Vad orsakar spruckna, uttorkade fötter och händer och hur kan jag få bort det?

6 min läsning
Visa mer

När huden blir väldigt torr kan den spricka. Sprucken hud är särskilt vanlig på händer och fötter, i synnerhet på fingrar, tummar, knogar och hälar.

I den här artikeln kan du läsa mer om vad som får torr hud att spricka på händer och fötter och vad du kan göra för att hjälpa hudåterbildningen för att få lenare, mjukare och mer välmående hud på dessa kroppsdelar.

Vad orsakar sprucken hud på händer, fingrar och fötter?

Den vanligaste orsaken till sprickor i huden är extrem torrhet. Det finns många olika faktorer som kan få huden att torka ut, däribland:

 

 • Ärftlighet - vissa av oss har mer anlag för torr hud än andra.
 • Vädret - torr hud är ett vanligt besvär i kallt väder. Lägre luftfuktighet utomhus, ökad centralvärme inomhus och det faktum att vi hela tiden flyttar oss mellan dessa två får huden att torka ut.
 • Hur vi behandlar huden- vissa jobb (de som kräver manuellt arbete och/eller att man tvättar händerna ofta, t.ex. tekniker, vårdpersonal och frisörer) belastar huden mer än andra och kan få den att torka ut.
 • Läkemedel - Vissa läkemedel har som bieffekt att huden torkar ut. Du kan läsa mer om dem och andra orsaker i sträv, torr och sprucken hud på kroppen.

 

Händer (särskilt knogar och nagelband) och fötter (särskilt hälar) är områden där det är vanligt att få extremt torr och sprucken hud.

Sprucken hud på händer och fingrar

Mycket torra fingrar med sprucken hud
Mycket torr, fjällig och även sprucken hud är vanligt på fingrarna
Hand med torra nagelband
Spruckna nagelband kan vara mycket smärtsamt.

Strukturen på huden på händerna gör att de har mindre möjlighet att binda och behålla fukt och är mer benägna att drabbas av uttorkning än andra delar av kroppen. Du kan läsa om varför i Huden på olika delar av kroppen.

Våra händer exponeras nästan konstant för omgivningen och temperaturförändringar. De är ofta i kontakt med vatten och kemikalier i t ex rengöringsprodukter. Att diska varje dag, utan handskar, torkar ut huden på händerna och vissa yrken innebär regelbunden kontakt med starka kemikalier som förvärrar hudens tillstånd ytterligare.

När huden torkar ut blir det ännu svårare för den att behålla den fukt som den behöver. Det får den att torka ut ännu mer och spricka. Allvarlighetsgraden i symtomen går från små sprickor runt nagelbanden till större sprickor på fingrar, tummar och knogar. Huden behöver SOS-vård.

Konstant torr, fjällig, röd, kliande och irriterad hud på händerna kan vara ett symtom på handeksem eller kontakteksem och du kan läsa mer om dessa tillstånd i Atopisk dermatit på händerna.

Sprucken, torr hud på fötter

Spruckna hälar är en vanlig åkomma

Våra fötter belastas hela tiden. Oavsett om vi går, springer eller bara står stilla under längre perioder så bär de vår vikt. Hudens yttersta lager (epidermis) på fotsulorna är av naturen tjockare och hårdare. Huden på våra fötter har inte talgkörtlar och har därför särskilt lätt att torka ut.

Du kan läsa mer i huden på olika delar av kroppen samt artikeln Kunskap om hudens uppbyggnad och funktion.

Fötterna får ofta utstå den belastning och friktion som kommer från hårda ytor eller olämpliga skor. Den här belastningen kan få våra fötter, i synnerhet hälarna, att torka ut ytterligare. Huden blir tjockare och expanderar och så småningom spricker huden. Spruckna hälar är en vanlig åkomma och kan vara mycket obehagligt.

Hur ska jag ta hand om huden på händer, fingrar och fötter?

Regelbunden hudvård av händer, fingrar och fötter hjälper till att förhindra att huden torkar ut och spricker. Här kommer några förslag på hur man kan ta hand om huden på dessa vanliga problemområden:

Hur man tar hand om händer och fingrar

Eucerin Aquaphor Soothing Skin Balm tar hand om dina nagelband

 • Om du arbetar med kemikalier ska du använda skyddande handskar
 • Tvätta händerna i ljummet vatten (vatten som är för varmt eller för kallt kan försämra huden) och använd en mild rengöringsprodukt, t ex pH5 Shower Oil, som stöttar hud, återfuktar och hjälper till att bygga upp dess barriärer.
 • Undvik starka rengöringsprodukter
 • Smörj in regelbundet: Ha en vårdande produkt som till exempel Aquaphor Soothing Skin Balm eller Urea Hand Repair 5% Urea överallt där du tvättar dina händer (hemma och på jobbet).  
 • Smörj regelbundet in nagelbanden med en fuktcreme (för att de inta ska skadas) och tryck sedan försiktigt tillbaka dem.

 

Aquaphor Soothing Skin Balm är också en utmärkt över natten-behandling  för spruckna nagelband och mycket torra händer. Massera in en fingertoppsmängd av produkten på varje hand innan du går och lägger dig. Var noga med att massera nagelbanden med lite mer av salvan. På morgonen är huden slätare och mjukare. Du kan använda bomullsvantar om du vill förstärka effekten och undvika att produkten hamnar på lakanen.

Hur man tar hand om huden på fötterna

Smörj in fötterna regelbundet, även under vintermånaderna

 • Var noga med att använda skor som passar bra
 • Försök att begränsa den tid du har på dig skor som belastar dina fötter extra, till exempel sandaler med tunna sulor och höga klackar
 • Klipp naglarna så att de inte skadar huden
 • Ta försiktigt bort hård hud med en pimpsten eller motsvarande när huden är mjuk efter badet
 • Smörj in regelbundet: det är lätt att glömma att smörja in fötterna under vintermånaderna

Aquaphor Soothing Skin Balm är perfekt för sprucken hud på hälarna och på andra ställen på fötterna. Det ger huden den SOS-vård den behöver och har bevisats reparera mycket torr, sprucken eller irriterad hud. Ett mängd motsvarande ett par fingertoppar av produkten brukar vara lagom mängd för varje fot.

Hur kan jag bli av med sprucken hud på händer, fingrar och fötter?

En fingertopps mängd Eucerin Aquaphor Soothing Skin Balm
En fingertopps mängd med Eucerin Aquaphor Soothing Skin Balm är för det mesta allt du behöver för att ta hand om hud med problem.
aquaphor
Aquaphor Soothing Skin Balm lugnar och lindrar sprucken hud

Den bästa hudvården för dina händer, fingrar och fötter är regelbunden insmörjning. Det bidrar till välmående och mjuk hud.

När sprickorna väl uppstått är Aquaphor Soothing Skin Balm perfekt för att åtgärda problemområdena. Den lindrande, vattenfria salvan är enkel att använda och masseras försiktigt in i mycket torr och/eller sprucken hud på till exempel knän och armbågar, knogar, nagelband och hälar.

Salvan bildar en mild och skyddande barriär över huden. Denna halvocklusiva skyddsbarriär över huden stödjer den naturliga överföringen av vattenånga och syre till och från huden och de fuktgivande ingredienserna glycerin och pantenol bidrar till att snabba på förnyelsen samtidigt som de lugnar och slätar ut huden.

Det kan hända att du behöver mindre än du tror (en mängd motsvarande en liten fingertopp för händerna och lite mer för varje fot räcker oftast) och du kan smörja in dig med salvan så ofta du behöver:

 • Den smidiga tuben är lätt att ta med i fickan eller väskan så att salvan alltid finns till hands när du behöver smörja in dig under dagen eller när du har några minuter över och kan mjuka upp och trycka tillbaka nagelbanden.
 • Den kan också användas för intensiv vård över natten. Smörj in händer och/eller fötter innan du går och lägger dig och om du vill kan du ta på bomullsvantar eller bomullssockor för att få en mjukare och slätare hud på morgonen.

Aquaphor Soothing Skin Balm har kliniskt och dermatologiskt bevisat att den reparerar mycket torr, sprucken eller irriterad hud*. Ytterligare forskning på mycket torra och spruckna händer har också visat en omedelbar förbättring efter bara en användning och kvarstår vid regelbunden användning.

*Aquaphor Soothing Skin Balm är lämplig för barn från 3 månader

Salvan ska inte användas på öppna, blödande eller vätskande sår på händer och fötter men när ny vävnad bildats (den medicinska termen för detta är återepitelisation) kan den användas så ofta som behövs.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig