upplever en brännande känsla.
 • Huden är röd, torr eller flagnande. Huden kan även vara ojämn och kan blöda lite. 

Den lugna fasen

Perioderna mellan uppblossningarna kännetecknas av att huden känns lugnare och mindre irriterad. Den lugna fasen är även känt som den icke-aktiva eller skovfria fasen.

 • Huden känns ”mer normal” (den är inte lika känslig eller irriterad).
 • Huden ser och känns torr eller väldigt torr och kan vara flagnande eller milt kliande
 • Små, läkta sprickor kan synas från tidigare uppblossning
 • Kännetecknen liknar de vid mer generellt torr hud (en tillstånd som även kallas Xerosis

Hur lång är respektive fas?

Faserna för atopisk dermatit
Faserna för atopisk dermatit

Längden på varje fas kan vara väldigt individuell och mjukgörande och vårdande produkter bör anpassas efter hudens olika behov under varje fas.


Då det inte finns något känt botemedel mot atopisk dermatit så är det främsta målet när man tar hand om en atopisk hud på en daglig basis att förlänga den lugna fasen. Under ett utbrott ligger fokus på att dämpa symptomen och lugna huden så snabbt som möjligt


Vad orsakar eller triggar ett utbrott av atopisk dermatit?

Den atopiska klådcykeln

Yttre och inre faktorer som kan påverka atopisk dermatit

 

 

 

Atopisk dermatit är kopplad till en försämrad funktion hos hudbarriären och ett försvagat immunförsvar. Irriterande ämnen och allergener i omgivningen kan trigga igång en reaktion hos dem som redan har anlag för atopisk dermatit.  

 

Den atopiska klådcykeln

När huden är torr och kliar tenderar de drabbade att riva sig. Detta rivande skadar hudens skyddsbarriär, vilket kan medföra att en bakterie vid namn staphylococcus aureus förökar sig och infekterar huden.

Denna infektion leder till inflammation och klåda, som i sin tur förvärrar tillståndet och gör huden ännu mer irriterad och kliande - en ond cirkel - den atopiska klådcykeln skapas.

 
atopic

 

Yttre och inre faktorer som kan påverka atopisk dermatit

Det finns många olika, både inre och yttre, faktorer som kan orsaka utbrott av atopisk dermatit på huden, dessa inkluderar:

 

 

Klimat och föroreningar

Föroreningar kan trigga utbrott av atopisk dermatit

Kraftiga temperaturväxlingar, varma och fuktiga klimat och luftföroreningar kan förvärra tillståndet.

Svettning

Svett kan irritera hudens yta och orsaka kliande och irritation.

Stress

Stress påverkar funktionen hos både interna och externa organ. I små doser kan stress vara bra för kroppen, men överdriven stress är känt att orsaka utbrott av eller förvärra befintliga hudproblem så som utslag, akne eller eksem.


Uppblossning av eksem på grund av stress orsakas av att kroppen producerar mer kortisol vilket dämpar hudens immunförsvar och orsakar en inflammatorisk reaktion i huden. Det är vanligt att stresseksem uppstår på bröstet, händerna eller i ansiktet.

Cigarettrök

Både rökning och passiv rökning kan förvärra symtomen.

Smycken och metaller

Klockor och smycken innehåller ofta nickel. När man bär dem ofta kan svett oxidera nickel och orsaka en reaktion.

Textilier och material

Syntetiska tyger som inte andas, såsom nylon och Lycra, kan irritera huden. Det kan även ull som kliar.

Kemikalier

Innehållet i produkter som appliceras på huden, som makeup eller solskyddscremer, kan orsaka utbrott. Starka rengöringsmedel, tvättmedel och parfym kan också aktivera atopisk hud.

Sol

En del personer säger att solen lindrar deras symtom, medan andra tycker att den kan utlösa utbrott och göra huden sämre. 

Allergier

Allergener kan påverka atopisk dermatit

Kvalster, pollen och damm och djurallergier kan trigga igång utbrott av atopiskt eksem.

Den eventuella kopplingen mellan kosten och atopisk dermatit är kontroversiell, men vissa personer säger att viss typ av mat och dryck gör huden sämre. De vanligaste allergena livsmedlen är ägg, mjölk, jordnötter, vete, soja.

 

Atopisk dermatit i ansiktet

Symptom på atopisk dermatit i ansiktet

Vem drabbas av atopisk dermatit i ansiktet?

Vad orsakar och/eller utlöser atopisk dermatit i ansiktet?

Hudtillstånd som liknar atopisk dermatit i ansiktet

  
 

 

Atopisk dermatit i ansiktet är oftast extra besvärligt då det vanligtvis är väldigt synligt. Trots att det inte smittar kan det orsaka sociala problem för både barn och vuxna samt ge en låg självkänsla. Man vet att atopisk dermatit kan ha en betydande påverkan på livskvaliteten för både de drabbade och deras närstående.

Symptom på atopisk dermatit i ansiktet

Spädbarn utvecklar ofta atopisk dermatit i ansiktet
Spädbarn utvecklar ofta atopisk dermatit i ansiktet

Symptomen på atopisk dermatit i ansiktet liknar dem på atopisk dermatit på andra ställen på kroppen: huden är torr, ofta röd, kliande och irriterad. Vissa personer upplever även en stickande och/eller brännande känsla. River man på grund av klådan blir symptomen värre och huden kan skadas, bli infekterad och förtjockad.

Symptomen skiljer sig från person till person, från årstid till årstid, till och med från dag till dag, och sjukdomen har två tydliga faser - den akuta fasen och den lugna fasen. De  mjukgörande och vårdande produkter som används bör anpassas efter huden i ansiktet och dess olika behov under varje fas.

Om huden är väldigt torr, irriterad och kliande samt uppvisar någon av ovan kännetecken kan det vara värt att uppsöka läkare för att få undersökt om man har atopisk dermatit.

Vem drabbas av atopiskt eksem i ansiktet?

Atopisk dermatit i ansiktet påverkar även vuxna

Atopisk dermatit i ansiktet, precis som all annan atopisk dermatit, är särskilt vanlig hos spädbarn och barn och uppträder normalt när de är mellan två och sex månader gamla. Kinderna och pannan drabbas oftast först men atopisk dermatit kan spridas till andra delar av kroppen när de blir äldre.

Läs mer om barns hud i artikeln Spädbarn och barns hud.

De flesta barn växer ifrån tillståndet men det kan kvarstå upp i vuxen ålder och vissa vuxna får atopisk dermatit i ansiktet utan att ha haft det som barn.

Vuxen atopisk dermatit i ansiktet kan uppträda i hårbotten, pannan och kinderna, bakom öronen och på det känsliga området runt ögonen.

 

Vad orsakar och/eller utlöser atopisk dermatit i ansiktet?

Atopiska eksem är en genetisk sjukdom som är kopplad till en försämrad funktion i hudbarriären och ett försvagat immunförsvar. Triggers kan variera från person till person men kan påverkas av:

 

 • Klimat och föroreningar som leder till att det hettar i ansiktet
 • Stress
 • Känslighet mot allergener så som damm eller kost
 • Stark ansiktsrengöring 
 • Olämpliga make-up produkter
 

Hudtillstånd som liknar atopisk dermatit i ansiktet

Förutom atopisk dermatit finns det andra hudtillstånd och eksem som kan uppvisa liknande symtom:

 

Seborriskt eksem (mjälleksem)
Symptomen är liknande men huden kliar sällan. Seborriskt eksem tenderar att påverka hårbotten och är känt för att vara kopplat till irritation från en svamp som kallas malassezia. Malassezia trivs på områden på huden som är extra oljiga och orsakar mikroinflammationer vilket leder till kliande hud i ansiktet och hårbotten.

 

Kontakteksem
En allergisk reaktion mot något som ditt ansikte kommit i kontakt med som exempelvis makeup (makeup kan även utlösa symtom på atopisk dermatit i ansiktet).

 

Fotodermatit (Fotoallergisk dermatit)
Fotodermatit är en reaktion i immunsystemet som uppstår på grund av solljus. Det uppstår oftast som plötsliga utslag i ansiktet. Solexponering utan tillräckligt skydd är skadligt för huden och resulterar oftast i solskador men i allvarliga fall kan det leda till fotoallergiska eksem. Överdriven solexponering kan även leda till solhetta i ansiktet vilket kan resultera i symtom som liknar atopiska eksem.

 

Köldeksem
Köldeksem uppstår oftast under de kallare perioderna då luften är torrare och det ofta drar in kyliga vindar som stressar huden. Huden blir torrare och känsligare under vintern. Det ökar risken för inflammation på grund av skador i hudbarriären. Köldeksem drabbar ofta områden som är oskyddade. Köldeksem uppstår oftast i ansiktet då det är det mest exponerade området. Oförsiktig behandling av köldeksem kan också resultera i blåsor som vätskar sig och andra komplikationer.

 

Atopisk dermatit på ögonlocken / runt ögonen

Vilka symptom har atopisk dermatit på ögonlocket?

Vem drabbas av atopiskt eksem på ögonlocket / runt ögonen?

Eksem som liknar atopisk dermatit runt ögonen

 

 

 

Atopisk dermatit runt ögonen kan vara obehagligt och jobbigt. Huden runt ögonen och på ögonlocken är särskilt känslig - den är runt 3 gånger så tunn som huden i  resten ansiktet (och runt 4-6 gånger så tunn som huden på kroppen). Detta gör den särskilt benägen att bli uttorkad och irriterad.

Vilka symptom har atopisk dermatit på ögonlocket?

Huden runt ögonen är extra tunn och blir lättare uttorkad
Huden runt ögonen är extra tunn och känslig

 

När huden runt ögonen har blivit torr och irriterad förvärras de kliande symptomen mycket snabbt eftersom huden runt ögonen skadas så lätt.

Personer som upplever eksem på ögonlocken har oftast nedan symptom:

 • Fjällande hud
 • Torra ögonlock
 • Svullna ögonlock
 • Smärtande eller brännande känsla
 • Utslag runt ögonen
 • Upphöjningar i huden
 • Röda, bruna eller gråa fläcka
 • Tjock, sprucken eller skrynklig hud
 • Ökad känslighet orsakad av kliande
 

Om huden runt ögonen är väldigt torr, irriterad och kliande samt uppvisar någon av ovan kännetecken kan det vara värt att uppsöka läkare för att få undersökt om man har atopisk dermatit.

 

Vem drabbas av atopiskt eksem på ögonlocket?

Atopisk dermatit i ansiktet är vanligt hos både vuxna och barn. Även barn, likt vuxna, kan utveckla atopisk dermatit som ger rodnad under ögonen. Om du eller ditt barn redan har atopisk dermatit på andra delar av kroppen är det troligt att symtomen runt ögonen också är kopplade till detta.

Eksem som liknar atopisk dermatit runt ögonen

 

Seborroiskt eksem (eller mjälleksem)
Denna typ av eksem tros orsakas av en reaktion mot jästsvamp på hudens yta och kan också drabba kanterna på ögonlocken. Huden blir röd med gula flagor men kliar sällan. Seborroiskt eksem kan drabba både barn och vuxna men när det uppträder i ögonområdet är det oftast vuxna som drabbas.

 

Kontakteksem
Kontakteksem är vanliga på händerna och yttrar sig ofta som ett rött, irriterat utslag som orsakas av en allergisk reaktion mot något som huden är eller har varit i kontakt med. Den vanligaste formen av kontakteksem runt ögonen orsakas av en allergisk reaktion mot nagellack. Den uppstår när man gnuggar ögonen med målade naglar, men andra typer av makeup kan också orsaka reaktioner i området runt ögonen.

 

Neurodermatit på ögonlocken
Neurodermatit är ett vanlig tillstånd som kan uppstå överallt på kroppen där man kan klia. Det är vanligt på händer, handleder, armbågar, fötter, anklar, axlar, hals och skalp. Akut neurodermatit kan också uppstå runt ögonen och orsaka torra ögonlock. Ihärdigt kliande kan få huden att bli missfärgad och förtjockad. Kliande fläckar kan leda till blödande vilket i sin tur kan ge sårskorpor och infektioner. 

 

Atopisk dermatit i hårbotten

Vilka är symptomen på atopisk dermatit i hårbotten?

Atopisk dermatit är ett av flera tillstånd som kan resultera i kliande hårbotten

Om du eller ditt barn har irriterad, kliande hud på huvudet och redan har atopisk dermatit (atopiskt eksem) på andra delar av kroppen är det troligt att symptomen i hårbotten har med detta att göra.

Några vanliga symptom på atopisk dematit i hårbotten är: 

 • Flagnande hud
 • Inflammationer i hårbotten
 • Oljig hud
 • Fläckvis utslag i hårbotten
 • Håravfall
 • Sår i hårbotten

 

 

Vilka andra faktorer kan orsaka en kliande, irriterad hårbotten?

 

Om du eller ditt barn inte har atopisk dermatit på andra delar av kroppen så kan det finnas ett antal både yttre och inre faktorer som orsakar att hårbotten känns torr, irriterad och kliar.

 

Klimat

Torr och kliande hårbotten under vintern kan ofta ha med klimatet att göra. Den kyliga luften utomhus och varma inomhus kan torka ut hårbotten.

 

Föroreningar

Luftföroreningar bidrar till inflammation, vilket gör att din hårbotten känns torr och kliande.

 

Ålder och hormoner

Din hud producerar mindre naturliga oljor med åldern vilket kan resultera i en torr och kliande hårbotten. Hormonella förändringar kan också påverka vilket gör att menopausen även kan leda till torr och kliande hårbotten.


Stress

Emotionell stress kan få eksem att blossa upp och påverka hudens naturliga barriär, vilket leder till en kliande hårbotten. När vi känner oss stressade ökar vår kropp produktionen av hormoner som t.ex. kortisol och adrenalin. Detta ger en inflammatorisk respons i huden.


Allergier

Att det kliar kan vara orsakat av vad du äter eller någon ingrediens i en hårvårdsprodukt

 

Rökning

Rökning torkar ut huden och kan orsaka kliande hårbotten vilket också kan leda till utslag.

 

 

 

Andra typer av eksem och hudtillstånd som ger en kliande, irriterad hårbotten

 

Seborroiskt eksem (eller mjälleksem)

En vanlig åkomma hos spädbarn kallas skorv. Många forskare misstänker att det rör sig om en typ av svampinfektion (även om vissa tror att det kan vara ärftligt och/eller vara kopplat till immunförsvaret) och de typiska symptomen är tjocka, hårda och gulaktiga hudflagor i barnets hårbotten, men det kan även uppträda på ögonen och näsan. I motsats till atopisk dermatit kliar det sällan. De flesta barn växer ifrån det så snart de blir lite äldre och är oftast symtomfria vid tre års ålder.

 

Mjäll

Seborroiskt eksem tros vara den underliggande orsaken till förekomsten av mjäll hos vuxna. Det finns två olika typer: fett mjäll (som visar sig som oljiga, gulaktiga flagor i hårbotten liknande symptomen på seborroiskt eksem hos spädbarn) och torrt mjäll (där flagorna är torra, vita och lösa och lätt faller av från huvudet och håret). Precis som vid atopisk dermatit kliar ofta huden och är röd. Torrt mjäll är mycket vanligare hos vuxna än hos barn och upp till hälften av den vuxna populationen är drabbad vid något tillfälle.

 

Psoriasis i hårbotten

Precis som atopisk dermatit är psoriasis ett inflammatoriskt tillstånd som troligtvis också är ärftligt och kopplat till ett försvagat immunförsvar. Det är sällsynt hos spädbarn och barn, och psoriasis drabbar oftast vuxna och uppträder i hårbotten, det ger oftast utslag i som följs av konstant kliande. Det är lätt att känna igen med inflammerad hud som täcks av silvriga flagor. I allvarliga fall kan det orsaka håravfall.

 

Kontakteksem

Kontakteksem (kallas även allergisk dermatit) orsakas av att huden reagerar mot något externt som den är eller har varit i kontakt med. Kontakteksem i hårbotten kan orsakas av en reaktion mot kemikalierna i vissa schampon, hårfärgningsmedel eller andra hårvårdande produkter. Du kan antingen vara allergisk mot dessa ingredienser eller så irriterar de bara din hud.

Ringorm

Ringorm (tinea capitis) är en svampinfektion som kan orsaka klåda i hårbotten. Svampen växer i hårbotten och utvecklas till ringorm. Det är mycket smittsamt och är vanligast hos barn och spädbarn. Infektionen kan också uppstå hos personer med ett nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinering.


Huvudlöss

Trots att det inte är en hudåkomma är en annan vanlig orsak till kliande hårbotten mellan 3 och 12 år huvudlöss. De är extremt smittsamma men är enkla att behandla och när man väl konstaterat huvudlöss (de är normalt ganska lätta att se men kontrollera med vårdpersonal om du är osäker) kan du köpa ett lämpligt preparat på apoteket.

 

 

Mer läsning om hudtillstånd och hudvård

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.