Solens effekter på ansiktet – Och hur du skyddar huden

9 min läsning
Visa mer

Ansiktet, halsen och dekolletaget är mer utsatt för solen än nästan några andra delar av kroppen. De mår bra av att varje dag få solskydd som särskilt har utvecklats för huden i ansiktet och som passar din hudtyp och ditt hudtillstånd.

Den här artikeln tittar på hur du skyddar ansiktet, hur du väljer rätt produkter för din hud och varför du bör göra solskyddet till en del av din hudvårdsrutin på morgonen.

 

Här är några av våra bästa produktval för solskydd i ansiktet:

Hur påverkar solen huden i ansiktet?

Solens strålar kan skada hudens struktur och utseende
Huden i ansiktet är mer utsatt för väder och vind än resten av kroppen

Rätt solskydd för din hudtyp

Sol i lagom mängd är bra för hälsan, men överexponering för solens strålar kan orsaka skador på både kort och lång sikt. Det är inte bara solen på semestern som påverkar huden. UV-strålar (i synnerhet UVA) och synligt högenergiljus (HEVIS) finns hela dagen, varje dag, sommar som vinter och på molniga dagar lika väl som på soliga dagar. 

Du kan läsa mer om hur solen påverkar huden både på ytan och på cellnivå i Hur påverkar UVA-, UVB- och HEV-strålar huden?

Inte all hud reagerar på samma sätt på solen - ålder, hudtyp och hudtillstånd kan göra oss känsligare för exponering.

Du kan läsa mer i Varför behöver spädbarn och barn speciellt solskydd? och Känslig hud: varför behöver den solskydd varje dag?.

När vi blir äldre blir huden i ansiktet tunnare och mer mottaglig för solskador
Hyperpigmentering såsom solfläckar (även kända som åldersfläckar) är ofta ett tecken på solskador

Huden i ansiktet är känsligare än resten av kroppen

Hud på vissa delar av kroppen är också mer känslig för solen och blir lättare skadad av solen än hud på andra områden. Huden i ansiktet är:

 • Tunnare: epidermis i huden i ansiktet är ungefär 0,12 mm tjock medan den på resten av kroppen är i genomsnitt 0,60 mm).
 • Mer utsatt: eftersom den oftast inte är täckt är den utsatt för solen (och andra element) varje dag.

Ansiktet är ofta en av de första delarna på kroppen som visar upp synliga tecken på hudskador orsakade av solen. Hudskador kan till exempel vara solsveda, fotoåldrandehudens förtidiga åldrande och hyperpigmentering.

Eftersom ansiktet alltid syns är tecken på solskador speciellt synliga på ansiktet och halsen.

Hur kan jag skydda ansiktet mot solen?

Bär skyddande kläder och solhatt för att minska solskador
Gör solskyddet till en del av din dagliga hudvårdsrutin

En förnuftig inställning till solen är det bästa sättet att minimera riskerna för solskador i ansiktet:

 • Undvik överexponering mot solen och håll dig i skuggan under de timmar då solen är som starkast, mellan 11 och 15. Kom ihåg att även i skuggan kan man utsättas för hälften av solens UV-strålning
 • Täck huden med skyddande kläder, bland annat solhatt och solglasögon, så ofta som möjligt. Att skydda huvudet är särskilt viktig om du har flint eller tunt hår.
 • Lösa kläder ger bättre skydd än kläder som sitter åt, medans tjocka tyger ofta är bättre än tunna. Medans mörka tyger ofta känns varma, ger de mer skydd än ljusare färger.
 • Solskydd kan hjälpa dig att minska DNA-skador i cellerna, solinducerat åldrande (förtida åldrande orsakat av solen) och hyperpigmentering. Välj en solskyddsprodukt som erbjuder rätt nivå på skyddet av huden och de yttre förhållandena och som helst också särskilt har utvecklats för att passa din hudtyp och ditt hudtillstånd.
 • Gör det till en del av din hudvårdsrutin att smörja in ansiktet med solskydd varje morgon, även molniga dagar, för UV-strålning träffar dig även genom molntäcket.
 • Glöm inte halsen och även dekolletaget, om det är bart och du inte redan har skyddat det med solskydd för kroppen 
 • Var särskilt noga när du är i solen och använd hög solskyddsfaktor.
 • Om du tar vissa mediciner (till exempel sådana som skrivs ut mot akne) eller om du nyligen gjort en kemisk peeling eller laserbehandling är huden känsligare än vanligt och behöver starkt solskydd.

För råd om hur du ska ta hand om huden på andra delar av kroppen kan du läsa  Hur ska jag skydda kroppen mot solen?

För att få veta mer om hur man bäst skyddar ung hud kan du läsa Varför behöver spädbarn och barn speciellt solskydd?

Hur väljer jag rätt solskyddsprodukt för mitt ansikte?

Leende kvinna som njuter av solen skyddad med Eucerin solskyddsprodukter
Använd en solskyddsprodukt för ansiktet som särskilt har utvecklats för din hudtyp och ditt hudtillstånd

Titta efter produkter som: 

 • Inte bara skyddar huden mot UVA och UVB-strålar utan även mot HEVIS-ljus.
 • Erbjuder rätt skyddsnivå för din hud.
 • Särskilt har utvecklats för att passa din hudtyp och som tar hand om de hudproblem som du eventuellt har.

Mer information om alla våra solskyddsprodukter för ansiktet och hjälp att hitta rätt produkt kan du hitta här.

UVA- och UVB-skydd samt skydd mot synligt högenergiljus (HEVIS) för ansiktet

Alla ansiktsprodukter i Eucerins högkvalitativa solskyddsserie innehåller vår innovativa Advanced Spectral-teknik som kombinerar pålitliga bredspektrums- och fotostabila UVA-/UVB-filter. Teknologin uppfyller de höga standarderna för UVA- och UVB-skydd enligt Cosmetics Europe och nivåerna på UVA-skyddet är högre än EU:s rekommendationer.

Produkterna i serien har mycket högt UV-skydd tack vare antioxidanten Licochalcone A, som är en kraftfull antioxidant som neutraliserar de fria radikaler som orsakas av UV- och HEVIS-ljus. Sammansättningarna innehåller även glycyrrhizinsyra som stöttar hudens eget DNA-reparationssystem.

Lämplig skyddsnivå för huden i ansiktet

Personer med ljus hud får särskilt lätt hudskador
Kemisk peeling kan öka hudens känslighet mot solstrålarna

Solskydd finns i fyra olika nivåer: låg (faktor 6 till 10), medium (15 till 25), hög (30 till 50) och mycket hög (50+), sedan finns det även SPF 100 i form av medicintekniska produkter (så som vår Eucerin Sun Actinic Control SPF 100). Ju högre skyddsfaktor, desto bättre är huden skyddad.

Vi rekommenderar att: 

 • Du alltid använder hög eller mycket hög SPF för huden i ansiktet.
 • Om du tar läkemedel som ökar hudens känslighet mot solen (som t.ex. vissa akneläkemedel) eller nyligen har gjort en kemisk peeling eller laserbehandling i ansiktet ska du försöka att undvika direkt exponering mot solen och använda mycket hög SPF.
 • Du väljer en SPF som passar din huds behov: ljus hud eller hud som är särskilt känslig för solen  mår t.ex. bra av mycket högt solskydd.
 • Du tar hänsyn till hur stark solen är och hur länge du kommer att vara i den: solen är som starkast under sommarmånaderna, på hög höjd och ju närmare ekvatorn du är.

Eucerins solskyddsserie innehåller ett stort urval av ansiktsprodukter som erbjuder högt och mycket högt solskydd.

Solskydd för ansiktet som anpassats till din hudtyp, ditt hudtillstånd och dina hudproblem

Eucerins solsortiment 2020

Eucerin erbjuder ett brett sortiment av dermatologiska solprodukter utformade efter specifika behov och hudtyper. Alla Eucerins ansiktsprodukter har kliniskt och dermatologiskt visat sig vara lämpliga för känslig hud. Huden mår bra av solskyddsprodukter som speciellt utvecklats för att ta hand om hudens särskilda behov. 

Oljig och/eller aknebenägen hud
Titta efter produkter med en lättare konsistens och se till att de är ”icke-komedogena” (vilket innebär att de inte innehåller ingredienser som kan blockera porer och utlösa blemmor). För solskydd i ansikte som har fet- eller aknebenägen hud rekommenderar vi Sun Oil Control SPF 50+. Läs mer i Fet och aknebenägen hud: varför behöver den solskydd varje dag?  

Förtida åldrande
Solen ansvarar för upp till 90 procent av hudens förtidiga åldrande2. Du kan läsa mer i Vad orsakar fotoåldrande och hur kan jag förhindra det? Alla Eucerin Sun ansiktsprodukter skyddar huden mot fotoåldrande men om ålderstecken är ditt främsta hudbekymmer ska du prova Sun Photoaging Control SPF 50+ eller SPF 30. Sammansättningen innehåller hög- och lågmolekulär hyaluronsyra som återfuktar och fyller ut rynkor och synligt minskar åldertecknen i huden. Om du föredrar en färgad produkt kan du prova Eucerin Sun Photoaging Control Tinted SPF 50+ som även innehåller mineralfärgpigment för en omedelbart utjämnande effekt.

Hyperpigmentering
Solen är den främsta orsaken till solfläckar (kallas även pigmentfläckar eller åldersfläckar) och kan också utlösa problem med hyperpigmentering som exempelvis postinflammatorisk hyperpigmentering. Sun Pigment Control SPF50+ har särskilt utvecklats för att minska och förebygga hyperpigmentering som orsakas av solen. Förutom ett pålitligt solskydd innehåller sammansättningen även den unika och patenterade ingrediensen Thiamidol som bekämpar orsaken till hyperpigmenteringen. Den har kliniskt bevisat att den reducerar mörka fläckar och förhindrar att de återuppstår. Läs mer om det här i Solen och hyperpigmentering.

Läs mer om Eucerins solskyddsserie för kroppen i Hur ska jag skydda kroppen mot solen?

2 remos-e-Silva et al., 'Anti-aging cosmetics: Facts and controversies'. Clin Dermatol. 2013 Nov-Dec; 31(6): 750-8

Hur ska jag smörja in mig med solskydd i ansiktet?

Områden som nacken är lätta att missa.

Smörj in solskyddet på morgonen efter eller istället för din vanliga dagkräm.  Se till att inte missa öronen, nacken och hårbotten om du har en flint eller om du börjar bli tunnhårig. Var noga med att undvika ögonen.

Om du vanligtvis bär smink kan du applicera ett solskydd under ditt smink som en del i din dagliga rutin. Med Eucerins solskyddsprodukter skyddas din hud omedelbart, så du behöver inte vänta en viss tid och du kan lägga på makeup direkt om du vill.

Vad är lagom mängd för ansiktet?

Det är oftast bäst att använda mer solskydd än du tror du behöver då det är lätt att bränna sig om man inte använder tillräckligt. Generellt kan man säga att en tjock rand med solkräm som går från toppen av ditt långfinger ner till handleden normalt räcker för att täcka ansiktet, halsen och dekolletaget. Om du använder din ansiktsprodukt för att skydda handryggarna kan du använda lite mer.

Du bör återapplicera flera gånger under en dag och om du badar eller torkar dig med handduk är det extra viktigt och kan behövas oftare. Du kan läsa mer om hur mycket av produkten du behöver för de olika kroppsdelarna i Hur mycket solskydd jag bör använda och Hur ska jag skydda kroppen mot solen?

Ska jag använda samma produkt på halsen och dekolletaget?

Vi rekommenderar att du smörjer in dig varje dag med solskydd på halsen och dekolletaget (om det är bart). Är det soligt väder och du även använder en solskyddsprodukt för kroppen kan du smörja in dekolletaget med den om du vill.

Dina händer är också exponerade för solen varje dag. Istället för att smörja med en kroppsprodukt kanske det är lättare att massera in ditt ansiktsskydd på handryggarna som en del av morgonrutinen.

Gör solskydd till en del av vardagsrutinen

Solskydd för ansiktet kan hjälpa dig att minska DNA-skador i cellerna, fotoåldrande (förtidigt åldrande orsakat av solen) och hyperpigmentering och solskydd för ansiktet ska vara en lika stor del av en daglig hudvårdsrutin som rengöring, toning och fukt! En bra solskyddsprodukt i kombination med en förnuftig inställning till hur mycket tid du tillbringar i solen kommer att hjälpa dig att hålla huden frisk och att se yngre ut längre.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig