Hjälper det att sola, eller blir det bara värre?

6 min läsning
Visa mer

Lite sol och att fylla på med D-vitamin mår både du och din hud bra av. Men trots att en del brukade rekommendera sollampor som en behandling mot akne vet forskarna nu att för mycket sol inte är bra för någon hudtyp eller något tillstånd – inklusive aknebenägen hud. 

Den här artikeln tar en titt på hur överdriven och/eller oskyddad exponering för solstrålar kan förvärra orsaker och utlösare till akne och göra saker och ting sämre snarare än bättre. Och den förklarar hur du kan njuta av solen och ta hand om din aknebenägna hud på samma gång, även om du genomgår medicinsk aknebehandling. 

De positiva effekterna av solljus på akne

Solens strålar kan bidra till att minska stress.

 

 • Måttligt solljus är bra för både kropp och sinne. Det är en viktig källa till D-vitamin, vilket är avgörande för många vitala processer i kroppen såsom utvecklingen av ett friskt skelett. Du kan läsa mer i hur UVA-strålar, UVB-strålar och HEV-strålar påverkar huden i artikeln Fotoåldrande - solens inverkan på hudens åldrande.
 • Solen strålar kan även göra oss gladare. Kroppens förmåga att producera serotonin (som ofta kallas ”lyckohormon”) påverkas direkt av solljuset och forskning har visat att brist på solljus kan leda till årstidsbunden depression (eller S.A.D. efter engelskans Seasonal Affective Disorder). 
 • Varma temperaturer stimulerar också cirkulationen och svettutsöndringen, och ökad svettutsöndring kan, när den fungerar väl, bidra till att leda ut överskottsfett på hudens yta och rengöra porerna. 

 • Vissa personer med akne och/eller aknebenägen hud uppger att deras hudtillstånd förbättras när de får njuta av lite sol. Att leva med akne kan vara stressande, så om lite sol gör att du mår bra är det bara bra. Du kan läsa mer om psykologisk påverkan av akne i artikeln Kan stress orsaka finnar och hur hänger stress och akne ihop?.

De negativa effekterna av solen på akne

Vi är alla individer och huden är lika unik som oss själva, så det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. För varje individ med aknebesvär som upplever att deras hud blir bättre i solen finns det någon annan som säger att deras hud tvärt om blir sämre under de varma månaderna. Personer med kombinerad hud kan också påverkas av solljus

 

Det finns ett antal möjliga orsaker till detta:

Pigmentfläckar är ett tydligt tecken på solskadad hud

 

 • Solen gör att huden torkar ut och även fet hud (överskottsproduktion av fett är typisk för aknebenägen hud) behöver fukt. När överexponering för solen torkar ut huden lägger talgkörtlarna (som producerar det talg som ger huden det fett den behöver) in en överväxel och denna överproduktion av talg (även känd som seborré) är ett av de viktigaste stadierna när finnar bildas. 
 • Ett annat resultat av att huden torkar ut är att den blir förhornad eller keratiniserad. Det innebär att hudcellerna på ytan hårdnar. Det stör den naturliga processen där döda hudceller fjällar av och förhindrar talg att ledas ut ur porerna. Som ett resultat bildas komedoner. 
 • Svettproduktionen ökar i varmt väder, vilket även gäller hastigheten som den bryts ner på hudens yta. Det skapar en miljö där P.acnes (den bakterie som hör ihop med akne) kan frodas och spridas. 
 • När du solar, kan det bidra till att du utvecklar finnar på bröstet. En vanlig missuppfattning är att det är ett resultat av dålig hygien, men det kan faktiskt bli värre även med starka tvålar och rengöring.
   

 

 

 

 

Kan solljus orsaka akne?

 

 • Solljus kan även orsaka en särskild variant av akne som kallas acne aestivalis (eller oftare Mallorca-akne). Det händer när UVA-strålar reagerar med kemikalier i vissa hudvårds- och solskyddsprodukter och utlöser en allergisk reaktion. Acne aestivalis drabbar oftast kvinnor mellan 25 och 40 års ålder, där många har haft akne under puberteten.
 • Solallergi är ett tillstånd som uppstår när immunsystemet reagerar på solen. Immunsystemet behandlar solbränd hud som främmande celler, vilket kan leda till att flera olika reaktioner. Dessa typer av reaktioner kan variera från utslag och blåsor till akne eller solfläckar. Människor som är känslig mot solen upplever vanligtvis något av dessa symptom. För att förebygga att det uppstår kan man använda en produkt som t.ex. Sun Allergy Protect SPF50+

 • Överdriven exponering för sol och/eller otillräckligt solskydd kan även orsaka pigmenteringsproblem och personer med finnar eller märken efter akne är särskilt benägna att få postinflammatorisk hyperpigmentering. Och, som vi alla vet, kan solen innebära andra risker för alla hudtyper - inte bara för dem med aknebenägen hud. Bland annat solsveda (och i värsta fall cancer), soleksem och för tidigt åldrande.

 

Läs mer om hudvård för aknebenägen hud i Hur finnar och pormaskar uppstår - hur utvecklas dessa till en akneinflammation?Olika typer av akne och deras orsaker och symptomPigmentfläckar på grund av akne - detta kan man göra för att minska eller ta bort fläckarnae.

Vilken typ av solskydd ska jag använda om jag har akne?

Vilken typ av solskydd ska jag använda om jag har akne?

Välj solskydd som särskilt tagits fram för aknebenägen hud.

En del personer med aknebenägen hud gör sitt bästa för att undvika solskyddsprodukter, eftersom de är rädda att fett och kemikalier i produkterna ska blockera porerna och förvärra hudens tillstånd. Andra gillar inte det faktum att vissa solskyddsprodukter gör huden glansig. 

Effektivt solskydd är avgörande för alla hudtyper och hud som har lätt att få finnar och akne är inget undantag. Faktum är att välja rätt solskydd kan vara ännu viktigare för aknebenägen hud eftersom den är särskilt benägen att få hyperpigmentering. Läs vår artikel Postinflammatorisk hyperpigmentering - Vad orsakar det och hur kan jag minska det?.

Tricket är att välja produkter som särskilt har tagits fram för aknebenägen hud och som kliniskt och dermatologiskt testats för att ge huden det skydd den behöver utan att täppa igen porerna, göra huden glansig eller utlösa eller förvärra akne. 

Välj lätta konsistenser. En lättare konsistens innebär inte att du måste kompromissa med högt skydd. Leta också efter produkter som är ”icke-komedogena” - det innebär att de inte innehåller ingredienser som kan blockera porer och utlösa finnar.  

Om du vill ha en solskyddsprodukt med hög SPF, som är vattenresistent och som dessutom har en nedmattande effekt, prova Eucerin Sun Oil Control SPF50+. Den är oparfymerad, täpper inte till porerna och kan även användas vid medinisk aknebehandling. 

Om du använder en syrabaserad hudpeeling eller utjämnande behandling som Eucerins mycket effektiva Dermopurifyer Oil Control Skin Renewal Treatment är det viktigt att komma ihåg att din hud då blir ännu känsligare för UVA- och UVB-strålar. Vi rekommenderar att du använder produkten på kvällen och ser till att applicera en hög solskyddsfaktor nästa morgon. 

Vilket solskydd är mest kompatibelt med aknebehandling?

Om du genomgår medicinsk aknebehandling är solskydd en viktig del av din dagliga rutin.

De aktiva ingredienserna i flera medicinska akneläkemedel (t.ex. bensoylperoxid, tretinoin, adapalen och azelainsyra) kan öka hudens känslighet mot UVA- och UVB-strålar. Du kan läsa mer under Om medicinska aknebehandlingar - Hur fungerar de och vilka biverkningar kan de ha?. Om du genomgår medicinsk aknebehandling är det viktigt att du skyddar dig mot solen. Begränsa timmarna utomhus, undvik solen under de mest intensiva timmarna, bär skyddande klädsel så ofta du kan. Välj en hög solskyddsfaktor och använd den både på soliga och molniga dagar.

Mer läsning om hudvård för aknebenägen hud

Produkter som kan intressera dig

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.