Rengöring och toning – Hur väljer jag den bästa ansiktsrengöringen för min hud?

4 min läsning
Visa mer

Noggrann men mild daglig rengöring är det första steget i en effektiv hudvårdsrutin.Den här artikeln går igenom varför rengöring och toning två gånger per dag är viktigt.

Den ger också råd om hur du väljer den bästa ansiktsrengöringen för din hudtyp, ditt hudtillstånd och olika konsistenser samt presenterar DermatoClean-serien, som består av rengörande produkter i milk/lotion-, micellär- och gelformat samt en toner/ansiktsvatten och en ögonmakeup-remover.

Varför är det viktigt med rengöring och toning?

Rengöring avlägsnar smuts och luftföroreningar

Rengöringen avlägsnar orenheter (smuts och föroreningar), smink och överflödigt talg som om det får sitta kvar kan irritera huden och minska hudens förmåga att agera som en effektiv skyddsbarriär. Rengöringen stödjer också hudens förnyelse och därför är den särskilt viktig för hud som är benägen för orenheter och akne.

Toningen hjälper till att avlägsna de sista spåren av rengöringen, fräschar upp huden och återställer dess naturliga pH-värde, vilket ytterligare stöttar hudens barriärfunktion.

De vårdande produkterna kan lättare tränga in i huden när den har rengjorts och förberetts med ansiktsvatten. Det innebär att de blir mer effektiva och du får ut maximal nytta för din hud.

Hur ofta bör du rengöra ditt ansikte?

Vi rekommenderar att du rengör och använder toning på ditt ansikte två gånger om dagen, varje dag.

Varför rengöra på morgonen?

Rengör ditt ansikte morgon och kväll

Talgkörtlarna i huden  producerar talg (sebum) - en oljig substans som gör att huden inte torkar ut- både på dagen och på natten. Rengöring på morgonen gör att du avlägsnar överflödigt talg och döda hudceller.

Varför rengöra på kvällen?

Rengöring på kvällen gör att smuts som samlats under dagen (t.ex. luftföroreningar och svett) samt spår av makeup och solskyddsfilter avlägsnas helt innan du går och lägger dig. Detta bidrar till att din hud kan förnyas och repareras under natten.

Vilken är den bästa ansiktsrengöringen för min hud?

Du ska först och främst välja en rengöring som passar din hudtyp och hudtillstånd samt produkter som har bevisats rengöra effektivt men skonsamt. 

Oavsett hudtyp rekommenderar vi att du väljer ansiktsrengörare som testats på känslig hud och som inte innehåller starka ingredienser; t ex har många tvålar en hög alkalihalt som kan skada hudens naturliga skyddslager och torka ut den. Allra helst ska din rengöring också innehålla återfuktande ingredienser som stödjer hudens naturliga fuktnivåer.

Välj den typ av rengöring du behöver

Välj den rengöring som passar din hudtyp, ditt hudtillstånd och med en konsistens du gillar

Sedan ska du välja en kombination av produkter som passar för den typ av rengöring du behöver: om du exempelvis har använt en hårt sittande vattenfast mascara kan det vara bra att använda en anpassad ögonmakeup-remover innan du applicerar rengöring och toner på resten av ansiktet.

Och slutligen ska du välja produkter som du tycker om att använda, eftersom vi alla har olika preferenser vad gäller konsistens och hur vi vill rengöra. På så vis blir det enklare att få till rengöringen två gånger per dag.

Vilken Eucerin-rengöring är bäst för min hud?

DermatoClean är ett välutvecklad serie med återfuktande rengöring som passar alla hudtyper, rengöringsbehov och konsistenspreferenser.

Produkterna har kliniskt och dermatologiskt bevisats rengöra varsamt och effektivt, och de kombinerar ett extra milt rengöringskomplex med hyaluronsyra och andra fuktgivande, naturliga ingredienser som stöttar hudens naturliga fukthalt och inte torkar ut den. De lämnar huden med en känsla av att vara ren, mjuk och återfuktad.

Rengöringsserie med hyaluronsyra som passar alla hudtyper - även känslig hud
DermatoClean-serien består av rengöringsprodukter med återfuktande hyaluronsyra.

Om din hudtyp är normal till blandhud rekommenderar vi våra rengöringsprodukter i form av gel, micellärt skum eller micellärt vatten som alla innehåller återfuktande ingredienser med bevisad effektivitet för att öka hudens fukthalt. 

Våra micellära produkter passar även torr hud men är din hud är extra torr rekommenderar vi istället vår närande rengöringsmjölk.

Oavsett din hudtyp bör våra rengöringsprodukter i DermatoClean-serien följas upp med DermatoClean Toner*. Tonern förbereder huden för nästa steg i hudvårdsrutinen och ser till att denna kan få ut maximal nytta från dina hudvårdsprodukter.

Om du använder hårt sittande vattenfast mascara eller ögonmakeup rekommenderar vi att du först avlägsnar den med DermatoClean Eye Make-Up  som passar alla hudtyper. Många av våra övriga rengöringsprodukter avlägsnar också ögonmakeup men du får alltid en grundligare rengöring om du använder en särskild ögonmakeup-remover först.

Alla DermatoClean-produkter passar känslig hud, men:

 • Om du har hyperkänslig hud rekommenderar vi UltraSensitive Cleanser.
 • Om du lätt får oren hud och akne rekommenderar vi att du använder rengöring och ansiktsvatten från DermoPurifyer-serien.

* Vid användning av DermatoCleans micellära rengöringsprodukter är användning av ansiktsvatten valfritt.

Hur ska jag rengöra och använda toner på min hud?

Hur du ska använda rengöringen har naturligtvis att göra med vilken rengöringsprodukt du väljer:

 • Gel- och skumrengöring (tvålbaserad) måste avlägsnas med vatten
 • Rengöringsmjölk kan tas bort med vatten eller appliceras och sedan försiktigt torkas bort med en bomullspad
 • Micellärt vatten används med en bomullspad
 • Micellärt skum kan både sköljas av med vatten eller torkas av

 

Sen beror rengöringsrutinen på vad du personligen föredrar:

 • Vissa gillar att "dubbelrengöra" dvs att göra flera rengöringar, ibland med två olika typer av produkter eftersom de tycker att de ger dem en känsla av en grundligare rengöring.
 • En del gillar att använda en varm muslinduk (som doppats i varmt vatten) för att avlägsna rengöringsprodukten.

 

I grunden handlar det om två steg: rengöring och toning. Har du använt hårt sittande ögonmakeup är det tre steg som gäller:

 1. Ta bort ögonmakeupen
 2. Rengöra huden
 3. Tona huden

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig