Torr och mycket torr kroppshud – Orsaker, kännetecken och lösningar

10 min läsning
Visa mer

Torr och mycket torr hud på kroppen - Orsaker, kännetecken och lösningar

Huden är ett av de viktigaste organen. Den ger oss vårt utseende, känsel, temperaturreglering och skydd mot infektioner. Men narig, stram, fjällande hud med klåda eller smärtsamt torr hud förlorar sin förmåga att fungera ordentligt – du tappar känseln och riskerna för solskada och förtida åldrande ökar samtidigt som sannolikheten för infektioner blir större. Det finns ofta effektiva lösningar som är fokuserade på en hudvårdsrutin som är lämplig för torr hud.

Torr hud på kroppen

Vad är torr hud?

Torr hud är en ledande orsak till hudbesvär, drygt 40 % av besöken hos dermatologer handlar om torr hud. Det kan uppstå var som helst på kroppen, men oftast på händer, fötter, knän, armbågar samt ansiktet, eftersom dessa områden är mer utsatta än andra. Torr hud i ansiktet kan bidra till förtida åldrande.

I torr hud kan fukthalten inte justeras.
Inre och yttre faktorer kan störa hudens fuktgivande förmåga och leda till mycket torr hud.

När huden på kroppen blir mycket torr kan den bli oerhört stram, fjällig, flagande, klia mycket och kännas smärtsam, till och med bli extremt narig och man kan få torrsprickor. Det är dock inte alltid självklart att torrhet är orsaken till de här hudsymptomen, beroende på hur allvarlig torrheten är och vilket område på kroppen som är drabbat.

• Milt torr hud

Till en början kan torrheten märkas som en lätt stramhet eller narighet.

• Torr hud

När huden sedan förlorar mer fukt blir huden narigare och kan ha ett flagigt eller fjälligt utseende och kliar sannolikt också.

• Mycket torr hud

Om denna torrhet inte behandlas eller om hudvården är ineffektiv kan huden skadas, bli oerhört stram och potentiellt mycket narig och du kan på torrsprickor. I det här skedet kan klådan också bli mycket intensiv.

Stora bitar fjällig hud kan förklaras av en förlust av det yttre lagret av epidermisen. Huden ser torr ut och sprickor uppstår vilket resulterar i flagnande och förklarar det fjälliknande utseendet. Fjällen blir sedan röda och börjar klia. Eftersom fjällande hud kan vara högst synligt, speciellt på händer och ansikte, kan fjällig hud påverka människors självförtroende.

Torr och fjällande hud på kroppen

Eftersom händerna ofta tvättas tenderar de att utveckla torr hud.

Torrhet på kroppen visar sig ofta på fötter och smalben. Torr hud på fötterna är särskilt vanligt och leder ofta till spruckna hälar, som i allvarliga fall förknippas med smärta och inflammation.

Torrhet som beror på tvättning med en stark rengöringsprodukt påverkar sannolikt hela kroppen lika mycket. Om man tvättar sig ofta tenderar det att bidra till torr hud på händerna, eftersom de alltid används när man tvättar sig.

Torr hud på händer

Torr hud på händerna, bl.a flagnande och sprucken hud på knogarna, fingrarna och handflatan är särskilt vanligt, speciellt om du ofta tvättar händerna eller använder handdesinfektion frekvent. Torr, narig, röd hud kan också utvecklas på händerna om du exponerar händerna för mycket tvål eller andra starka rengöringsmedel som får huden att reagera eller torka ut. Läs mer om torr hud på händerna.

Torr hud hos bebisar

Spädbarnets hud utvecklas hela tiden och förlorar lätt fukt och blir torr.

Ung hud fungerar annorlunda jämfört med huden hos vuxna. Självförsvarsmekanismerna som finns i hälsosam hud hos vuxna är mindre utvecklade hos bebisar och barn och resulterar i att den behöver extra skydd för att hålla huden frisk.

Barns hud är tunnare och mer sårbar än huden hos vuxna. Den är känsligare och reagerar lättare på externa utlösande faktorer och behöver speciell omvårdnad och skydd. Läs mer om hudvård för bebisar.

Känslig hud

Torr hud på kroppen är ofta känslig, men känslig hud beror inte alltid på torrhet. Vissa människors hud är naturligt känslig, också när den är väl fuktad. Oavsett är det viktigt att undvika hudvårdsprodukter som innehåller irriterande ingredienser som parfymer och färgämnen. Kontrollera alltid att produkten är dermatologiskt testad på känslig hud.

Torr hud och sjukdomar

Hud med sjukdomar kan se röd och flagande ut och kan klia.

Torr hud kan också kopplas till vissa sjukdomar, både genetiskt betingade och t.ex. ämnesomsättningssjukdomar.

Om du är osäker på dina symptom rekommenderar vi att du besöker din läkare eller dermatolog för att säkerställa att din torra hud inte beror på ett sjukdomstillstånd.

Vad orsakar torr hud?

Faktorerna är många

Det finns många orsaker till och bidragande faktorer bakom torr kroppshud, från miljöpåverkan och olämplig hudvård till sjukdomar som psoriasis och atopiskt eksem. Huden fungerar som kroppens barriär, men det innebär att den är exponerad för både yttre och inre påverkan.

Yttre faktorer som påverkar torr hud

En brist på vattenbindande naturliga fuktgivande faktorer (NMF) gör att hudens överlager blir uttorkade.

Yttre faktorer får hudens naturliga barriärfunktion att försvagas, vilket leder till en ökad fuktförlust genom huden.

En nedbrytning av hudens ytbarriär, som beror på att viktiga lipider tvättas bort, hindrar huden från att binda fukt och fuktförlusten i huden påskyndas.

Viktiga fuktkanaler försvagas och torrheten når slutligen de djupare hudlagren och minskar tillförseln av vatten i de djupare vävnaderna.

 

Yttre faktorer som påverkar torr hud

De viktigaste yttre faktorerna bakom ovanstående process är utlösande faktorer i miljön och olämplig hudvård:

Överexponering för UV-strålar kan leda till att huden åldras och därmed till att den blir torr.
Du rekommenderas att begränsa badets längd och temperatur, eftersom långa bad kan leda till att fukten avdunstar.
Eftersom vissa läkemedel kan ge torr hud rekommenderas du att fråga en läkare.

Miljö

 • Hård väderlek – varm, kall och torr luft stör hudens barriärfunktion.
 • Säsongsförändringar – symptom på torr hud förvärras ofta under antingen vinter eller sommar.
 • Ultraviolett (UV) solljus kan påskynda hudens åldrande och huden blir mer benägen att bli torr när den åldras. Läs mer om ålderstorr hud.
 • Klor – torr hud kan orsakas av kontakt med ämnet klor i exempelvis en simbassäng.

Hudvård

 • Om man tvättar sig ofta eller tar långa, varma bad eller duschar tar det bort lipiderna som utgör hudens barriär. 
 • Olämplig hudvårdsrutin – Det är viktigt att följa en rutin och använda produkter som är lämpliga för torr hud. Det är särskilt viktigt att inte använda starka tvålar som tar bort naturliga hudlipider.

Medicinering

 • Torr hud är en biverkning av många läkemedel. Vanligt förekommande läkemedel som har denna biverkning är diuretiska blodtrycksläkemedel som ökar mängden vattenutsöndring från kroppen och vissa typer av antibiotika samt akneläkemedel som tas oralt. Rådfråga alltid en läkare eller farmaceut om du är oroad över om ett läkemedel kan orsaka torr hud.

Inre faktorer som påverkar torr hud

Genetisk påverkan

Hudens fuktbalans påverkas också av genetiska faktorer. Vissa personer har fet hud och vissa har torr hud och de här hudtyperna är ärftliga, även om en individ inte nödvändigtvis har samma hudtyp som sina föräldrar.

Torr, kliande hud under graviditet kan lindras med lämplig hudvård.
En balanserad kost som är rik på vitaminer och näringsämnen är viktig och hjälper till att hålla huden frisk.

Hormonpåverkan

Förändrade nivåer av vissa hormoner, framför allt östrogen och testosteron, kan påverka hudens fukt- och lipidnivåer. Detta är särskilt märkbart efter klimakteriet när huden blir torr på grund av den minskade östrogenproduktionen.

Torr hud kan också uppstå under graviditet på grund av hormonförändringar samt de ökade kraven på vätska i kroppen.

Kost

I likhet med andra organ fordrar huden ett antal viktiga näringsämnen för att kunna fungera ordentligt. Det handlar bland annat om omättade fettsyror och vitaminer. Brist på något av dessa näringsämnen kan bidra till torr hud.

Ålder

När huden blir äldre minskar antalet talgkörtlar och svettkörtlar i huden, vilket leder till en minskad förmåga att producera svett och lipider. På samma sätt minskar också hudens vattenhalt och dess förmåga att binda fukt. De här faktorerna leder till torrhet, vilket i sin tur bidrar till att huden åldras och att fina linjer och rynkor utvecklas. Läs mer om ålderstorr hud.

Bidragande Faktorer

Faktorer som kan bidra till torr hud på kroppen

Utöver huvudorsakerna till torr kroppshud kan även flera andra faktorer påverka hur torr huden är. Genom att vara medveten om dessa faktorer kan bidra till att du kan undvika dem och på så sätt minska deras effekt.

Det bästa tillfället att tillföra fukt är när huden är ren och lätt fuktig, exempelvis efter ett bad eller en dusch.
Torr hud kräver särskilt solskydd utan några irriterande parfymer och färgämnen.
Att regelbundet bära skyddshandskar och använda handcreme kan vara till hjälp i vissa yrken, som läkare eller frisörer.

Att inte vårda i tid

När torr hud inte tas hand om snabbt kan torrhetens allvarlighetsgrad öka och återfuktningssystemet i de djupare hudlagren kan störas. I sådana situationer krävs en fuktgivare som behandlar detta tillstånd.

Solexponering

När du skyddar torr hud mot solexponering är det viktigt att solskyddet också återställer de fuktgivande faktorer som saknas, utöver en lämplig solskyddsfaktor (SPF). Det är också viktigt att solskyddet och andra hudvårdsprodukter som används på torr hud inte innehåller irriterande parfymer och färgämnen, eftersom torr hud och i synnerhet torr ansiktshud, är mer benägen att bli irriterad än normal hud.

Yrkesrisker

Vissa yrken innebär arbete under förhållanden som kan öka risken för torr hud. Normalt innebär de här yrkena exponering mot orsakerna till torr hud, t.ex. arbete under varma eller kalla förhållanden, att man ofta använder rengöringsmedel eller exponering för kemikalier.

Uttorkning

Huden får sin fukt via kroppen och är därför beroende av kroppens vattenbalans. När kroppen är uttorkad minskar fuktförsörjningen till huden, vilket gör att det naturliga flödet av vatten genom huden blir långsammare. Det kan i sin tur bidra till torr hud. Äldre människor blir lätt uttorkade eftersom törstkänslan minskar med åldern.

Rökning

Cigaretter innehåller många toxiner, inklusive nikotin, som kan minska blodflödet. Detta leder till en minskad ämnesomsättning i huden. Det innebär att huden kan åldras i förtid och torka ut.

Skärmtid

Att sitta vid datorn under en lång tid kan öka risken för torr hud. Datorer värmer upp luften, vilket i sin tur skapar ett område av torr luft där du sitter. Du kan exempelvis märka att även dina ögon blir torra och röda.

Lösningar

Vårda torr kroppshud

Torr hud beror på att hudens barriärfunktion bryts ned, vilket leder till förlust av fukt och förmåga att binda vatten på grund av ett underskott av fuktgivande faktorer. Därför behöver torr hud en hudvårdsrutin som inte ger upphov till att hudbarriären förvagas ytterligare och som ersätter de naturliga fuktgivande faktorer som saknas.

Torr till mycket torr hud (óch även torr hud som beror på sjukdomstillstånd) kräver anpassade produkter, beroende på hur allvarlig torrheten är. När du väljer en hudvårdsprodukt för barn ska du alltid kontrollera åldersrekommendationen.

Rekommendationer för att vårda torr kroppshud

Istället för att gnida våt hud med en handduk ska du klappa den nästan torr och direkt efteråt applicera creme eller lotion.
För att undvika att huden förlorar fukt är det viktigt att regelbundet använda fuktgivare.

Rengöring av torr kroppshud

Torr hud är med all sannolikhet torr på grund av att hudens ytbarriär brutits ned och därför är det viktigt att rengöringsprodukten är tillräckligt mild så att den inte tvättar bort hudens naturliga skyddsbarriär. Andra naturliga fuktgivande faktorer, som urea (karbamid), hjälper också till att återställa hudens fuktbalans.  

Tillföra fukt till torr kroppshud

Det första kravet för fuktgivare för torr hud är att återställa fuktbalansen i hudens övre lager. Så kallade  ”naturligt fuktgivande faktorer” (NMF) som urea (karbamid) och mjölksyra binder fukt i hornlagret eller hudens övre lager. 

Mycket torr hud behöver generellt en högre koncentration av karbamid (urea) och andra fuktgivande faktorer.

Torr hud kan förekomma var som helst på kroppen, men oftast på de mest exponerade delarna, som händer, fötter, knän och armbågar samt ansikte.
Det är viktigt att följa en rutin och använda lämpliga produkter för torr hud.

Torr, narig och stram hud kan bero på att de tre huvudområdena inom fuktkontroll inte fungerar – en ytbarriär som brutits beror på en brist på hudlipider, ett uttorkat hornlager beror på en brist på naturliga fuktgivande faktorer och dålig fuktdistribution i hudens nedre lager. Hudvårdsprodukter med aktiva ingredienser kan då hjälpa till att återställa denna.

Några effektiva ingredienser mot torr hud:

 • Urea (karbamid) och andra vattenbindande naturliga fuktgivande faktorer ger förbättrad fuktgivning i hornlagret.
 • Ceramid-3 återställer lipidhudbarriären för att binda fukt
 • gluko-glycerol stimulerar hudens aquaporiner och hjälper till att förstärka det naturliga uppåtriktade fuktflödet till de övre hudlagren.
En lämplig fuktgivare bör appliceras ofta på det drabbade området.

Skydda torr kroppshud mot solexponering

Du rekommenderas att minska solexponeringen genom att bära skyddande kläder och ett solskydd när du går ut. Det är också viktigt att solskyddet blockerar UV-strålar och även innehåller fuktgivande faktorer.

En solskyddscreme för torr hud bör inte innehålla hudirriterande parfymer och färgämnen eftersom torr hud är särskilt känslig.

Undvika bidragande faktorer

Förutom att ha en välfungerande rengörings- och återfuktningsrutin är det viktigt att du undviker faktorer som bidrar till torr hud. På så sätt kan du minska följderna av torr hud och behovet av behandling:

Du rekommenderas att inte använda starka tvålar som tar bort naturliga hudlipider.
Det är viktigt att dricka eftersom vår hud är beroende av kroppens vattenbalans.

 • Undvik torr luft genom att tillbringa mindre tid utomhus när vädret är varmt och kallt, och genom att använda luftfuktare inomhus när värmen är på.
 • Minska exponeringstiden för mycket varmt vatten genom att ta snabbduschar i ljummet vatten istället för långa bad.
 • Använd diskhandskar för att skydda huden mot hett vatten och starka rengöringsmedel.
 • Använd kläder i naturmaterial, t.ex. bomull och siden, som inte irriterar huden. Ull är ett naturmaterial, men kan irritera huden och bör därför undvikas.
 • Undvik tvättmedel som innehåller färgämnen eller parfym,  eftersom dessa ämnen kan sitta kvar i kläderna efter tvätten och irritera torr hud.
 • Använd hudvårdsprodukter utan parfym, färgämnen och parabener för att undvika irritation.
 • Se till att du dricker tillräckliga mängder vatten – detta rekommenderas särskilt för äldre personer.
 • Ha en hälsosam kost, eftersom dåliga matvanor är en vanlig orsak till obalans för huden.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.