Forskare från Eucerin i laboratorium

Forskningen bakom – Eucerin solskyddsprodukter

4 min läsning
Visa mer

Sol i lagom mängd är bra för oss, men överexponering för solens strålar kan orsaka hudskador på både kort och lång sikt. Solskydd är en viktig del i att hålla huden frisk.

Eucerin Sun erbjuder omfattande skydd mot hudskador som orsakats av solen med en serie produkter som särskilt har utvecklats för att tillgodose behoven hos olika hudtyper och hudtillstånd. I den här artikeln förklarar Anette Buerger och dr Ludger Kolbe, som spelar en avgörande roll i utvecklingen av Eucerins solskyddsserie på Beiersdorf AG, forskningen bakom sammansättningarna och hur kombinationen av ingredienser arbetar för att skydda huden mot solen samtidigt som de tar hand om särskilda hudbesvär.

Historien bakom Eucerins Advanced Spectral Technology och DNA-skydd

De negativa effekterna av överexponering mot solens UV-strålar är bland annat solsveda, fotoåldrande (läs om hudens förtidiga åldrande orsakat av solen), allergiska reaktioner, pigmenteringsproblem och i värsta fall hudcancer.

Forskare i ett laboratorium
Eucerin har över 130 års erfarenhet inom hudforskning

”Men det är inte bara UV-strålarna som kan stressa huden, vår forskning har visat att synligt högenergiljus, det ljus vi ser runt om oss, också kan skapa fria radikaler.”, förklarar dr Ludger Kolbe, expert på medicinsk hudvård och FoU hos Eucerin.

Dessa fria radikaler är den främsta orsaken till fotoåldrande, det begrepp som beskriver hudens förtidiga åldrande orsakat av solen. Eucerin-teamet ville skapa en sammansättning som inte bara skyddade huden mot UV-strålarna utan även mot de negativa effekterna från synligt högenergiljus (HEVIS).

Illustration över Eucerin Advanced spectral Technology och dess funktion
Advanced Spectral Technology

Eucerin använder bredspektrums- och fotostabila UVA- och UVB-filter av högsta kvalitet. Man följer de standarder som anges av Cosmetics Europe och nivåerna på UVA-skyddet är högre än EU-kraven.

”Utöver dessa filter använder vi även Licochalcone A, inte ens de bästa filtren kan erbjuda hundraprocentigt skydd och vi har upptäckt att tillsatsen av Licochalcone A bidrar till att neutralisera de fria radikaler som orsakas av både UVA- och HEVIS-ljus.”, säger Ludger Kolbe.

Licochalcone A utvinns från den kinesiska lakritsroten som använder naturliga föreningar för att skydda sina celler mot stark sol.

”Det är en kraftfull antioxidant och den skyddar hudens djupare lager mot skador från fria radikaler orsakade av solen samtidigt som den lugnar huden. Många av sammansättningarna innehåller även glycyrrhizinsyra för att ytterligare skydda huden på cellnivå. Den har visat sig stödja hudens egen DNA-reparationsmekanism”, tillägger Ludger.

Hur och varför Eucerin Sun-produkterna är anpassade till hudens tillstånd

Huden är lika unik som vi själva och mår bra av produkter som särskilt utvecklats för vår hudtyp och som tar hand om de eventuella hudproblem som vi har. Det är därför Eucerins solskyddsserie består av produkter som är anpassade till olika hudbehov och består av aktiva ingredienser för specifika hudtillstånd.

Solskydd för fet och aknebenägen hy

”Om din hud är fet och aknebenägen rekommenderar vi att du använder lättare solskyddsprodukter såsom gel och sprayer”, förklarar Anette Buerger, som arbetar på Eucerins FoU-avdelning.

Eucerins forskare använder lipidabsorberande pigment och L-karnitin som bas för sin unika Oil Control Technology. Anette beskriver hur produkter som Eucerin Sun Oil Control SPF50+ och Eucerin Sun Dry Touch SPF 30 hjälper till att kontrollera hudens talgproduktion och absorbera överskottsfett så att din hud ser matt ut samtidigt som den skyddas av solen.

Skydd mot förtida åldrande

Alla Eucerins solskyddsprodukter skyddar huden mot fotoåldrande skador som orsakats av solen, men för vissa personer är förtidigt åldrande extra besvärligt.

”Våra solskyddsprodukter mot fotoåldrande bygger på vår Advanced Spectral Technology och DNA-skydd med tillsats av hyaluronsyra”, säger Anette.

”Hyaluronsyra är hudens egen fuktgivare men när vi blir äldre producerar huden mindre, hudens struktur blir svagare, torkar ut och rynkor bildas. Eucerin använder två typer av hyaluronsyra (låg- och högmolekylär) i sina produkter mot fotoåldrande för att bygga upp huden i de djupare lagren där rynkor bildas samt för att ta hand om de synliga fina linjerna och rynkorna på hudens yta.”, tillägger hon, ”

Anette rekommenderar Eucerin Sun Photoaging Control SPF 50 eller SPF 30 till ansiktet och dekolletaget. Hon rekommenderar alla som oroar sig för problem med ojämn hudton att prova Eucerin Sun Photoaging Control Tinted SPF 50+

”Det erbjuder ett solskydd på SPF 50+ och innehåller färgpigment som jämnar ut hudtonen och döljer sol- eller åldersfläckar”, förklarar hon.

Produkten finns i två nyanser: Ljus och medium.

Solskydd för hud som lätt får soleksem

Soleksem (läs hur du kan förebygga soleksem (PLE) och skydda min solkänsliga hud) är vanligt och Eucerins forskare har utvecklat en serie oparfymerade solskydds- och after sun-produkter som minimerar risken för hudirritation.

”Nyckelingrediensen är alpha-glucosylrutin, det är ett naturligt extrakt som utvinns från pagodträdet, det är en kraftfull antioxidant och har kliniskt och dermatologiskt visat sig kraftigt kunna reducera den oxidativa stress som orsakar soleksem.”, förklarar Anette.

Eucerin Sun Sensitivity SPF 50+ är en lätt produkt som inte kladdar och som kan användas både i ansiktet och på kroppen.

Sun-serien skyddar barns känsliga hud

Eucerin Sun-serien innehåller även produkter som har en särskild sammansättning för att lugna och skydda barns känsliga hud samt produkter för både vuxna och barn. Anette förklarar att ”alla våra produkter är kliniskt och dermatologiskt testade för att vara både mycket effektiva på att skydda huden mot solskador och att tolereras väl av känslig hud.”

”Tack vare vår moderna forskning kan vi ge kunderna solskydd av hög kvalitet som är särskilt sammansatt för deras huds behov”, sammanfattar Anette.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig