Sun protection for face

Solens effekter på ansiktet Och hur du skyddar huden

Ansiktet, halsen och dekolletaget är mer utsatt för solen än nästan några andra delar av kroppen. De mår bra av att varje dag få solskydd som särskilt har utvecklats för huden i ansiktet och som passar din hudtyp och ditt hudtillstånd. Den här artikeln tittar på hur du skyddar ansiktet, hur du väljer rätt produkter för din hud och varför du bör göra solskyddet till en del av din hudvårdsrutin på morgonen.

Hur påverkar solen huden i ansiktet?

Sol i lagom mängd är bra för hälsan, men överexponering för solens strålar kan orsaka skador på både kort och lång sikt. Du kan läsa mer om hur solen påverkar huden både på ytan och på cellnivå i Hur påverkar UVA-, UVB- och HEV-strålar huden

Inte all hud reagerar på samma sätt på solen. Både ålder, hudtyp och hudtillstånd kan göra oss känsligare för exponering. Du kan läsa mer i Varför behöver spädbarn och barn speciellt solskydd? och Känslig hud: varför behöver den solskydd varje dag?

Solens strålar kan skada hudens struktur och utseende
Huden i ansiktet är mer utsatt för väder och vind än resten av kroppen

Hud på vissa delar av kroppen är också mer känslig för solen och blir lättare skadad av solen än hud på andra områden. Huden i ansiktet är:

 • Tunnare: epidermis i huden i ansiktet är ungefär 0,12 mm tjock medan den på resten av kroppen är i genomsnitt 0,60 mm)
 • Mer utsatt: eftersom den oftast inte är täckt är den utsatt för solen (och andra element) varje dag

Det är inte bara solen på semestern som påverkar huden. UV-strålar (i synnerhet UVA) och synligt högenergiljus (HEVIS) finns hela dagen, varje dag, sommar som vinter och på molniga dagar lika väl som på soliga dagar. Ansiktet är ofta en av de första delarna på kroppen som visar upp synliga tecken på hudskador orsakade av solen, t.ex. solsveda, fotoåldrande (hudens förtidiga åldrande orsakat av solen) och hyperpigmentering. Och eftersom ansiktet alltid syns är tecken på solskador speciellt synliga på ansiktet och halsen. 

När vi blir äldre blir huden i ansiktet tunnare och mer mottaglig för solskador
Hyperpigmentering såsom solfläckar (även kända som åldersfläckar) är ofta ett tecken på solskador

Hur kan jag skydda ansiktet mot solen?

En förnuftig inställning till solen är det bästa sättet att minimera riskerna för solskador i ansiktet:

 • Undvik överexponering mot solen och håll dig i skuggan under de timmar då solen är som starkast. 
 • Täck huden med skyddande kläder, bland annat solhatt och solglasögon, så ofta som möjligt. En solhatt är särskilt viktig om du har flint eller tunt hår. 
 • Solskydd kan hjälpa dig att minska DNA-skador i cellerna, fotoåldrande (förtidigt åldrande orsakat av solen) och hyperpigmentering. Välj en susolskyddsprodukt som erbjuder rätt nivå på skyddet av huden och de yttre förhållandena och som helst också särskilt har utvecklats för att passa din hudtyp och ditt hudtillstånd.
 • Gör det till en del av din hudvårdsrutin att smörja in ansiktet med solskydd varje morgon, även molniga dagar. 
 • Glöm inte halsen och även dekolletaget, om det är bart och du inte redan har skyddat det med solskydd för kroppen 
 • Var särskilt noga när du är i solen och använd hög solskyddsfaktor. Om du tar vissa mediciner (till exempel sådana som skrivs ut mot akne) eller om du nyligen gjort en kemisk peeling eller laserbehandling 

För råd om hur du ska ta hand om huden på andra delar av kroppen kan du läsa  Hur ska jag skydda kroppen mot solen? För att få veta mer om hur man bäst skyddar ung hud kan du läsa Varför behöver spädbarn och barn speciellt solskydd?

Bär skyddande kläder och solhatt för att minska solskador
Gör solskyddet till en del av din dagliga hudvårdsrutin

Hur ska jag välja rätt solskyddsprodukt för mitt ansikte?

Titta efter produkter som: 

 • inte bara skyddar huden mot UVA och UVB-strålar utan även mot HEVIS-ljus 
 • erbjuder rätt skyddsnivå för din hud
 • särskilt har utvecklats för att passa din hudtyp och som tar hand om de hudproblem som du eventuellt har
Använd en solskyddsprodukt för ansiktet som särskilt har utvecklats för din hudtyp och ditt hudtillstånd

UVA- och UVB-skydd samt skydd mot synligt högenergiljus (HEVIS) för ansiktet

Alla ansiktsprodukter i Eucerins högkvalitativa solskyddsserie innehåller Eucerins innovativa Advanced Spectral Technology som kombinerar pålitliga bredspektrums- och fotostabila UVA-/UVB-filter1 för mycket högt UV-skydd med antioxidanten LiLicochalcone A, som är en kraftfull antioxidant som neutraliserar de fria radikaler som orsakas av UV- och HEVIS-ljus. Sammansättningarna innehåller även glycyrrhizinsyra som stöttar hudens eget DNA-reparationssystem.

 1. Uppfyller de höga standarderna för UVA- och UVB-skydd enligt Cosmetics Europe. Nivåerna på UVA-skyddet är högre än EU:s rekommendationer.

Lämplig skyddsnivå för huden i ansiktet

Solskydd finns i fyra olika nivåer: låg (faktor 6 till 10), medium (15 till 25), hög (30 till 50) och mycket hög (50+). Ju högre skyddsfaktor, desto bättre är huden skyddad.

Vi rekommenderar att: 

 • du alltid använder hög eller mycket hög SPF för huden i ansiktet
 • om du tar läkemedel som ökar hudens känslighet mot solen (som t.ex. vissa akneläkemedel) eller nyligen har gjort en kemisk peeling eller laserbehandling i ansiktet ska du försöka att undvika direkt exponering mot solen och använda mycket hög SPF
 • du väljer en SPF som passar din huds behov: ljus hud eller hud som är särskilt känslig för solen  mår t.ex. bra av mycket högt solskydd
 • du tar hänsyn till hur stark solen är och hur länge du kommer att vara i den: solen är som starkast under sommarmånaderna, på hög höjd och ju närmare ekvatorn du är.

Eucerins solskyddsserie innehåller ett stort urval av ansiktsprodukter som erbjuder högt och mycket högt solskydd.

Personer med ljus hud får särskilt lätt hudskador
Kemisk peeling kan öka hudens känslighet mot solstrålarna

Solskydd för ansiktet som anpassats till din hudtyp, ditt hudtillstånd och dina hudproblem

Huden mår bra av solskyddsprodukter som särskilt utvecklats för att ta hand om hudens särskilda behov. 

Fet och/eller aknebenägen hud

Titta efter produkter med en lättare konsistens och se till att de är ”icke-komedogena” (vilket innebär att de inte innehåller ingredienser som kan blockera porer och utlösa blemmor). Förutom att erbjuda pålitligt solskydd innehåller Eucerin Sun Gel-Creme Oil Control SPF 50+ eller SPF 30 sebumreglerande Oil Control Technology med L-karnitin som hjälper till att förbättra din huds tillstånd. Den ultralätta gelkrämen har en torr konsistens som ger huden en långvarig matt effekt (upp till 8 timmar). Läs mer i Fet och aknebenägen hud: varför behöver den solskydd varje dag?

Förtidigt åldrande

Solen ansvarar för upp till 90 procent av hudens förtidiga åldrande (2). Du kan läsa mer i WhVad orsakar fotoåldrande och hur kan jag förhindra det? Alla Eucerin Sun ansiktsprodukter skyddar huden mot fotoåldrande men om ålderstecken är ditt främsta hudbekymmer ska du prova Eucerin Sun Fluid Photoaging Control SPF 50+ eller SPF 30. Sammansättningen innehåller hyaluronsyra med långa och korta molekylkedjor för att fylla ut rynkor och synligt minska åldertecknen i huden.

Torr och atopisk hud

Hud med atopisk dermatit är mycket känslig och mår bra av solskydd som kliniskt och dermatologiskt visat att de passar för sådana behov. Prova Eucerin Sun Creme Sensitive Protect SPF 30 eller SPF 50+ ger torr och atopisk hud det lugnande skydd som den behöver.

Soleksem 

Det är visserligen vanligare på andra ställen på kroppen, men vissa personer får polymorf ljusdermatos (PLE) i ansiktet. Eucerin Sun Creme-Gel Sun Allergy Protect SPF 50 innehåller alpha-glucosylrutin som bidrar till att förebygga eksem som orsakas av solen och kan användas både i ansiktet och på kroppen. Du kan läsa mer om hur du tar hand om eksembenägen hud i Soleksem: hur kan jag förebygga PLE och skydda min eksembenägna hud

Alla Eucerins ansiktsprodukter har kliniskt och dermatologiskt visat sig vara lämpliga för känslig hud. 

Läs mer om Eucerins solskyddsserie för kroppen i Hur ska jag skydda kroppen mot solen?

2 Ramos-e-Silva et al., ‘Anti-aging cosmetics: Facts and controversies’. Clin Dermatol. 2013 Nov-Dec; 31(6): 750-8

Sun care for face from Eucerin
Eucerin’s superior sun protection range

Hur ska jag smörja in mig med solskydd i ansiktet?

Smörj in solskyddet på morgonen efter eller istället för din vanliga dagkräm.  Se till att inte missa öronen, nacken och hårbotten om du har en flint eller om du börjar bli tunnhårig. Var noga med att undvika ögonen.

Med Eucerins solskyddsprodukter skyddas din hud omedelbart, så du behöver inte vänta en viss tid och du kan lägga på makeup direkt om du vill.

Områden som nacken är lätta att missa.

Vad är lagom mängd för ansiktet?

Generellt kan man säga att en tjock rand med solkräm som går från toppen av ditt långfinger ner till handleden normalt räcker för att täcka ansiktet, halsen och dekolletaget. Om du använder din ansiktsprodukt för att skydda handryggarna kan du använda lite mer. Och självklart är det viktigt att du regelbundet smörjer in dig noga igen om du är ute i solen, särskilt efter bad och när du torkat dig med handduk.

Du kan läsa mer om hur mycket av produkten du behöver för de olika kroppsdelarna i Hur ska jag skydda kroppen mot solen?

Ska jag använda samma produkt på halsen och dekolletaget?

Vi rekommenderar att du smörjer in dig varje dag med solskydd på halsen och dekolletaget (om det är bart). Är det soligt väder och du även använder en solskyddsprodukt för kroppen kan du smörja in dekolletaget med den om du vill.

Dina händer är också exponerade för solen varje dag. Istället för att smörja med en kroppsprodukt kanske det är lättare att massera in ditt ansiktsskydd på handryggarna som en del av morgonrutinen.

Solskydd för ansiktet kan hjälpa dig att minska DNA-skador i cellerna, fotoåldrande (förtidigt åldrande orsakat av solen) och hyperpigmentering och solskydd för ansiktet ska vara en lika stor del av en daglig hudvårdsrutin som rengöring, toning och fukt. En bra solskyddsprodukt i kombination med en förnuftig inställning till hur mycket tid du tillbringar i solen kommer att hjälpa dig att hålla huden frisk och att se yngre ut längre.