Torr och mycket torr kroppshud – Orsaker, symptom och lösningar

12 min läsning
Visa mer

Huden är ett av de viktigaste organen. Den ger oss vårt utseende, känsel, temperaturreglering och skydd mot infektioner. Men narig, stram, fjällande hud med klåda eller smärtsamt torr hud förlorar sin förmåga att fungera ordentligt – du tappar känseln och riskerna för solskada och förtida åldrande ökar samtidigt som sannolikheten för infektioner blir större. Det finns ofta effektiva lösningar som är fokuserade på en hudvårdsrutin som är lämplig för torr hud.

Tecken Och Symptom

Torr hud på kroppen – ett mycket vanligt besvär

Torr hud är en ledande orsak till hudbesvär, drygt 40 % av besöken hos dermatologer handlar om torr hud. Det kan uppstå var som helst på kroppen, men oftast på händer, fötter, knän, armbågar samt ansiktet, eftersom dessa områden är mer utsatta än andra. Torr hud i ansiktet kan bidra till förtida åldrande.

I torr hud kan fukthalten inte justeras.
Inre och yttre faktorer kan störa hudens fuktgivande förmåga och leda till mycket torr hud.

När huden på kroppen blir mycket torr kan den bli oerhört stram, fjällig, flagande, klia mycket och kännas smärtsam, till och med bli extremt narig och sprucken. Det är dock inte alltid självklart att torrhet är orsaken till de här hudsymptomen, beroende på hur allvarlig torrheten är och vilket område på kroppen som är drabbat.

• Milt torr hud

Till en början kan torrheten märkas som en lätt stramhet eller narighet.

• Torr hud

När huden sedan förlorar mer fukt blir huden narigare och kan ha ett flagigt eller fjälligt utseende och kliar sannolikt också.

• Mycket torr hud

Om denna torrhet inte behandlas eller om hudvården är ineffektiv kan huden skadas, bli oerhört stram och potentiellt mycket narig och sprucken. I det här skedet kan klådan också bli mycket intensiv.

Stora bitar fjällig hud kan förklaras av en förlust av det yttre lagret av epidermisen. Huden ser torr ut och sprickor uppstår vilket resulterar i flagnande och förklarar det fjälliknande utseendet. Fjällen blir sedan röda och börjar klia. Eftersom fjällande hud kan vara högst synligt, speciellt på händer och ansikte, kan fjällig hud påverka människors självförtroende.

Drabbade områden med torr kroppshud

Eftersom händerna ofta tvättas tenderar de att utveckla torr hud.

Torrhet på kroppen visar sig ofta på fötter och smalben. Torr hud på fötterna är särskilt vanligt och leder ofta till spruckna hälar, som i allvarliga fall förknippas med smärta och inflammation.

Torrhet som beror på tvättning med en stark rengöringsprodukt påverkar sannolikt hela kroppen lika mycket. Om man tvättar sig ofta tenderar det att bidra till torr hud på händerna, eftersom de alltid används när man tvättar sig.

Torr hud på händer

Torr hud på händerna, bl.a flagnande och sprucken hud på knogarna, fingrarna och handflatan är särskilt vanligt, speciellt om du ofta tvättar händerna eller använder handdesinfektion frekvent. Torr, narig, röd hud kan också utvecklas på händerna om du exponerar händerna för mycket tvål eller andra starka rengöringsmedel som får huden att reagera eller torka ut. Läs mer om torr hud på händerna.

Torr hud hos bebisar

Spädbarnets hud utvecklas hela tiden och förlorar lätt fukt och blir torr.

Ung hud fungerar annorlunda jämfört med huden hos vuxna. Självförsvarsmekanismerna som finns i hälsosam hud hos vuxna är mindre utvecklade hos bebisar och barn och resulterar i att den behöver extra skydd för att hålla huden frisk.

Barns hud är tunnare och mer sårbar än huden hos vuxna. Den är känsligare och reagerar lättare på externa utlösande faktorer och behöver speciell omvårdnad och skydd. Läs mer om hudvård för bebisar.

Känslig hud

Torr hud på kroppen är ofta känslig, men känslig hud beror inte alltid på torrhet. Vissa människors hud är naturligt känslig, också när den är väl fuktad. Oavsett är det viktigt att undvika hudvårdsprodukter som innehåller irriterande ingredienser som parfymer och färgämnen. Kontrollera alltid att produkten är dermatologiskt testad på känslig hud.

Torr hud och sjukdomar

Hud med sjukdomar som psoriasis eller atopiskt eksem kan se röd och flagande ut och kan klia.

Torr hud kan också kopplas till vissa sjukdomar:

 • Xeros är det medicinska namnet för torr hud. Det kommer från grekiskans ”xero” som betyder ”torr” och ”osis” som betyder ”sjukdom”. 
 • Atopiskt eksem och psoriasis har också ett samband med torrhet, även om de här sjukdomarna har bakomliggande inflammatoriska orsaker. Normalt ser hud med dessa tillstånd röd och flagande ut och kliar mycket.
 • Ämnesomsättningssjukdomar som diabetes mellitus och njursjukdomar kan också öka risken för torr hud.

Om du oroar dig för eller är osäker på dina symptom rekommenderar vi att du besöker din läkare eller dermatolog.

Orsaker Och Utlösande Faktorer

Förstå orsakerna till torr kroppshud

Det finns många orsaker till och bidragande faktorer bakom torr kroppshud, från miljöpåverkan och olämplig hudvård till sjukdomar som psoriasis och atopiskt eksem. Huden fungerar som kroppens barriär, men det innebär att den är exponerad för både yttre och inre påverkan.

Yttre faktorer

En brist på vattenbindande naturliga fuktgivande faktorer (NMF) gör att hudens överlager blir uttorkade.

 

Yttre faktorer får hudens naturliga barriärfunktion att försvagas, vilket leder till en ökad fuktförlust genom huden.

En nedbrytning av hudens ytbarriär, som beror på att viktiga lipider tvättas bort, hindrar huden från att binda fukt och fuktförlusten i huden påskyndas.

Viktiga fuktkanaler försvagas och torrheten når slutligen de djupare hudlagren och minskar tillförseln av vatten i de djupare vävnaderna.

 

Yttre utlösande faktorer

De viktigaste yttre faktorerna bakom ovanstående process är utlösande faktorer i miljön och olämplig hudvård:

Överexponering för UV-strålar kan leda till att huden åldras och därmed till att den blir torr.
Du rekommenderas att begränsa badets längd och temperatur, eftersom långa bad kan leda till att fukten avdunstar.
Eftersom vissa läkemedel kan ge torr hud rekommenderas du att fråga en läkare.

Miljö

 • Hård väderlek – varm, kall och torr luft stör hudens barriärfunktion.
 • Säsongsförändringar – symptom på torr hud förvärras ofta under antingen vinter eller sommar.
 • Ultraviolett (UV) solljus kan påskynda hudens åldrande och huden blir mer benägen att bli torr när den åldras. Läs mer om ålderstorr hud.
 • Klor – torr hud kan orsakas av kontakt med ämnet klor i exempelvis en simbassäng.

Hudvård

 • Om man tvättar sig ofta eller tar långa, varma bad eller duschar tar det bort lipiderna som utgör hudens barriär. 
 • Olämplig hudvårdsrutin – Det är viktigt att följa en rutin och använda produkter som är lämpliga för torr hud. Det är särskilt viktigt att inte använda starka tvålar som tar bort naturliga hudlipider.

Medicinering

 • Torr hud är en biverkning av många läkemedel. Vanligt förekommande läkemedel som har denna biverkning är diuretiska blodtrycksläkemedel som ökar mängden vattenutsöndring från kroppen och vissa typer av antibiotika samt akneläkemedel som tas oralt. Rådfråga alltid en läkare eller farmaceut om du är oroad över om ett läkemedel kan orsaka torr hud.

Inre faktorer

Genetisk påverkan

Hudens fuktbalans påverkas också av genetiska faktorer. Vissa personer har fet hud och vissa har torr hud och de här hudtyperna är ärftliga, även om en individ inte nödvändigtvis har samma hudtyp som sina föräldrar. Hudsjukdomar som atopiskt eksem, psoriasis, diabetes och iktyos har ofta en genetisk koppling.

Torr, kliande hud under graviditet kan lindras med lämplig hudvård.
En balanserad kost som är rik på vitaminer och näringsämnen är viktig och hjälper till att hålla huden frisk.

Hormonpåverkan

Förändrade nivåer av vissa hormoner, framför allt östrogen och testosteron, kan påverka hudens fukt- och lipidnivåer. Detta är särskilt märkbart efter klimakteriet när huden blir torr på grund av den minskade östrogenproduktionen.

Torr hud kan också uppstå under graviditet på grund av hormonförändringar samt de ökade kraven på vätska i kroppen.

Kost

I likhet med andra organ fordrar huden ett antal viktiga näringsämnen för att kunna fungera ordentligt. Det handlar bland annat om omättade fettsyror och vitaminer. Brist på något av dessa näringsämnen kan bidra till torr hud.

Ålder

När huden blir äldre minskar antalet talgkörtlar och svettkörtlar i huden, vilket leder till en minskad förmåga att producera svett och lipider. På samma sätt minskar också hudens vattenhalt och dess förmåga att binda fukt. De här faktorerna leder till torrhet, vilket i sin tur bidrar till att huden åldras och att fina linjer och rynkor utvecklas. Läs mer om ålderstorr hud.

Bidragande Faktorer

Faktorer som kan bidra till torr kroppshud

Utöver huvudorsakerna till torr kroppshud kan även flera andra faktorer påverka hur allvarlig hudtorrheten är. Att vara medveten om dessa faktorer kan bidra till att du kan undvika dem och på så sätt minska deras effekt.

Det bästa tillfället att tillföra fukt är när huden är ren och lätt fuktig, exempelvis efter ett bad eller en dusch.
Torr hud kräver särskilt solskydd utan några irriterande parfymer och färgämnen.
Att regelbundet bära skyddshandskar och använda handcreme kan vara till hjälp i vissa yrken, som läkare eller frisörer.

Avsaknad av effektiv behandling

När torr hud inte behandlas snabbt kan torrhetens allvarlighetsgrad öka och återfuktningssystemet i de djupare hudlagren kan störas. I sådana situationer krävs en fuktgivare som behandlar detta tillstånd.

Solexponering

När du skyddar torr hud mot solexponering är det viktigt att solskyddet också återställer de fuktgivande faktorer som saknas, utöver en lämplig solskyddsfaktor (SPF). Det är också viktigt att solskyddet och andra hudvårdsprodukter som används på torr hud inte innehåller irriterande parfymer och färgämnen, eftersom torr hud och i synnerhet torr ansiktshud, är mer benägen att bli irriterad än normal hud.

Yrkesrisker

Vissa yrken fordrar arbete under förhållanden som kan öka risken för torr hud. Normalt innebär de här yrkena exponering mot orsakerna till torr hud, t.ex. arbete under varma eller kalla förhållanden (lantbrukare/fiskare), att man ofta använder rengöringsmedel (läkare/sjuksköterska/frisör) eller exponering för kemikalier (mekaniker/städare).

Uttorkning

Huden får sin fukt via kroppen och är därför beroende av kroppens vattenbalans. När kroppen är uttorkad minskar fuktförsörjningen till huden, vilket gör att det naturliga flödet av vatten genom huden blir långsammare. Det kan i sin tur bidra till torr hud. Äldre människor blir lätt uttorkade eftersom törstkänslan minskar med åldern.

Rökning

Cigaretter innehåller många toxiner, inklusive nikotin, som kan minska blodflödet. Detta leder till en minskad ämnesomsättning i huden. Det innebär att huden kan åldras i förtid och torka ut.

Skärmtid

Att sitta vid datorn under en lång tid kan öka risken för torr hud. Datorer värmer upp luften, vilket i sin tur skapar ett område av torr luft där du sitter. Du kan exempelvis märka att även dina ögon blir torra och röda.

Lösningar

Vårda torr kroppshud

Torr hud beror på att hudens barriärfunktion bryts ned, vilket leder till förlust av fukt och förmåga att binda vatten på grund av ett underskott av fuktgivande faktorer. Därför behöver torr hud en hudvårdsrutin som inte ger upphov till att hudbarriären förvagas ytterligare och som ersätter de naturliga fuktgivande faktorer som saknas.

Torr till mycket torr hud, torr hud som beror på diabetes eller psoriasis fordrar lämpliga produkter, beroende på hur allvarlig torrheten är och atopiskt eksem kräver särskilda produkter för daglig hudvård hos spädbarn och små barn. När du väljer en hudvårdsprodukt för barn ska du alltid kontrollera åldersrekommendationen.

Rekommendationer för att vårda torr kroppshud

Istället för att gnida våt hud med en handduk ska du klappa den nästan torr och direkt efteråt applicera creme eller lotion.
För att undvika att huden förlorar fukt är det viktigt att regelbundet använda fuktgivare.
ph5
En återfuktande kroppskräm som hjälper till att återställa hudens naturliga försvar och gör huden mjuk samt mindre känslig mot yttre irriterande faktorer.

Rengöring av torr kroppshud

Torr hud är med all sannolikhet torr på grund av att hudens ytbarriär brutits ned och därför är det viktigt att rengöringsprodukten är tillräckligt mild så att den inte tvättar bort hudens naturliga skyddsbarriär. Andra naturliga fuktgivande faktorer, som karbamid (urea), hjälper också till att återställa hudens fuktbalans. 

Eucerin pH5 Shower Oil har utvecklats särskilt för känslig hud. Den unika kombinationen av pH5 citratbuffert och extra mild ytaktiva ämnen skyddar hudens egna enzymer. Intensiv lipidpåfyllning gör att huden känns silkeslen och förhindrar att den torkar ut, även om du duschar ofta. Oparfymerad.

Tillföra fukt till torr kroppshud

Det första kravet för fuktgivare för torr hud är att återställa fuktbalansen i hudens övre lager. Så kallade  ”naturligt fuktgivande faktorer” (NMF) som karbamid (urea) och mjölksyra binder fukt i hornlagret eller hudens övre lager. Den lägsta rekommenderade koncentrationen av karbamid (urea), också för lätt torr hud, bör vara 5 %.

Mycket torr hud fordrar generellt en högre koncentration av karbamid (urea) och andra fuktgivande faktorer. Sortimentet Eucerin Karbamid för torr hud innehåller ett sortiment av cremer och salvor för kroppen med ett innehåll av 5 % och 10 % karbamid (urea), inklusive hand- och fotcremer.

Eucerin pH5 Soft Body Cream har en särskild sammansättning som gör torr och känslig hud mer motståndskraftig och mindre känslig. Det unika Eucerin pH Balance System innehåller en pH5-citratbuffert som återställer och stödjer hudens optimala pH-värde. Kroppskrämen innehåller även dexpantenol, som är en aktiv ingrediens som är känd för sina återhämtande egenskaper.

Torr hud kan förekomma var som helst på kroppen, men oftast på de mest exponerade delarna, som händer, fötter, knän och armbågar samt ansikte.
Det är viktigt att följa en rutin och använda lämpliga produkter för torr hud.

Torr, narig och stram hud kan bero på att de tre huvudområdena inom fuktkontroll inte fungerar – en ytbarriär som brutits beror på en brist på hudlipider, ett uttorkat hornlager beror på en brist på naturliga fuktgivande faktorer och dålig fuktdistribution i hudens nedre lager. Eucerin Complete Repair Moisture Lotions behandlar de tre viktigaste faktorerna bakom torr hud med dermatologiskt beprövade aktiva ingredienser.

 • Först och främst fylls karbamid (urea) och andra vattenbindande naturliga fuktgivande faktorer på, vilket ger förbättrad fuktgivning i hornlagret.
 • För det andra ceramid-3, som reparerar lipidhudbarriären för att binda fukt, och slutligen gluko-glycerol, som stimulerar hudens aquaporiner och hjälper till att förstärka det naturliga uppåtriktade fuktflödet till de övre hudlagren. 
 • Slutligen gluko-glycerol, som stimulerar hudens aquaporiner och hjälper till att stödja det naturliga uppåtriktade fuktflödet till de övre hudlagren. 

Eucerin Complete Repair Moisture Lotion 5% Karbamid passar perfekt för daglig vård av torr, narig och stram hud, medan Eucerin Complete Repair Intensive Lotion 10% Karbamid passar perfekt för daglig vård av extremt torr och fjällande hud som kliar.

En lämplig fuktgivare bör appliceras ofta på det drabbade området.

Skydda torr kroppshud mot solexponering

Du rekommenderas att minska solexponeringen genom att bära skyddande kläder och ett solskydd när du går ut. Det är också viktigt att solskyddet blockerar UV-strålar och även innehåller fuktgivande faktorer.

En solskyddscreme för torr hud får inte innehålla hudirriterande parfymer och färgämnen eftersom torr hud är särskilt känslig. Eucerins solskyddsprodukter för torr hud erbjuder solskydd med UV-filter som uppfyller COLIPA- och EU-kraven, antioxidanten licochalcone A som skyddar mot UV-påverkad oxidering och förtida åldrande.

Undvika bidragande faktorer

Förutom att ha en välfungerande rengörings- och återfuktningsrutin är det viktigt att du undviker faktorer som bidrar till torr hud. På så sätt kan du minska följderna av torr hud och behovet av behandling:

Du rekommenderas att inte använda starka tvålar som tar bort naturliga hudlipider.
Det är viktigt att dricka eftersom vår hud är beroende av kroppens vattenbalans.

 • Undvik torr luft genom att tillbringa mindre tid utomhus när vädret är varmt och kallt, och genom att använda luftfuktare inomhus när värmen är på.
 • Minska exponeringstiden för mycket varmt vatten genom att ta snabbduschar i ljummet vatten istället för långa bad.
 • Använd diskhandskar för att skydda huden mot hett vatten och starka rengöringsmedel.
 • Använd kläder i naturmaterial, t.ex. bomull och siden, som inte irriterar huden. Ull är ett naturmaterial, men kan irritera huden och bör därför undvikas.
 • Undvik tvättmedel som innehåller färgämnen eller parfym,  eftersom dessa ämnen kan sitta kvar i kläderna efter tvätten och irritera torr hud.
 • Använd hudvårdsprodukter utan parfym, färgämnen och parabener för att undvika irritation.
 • Se till att du dricker tillräckliga mängder vatten – detta rekommenderas särskilt för äldre personer.
 • Ha en hälsosam kost, eftersom dåliga matvanor är en vanlig orsak till obalans för huden.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig