Pigmentfläckar på grund av akne Detta kan man göra för att minska eller ta bort fläckarna

Det kan kännas orättvist, men hos många uppvisar huden fortfarande märken efter akne, trots att aknen i huden har läkt. Det kan till exempel vara märken efter finnar som orsakats av pigmenteringsproblem, vilket kan vara väldigt störande. 

Tack och lov finns det alternativ tillgängliga som kan ljusa upp dessa märken så att de inte syns lika mycket och ibland till och med blir osynliga. Den här artikeln tittar på de olika åtgärder du kan pröva och förklarar också hur märken efter finnar uppstår.

För att läsa mer om hur man minskar eller tar bort ärr orsakade av akne kan du läsa akneärr.

Orsaker

Produktionen av melanin, som orsakar färgningen i huden, sätts igång av solljus. Huden producerar melanin för att skydda sig mot solen och det är detta melanin som normalt ger huden ett hälsosamt skimmer.

När hudvävnaden skadas (i det här fallet av akne) kan ett överskott av melanin samlas i ett område. Detta överskottsmelanin stannar kvar efter att blemman läkt ut och syns som en fläck på huden.

Personer med mörk hud drabbas normalt mer av hyperpigmenteringsmärken än personer med ljusare hud eftersom hudens pigmentering är starkare i mörk hud.

Du kan läsa mer om vad som orsakar hyperpigmentering - mörka fläckar och hur du kan minska dem.

Vad orsakar märken efter finnar?

De röda eller bruna märken som blir kvar efter att finnar läkt ut orsakas av pigmentering och kallas postinflammatorisk hyperpigmentering – postinflammatorisk på grund av att de uppstår efter att själva inflammationen (finnen) har försvunnit.

Pimple marks causes by acne
Märken efter finnar orsakas av hyperpigmentering på vissa fläckar
Behandling

Hur kan jag minska eller ta bort märken orsakade av akne?

Som tur är finns ett stort utbud av behandlingsalternativ tillgängliga som kan hjälpa till att bleka eller minska pigmentfläckar och i vissa fall ta bort dem helt. Däribland finns blekande krämer eller exfolieringskrämer som kan köpas receptfritt på apoteket. Intensivare behandlingar, såsom kemisk peeling och laserterapi, måste utföras av en specialiserad hudläkare eller hudterapeut.

Om dina aknemärken stör dig ska du prata med din läkare som kan ge dig råd om hur du bäst behandlar din hud. Här är några av de vanligaste:

Blekande krämer

När din akne väl läkt ut kan du applicera krämer med sammansättningar som bleker märken efter akne. Se till att välja produkter som inte täpper till porerna, så att du inte riskerar att få ny akne.

Viktiga ingredienser som b-resorcinol, en av de aktiva ingredienserna i serien Eucerin Anti-Pigment, minskar melaninproduktionen genom att hämma det enzym som bildar melanin. Produkter som Eucerin Anti-Pigment Day Cream SPF30 och Eucerin Anti-Pigment Spot Corrector har kliniskt och dermatologiskt bevisat att de minskar uppkomsten av mörka fläckar och ger en synbart ljusare hud. 

Cremes und spezielle Pflegemittel gegen Pickelmale
Eucerin EVENBRIGHTER Spot Corrector bidrar till att bleka specifika fläckar

Exfolierande behandlingar

Innovativa Eucerin Dermopurifyer Oil Control Skin Renewal Treatment har en särskild sammansättning som minskar uppkomsten av finnar, papler och pustler samt bleker märken efter akne. Med ett 10-procentigt hydroxykomplex innehåller den en kombination av peelingingredienser (glykolsyra, salicylsyra och polyhydroxisyra) som bidrar till att förnya hudens yta och främja hudens återbildande.

Peels for pimple marks
Peeling avlägsnar hudens yttersta lager

Kemisk peeling

Kemisk peeling såsom salicylsyra eller triklorättiksyra (TCA) används i olika koncentrationer för att avlägsna hudens yttersta lager och därmed melanocyter och märken efter finnar. När huden återbildas finns det en chans att pigmentfläckarna inte återuppstår.

Peeling med fruktsyra är kemisk peeling med koncentrerade fruktsyror. Peeling med fruktsyra passar inte personer med rosacea, röda hudområden och förstorade blodkärl genom att behandlingen kan förvärra symtomen.

Obs! Huden kan bli mycket känslig efter en kemisk peeling och/eller fruktsyrapeeling. Därför är det viktigt att du undviker direkt solljus (och solarier) och använder hög solskyddsfaktor som exempelvis Eucerin Sun Gel-Creme Dry Touch SPF30 eller SPF50+.

Laser och ljusterapi

Märken efter finnar som orsakats av akne kan också behandlas med laser eller ljusterapi.

Olika ljusstyrkor, vågor och pulser används för att värma upp och skada pigmentceller (den medicinska termen för detta är fototermolys). Kroppen bryter ner de rester och pigmentfläckar som finns.

Nackdelen med dessa behandlingar är att laser kan orsaka lätta skador i huden. I vissa fall kan detta leda till inflammation, vilket i sin tur medför ökad postinflammatorisk hyperpigmentering – alltså motsatsen till det önskade resultatet.

Laser and light therapy for pimple marks
Laser and light therapy for pimple marks
Dyra och inte utan problem: laserbehandling mot märken efter finnar

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

  • Läs om och testa våra nya produkter
  • Delta i tävlingar
  • Få senaste nyheterna inom hudvård
  • Få professionella hudvårdstips
  • Ta del av erbjudanden och kampanjer
  • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande