Vuxenakne – Råd om hur man ger åldrande, aknebenägen hud den vård den behöver

4 min läsning
Visa mer

Huden är lika individuell som du och jag, men för många av oss dyker de första synliga ålderstecknen (fina linjer och rynkor) upp i 25-årsåldern.

Då har de flesta som haft akne under puberteten vuxit ifrån den. Men för upp till 40 procent av oss fortsätter symtomen långt upp i vuxen ålder. Och av dessa är 75–85 procent kvinnor.

Så hur hanterar man båda samtidigt? Går det att förebygga både finnar och rynkor på samma gång? Den här artikeln ger råd om hur man ger åldrande, aknebenägen hud den vård den behöver. Den ger även rekommendationer om ett par olika rutiner (beroende på om du tar akneläkemedel) som kan hjälpa dig att skjuta upp och minska synliga tecken på åldrande och hålla finnarna under kontroll.

Källor:
C.C.Zouboulis, Hautarzt 2014 65: 733-750
Zeichner et al., J Clin Aesthet Dermatolog., 2017; 10 (1): 37-46 and Holzmann, Sharkery, Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 3-8

Råd om hudvård

Hur förändras aknebenägen hud och akne i 30-årsåldern?

Akne vid 30+ visar sig oftast på hakan

Aknebenägen hud är oftast fet hud med ett överskott av talgproduktion. De goda nyheterna för personer med fet hud är att detta sebum håller huden slät och smidig under längre tid så att fina linjer och rynkor inte syns lika tidigt. Med det sagt torkar alla hudtyper ut när huden åldras och fet hud är inget undantag.

Acne Tarda (eller ”sen akne”) skiljer sig från den klassiska aknen i puberteten: det är oftast färre pormaskar men fler finnar och inflammerade lesioner främst på hakan.

Hur man tar hand om hud med akne när den åldras

Det finns åldersbekämpande hudvårdsprodukter som passar hud med akne, men vi rekommenderar att du inte använder dem medan du genomgår en medicinsk aknebehandling (varken topikal eller oral). Om du använder medicinska produkter kan du prova produkterna från Eucerin DermoPurifyer Oil Control, som särskilt tagits fram för hud som genomgår behandling, och först börja med åldersbekämpande produkter när den medicinska behandlingen är avslutad.

Titta efter följande egenskaper när du väljer passande produkter för din hud:

  • Undvik produkter som torkar ut huden: uttorkning av huden stimulerar sebumproduktionen, vilket kan orsaka akne, och när huden torkar ut blir den mer benägen att visa tecken på åldrande tidigare. Tuff rengöring, kemisk peeling och vissa akneläkemedel kan torka ut huden. 
  • Undvik feta fuktkrämer och antirynkkrämer: feta produkter kan blockera porer och förvärra akne. Läs mer om hur i orsaker och utlösare av akne. Titta istället efter produkter som är ”icke-komedogena” – det innebär att de har en sammansättning som inte blockerar porer och orsakar finnar.

När det gäller din hudvårdsrutin kan följande råd vara bra:

Mild men noggrann rengöring

Även oljig hud torkar ut när den åldras och rynkor utvecklas

Effektiv rengöring är ett avgörande steg i att minska och förebygga finnar och rynkor. Det gör också att din hud kan absorbera de aktiva ingredienserna i dina hudvårdsprodukter mer effektivt.

Vi rekommenderar att du rengör två gånger om dagen. På morgonen för att avlägsna överskottstalg och döda hudceller som byggts upp under natten och på kvällen för att se till att smuts som ansamlats under dagen samt spår av makeup och concealer helt avlägsnas innan du går och lägger dig. Det gör att din hud kan förnyas och repareras under natten. 
När din hud åldras kan den bli mer känslig och därför är mild rengöring särskilt viktig. Använd ljummet vatten (vatten som är för varmt kan stressa huden) och välj rengöringsprodukter som är fria från tvål, konserveringsmedel och parfym.

Lätt men effektiv vård

När huden åldras behöver den intensiv fukttillförsel. Fukt hjälper till att stärka hudens naturliga skyddsbarriär men du behöver en produkt som inte är fet, så att din hud inte blir nedtyngd. Titta efter lätta fuktkrämer och/eller serum som erbjuder anti-aging-egenskaper och som är bevisat kompatibla med aknebenägen hud.

Människor frågar ofta om i vilken ordning produkterna ska läggas på. Den allmänna regeln är att först lägga på den vars effekt ska vara störst, så specialprodukter (serum, koncentrat, ögonkräm) innan den vanliga fuktkrämen eller -lotionen.

Ta solskydd på allvar

Solskydd är ett viktigt steg i din morgonrutin. Överexponering av UVA- och UVB-strålar kan torka ut huden och finnar kan orsaka pigmenteringsproblem om de får för mycket solljus. Det är också viktigt att komma ihåg att akneläkemedel kan göra aknebenägen hud mer känslig mot UV-strålar. Läs mer i Akne och solskydd.

Täckning och makeup

Använd bara produkter som särskilt utvecklats för hud som lätt får finnar och bevisligen är icke-komedogena. Och glöm inte att ta bort alla spår av makeup innan du går och lägger dig. Läs mer i makeup för aknebenägen hud.

Om du har frågor ska du prata med din läkare. Han eller hon kan ge dig råd om de bästa produkterna och behandlingarna för din hud.

Rekommendation om hudvårdsrutin

Den perfekta hudvårdsrutinen för åldrande, aknebenägen hud

Den perfekta hudvårdsrutinen för din hud är beroende av om du genomgår en medicinsk aknebehandling eller inte. Därför har vi tagit fram tre olika, möjliga

  1. Rutin 1: För hud som inte genomgår medicinsk aknebehandling
  2. Rutin 2: Används tillsammans med en topikal
  3. Rutin 3: Används tillsammans med en oral aknemedicinering

Hudvårdsrutin för personer som inte genomgår medicinsk aknebehandling

RENGÖR

Morgon och kväll: Rengör huden med Eucerin DermoPurifyer Oil Control Cleansing Gel.

Din hud kan också må bra av att använda en skrubb en gång i veckan för att öppna upp igentäppta porer och förbättra hudens textur. Prova Eucerin DermoPurifyer Oil Control Scrub.

Läs mer

SPECIALVÅRD

Morgon och kväll: För riktad åldersbekämpande vård applicerar du Eucerin Hyaluron Filler Concentrate. För riktad reducering av linjer runt ögonen rekommenderar vi Eucerin Hyaluron-Filler Eye SPF15

Läs mer

TONA

Morgon och kväll: Rena huden med Eucerin DermoPurifyer Oil Control Toner

Läs mer

SMÖRJ IN

Morgon och kväll: Smörj in en lugnande och mattgörande fuktkräm som exempelvis Eucerin DermoPurifyer Oil Control Mattifying Fluid.

Och för en klarare och slätare hud över tid kan du inkludera en hudpeeling som Eucerin DermoPurifyer Oil Control Skin Renewal Treatment i kvällsrutinen. Applicera peelingen före Mattifying Fluid eller Hyaluron-Filler. 

Läs mer

SKYDDA

Morgon: Applicera Eucerin Sun Gel-Creme Dry Touch SPF30 eller 50+

Läs mer

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.