Kvinna som rör vid ansiktet

Solens effekter på ansiktet Och hur du skyddar huden

Ansiktet, halsen och dekolletaget är mer utsatt för solen än nästan några andra delar av kroppen. De mår bra av att varje dag få solskydd som särskilt har utvecklats för huden i ansiktet och som passar din hudtyp och ditt hudtillstånd. Den här artikeln tittar på hur du skyddar ansiktet, hur du väljer rätt produkter för din hud och varför du bör göra solskyddet till en del av din hudvårdsrutin på morgonen.

Här är några av våra bästa produktval för solskydd i ansiktet:

Hur påverkar solen huden i ansiktet?

Rätt solskydd för din hudtyp

Sol i lagom mängd är bra för hälsan, men överexponering för solens strålar kan orsaka skador på både kort och lång sikt. Det är inte bara solen på semestern som påverkar huden. UV-strålar (i synnerhet UVA) och synligt högenergiljus (HEVIS) finns hela dagen, varje dag, sommar som vinter och på molniga dagar lika väl som på soliga dagar. 

Du kan läsa mer om hur solen påverkar huden både på ytan och på cellnivå i Hur påverkar UVA-, UVB- och HEV-strålar huden?

Inte all hud reagerar på samma sätt på solen - ålder, hudtyp och hudtillstånd kan göra oss känsligare för exponering.

Du kan läsa mer i Varför behöver spädbarn och barn speciellt solskydd? och Känslig hud: varför behöver den solskydd varje dag?.

Sun care for face: skin structure
Solens strålar kan skada hudens struktur och utseende
Sun protection for face is essential as skin is exposed
Huden i ansiktet är mer utsatt för väder och vind än resten av kroppen

Huden i ansiktet är känsligare än resten av kroppen

Hud på vissa delar av kroppen är också mer känslig för solen och blir lättare skadad av solen än hud på andra områden. Huden i ansiktet är:

 • Tunnare: epidermis i huden i ansiktet är ungefär 0,12 mm tjock medan den på resten av kroppen är i genomsnitt 0,60 mm).
 • Mer utsatt: eftersom den oftast inte är täckt är den utsatt för solen (och andra element) varje dag.

Ansiktet är ofta en av de första delarna på kroppen som visar upp synliga tecken på hudskador orsakade av solen. Hudskador kan till exempel vara solsveda, fotoåldrandehudens förtidiga åldrande och hyperpigmentering.

Eftersom ansiktet alltid syns är tecken på solskador speciellt synliga på ansiktet och halsen.

Sun care for face: aging skin
När vi blir äldre blir huden i ansiktet tunnare och mer mottaglig för solskador
Sun care for face: hyperpigmentation
Hyperpigmentering såsom solfläckar (även kända som åldersfläckar) är ofta ett tecken på solskador

Hur kan jag skydda ansiktet mot solen?

En förnuftig inställning till solen är det bästa sättet att minimera riskerna för solskador i ansiktet:

 • Undvik överexponering mot solen och håll dig i skuggan under de timmar då solen är som starkast. 
 • Täck huden med skyddande kläder, bland annat solhatt och solglasögon, så ofta som möjligt. En solhatt är särskilt viktig om du har flint eller tunt hår. 
 • Solskydd kan hjälpa dig att minska DNA-skador i cellerna, fotoåldrande (förtidigt åldrande orsakat av solen) och hyperpigmentering. Välj en solskyddsprodukt som erbjuder rätt nivå på skyddet av huden och de yttre förhållandena och som helst också särskilt har utvecklats för att passa din hudtyp och ditt hudtillstånd.
 • Gör det till en del av din hudvårdsrutin att smörja in ansiktet med solskydd varje morgon, även molniga dagar. 
 • Glöm inte halsen och även dekolletaget, om det är bart och du inte redan har skyddat det med solskydd för kroppen 
 • Var särskilt noga när du är i solen och använd hög solskyddsfaktor.
 • Om du tar vissa mediciner (till exempel sådana som skrivs ut mot akne) eller om du nyligen gjort en kemisk peeling eller laserbehandling är huden känsligare än vanligt och behöver starkt solskydd.

För råd om hur du ska ta hand om huden på andra delar av kroppen kan du läsa  Hur ska jag skydda kroppen mot solen?

För att få veta mer om hur man bäst skyddar ung hud kan du läsa Varför behöver spädbarn och barn speciellt solskydd?

Sun protection for face: sun hat
Bär skyddande kläder och solhatt för att minska solskador
Sun protection for face in daily routine
Gör solskyddet till en del av din dagliga hudvårdsrutin

Hur ska jag välja rätt solskyddsprodukt för mitt ansikte?

Titta efter produkter som: 

 • Inte bara skyddar huden mot UVA och UVB-strålar utan även mot HEVIS-ljus.
 • Erbjuder rätt skyddsnivå för din hud.
 • Särskilt har utvecklats för att passa din hudtyp och som tar hand om de hudproblem som du eventuellt har.
 Tailored sun protection for face
Använd en solskyddsprodukt för ansiktet som särskilt har utvecklats för din hudtyp och ditt hudtillstånd

UVA- och UVB-skydd samt skydd mot synligt högenergiljus (HEVIS) för ansiktet

Alla ansiktsprodukter i Eucerins högkvalitativa solskyddsserie innehåller Eucerins innovativa Advanced Spectral Technology som kombinerar pålitliga bredspektrums- och fotostabila UVA-/UVB-filter. Teknologin uppfyller de höga standarderna för UVA- och UVB-skydd enligt Cosmetics Europe och nivåerna på UVA-skyddet är högre än EU:s rekommendationer.

Produkterna i serien har mycket högt UV-skydd tack vare antioxidanten Licochalcone A, som är en kraftfull antioxidant som neutraliserar de fria radikaler som orsakas av UV- och HEVIS-ljus. Sammansättningarna innehåller även glycyrrhizinsyra som stöttar hudens eget DNA-reparationssystem.

 Sun protection from Advanced Spectral Technology

Lämplig skyddsnivå för huden i ansiktet

Solskydd finns i fyra olika nivåer: låg (faktor 6 till 10), medium (15 till 25), hög (30 till 50) och mycket hög (50+). Ju högre skyddsfaktor, desto bättre är huden skyddad.

Vi rekommenderar att: 

 • Du alltid använder hög eller mycket hög SPF för huden i ansiktet.
 • Om du tar läkemedel som ökar hudens känslighet mot solen (som t.ex. vissa akneläkemedel) eller nyligen har gjort en kemisk peeling eller laserbehandling i ansiktet ska du försöka att undvika direkt exponering mot solen och använda mycket hög SPF.
 • Du väljer en SPF som passar din huds behov: ljus hud eller hud som är särskilt känslig för solen  mår t.ex. bra av mycket högt solskydd.
 • Du tar hänsyn till hur stark solen är och hur länge du kommer att vara i den: solen är som starkast under sommarmånaderna, på hög höjd och ju närmare ekvatorn du är.

Eucerins solskyddsserie innehåller ett stort urval av ansiktsprodukter som erbjuder högt och mycket högt solskydd.

Sun protection for face: pale skin
Personer med ljus hud får särskilt lätt hudskador
Sun protection afer chemical peel
Kemisk peeling kan öka hudens känslighet mot solstrålarna

Solskydd för ansiktet som anpassats till din hudtyp, ditt hudtillstånd och dina hudproblem

Huden mår bra av solskyddsprodukter som speciellt utvecklats för att ta hand om hudens särskilda behov. 

Fet och/eller aknebenägen hud
Titta efter produkter med en lättare konsistens och se till att de är ”icke-komedogena” (vilket innebär att de inte innehåller ingredienser som kan blockera porer och utlösa blemmor). Förutom att erbjuda pålitligt solskydd innehåller Eucerin Sun Gel-Creme Oil Control SPF 50+ eller SPF 30 sebumreglerande Oil Control Technology med L-karnitin som hjälper till att förbättra din huds tillstånd. Den ultralätta gelcremen har en torr konsistens som ger huden en långvarig matt effekt (upp till 8 timmar). Läs mer i Fet och aknebenägen hud: varför behöver den solskydd varje dag?  

Förtidigt åldrande
Solen ansvarar för upp till 90 procent av hudens förtidiga åldrande2. Du kan läsa mer i Vad orsakar fotoåldrande och hur kan jag förhindra det? Alla Eucerin Sun ansiktsprodukter skyddar huden mot fotoåldrande men om ålderstecken är ditt främsta hudbekymmer ska du prova Eucerin Sun Fluid Photoaging Control SPF 50+ eller SPF 30. Sammansättningen innehåller hyaluronsyraa med långa och korta molekylkedjor för att fylla ut rynkor och synligt minska åldertecknen i huden. Om du föredrar en färgad produkt kan du prova Eucerin Sun Creme Tinted Photoaging Control SPF 50+ Medium som även innehåller färgpigment för att omedelbart jämna ut hudtonen.

Hyperpigmentering
Solen är den främsta orsaken till solfläckar (kallas även åldersfläckar) och kan också utlösa problem med hyperpigmentering som exempelvis postinflammatorisk hyperpigmentering. Eucerin Sun Fluid Photoaging Control SPF 50+ har särskilt utvecklats för att förebygga hyperpigmentering som orsakas av solen. Förutom ett pålitligt solskydd innehåller sammansättningen även den unika och patenterade ingrediensen Thiamidol som bekämpar orsaken till hyperpigmenteringen. Den har kliniskt bevisat att den reducerar mörka fläckar och förhindrar att de återuppstår. Du kan läsa mer i hyperpigmentering och solen.

Torr och atopisk hud
Hud med atopisk dermatit är mycket känslig och mår bra av solskydd som kliniskt och dermatologiskt visat att de passar för sådana behov. Eucerin Sun Creme Sensitive Protect SPF 30 eller SPF 50+ ger torr och atopisk hud det lugnande skydd som den behöver.

Soleksem 
Det är visserligen vanligare på andra ställen på kroppen, men vissa personer får polymorf ljusdermatos (PLE) i ansiktet. Eucerin Sun Creme-Gel Sun Allergy Protect SPF 50 eller SPF 25 innehåller alpha-glucosylrutin som bidrar till att förebygga eksem som orsakas av solen och kan användas både i ansiktet och på kroppen. Du kan läsa mer om hur du tar hand om eksembenägen hud i Soleksem: hur kan jag förebygga PLE och skydda min eksembenägna hud?

Alla Eucerins ansiktsprodukter har kliniskt och dermatologiskt visat sig vara lämpliga för känslig hud. 
Läs mer om Eucerins solskyddsserie för kroppen i Hur ska jag skydda kroppen mot solen?

Sun care for face from Eucerin
Eucerin’s superior sun protection range

Hur ska jag smörja in mig med solskydd i ansiktet?

Smörj in solskyddet på morgonen efter eller istället för din vanliga dagkräm.  Se till att inte missa öronen, nacken och hårbotten om du har en flint eller om du börjar bli tunnhårig. Var noga med att undvika ögonen.

Med Eucerins solskyddsprodukter skyddas din hud omedelbart, så du behöver inte vänta en viss tid och du kan lägga på makeup direkt om du vill.

Sun protection for face: be thorough
Områden som nacken är lätta att missa.

Vad är lagom mängd för ansiktet?

Generellt kan man säga att en tjock rand med solkräm som går från toppen av ditt långfinger ner till handleden normalt räcker för att täcka ansiktet, halsen och dekolletaget. Om du använder din ansiktsprodukt för att skydda handryggarna kan du använda lite mer. Och självklart är det viktigt att du regelbundet smörjer in dig noga igen om du är ute i solen, särskilt efter bad och när du torkat dig med handduk.

Du kan läsa mer om hur mycket av produkten du behöver för de olika kroppsdelarna i Hur ska jag skydda kroppen mot solen?

Ska jag använda samma produkt på halsen och dekolletaget?

Vi rekommenderar att du smörjer in dig varje dag med solskydd på halsen och dekolletaget (om det är bart). Är det soligt väder och du även använder en solskyddsprodukt för kroppen kan du smörja in dekolletaget med den om du vill.

Dina händer är också exponerade för solen varje dag. Istället för att smörja med en kroppsprodukt kanske det är lättare att massera in ditt ansiktsskydd på handryggarna som en del av morgonrutinen.

Gör solskydd till en del av vardagsrutinen

Solskydd för ansiktet kan hjälpa dig att minska DNA-skador i cellerna, fotoåldrande (förtidigt åldrande orsakat av solen) och hyperpigmentering och solskydd för ansiktet ska vara en lika stor del av en daglig hudvårdsrutin som rengöring, toning och fukt! En bra solskyddsprodukt i kombination med en förnuftig inställning till hur mycket tid du tillbringar i solen kommer att hjälpa dig att hålla huden frisk och att se yngre ut längre.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!