Torr och mycket torr kroppshud Orsaker, symptom och lösningar

Huden är ett av de viktigaste organen. Den ger oss vårt utseende, känsel, temperaturreglering och skydd mot infektioner. Men narig, stram, fjällande hud med klåda eller smärtsamt torr hud förlorar sin förmåga att fungera ordentligt – du tappar känseln och riskerna för solskada och förtida åldrande ökar samtidigt som sannolikheten för infektioner blir större. Det finns ofta effektiva lösningar som är fokuserade på en hudvårdsrutin som är lämplig för torr hud.

Ett urval av våra bästa produktval för torr hud

TECKEN OCH SYMPTOM

Torr hud och sjukdomar

Torr hud kan också kopplas till vissa sjukdomar:

 • Xeros är det medicinska namnet för torr hud. Det kommer från grekiskans ”xero” som betyder ”torr” och ”osis” som betyder ”sjukdom”. 
 • Atopiskt eksem och psoriasis har också ett samband med torrhet, även om de här sjukdomarna har bakomliggande inflammatoriska orsaker. Normalt ser hud med dessa tillstånd röd och flagande ut och kliar mycket.
 • Ämnesomsättningssjukdomar som diabetes mellitus och njursjukdomar kan också öka risken för torr hud.
Mycket torr och flagande hud
Hud med sjukdomar som psoriasis eller atopiskt eksem kan se röd och flagande ut och kan klia.

Torr hud på kroppen – ett mycket vanligt besvär

Torr hud är en ledande orsak till hudbesvär, drygt 40 % av besöken hos dermatologer handlar om torr hud. Det kan uppstå var som helst på kroppen, men oftast på händer, fötter, knän, armbågar samt ansiktet, eftersom dessa områden är mer utsatta än andra. Torr hud i ansiktet kan bidra till förtida åldrande.

När huden på kroppen blir mycket torr kan den bli oerhört stram, fjällig, flagande, klia mycket och kännas smärtsam, till och med bli extremt narig och sprucken. Det är dock inte alltid självklart att torrhet är orsaken till de här hudsymptomen, beroende på hur allvarlig torrheten är och vilket område på kroppen som är drabbat.

• Milt torr hud

Till en början kan torrheten märkas som en lätt stramhet eller narighet.

• Torr hud

När huden sedan förlorar mer fukt blir huden narigare och kan ha ett flagigt eller fjälligt utseende och kliar sannolikt också.

• Mycket torr hud

Om denna torrhet inte behandlas eller om hudvården är ineffektiv kan huden skadas, bli oerhört stram och potentiellt mycket narig och sprucken. I det här skedet kan klådan också bli mycket intensiv.

Närbild av torr hud
I torr hud kan fukthalten inte justeras.
Närbild av mycket torr hud
Inre och yttre faktorer kan störa hudens fuktgivande förmåga och leda till mycket torr hud.

Drabbade områden med torr kroppshud

Torrhet på kroppen visar sig ofta på fötter och smalben. Torr hud på fötterna är särskilt vanligt och leder ofta till spruckna hälar, som i allvarliga fall förknippas med smärta och inflammation.

Torrhet som beror på tvättning med en stark rengöringsprodukt påverkar sannolikt hela kroppen lika mycket. Om man tvättar sig ofta tenderar det att bidra till torr hud på händerna, eftersom de alltid används när man tvättar sig.

Närbild på handens baksida med torr hud
Eftersom händerna ofta tvättas tenderar de att utveckla torr hud.

Känslig hud

Torr hud på kroppen är ofta känslig, men känslig hud beror inte alltid på torrhet. Vissa människors hud är naturligt känslig, också när den är väl fuktad. Oavsett är det viktigt att undvika hudvårdsprodukter som innehåller irriterande ingredienser som parfymer och färgämnen. Kontrollera alltid att produkten är dermatologiskt testad på känslig hud.

Om du oroar dig för eller är osäker på dina symptom rekommenderar vi att du besöker din läkare eller dermatolog.

ORSAKER OCH UTLÖSANDE FAKTORER

Inre faktorer

Genetisk påverkan

Hudens fuktbalans påverkas också av genetiska faktorer. Vissa personer har fet hud och vissa har torr hud och de här hudtyperna är ärftliga, även om en individ inte nödvändigtvis har samma hudtyp som sina föräldrar. Hudsjukdomar som atopiskt eksem, psoriasis, diabetes och iktyos har ofta en genetisk koppling.

Förstå orsakerna till torr kroppshud

Det finns många orsaker till och bidragande faktorer bakom torr kroppshud, från miljöpåverkan och olämplig hudvård till sjukdomar som psoriasis och atopiskt eksem. Huden fungerar som kroppens barriär, men det innebär att den är exponerad för både yttre och inre påverkan.

Yttre faktorer

 

Yttre faktorer får hudens naturliga barriärfunktion att försvagas, vilket leder till en ökad fuktförlust genom huden.

En nedbrytning av hudens ytbarriär, som beror på att viktiga lipider tvättas bort, hindrar huden från att binda fukt och fuktförlusten i huden påskyndas.

Viktiga fuktkanaler försvagas och torrheten når slutligen de djupare hudlagren och minskar tillförseln av vatten i de djupare vävnaderna.

 

Illustration av naturliga fuktgivare som avdunstar genom huden
En brist på vattenbindande naturliga fuktgivande faktorer (NMF) gör att hudens överlager blir uttorkade.

Yttre utlösande faktorer

De viktigaste yttre faktorerna bakom ovanstående process är utlösande faktorer i miljön och olämplig hudvård:

Miljö

 • Hård väderlek – varm, kall och torr luft stör hudens barriärfunktion.
 • Säsongsförändringar – symptom på torr hud förvärras ofta under antingen vinter eller sommar.
 • Ultraviolett (UV) solljus kan påskynda hudens åldrande och huden blir mer benägen att bli torr när den åldras. Läs mer om ålderstorr hud.

Hudvård

 • Om man tvättar sig ofta eller tar långa, varma bad eller duschar tar det bort lipiderna som utgör hudens barriär. 
 • Olämplig hudvårdsrutin – Det är viktigt att följa en rutin och använda produkter som är lämpliga för torr hud. Det är särskilt viktigt att inte använda starka tvålar som tar bort naturliga hudlipider.

Medicinering

 • Torr hud är en biverkning av många läkemedel. Vanligt förekommande läkemedel som har denna biverkning är diuretiska blodtrycksläkemedel som ökar mängden vattenutsöndring från kroppen och vissa typer av antibiotika samt akneläkemedel som tas oralt. Rådfråga alltid en läkare eller farmaceut om du är oroad över om ett läkemedel kan orsaka torr hud.
Kvinna som skyddar ansiktet för solen
Överexponering för UV-strålar kan leda till att huden åldras och därmed till att den blir torr.
Kvinna som badar
Du rekommenderas att begränsa badets längd och temperatur, eftersom långa bad kan leda till att fukten avdunstar.
Kvinna med tabletter i händerna
Eftersom vissa läkemedel kan ge torr hud rekommenderas du att fråga en läkare.

Hormonpåverkan

Förändrade nivåer av vissa hormoner, framför allt östrogen och testosteron, kan påverka hudens fukt- och lipidnivåer. Detta är särskilt märkbart efter klimakteriet när huden blir torr på grund av den minskade östrogenproduktionen.

Torr hud kan också uppstå under graviditet på grund av hormonförändringar samt de ökade kraven på vätska i kroppen.

Kost

I likhet med andra organ fordrar huden ett antal viktiga näringsämnen för att kunna fungera ordentligt. Det handlar bland annat om omättade fettsyror och vitaminer. Brist på något av dessa näringsämnen kan bidra till torr hud.

Ålder

När huden blir äldre minskar antalet talgkörtlar och svettkörtlar i huden, vilket leder till en minskad förmåga att producera svett och lipider. På samma sätt minskar också hudens vattenhalt och dess förmåga att binda fukt. De här faktorerna leder till torrhet, vilket i sin tur bidrar till att huden åldras och att fina linjer och rynkor utvecklas. Läs mer om ålderstorr hud.

Gravid kvinna som håller runt sin mage
Torr, kliande hud under graviditet kan lindras med lämplig hudvård.
Händer som skalar en apelsin
En balanserad kost som är rik på vitaminer och näringsämnen är viktig och hjälper till att hålla huden frisk.
BIDRAGANDE FAKTORER

Faktorer som kan bidra till torr kroppshud

Utöver huvudorsakerna till torr kroppshud kan även flera andra faktorer påverka hur allvarlig hudtorrheten är. Att vara medveten om dessa faktorer kan bidra till att du kan undvika dem och på så sätt minska deras effekt.

Avsaknad av effektiv behandling

När torr hud inte behandlas snabbt kan torrhetens allvarlighetsgrad öka och återfuktningssystemet i de djupare hudlagren kan störas. I sådana situationer krävs en fuktgivare som behandlar detta tillstånd.

Solexponering

När du skyddar torr hud mot solexponering är det viktigt att solskyddet också återställer de fuktgivande faktorer som saknas, utöver en lämplig solskyddsfaktor (SPF). Det är också viktigt att solskyddet och andra hudvårdsprodukter som används på torr hud inte innehåller irriterande parfymer och färgämnen, eftersom torr hud och i synnerhet torr ansiktshud, är mer benägen att bli irriterad än normal hud.

Yrkesrisker

Vissa yrken fordrar arbete under förhållanden som kan öka risken för torr hud. Normalt innebär de här yrkena exponering mot orsakerna till torr hud, t.ex. arbete under varma eller kalla förhållanden (lantbrukare/fiskare), att man ofta använder rengöringsmedel (läkare/sjuksköterska/frisör) eller exponering för kemikalier (mekaniker/städare).

Uttorkning

Huden får sin fukt via kroppen och är därför beroende av kroppens vattenbalans. När kroppen är uttorkad minskar fuktförsörjningen till huden, vilket gör att det naturliga flödet av vatten genom huden blir långsammare. Det kan i sin tur bidra till torr hud. Äldre människor blir lätt uttorkade eftersom törstkänslan minskar med åldern.

Rökning

Cigaretter innehåller många toxiner, inklusive nikotin, som kan minska blodflödet. Detta leder till en minskad ämnesomsättning i huden. Det innebär att huden kan åldras i förtid och torka ut.


Kvinna som är insvept i en handduk
Det bästa tillfället att tillföra fukt är när huden är ren och lätt fuktig, exempelvis efter ett bad eller en dusch.
En kvinnas rygg
Torr hud kräver särskilt solskydd utan några irriterande parfymer och färgämnen.
Frisör som arbetar
Att regelbundet bära skyddshandskar och använda handcreme kan vara till hjälp i vissa yrken, som läkare eller frisörer.
LÖSNINGAR

Vårda torr kroppshud

Torr hud beror på att hudens barriärfunktion bryts ned, vilket leder till förlust av fukt och förmåga att binda vatten på grund av ett underskott av fuktgivande faktorer. Därför behöver torr hud en hudvårdsrutin som inte ger upphov till att hudbarriären förvagas ytterligare och som ersätter de naturliga fuktgivande faktorer som saknas.

Torr till mycket torr hud, torr hud som beror på diabetes eller psoriasis fordrar lämpliga produkter, beroende på hur allvarlig torrheten är och atopiskt eksem kräver särskilda produkter för daglig hudvård hos spädbarn och små barn. När du väljer en hudvårdsprodukt för barn ska du alltid kontrollera åldersrekommendationen.

Rekommendationer för att vårda torr kroppshud

Rengöring av torr kroppshud

Torr hud är med all sannolikhet torr på grund av att hudens ytbarriär brutits ned och därför är det viktigt att rengöringsprodukten är tillräckligt mild så att den inte tvättar bort hudens naturliga skyddsbarriär. Andra naturliga fuktgivande faktorer, som karbamid (urea), hjälper också till att återställa hudens fuktbalans. 

Eucerin pH5 Shower Oil har utvecklats särskilt för känslig hud. Den unika kombinationen av pH5 citratbuffert och extra mild ytaktiva ämnen skyddar hudens egna enzymer. Intensiv lipidpåfyllning gör att huden känns silkeslen och förhindrar att den torkar ut, även om du duschar ofta. Oparfymerad.

Tillföra fukt till torr kroppshud

Det första kravet för fuktgivare för torr hud är att återställa fuktbalansen i hudens övre lager. Så kallade  ”naturligt fuktgivande faktorer” (NMF) som karbamid (urea) och mjölksyra binder fukt i hornlagret eller hudens övre lager. Den lägsta rekommenderade koncentrationen av karbamid (urea), också för lätt torr hud, bör vara 5 %.

Mycket torr hud fordrar generellt en högre koncentration av karbamid (urea) och andra fuktgivande faktorer. Sortimentet Eucerin Karbamid för torr hud innehåller ett sortiment av cremer och salvor för kroppen med ett innehåll av 5 % och 10 % karbamid (urea), inklusive hand- och fotcremer.

Eucerin pH5 Soft Body Cream har en särskild sammansättning som gör torr och känslig hud mer motståndskraftig och mindre känslig. Det unika Eucerin pH Balance System innehåller en pH5-citratbuffert som återställer och stödjer hudens optimala pH-värde. Kroppskrämen innehåller även dexpantenol, som är en aktiv ingrediens som är känd för sina återhämtande egenskaper.

Kvinna som klappar huden torr efter en dusch
Istället för att gnida våt hud med en handduk ska du klappa den nästan torr och direkt efteråt applicera creme eller lotion.
Kvinna som rör vid sin högra arm
För att undvika att huden förlorar fukt är det viktigt att regelbundet använda fuktgivare.

Torr, narig och stram hud kan bero på att de tre huvudområdena inom fuktkontroll inte fungerar – en ytbarriär som brutits beror på en brist på hudlipider, ett uttorkat hornlager beror på en brist på naturliga fuktgivande faktorer och dålig fuktdistribution i hudens nedre lager. Eucerin Complete Repair Moisture Lotions behandlar de tre viktigaste faktorerna bakom torr hud med dermatologiskt beprövade aktiva ingredienser.

 • Först och främst fylls karbamid (urea) och andra vattenbindande naturliga fuktgivande faktorer på, vilket ger förbättrad fuktgivning i hornlagret.
 • För det andra ceramid-3, som reparerar lipidhudbarriären för att binda fukt, och slutligen gluko-glycerol, som stimulerar hudens aquaporiner och hjälper till att förstärka det naturliga uppåtriktade fuktflödet till de övre hudlagren. 
 • Slutligen gluko-glycerol, som stimulerar hudens aquaporiner och hjälper till att stödja det naturliga uppåtriktade fuktflödet till de övre hudlagren. 

Eucerin Complete Repair Moisture Lotion 5% Karbamid passar perfekt för daglig vård av torr, narig och stram hud, medan Eucerin Complete Repair Intensive Lotion 10% Karbamid passar perfekt för daglig vård av extremt torr och fjällande hud som kliar.

Kvinna som rör vid armbågen
Torr hud kan förekomma var som helst på kroppen, men oftast på de mest exponerade delarna, som händer, fötter, knän och armbågar samt ansikte.
Kvinna som rör vid sitt högra ben
Det är viktigt att följa en rutin och använda lämpliga produkter för torr hud.

Skydda torr kroppshud mot solexponering

Du rekommenderas att minska solexponeringen genom att bära skyddande kläder och ett solskydd när du går ut. Det är också viktigt att solskyddet blockerar UV-strålar och även innehåller fuktgivande faktorer.

En solskyddscreme för torr hud får inte innehålla hudirriterande parfymer och färgämnen eftersom torr hud är särskilt känslig. Eucerins solskyddsprodukter för torr hud erbjuder solskydd med UV-filter som uppfyller COLIPA- och EU-kraven, antioxidanten licochalcone A som skyddar mot UV-påverkad oxidering och förtida åldrande.

Kvinna som applicerar kräm på armbågen
En lämplig fuktgivare bör appliceras ofta på det drabbade området.

Undvika bidragande faktorer

Förutom att ha en välfungerande rengörings- och återfuktningsrutin är det viktigt att du undviker faktorer som bidrar till torr hud. På så sätt kan du minska följderna av torr hud och behovet av behandling:

 • Undvik torr luft genom att tillbringa mindre tid utomhus när vädret är varmt och kallt, och genom att använda luftfuktare inomhus när värmen är på.
 • Minska exponeringstiden för mycket varmt vatten genom att ta snabbduschar i ljummet vatten istället för långa bad.
 • Använd diskhandskar för att skydda huden mot hett vatten och starka rengöringsmedel.
 • Använd kläder i naturmaterial, t.ex. bomull och siden, som inte irriterar huden. Ull är ett naturmaterial, men kan irritera huden och bör därför undvikas.
 • Undvik tvättmedel som innehåller färgämnen eller parfym,  eftersom dessa ämnen kan sitta kvar i kläderna efter tvätten och irritera torr hud.
 • Använd hudvårdsprodukter utan parfym, färgämnen och parabener för att undvika irritation.
 • Se till att du dricker tillräckliga mängder vatten – detta rekommenderas särskilt för äldre personer.

Kvinna som tvålar in sig
Du rekommenderas att inte använda starka tvålar som tar bort naturliga hudlipider.
Kvinna som dricker ett glas vatten
Det är viktigt att dricka eftersom vår hud är beroende av kroppens vattenbalans.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande