Vuxenakne Råd om hur man ger åldrande, aknebenägen hud den vård den behöver

Huden är lika individuell som du och jag, men för många av oss dyker de första synliga ålderstecknen (fina linjer och rynkor) upp i 25-årsåldern.

Då har de flesta som haft akne under puberteten vuxit ifrån den. Men för upp till 40 procent av oss fortsätter symtomen långt upp i vuxen ålder. Och av dessa är 75–85 procent kvinnor.

Så hur hanterar man båda samtidigt? Går det att förebygga både finnar och rynkor på samma gång? Den här artikeln ger råd om hur man ger åldrande, aknebenägen hud den vård den behöver. Den ger även rekommendationer om ett par olika rutiner (beroende på om du tar akneläkemedel) som kan hjälpa dig att skjuta upp och minska synliga tecken på åldrande och hålla finnarna under kontroll.

Källor:
C.C.Zouboulis, Hautarzt 2014 65: 733-750
Zeichner et al., J Clin Aesthet Dermatolog., 2017; 10 (1): 37-46 and Holzmann, Sharkery, Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 3-8

Råd om hudvård

Hur förändras aknebenägen hud och akne i 30-årsåldern?

Aknebenägen hud är oftast fet hud med ett överskott av talgproduktion. De goda nyheterna för personer med fet hud är att detta sebum håller huden slät och smidig under längre tid så att fina linjer och rynkor inte syns lika tidigt. Med det sagt torkar alla hudtyper ut när huden åldras och fet hud är inget undantag.

Acne Tarda (eller ”sen akne”) skiljer sig från den klassiska aknen i puberteten: det är oftast färre pormaskar men fler finnar och inflammerade lesioner främst på hakan.

Acne in 30s on the chin
Akne vid 30+ visar sig oftast på hakan

Hur man tar hand om hud med akne när den åldras

Det finns åldersbekämpande hudvårdsprodukter som passar hud med akne, men vi rekommenderar att du inte använder dem medan du genomgår en medicinsk aknebehandling (varken topikal eller oral). Om du använder medicinska produkter kan du prova produkterna från Eucerin DermoPurifyer Oil Control, som särskilt tagits fram för hud som genomgår behandling, och först börja med åldersbekämpande produkter när den medicinska behandlingen är avslutad.

Titta efter följande egenskaper när du väljer passande produkter för din hud:

 • Undvik produkter som torkar ut huden: uttorkning av huden stimulerar sebumproduktionen, vilket kan orsaka akne, och när huden torkar ut blir den mer benägen att visa tecken på åldrande tidigare. Tuff rengöring, kemisk peeling och vissa akneläkemedel kan torka ut huden. 
 • Undvik feta fuktkrämer och antirynkkrämer: feta produkter kan blockera porer och förvärra akne. Läs mer om hur i orsaker och utlösare av akne. Titta istället efter produkter som är ”icke-komedogena” – det innebär att de har en sammansättning som inte blockerar porer och orsakar finnar.

När det gäller din hudvårdsrutin kan följande råd vara bra:

Mild men noggrann rengöring

Effektiv rengöring är ett avgörande steg i att minska och förebygga finnar och rynkor. Det gör också att din hud kan absorbera de aktiva ingredienserna i dina hudvårdsprodukter mer effektivt.

Vi rekommenderar att du rengör två gånger om dagen. På morgonen för att avlägsna överskottstalg och döda hudceller som byggts upp under natten och på kvällen för att se till att smuts som ansamlats under dagen samt spår av makeup och concealer helt avlägsnas innan du går och lägger dig. Det gör att din hud kan förnyas och repareras under natten. 
När din hud åldras kan den bli mer känslig och därför är mild rengöring särskilt viktig. Använd ljummet vatten (vatten som är för varmt kan stressa huden) och välj rengöringsprodukter som är fria från tvål, konserveringsmedel och parfym.

Acne and wrinkles at 30
Även oljig hud torkar ut när den åldras och rynkor utvecklas

Lätt men effektiv vård

När huden åldras behöver den intensiv fukttillförsel. Fukt hjälper till att stärka hudens naturliga skyddsbarriär men du behöver en produkt som inte är fet, så att din hud inte blir nedtyngd. Titta efter lätta fuktkrämer och/eller serum som erbjuder anti-aging-egenskaper och som är bevisat kompatibla med aknebenägen hud.

Människor frågar ofta om i vilken ordning produkterna ska läggas på. Den allmänna regeln är att först lägga på den vars effekt ska vara störst, så specialprodukter (serum, koncentrat, ögonkräm) innan den vanliga fuktkrämen eller -lotionen.

Ta solskydd på allvar

Solskydd är ett viktigt steg i din morgonrutin. Överexponering av UVA- och UVB-strålar kan torka ut huden och finnar kan orsaka pigmenteringsproblem om de får för mycket solljus. Det är också viktigt att komma ihåg att akneläkemedel kan göra aknebenägen hud mer känslig mot UV-strålar. Läs mer i Akne och solskydd.

Täckning och makeup

Använd bara produkter som särskilt utvecklats för hud som lätt får finnar och bevisligen är icke-komedogena. Och glöm inte att ta bort alla spår av makeup innan du går och lägger dig. Läs mer i makeup för aknebenägen hud.

Om du har frågor ska du prata med din läkare. Han eller hon kan ge dig råd om de bästa produkterna och behandlingarna för din hud.

Rekommendation om hudvårdsrutin

Den perfekta hudvårdsrutinen för åldrande, aknebenägen hud

Den perfekta hudvårdsrutinen för din hud är beroende av om du genomgår en medicinsk aknebehandling eller inte. Därför har vi tagit fram tre olika, möjliga

 1. Rutin 1: För hud som inte genomgår medicinsk aknebehandling
 2. Rutin 2: Används tillsammans med en topikal
 3. Rutin 3: Används tillsammans med en oral aknemedicinering

Hudvårdsrutin för personer som inte genomgår medicinsk aknebehandling

Creme gegen Falten und unreine Haut

Morgon och kväll: Rengör huden med Eucerin DermoPurifyer Oil Control Cleansing Gel.

Din hud kan också må bra av att använda en skrubb en gång i veckan för att öppna upp igentäppta porer och förbättra hudens textur. Prova Eucerin DermoPurifyer Oil Control Scrub.

SPECIALVÅRD

Morgon och kväll: För riktad åldersbekämpande vård applicerar du Eucerin Hyaluron Filler Concentrate. För riktad reducering av linjer runt ögonen rekommenderar vi Eucerin Hyaluron-Filler Eye SPF15

Sonnenschutz auftragen bei unreiner Haut und Falten

Morgon och kväll: Rena huden med Eucerin DermoPurifyer Oil Control Toner

Bei unreiner Haut und Falten eignet sich ein leichtes Serum

Morgon och kväll: Smörj in en lugnande och mattgörande fuktkräm som exempelvis Eucerin DermoPurifyer Oil Control Mattifying Fluid.

Och för en klarare och slätare hud över tid kan du inkludera en hudpeeling som Eucerin DermoPurifyer Oil Control Skin Renewal Treatment i kvällsrutinen. Applicera peelingen före Mattifying Fluid eller Hyaluron-Filler. 

SKYDDA

Morgon: Applicera Eucerin Sun Gel-Creme Dry Touch SPF30 eller 50+

Forskning visar att hud som rengjorts med Eucerin DermoPurifyer Oil Control Cleansing Gel kan absorbera 9 % mer av vissa aktiva ingredienser (L-karnitin och Decanediol) och därmed ge betydande extra fördelar.

Källa: Lämplig hudrengöring ökar biotillgängligheten i epidermis vid de dermokosmetiska antiakneingredienserna Decanediol och Licochalcone A, affischpresentation, EADV 2013

Hudvårdsrutin som används tillsammans med en topikal aknemedicinering

Bei Pickeln und Falten leichte Cremes verwenden

Morgon och kväll: Rengör huden med Eucerin DermoPurifyer Oil Control Cleansing Gel.

Topische Akne-Medikamente vor der Pflege verwenden

Morgon och/eller kväll: Applicera ditt topikala akneläkemedel enligt läkarens instruktioner. Vänta fem minuter tills produkten absorberats.

SPECIALVÅRD

För riktad reducering av linjer runt ögonen rekommenderar vi Eucerin Hyaluron-Filler Eye SPF15

SKYDDA

Morgon: Applicera Eucerin Sun Gel-Creme Dry Touch SPF30 eller 50+

 

Hudvårdsrutin som används tillsammans med en oral aknemedicinering

Bei Akne und Falten Gesicht gründlich reinigen

Morgon och kväll: Rengör huden med Eucerin DermoPurifyer Oil Control Cleansing Gel.

Bei Falten und Pickeln kann eine Anti-Falten Augencreme verwendet werden

För riktad reducering av linjer runt ögonen rekommenderar vi Eucerin Hyaluron-Filler Eye SPF15.

Morgon: Applicera Eucerin Sun Gel-Creme Dry Touch SPF30 eller 50+

 

Du kan läsa mer om olika typer av akneläkemedel i Akneläkemedel och biverkningar.

För ytterligare tips om hur du tar hand om aknebenägen hud när den åldras kan du läsa om de perfekta hudvårdsprodukterna och -rutinen för aknebenägen hud, vilka förändringar kan jag göra i min kost för att hjälpa min aknebenägna hud?, och tips för att minska stress.

Källor:
Zouboulis, Hautarzt 2014 65: 733-750
Zeichner et al., J Clin Aesthet Dermatolog., 2017; 10 (1): 37-46 and Holzmann, Sharkery, Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 3-8

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande