Atopisk dermatit på ögonlocken – Orsakerna, symptomen och hur man bäst lugnar och tar hand om huden

5 min läsning
Visa mer

Atopisk dermatit (även känt som atopiskt eksem) är en kronisk (dvs. en ihållande eller långvarig) hudsjukdom som kännetecknas av torr, fjällande och kliande hud som förekommer i många kroppsdelar som ögon, händer och ben. Det kan uppstå var som helst på kroppen, 

som benen, och bryta ut i ansiktet. I detta tillstånd kämpar hudens yttersta lager att skydda dig mot saker som allergener eller externa miljöfaktorer och kan inte hålla huden tillräckligt återfuktad.

 

Den här artikeln fokuserar på atopisk dermatit på och runt ögonlocken. Den går igenom hur man ser om du eller ditt barn har det, möjliga orsaker och utlösare samt ger rekommendationer om hur man tar hand om atopisk hud, så som utslag runt ögonen, i vardagen och lindrar och lugnar den under utbrott.

Varför har jag torra ögonlock?

Ta reda på om du lider av atopiska eksem på och runt ögonen och varför du kan ha torra ögonlock och utslag runt ögonen.

Hur vet jag om jag har atopisk dermatit runt ögonen?

Om huden runt ögonen är torr, röd och kliande kan det vara så att du har atopisk dermatit. En del personer upplever även en brännande känsla. Detta kan påverka ett eller båda ögonen.

Personer som upplever eksem på ögonlocken har oftast nedan symptom:

 • Fjällande hud
 • Torra ögonlock
 • Svullna ögonlock
 • Smärtande eller brännande känsla
 • Utslag runt ögonen
 • Upphöjningar i huden
 • Röda, bruna eller gråa fläckar
 • Tjock, sprucken eller skrynklig hud
 • Känslighet orsakad av kliande

Vem drabbas av eksem runt ögonen?

Atopisk dermatit i ansiktet är vanligt hos både vuxna och barn. Även barn, likt vuxna, kan utveckla atopisk dermatit som ger rodnad under ögonen. Om du eller ditt barn redan har atopisk dermatit på andra delar av kroppen är det troligt att symtomen runt ögonen har med detta att göra.

Om atopisk dermatit finns i släkten kan kan det även finnas en högre risk för att barnet också utvecklar atopisk dermatit. Det är också vanligare hos personer med känslig hud. Atopisk dermatit i ansiktet är särskilt vanligt hos spädbarn och barn men även många vuxna har det.

Om du undrar över dina symtom ska du prata med din läkare, som kan ge dig en diagnos och råd.

Andra typer av dermtit som påverkar ögonen

Om du eller ditt barn inte har atopisk dermatit finns det flera andra varianter av dermatit som också är vanliga runt ögonen och som uppvisar mycket liknande symtom. De kan vara:

 • Seborroiskt eksem (eller mjälleksem)
  Denna typ av eksem tros orsakas av en reaktion mot jästsvamp på hudens yta och kan också drabba kanterna på ögonlocken. Huden blir röd med gula flagor men kliar sällan. Seborroiskt eksem kan drabba både barn och vuxna men när det uppträder i ögonområdet är det oftast vuxna som drabbas.
 • Kontakteksem
  Kontakteksem är vanliga på händerna och är ett rött, irriterat utslag som orsakas av en allergisk reaktion mot något som huden är eller har varit i kontakt med. Den vanligaste formen av kontakteksem runt ögonen orsakas av en allergisk reaktion mot nagellack. Den uppstår när man gnuggar ögonen med målade naglar, men andra typer av makeup kan också orsaka reaktioner i området runt ögonen.
 • Neurodermatit på ögonlocken
  Neurodermatit är ett vanlig tillstånd som kan uppstå överallt på kroppen där man kan klia. Det är vanligt på händer, handleder, armbågar, fötter, anklar, axlar, hals och skalp. Akut neurodemtatit kan också uppstå runt ögonen och orsaka torra ögonlock. Ihärdigt kliande kan få huden att bli missfärgad och tjock. Kliande fläckar kan leda till blödande vilket i sin tur kan ge sårskorpor och infektioner. 

Du kan läsa mer om symtomen på atopisk dermatit och hur de skiljer sig åt mellan olika områden på kroppen i Atopisk dermatit i ansiktetAtopisk dermatit i huvudet/hårbottenAtopisk dermatit på händerna och Atopisk dermatit på olika ställen på kroppen.

Du kan läsa mer i Atopisk dermatit och spädbarnAtopisk dermatit och barn samt Atopisk dermatit och vuxna.

Vad orsakar atopisk dermatit på ögonlocken?

Atopisk dermatit runt ögonen kan vara obehagligt och jobbigt

Huden runt ögonen och på ögonlocken är särskilt känslig: den är runt tre gånger så tunn som resten av huden i ansiktet (och runt fyra till sex gånger så tunn som huden på kroppen). Detta gör den särskilt benägen att torka ut och bli irriterad.

När huden i detta område har blivit torr och irriterad förvärrar kliandet symtomen mycket snabbt eftersom huden runt ögonen skadas så lätt.

Du kan läsa mer om generella orsakerna och utlösarna till atopisk dermatit i Att förstå atopisk dermatit och huden på olika delar av kroppen

Externa faktorer som orsakar torra ögonlock

Torra ögonlock kan också orsakas av plötsliga eller stora ändringar i väder.

Under vintern gör den kalla luften att huden torkar ut. Då ansiktet oftast är mer känsligt och utsatt för luften så är torra ögonlock ett vanligt resultat av väldigt kallt väder. I svåra fall kan blåsor uppstå runt ögonen och då bör läkare kontaktas. 

Under sommarmånaderna kan den varma torra luften ha en liknande effekt och torka ut huden. Det kan leda till torr hud i ansiktet och torra ögonlock.

 

 

Hur ska jag ta hand om atopisk hud på ögonlocken?

Atopisk dermatit har två tydliga faser, så anpassa din hudvård efter vilken fas den är i. 

AtoControl Acute Care cream är en kräm som lugnar klåda och röd, irriterad hud. Den är inte ophtalmologiskt testad (testad att använda just på ögonlocket), men går bra att applicera runt ögonen på ögonbrynsbenet och kindbenet under ögat. Huden tar upp ingredienserna och för dem vidare i huden vid ögonen. Eftersom det är ett mentholliknande ämne i krämen kan det pirra lite i huden men detta är ofarligt. 

Kombinera gärna med en mjukgörande kräm ovanpå, t ex UltraSENSITIVE Soothing Care for dry skin som är ophtalmologiskt testad och går bra att använda på ögonlocket. Dessa i kombination lugnar huden, dämpar irritation och mjukar upp torr hud. Kolla in våra fullständiga ögonvårdsprodukter här.

Använd en mild ögonmakeupborttagning på atopiska ögonlock

Varje dag och under perioderna mellan utbrotten: 
Eftersom huden runt ögonen är så känslig behöver du välja en mild, parfymfri ögonmakeupborttagning, rengöring och fuktcreme. Försök att undvika produkter som innehåller parfym och konserveringsmedel eftersom de kan irritera huden.

Under den akuta fasen när huden blossar upp:
Be din läkare om råd om hur du kan lugna och ta hand om huden runt ögonen under ett utbrott. Han eller hon kan skriva ut kortison, som effektivt kan lindra symtomen.

Du kan läsa mer om möjliga orsaker till utbrott samt hur man lugnar och tar hand om atopisk hud under ett utbrott i Att identifiera och hantera utbrott.

Hur undviker man att problem med torra ögonlock blossar upp?

Orsakerna bakom eksem på ögonlocken kan variera. De kanske inte är en allvarlig hälsorisk, men det kan störa dig i din vardag.

Följ dessa tips för att minska risken att det blossar upp. Vissa kan vara mer effektiva för just din hud än andra:

 • Återfukta området runt ögonen regelbundet som en del av din hudvårdsrutin. Undvik att få produkter i ögonen.
 • Undvik att gnugga eller klia dina ögon, det kan öka irritationen och risken för en infektion.
 • Håll dina ögonlock och händer rena, men försöka att hålla dina händer borta från dina ögon så mycket som möjligt.
 • Begränsa hur mycket smink du använder runt ögonen - produkter såsom mascara eller ögonskugga kan irritera den känsliga huden runt ögonen - eller byt till allergivänliga produkter
 • Om du är mycket utomhus, överväg att använda solglasögon för att skydda ögonen från möjlig irritation.
 • Ta korta duschar och bad och undvik starka duschprodukter.
 • Prova receptfria produkter mot klåda
 • Använda kall- eller varm-kompress för att lugna kliande ögon.
 • Matallergier kan göra så att dermatit på ögonlocken blossar upp. Överväg därför att göra förändringar i din diet. Konsultera alltid en läkare innan du göra stora ändring av din diet.

Produkter som kan intressera dig

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.