Förebygg att huden åldras i förtid – Så här förebygger du solens påverkan och undviker rynkor

4 min läsning
Visa mer

Vad är fotoåldrande?

Överexponering mot solen är huvudorsaken till hudens förtidiga åldrande, vilket också kallas fotoåldrande eller solinducerat åldrande. Solens UVA-strålar är den främsta orsaken, men synligt högenergiljus (HEVIS) kan även orsaka fria radikaler och oxidativa stress som skadar cellulärt DNA. Som ett resultat av detta kan huden börjar få rynkor, blir slapp och utvecklar pigmentfläckar - innan det egentligen är dags. Genom att se till att huden är ordentligt skyddad året om och att använda solskyddsprodukter kan hjälpa till att förebygga fotoåldrande.

Vad är skillnaden mellan hudens normala åldrande och hudens förtida åldrande?

Intrinsiskt och extriniskt åldrande

Bild på en äldre kvinna med synliga rynkor
Hastigheten som huden åldras på beror på både inre och yttre faktorer
Porträtt på kvinna som vissar effekten av solen på hudens åldrande
Överdriven solning kan orsaka förtidigt åldrande.
Närbild på åldrande, rynkig hud
Åldrande hud förlorar volym och utvecklar rynkor.

När huden åldras förändras den:

  • När kollagenet och elastinet, som ser till att ung hud är fast, minskar så förlorar huden volym och blir slapp och utvecklar fina linjer och rynkor.
  • Huden får svårare att dra till sig och behålla den fukt den behöver och hudens egen produktion av naturliga fuktbindare minskar och den blir torrare.
  • Den kan utveckla ojämn pigmentering som till exempel mörka fläckar som kallas hyperpigmentering, som är en form av lentigo solaris (mer känt som åldersfläckar eller solfläckar). 

Det finns två typer av orsaker till  åldrande i huden:

Inre faktorer - Intrinsiskt åldrande
När vi blir äldre åldras även huden. Den här typen av åldrande är helt naturlig och det finns inget vi kan göra åt det. Det kallas intrinsiskt (eller kronologiskt) åldrande. Intrinsiskt åldrande beror på inre faktorer såsom genetik och hormonella förändringar som sker i olika stadier i livet.

Yttre faktorer - Extrinsiskt åldrande
Extrinsiskt åldrande kan man å andra sidan kontrollera. Extrinsiskt åldrande beror på yttre  faktorer såsom miljön (väderförhållanden och solexponering), livsstilsval (såsom rökning och alkoholkonsumtion) och medicinering. Dessa faktorer kan få huden att åldras i förtid.

Vad orsakar fotoåldrande?

Fotoåldrande orsakas av överexponering mot solen. Fotonerna i solens UVB-strålar absorberas av hudcellerna och orsakar direkta skador på cellulärt DNA. UVB är det som gör att man bränner sig i solen och den direkta DNA-skadan kan även leda till hudsjukdomar som bland annat hudcancer.

Medan denna direkta DNA-skada spelar en roll i hudens fotoåldrande är det solens UVA-strålar som är huvudorsaken till solinducerat åldrande och att huden alltså i förtid åldras. UVA-strålar skadar även cellulärt DNA, men det sker indirekt: de utlöser bildandet av fria radikaler och det är dessa fria radikaler som skadar vårt DNA i en process som kallas oxidativ stress. Ny forskning har visat att synligt högenergiljus (HEVIS) bidrar till hudens förtidiga åldrande, men i betydligt mindre utsträckning än UVA. 

UVA-strålar är inte så starka som UVB-strålar, men det finns 30 till 50 gånger fler av dem och de är ungefär lika starka under dygnets alla ljusa timmar året runt, så därför är det viktigt att smörja in sig med solskydd varje dag, året runt, för att förhindra skador på lång sikt. Vi rekommenderar också att du letar efter solskyddsprodukter som innehåller skydd mot HEVIS-ljus.

Läs mer i Hur solens UVA-, UVB- och HEV-strålar påverkar huden.

Kliniska studier

Porträtt med UV-kamera som visar solskador
Porträtt på kvinna
Sett med blotta ögat
Sett med en UV-kamera

En UV-kamera kan avslöja hudskador som beror på solen innan man kan se dem med blotta ögat.

Hur kan jag skydda huden mot fotoåldrande?

Kvinna som håller handen mot kinden
Bidra till att förebygga fotoåldrande genom att använda solskydd även molniga dagar
Kvinna som skyddar sig med handen från solens strålar för att illustrera solskydd
Solskyddsprodukter av bra kvalitet kan hjälpa till att förebygga fotoåldrande
Eucerins produkter för åldrande hud och Advanced spectral technology logotyp
Eucerins Advanced Spectral Technology skyddar huden mot fotoåldrande

Det bästa sättet att skydda huden mot fotoåldrande är att begränsa den tid du tillbringar i solen, undvika den när den är som starkast, bära skyddande kläder och smörja in dig med solskyddsprodukter av hög kvalitet som erbjuder den skyddsnivå som din hud behöver. Vi rekommenderar även att du använder solskyddsprodukter som särskilt har utvecklats för att passa din hudtyp och hudens tillstånd. Eftersom ansiktet, händerna och dekolletaget är mer exponerade för solen än resten av kroppen behöver dessa områden särskilt och varaktigt skydd året runt för att kunna minska synliga tecken på åldrande.

Alla solskyddsprodukter för ansikte och kropp i Eucerin Sun för vuxna innehåller Eucerins Advanced Spectral Technology som kombinerar pålitliga bredspektrums- och fotostabila UVA-/UVB-filter för mycket högt UV-skydd samt Licochalcone A, som är en kraftfull antioxidant som neutraliserar de fria radikaler som orsakas av UV- och HEVIS-ljus.

Eucerin Sun Kids-serien med solskyddsprodukter för barn skyddar också känslig ung hud mot förtidigt åldrande. Läs mer i Varför behöver spädbarn och barn speciellt solskydd?

 

Om fotoåldrande är ditt dominerande hudtillstånd kan du använda dessa produkter för ansiktet: 

 

Förutom Eucerins Advanced Spectral Technology innehåller produkterna Glycyrrhetinic Acid (Glycyrrhizinsyra), som stödjer hudens egen återhämtning, och hyaluronsyra, som synbart minskar tecken på åldrande. De färgade produkterna innehåller även färgpigment som bidrar till att täcka ojämn pigmentering och omedelbart ge en jämn hudton.

Produkter som kan intressera dig

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.