Akne och solen Hjälper det att sola, eller blir det bara värre?

Lite sol mår både du och din hud bra av. Men trots att vissa personer brukade rekommendera sollampor som en behandling mot akne vet forskarna nu att för mycket sol inte är bra för någon hudtyp eller något tillstånd – inklusive aknebenägen hud.

Den här artikeln tar en titt på hur överdriven och/eller oskyddad exponering för solstrålar kan förvärra orsaker och utlösare till akne och göra saker och ting sämre snarare än bättre. Och den förklarar hur du kan njuta av solen och ta hand om din aknebenägna hud på samma gång, även om du genomgår medicinsk aknebehandling.

Huden och solen

De positiva effekterna av solljus

Måttligt solljus är bra för både kropp och sinne. Det är en viktig källa till D-vitamin, vilket är avgörande för många vitala processer i kroppen såsom utvecklingen av ett friskt skelett. Du kan läsa mer i hur UVA-strålar, UVB-strålar och HEV-strålar påverkar huden i artikeln Fotoåldrande - solens inverkan på hudens åldrande.

Solens strålar kan även göra oss lättare till sinnes. Kroppens förmåga att producera serotonin (som ofta kallas ”lyckohormon”) påverkas direkt av solljuset och forskning har visat att brist på solljus kan leda till årstidsbunden depression (eller S.A.D. efter engelskans Seasonal Affective Disorder). 

Sun for acne: lifts our mood and reduces stress
Solens strålar kan göra oss lättare till sinnes och bidra till att minska stress.

Varma temperaturer stimulerar också cirkulationen och svettutsöndringen, och ökad svettutsöndring kan, när den fungerar väl, bidra till att leda ut överskottsfett på hudens yta och rengöra porerna.

Vissa personer med akne och/eller aknebenägen hud uppger att deras hudtillstånd förbättras när de får njuta av lite sol. Att leva med akne kan vara stressande, så om lite sol gör att du mår bra är det bara bra. Du kan läsa mer om psykologisk påverkan av akne i artikeln Kan stress orsaka finnar och hur hänger stress och akne ihop?.

De negativa effekterna av solen

Vi är alla individer och huden är lika olika som vi själva, så det som fungerar för en kanske inte fungerar för en annan. För varje aknepatient som säger att deras hud blir bättre i solen finns det en annan som säger att deras hud blir sämre under de varma månaderna.

Det finns ett antal möjliga orsaker till detta:

 • Solen gör att huden torkar ut och även fet hud (överskottsproduktion av fett är typisk för aknebenägen hud) behöver fukt. När överexponering för solen torkar ut huden lägger talgkörtlarna (som producerar det talg som ger huden det fett den behöver) in en överväxel och denna överproduktion av talg (även känd som seborré) är ett av de viktigaste stadierna när finnar bildas. 
 • Ett annat resultat av att huden torkar ut är att den blir förhornad eller keratiniserad. Det innebär att hudcellerna på ytan hårdnar. Det stör den naturliga processen där döda hudceller fjällar av och förhindrar talg att ledas ut ur porerna. Som ett resultat bildas komedoner. 
 • Svettproduktionen ökar i varmt väder, vilket även gäller hastigheten som den bryts ner på hudens yta. Det skapar en miljö där P.acnes (den bakterie som hör ihop med akne) kan frodas och spridas. 

The sun can have a negative influence on acne-prone skin
Pigmentförändringar är ett tydligt tecken på solskadad hud

 

 • Solljus kan även orsaka en särskild variant av akne som kallas acne aestivalis (eller oftare Mallorca-akne). Det händer när UVA-strålar reagerar med kemikalier i vissa hudvårds- och solskyddsprodukter och utlöser en allergisk reaktion. Acne aestivalis drabbar oftast kvinnor mellan 25 och 40 års ålder, där många har haft akne under puberteten. 
 • Överdriven exponering för sol och/eller otillräckligt solskydd kan även orsaka pigmenteringsproblem och personer med finnar eller akneärr är särskilt benägna att få hyperpigmentering. 
 • Och, som vi alla vet, kan solen innebära andra risker för alla hudtyper - inte bara för dem med aknebenägen hud. Det är bland annat solsveda (och i värsta fall cancer), soleksem och för tidigt åldrande.

 

Läs mer under Hur finnar och pormaskar uppstår - hur utvecklas dessa till en akneinflammation?Olika typer av akne och deras orsaker och symptomPigmentfläckar på grund av akne - detta kan man göra för att minska eller ta bort fläckarnae.

Solskydd

Vilken typ av solskydd ska jag använda om jag har akne?

En del personer med aknebenägen hud gör sitt bästa för att undvika solskyddsprodukter, eftersom de är rädda att fett och kemikalier i krämerna ska blockera porerna och förvärra hudens tillstånd. Andra gillar inte det faktum att vissa solskyddsprodukter gör huden glansig.

Effektivt solskydd är avgörande för alla hudtyper och hud som har lätt att få finnar och akne är inget undantag. Faktum är att välja rätt solskydd kan vara ännu viktigare för aknebenägen hud eftersom den är särskilt benägen att få hyperpigmentering. Läs vår artikel Postinflammatorisk hyperpigmentering - Vad orsakar det och hur kan jag minska det?.

Sun protection for acne
Välj solskydd som särskilt tagits fram för aknebenägenhud.

Tricket är att välja produkter som särskilt har tagits fram för aknebenägen hud och som kliniskt och dermatologiskt testats för att ge huden det skydd den behöver utan att täppa igen porerna, göra huden glansig eller utlösa eller förvärra akne.

Välj lätta krämer, lotioner och geler. En lättare konsistens innebär inte att du måste kompromissa med högt skydd. Leta också efter produkter som är märkta med ”icke-komedogena” - det innebär att de inte innehåller ingredienser som kan blockera porer och utlösa finnar. 

Om du använder en syrabaserad hudpeeling eller utjämnande behandling som Eucerins mycket effektiva Eucerin Dermopurifyer Oil Control Skin Renewal Treatment är det viktigt att komma ihåg att din hud då blir ännu känsligare för UVA- och UVB-strålar. Vi rekommenderar att du använder produkten på kvällen och ser till att applicera en hög solskyddsfaktor nästa morgon.

Vilket solskydd är mest kompatibelt med aknebehandling?

De aktiva ingredienserna i flera medicinska akneläkemedel (t.ex. bensoylperoxid, tretinoin, adapalen och azelainsyra) kan öka hudens känslighet mot UVA- och UVB-strålar. Du kan läsa mer under Om medicinska aknebehandlingar - Hur fungerar de och vilka biverkningar kan de ha?. Om du genomgår medicinsk aknebehandling är det viktigt att du skyddar dig mot solen. Begränsa timmarna utomhus, undvik solen under de mest intensiva timmarna, bär skyddande klädsel så ofta du kan. Välj en hög solskyddsfaktor och använd den både på soliga och molniga dagar.

Om du genomgår medicinsk aknebehandling är solskydd en viktig del av din dagliga rutin
Om du genomgår medicinsk aknebehandling är solskydd en viktig del av din dagliga rutin.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande