Varför är huden torr och hur kan man ta hand om och motverka det?

7 min läsning
Visa mer

Huden är ett av våra viktigaste organ, eftersom den skyddar oss mot miljön, ger oss vårt utseende och vår känsel. Men när huden blir torr kan den kännas narig och stram, börja flaga eller klia och dess förmåga att fungera ordentligt försämras.

Kännetecken på torr hud

Torrhet är ett av de vanligaste orsakerna till hudbesvär

Brist på fukt i huden kan ta sig olika uttryck och variera från vanlig narighet, fjällande och små sprickor till rodnad, inflammation, ständig stramhet och klåda. Detta varierar dock beroende på hur allvarlig torrheten är och var den förekommer.

Det finns flera inre och yttre faktorer som ger torr ansiktshud och samtliga bidrar till samma uttorkningsprocess hos huden.
Händerna tenderar att bli torra eftersom de tvättas ofta.

Kännetecken på torr hud

Inledningsvis, när huden först börjar förlora fukt, känns den:

 • Stram
 • Narig

Kännetecken på mycket torr hud

Om torrheten inte behandlas och huden förlorar ytterligare fukt blir den: 

 • Mycket stram
 • Fjällig
 • Flagande
 • Kliar

Kännetecken narig och sprucken hud

Vissa områden på kroppen, framför allt händer, fötter, armbågar och knän, har en benägenhet att bli:

 • Extremt stram
 • Extremt narig
 • Få hudsprickor
 • Klia intensivt

Torr ansiktshud 

Torr ansiktshud är särskilt obekväm och kan leda till förtida åldrande. Torrheten visar sig normalt på kinderna och runt ögonen. Läpparna blir också ofta torra, framför allt under vintern.

Torr kroppshud 

Torr kroppshud uppstår oftast först på fötter och smalben, eftersom de här områdena har färre fettkörtlar och ofta är mer exponerade för miljön, även om huden kan bli torr var som helst på kroppen.

Torr hud kan också ha ett samband med vissa sjukdomar

Xeros är den medicinska termen för torr hud. Det kommer från grekiskans ”xero” som betyder ”torr” och ”osis” som betyder ”sjukdom”.

Hudsjukdomar av genetisk disposition som kan ha ett samband med torr hud och kan ge andra symptom som inflammation och intensiv klåda. Även ämnesomsättningssjukdomar kan påverka hudens fukthalt och åtföljas av svår hudtorrhet.

Sambandet mellan torr och känslig hud

Undvik att rengöra huden med starka tvålar, eftersom torr hud kan vara känslig. Konserveringsmedel, färgämnen och parfymer kan irritera huden.
Till skillnad från andra hudåkommor så syns det inte alltid tydligt att man har känslig ansiktshy, men det kan däremot kännas mycket obehagligt för den som lider av det.

Torr hud är normalt känslig och kan reagera med irritation om den kommer i kontakt med starka rengöringsprodukter, tvålar eller olämpliga kosmetikaprodukter. När hudens barriärfunktion störs kan allergener, irriterande ämnen, föroreningar och mikroorganismer lättare tränga in i huden.

Känslig hud har inte alltid ett samband med torrhet. Oavsett är det viktigt att undvika hudvårdsprodukter som innehåller irriterande ingredienser som parfymer och färgämnen. Kontrollera alltid att produkten är dermatologiskt testad på känslig hud.

Läs mer om känslig hud generellt eller specifikt om ansikte eller kropp.

Om du oroar dig för eller är osäker på dina symptom rekommenderar vi dig att kontakta din läkare eller dermatolog.

Bidragande Faktorer

Faktorer som kan bidra till torr hud

Solskydd för torr hud ska appliceras regelbundet för att skydda huden mot skadliga UV-strålar.
Om man tvättar händerna ofta kan det ge torr hud. Försök undvika tvålar med starka rengöringsämnen.

Frisk hud är välfuktad med en intakt hudbarriär. De främsta bidragande faktorerna till torr hud beskrivs ovan. Flera andra faktorer påverkar också den torra hudens allvarlighetsgrad.

Avsaknad av effektiv behandling 
Avsaknad av effektiv behandling kan också bidra till torrhetens allvarlighetsgrad. När torr hud inte behandlas på rätt sätt kan torrheten sprida sig och få en negativ effekt på återfuktningssystemet i de djupare hudlagren. Därför skulle en fuktgivare som också behandlar denna faktor kunna bidra till att förbättra symptomen. De flesta fuktgivare återställer endast ytans barriärfunktion och förlitar sig på att återfuktningssystemet förser de övre lagren med fukt.

Solexponering

Överdriven exponering för solen kan också bidra till torr hud. Ett solskydd för torr hud bör innehålla fuktgivande aktiva ämnen och en lämplig solskyddsfaktor (SPF) som gör att huden återfuktas. Det är också viktigt att solskyddet och andra hudvårdsprodukter som används på torr hud inte innehåller irriterande parfymer och färgämnen, eftersom torr hud och i synnerhet torr ansiktshud, är mer benägen att bli irriterad än normal hud.

Yrkesrisker

Vissa yrken kan också göra att risken för torr hud ökar. Normalt handlar det om yrken som kräver arbete under varma eller kalla förhållanden (lantbrukare/fiskare), att man ofta använder rengöringsmedel (läkare/sjuksköterska/frisör) eller exponering för kemikalier (mekaniker/städare).

Ett tillräckligt vätskeintag är viktigt eftersom hudens fukthalt är beroende av kroppens vattenbalans.

Uttorkning

Hudens återfuktning är beroende av kroppens vattenbalans. När kroppen är uttorkad för den bort fukten från huden och gör att den naturliga vattenavdunstningen från huden blir långsammare.

Det gör redan torr hud ännu mer utsatt för uttorkning. Äldre människor blir lätt uttorkade eftersom törstkänslan minskar med åldern. Det är viktigt att du dricker minst 1,5 liter vätska om dagen för att bibehålla en frisk hud.

Rökning

Nikotin och toxiner från cigarettrök kan minska blodflödet avsevärt, vilket leder till en minskad ämnesomsättning i huden. Detta innebär att huden lättare torkar ut och åldras i förtid.

Lösningar

Vilka lösningar finns det för torr hud?

Rengöring av torr hud

Minska exponeringstiden för mycket varmt vatten genom att ta snabbduschar istället för långa bad.
Undvik hudvårdsprodukter som innehåller irriterande alkohol, parabener, färgämnen eller parfym.

Rengöring av torr kroppshud

Vid rengöring av torr eller mycket torr hud är det viktigt att rengöringsprodukten är effektiv, men ändå tillräckligt mild så att den inte tvättar bort hudens egna lipider. I idealfallet bör den också vara berikad med naturliga fuktgivande faktorer, som karbamid (urea), som binder fukten i huden.

Eucerin pH5 Washlotion är en mycket mild produkt med tillsatta fuktgivande faktorer för torr till mycket torr kroppshud som rengör mycket skonsamt utan att torka ut.

Rengöring av torr ansiktshud

Skonsam rengöring av ansiktet är särskilt viktigt, eftersom användning av olämpliga produkter kan öka torrheten, vilket kan bidra till förtida utveckling av fina linjer och rynkor.

Eucerin DermatoCLEAN Mild Cleansing Milk innehåller ett mycket effektivt men milt rengöringskomplex som skyddar huden från att torka ut. Eucerin DermatoCLEAN Clarifying Toner tar försiktigt bort rester och kan användas morgon och kväll innan dag- eller nattcreme appliceras. Läs mer om en lämplig hudvårdsrutin för ansiktet.

Fuktgivning av torr hud

För att undvika att huden förlorar fukt är det viktigt att regelbundet använda fuktgivande hudvårdsprodukter.
Lämplig hudvård för torr hud bör innehålla aktiva ämnen som karbamid (urea), gluko-glycerol eller ceramid-3.

I idealfallet bör fuktgivare för torr hud innehålla aktiva ämnen som:

 • Karbamid (urea) och mjölksyra som fyller på de naturliga fuktgivande faktorerna som torr hud saknar. De hjälper till att binda fukt i hudens övre lager. Eftersom karbamid (urea) och mjölksyra inte är allergiframkallande tolereras de väl också av personer som har extremt torr hud. Den minsta rekommenderade koncentrationen av karbamid (urea) bör vara 5 %. Mycket torr hud behöver generellt en högre koncentration av karbamid (urea) och andra fuktgivande faktorer. Eucerin UreaRepair Plus innefattar ett utbud av lotioner, cremer och salvor med ett karbamidinnehåll på 5 % och 10 %.
 • Gluko-glycerol är en molekyl som stimulerar hudens eget återfuktningssystem och därigenom hjälper till att stödja funktionen hos aquaporinerna i de djupare överhudslagren, vilket i sin tur stärker det naturliga uppåtriktade fuktflödet till de yttre lagren och ger en långvarig fuktgivning. Aquaporiner är mikroskopiska vattenkanaler som främst finns i de djupare överhudslagren. De tillför fukt till hudens övre hornlager och är viktiga för att behålla hudens fukt.
 • Ceramid-3 hjälper till att reparera lipidbarriären och minskar på så sätt fuktförlusten. Eucerin UreaRepair innehåller båda karbamid (urea) och ceramid-3.

Vård av ålderstorr hud

När huden åldras bidrar hudens torrhet till förtida utveckling av fina linjer och rynkor. Det blir ännu viktigare att tillföra fukt för att förhindra att ytterligare rynkor utvecklas, i synnerhet i ansiktet. Läs mer om tecken, orsaker och lösningar för ålderstorr hud. 

Hyaluronsyra är en molekyl som minskar förekomsten av torra linjer och rynkor. Hyaluronsyra förekommer naturligt i huden och är en livsnödvändig beståndsdel i bindväv. Den har en mycket god vattenbindande förmåga och förbättrar hudens förnyelseprocess och spridningen av näringsämnen. Eucerin Hyaluron-Filler + 3x Effect är en serie med en trippelverkande formula som innehåller båda hög- och lågmolekylär Hyaluronsyra.

Om du oroar dig för eller är osäker på vilken behandlingsväg du ska följa rekommenderar vi att du besöker din läkare eller dermatolog.

Undvik bidragande faktorer

Förutom att ha en välfungerande rengörings- och återfuktningsrutin är det viktigt att du undviker faktorer som bidrar till torr hud. På så sätt kan du minska följderna av torr hud och behovet av behandling.

Fuktgivande badtillsatser kan bidra till att återställa hudens naturliga skyddsbarriär.
Vissa tvättmedel innehåller parfym eller färgämnen – försök undvika att använda dem då de kan irritera torr hud.

 • Undvik torr luft genom att tillbringa mindre tid utomhus när vädret är varmt eller kallt, och genom att använda luftfuktare inomhus när värmen är på.
   
 • Minska exponeringstiden för mycket varmt vatten genom att ta snabbduschar istället för långa bad.
   
 • Använd diskhandskar för att skydda huden mot hett vatten och starka rengöringsmedel.
   
 • Använd kläder i naturmaterial, t.ex. bomull och siden, som inte irriterar huden. Ull är ett naturmaterial, men kan irritera huden och direktkontakt bör därför undvikas.
   
 • Undvik tvättmedel som innehåller färgämnen eller parfymeftersom dessa ämnen kan sitta kvar i kläderna efter tvätten och irritera torr hud.

 • Använd hudvårdsprodukter utan alkohol, parfym och färgämnen för att undvika irritation.

 • Se till att du dricker tillräckligt med vätska.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig