Pigmentfläckar på grund av akne – Detta kan man göra för att minska eller ta bort fläckarna

4 min läsning
Visa mer

Det kan kännas orättvist, men hos många uppvisar huden fortfarande märken efter akne, trots att aknen i huden har läkt. Det kan till exempel vara märken efter finnar som orsakats av pigmenteringsproblem, vilket kan vara väldigt störande. 

Tack och lov finns det alternativ tillgängliga som kan ljusa upp dessa märken så att de inte syns lika mycket och ibland till och med blir osynliga. Den här artikeln tittar på de olika åtgärder du kan pröva och förklarar också hur märken efter finnar uppstår.

För att läsa mer om hur man minskar eller tar bort ärr orsakade av akne kan du läsa akneärr.

Orsaker

Vad orsakar märken efter finnar?

Märken efter finnar orsakas av hyperpigmentering på vissa fläckar

De röda eller bruna märken som blir kvar efter att finnar läkt ut orsakas av pigmentering och kallas postinflammatorisk hyperpigmentering – postinflammatorisk på grund av att de uppstår efter att själva inflammationen (finnen) har försvunnit.

Produktionen av melanin, som orsakar färgningen i huden, sätts igång av solljus. Huden producerar melanin för att skydda sig mot solen och det är detta melanin som normalt ger huden ett hälsosamt skimmer.

När hudvävnaden skadas (i det här fallet av akne) kan ett överskott av melanin samlas i ett område. Detta överskottsmelanin stannar kvar efter att blemman läkt ut och syns som en fläck på huden.

Personer med mörkare hudton drabbas normalt mer av områden med hyperpigmentering än personer med ljusare hudton, då hudens pigmentering är starkare i mörkare hudton.

Du kan läsa mer om vad som orsakar hyperpigmentering - mörka fläckar och hur du kan minska dem.

Behandling

Hur kan jag minska eller ta bort märken orsakade av akne?

Akneärr och märken efter finnar är ofarliga, men de kan påverka ens självförtroende om man upplever dem som jobbiga. Som tur är finns ett stort utbud av behandlingsalternativ tillgängliga som kan hjälpa till att bleka eller minska pigmentfläckar och i vissa fall ta bort dem helt. Behandlingsalternativen varierar beroende på vilken typ av pigmentfläckar du lider av, din hudtyp och hur ärret ser ut.

Det finns vissa behandling du kan använda dig av hemma så som blekande krämer eller exfolieringskrämer som kan köpas receptfritt på apoteket. Säkerställ alltid att alla de produkter du använder inte täpper till porerna, då detta kan få fler finnar att uppstå. Intensivare behandlingar, såsom kemisk peeling och laserterapi, måste utföras av en specialiserad hudläkare eller hudterapeut.

Om dina aknemärken stör dig ska du prata med din läkare som kan ge dig råd om hur du bäst behandlar din hud. Här är några av de vanligaste:

Blekande krämer

Eucerin Anti-Pigment Spot Corrector underlättar punktbehandling av mörka fläckar

När din akne väl läkt ut kan du applicera krämer med sammansättningar som reducerar eller bleker märken efter akne. Det är viktigt att välja produkter som inte täpper till porerna, så att du inte riskerar att få ny akne.

Thiamidol, en av de aktiva ingredienserna i serien Eucerin Anti-Pigment, minskar melaninproduktionen genom att hämma det enzym som bildar melanin. Produkter som Eucerin Anti-Pigment Day Cream SPF30 och Eucerin Anti-Pigment Spot Corrector har kliniskt och dermatologiskt visats minska uppkomsten av mörka fläckar och förhindra att de återuppstår. 

Exfolierande behandlingar

Peeling avlägsnar hudens yttersta lager

Innovativa Eucerin Dermopurifyer Oil Control Skin Renewal Treatment har en särskild sammansättning som minskar uppkomsten av finnar, papler och pustler samt bleker märken efter akne. Med ett 10-procentigt hydroxykomplex innehåller den en kombination av peelingingredienser (glykolsyra, salicylsyra och polyhydroxisyra) som bidrar till att förnya hudens yta och främja hudens återbildande.

Kemisk peeling

Eucerin Sun Fluid Pigment Control SPF 50+
Ansiktssolskydd som är speciellt utvecklat för att reducera hyperpigmentering och förhindra att fläckarna återuppstår.

Kemisk peeling såsom salicylsyra eller triklorättiksyra (TCA) används i olika koncentrationer för att avlägsna hudens yttersta lager och därmed melanocyter och märken efter finnar. När huden återbildas finns det en chans att pigmentfläckarna inte återuppstår.

Peeling med fruktsyra är kemisk peeling med koncentrerade fruktsyror. Peeling med fruktsyra passar inte personer med rosacea, röda hudområden och förstorade blodkärl genom att behandlingen kan förvärra symtomen.

Obs! Huden kan bli mycket känslig efter en kemisk peeling och/eller fruktsyrapeeling. Solens strålar kan sakta ned läkningen, vilket får ärren att blekna något och stå ut lite mer. Därför är det viktigt att du undviker direkt solljus (och solarier) och använder hög solskyddsfaktor som exempelvis Eucerin Sun Gel-Creme Dry Touch SPF30SPF50+ eller Sun Fluid Pigment Control SPF 50+.

Microneedling

Denna behandling som utförs av dermatologer innebär att man sticker huden med små nålar som går i varierande djup. Under processen producerar huden mer kollagen för att kompensera för skadan.

Det nya kollagenet kan sedan få huden att se jämnar ut. Beroende på hur djupt ärren går, kan det behövas allt ifrån tre till sex behandlingar.

Laser och ljusterapi

Dyra och inte utan problem: laserbehandling mot märken efter finnar

Märken efter finnar som orsakats av akne kan också behandlas med laser eller ljusterapi.

Olika ljusstyrkor, vågor och pulser används för att värma upp och skada pigmentceller (den medicinska termen för detta är fototermolys). Kroppen bryter ner de rester och pigmentfläckar som finns.

Nackdelen med dessa behandlingar är att laser kan orsaka lätta skador i huden. I vissa fall kan detta leda till inflammation, vilket i sin tur medför ökad postinflammatorisk hyperpigmentering – alltså motsatsen till det önskade resultatet.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Complete the routine