Så här skyddar du barns känsliga hud från solen

9 min läsning
Visa mer

Att leka ute i solen är ett av barndomens stora nöjen. Men vi är mer medvetna än någonsin om riskerna med solens strålar och deras ökande intensitet, vilket innebär att den känsliga huden hos barn behöver särskilt skydd.

Här är några av våra bästa produkter med solskydd för barn:

Hur påverkar solen ung hud?

Lite sol är bra för hälsan och välmående, men överexponering för solens strålar kan orsaka skador både omedelbart med även på lång sikt. Du kan läsa mer om hur solen påverkar huden både på ytan och på cellnivå i Hur påverkar UVA-, UVB- och HEV-strålar hudenLär dig också om varför solskyddsmedel är ett måste för din dagliga rutin och hur det skyddar din hud.

Ung hud är särskilt känslig mot solljus. Det beror på att den fortfarande är under utveckling: 

Barns hud är tunnare än vuxen hud

Trots att den har lika många lager är barns hud bara en femtedel så tjock som vuxen hud. Hudens hornlager (det yttersta lagret av epidermis) är tunnare och cellerna är inte lika hårt packade. Därför är hudbarriären inte lika effektiv och solens strålar absorberas snabbare och längre ner i djupare lager. Du kan läsa mer i Hudens struktur och funktion och Huden under olika åldrar.

 

Hudpigmentet är inte lika utvecklat hos spädbarn och barn

Bild som illustrerar olika uv-strålningar och hud djupt de tränger i huden
Solens strålar påverkar hudens struktur och utseende

Melanin är det ämne som ger huden sin naturliga färg eller pigmentering. När vi går ut i solen producerar våra celler extra melanin för att förhindra att vi bränner oss – det som vi kallar ”solbränna”. Barn har melanocyter (melaninproducerande celler) men de är inte fullt utvecklade och därför är deras hud mindre skyddad mot solen. Barn med ljus hud, rödlätt hår eller blek hud fräknar har lättare att bränna sig eftersom deras hud producerar mindre melanin. 

 

Barn i solen
Naturligt solskydd från melanin är inte lika utvecklat hos spädbarn och barn
Fräknigt barn
Fräknig hud behöver noggrant solskydd

Vissa hudtillstånd, som t.ex. atopisk dermatit, kan också göra barns hud mer känslig mot solen. Du kan läsa mer i Varför behöver känslig hud solskydd varje dag?

Mycket av de synliga solskador som vi kan se på huden när vi blir äldre, t.ex. fotoåldrande (hudens förtidiga åldrande orsakat av solen) och problem med hyperpigmentering är resultat av för mycket exponering mot solen när vi var yngre. Och i värsta fall kan för mycket solexponering leda till hudsjukdomar som t.ex. cancer senare i livet. Studier visar att solsveda under barndomen kan dubblera en persons risk att få hudcancer. 

 

Hur kan jag skydda mitt spädbarns/barns hud mot solen?

Barn i skyddande kläder som leker på en strand
Barn bör bära kläder och solhattar för att skydda sig mot solen
Barn som bär solglasögon för att skydda ögonen.
Skydda barnens ögon mot solen med solglasögon
Kvinna som smörjer in sitt barn med Eucerin Sun Kids på en strand
Barn behöver särskild omsorg och solskydd när de är utomhus

En förnuftig inställning till solen hjälper dig att minimera riskerna för solskador i ung hud:

 • Se till att spädbarn och barn inte vistas i direkt solljus.
 • Alla barn bör hållas borta från solen under de mest intensiva timmarna mellan kl. 11 och 15. Det är då UVA- och UVB-strålarna förflyttas en mycket kortare väg genom jordens atmosfär och därför är mycket starkare. Inte ens solskydd med mycket högt SPF filtrerar bort 100 % av solens strålar. Lär dig mer om vad som är SPF och vilken SPF du ska använda.
 • Täck barnets hud med skyddande kläder och håll er i skuggan. Där det inte finns någon naturlig skugga kan ni t.ex. använda ett UV-tält, men säkerställ god ventilation så att det inte blir för varmt.  
 • Använd en solskyddsprodukt med mycket hög SPF för att skydda barnets känsliga hud. Titta efter produkter som erbjuder UVA- och UVB-skydd samt skydd mot HEVIS.
 • Smörj noga in solskyddet och smörj regelbundet in på nytt för att vara säker på att skyddsnivån upprätthålls.
 • Var medveten om det faktum att solorsakade hudskador kan uppstå även innan solsvedan syns. 
 • Kom ihåg att UV-nivåerna kan vara höga och det finnas HEV-ljus även på molniga dagar.
 • Smörj in med en After Sun efter att barnet varit ute i solen för att återfukta, lugna och vårda huden.

För råd om hur du tar hand om vuxen hud i solen kan du läsa Varför måste jag skydda huden i ansiktet mot solen varje dag? och Hur ska jag skydda kroppen mot solen?

 

Om ditt spädbarn eller barn bränner sig i solen eller om du på något sätt är oroad över leverfläckar och födelsemärken på huden bör du prata med din vårdcentral.

Hur väljer jag rätt solskyddsprodukt för barn?

 

Använd produkter som:

 • är särskilt utvecklade för ung, känslig hud 
 • inte bara skyddar huden mot UVA- och UVB-strålar utan även mot HEVIS
 • erbjuder mycket hög skyddsnivå (SPF) för ditt barns hud 
 • passar för ditt barns hudtillstånd, t ex även atopisk hud
 • matchar ditt barns aktiva livsstil genom att t ex vara vattenresistenta

 

Solskydd särskilt utvecklat för spädbarn och barn

Alla Eucerin Sun Kids solskyddsprodukter har särskilt utvecklats för att skydda känslig, ung hud mot solsveda och hudskador orsakade av solen. De är oparfymerade för att minska risken för hudirritation och kan användas både i ansiktet och på kroppen. Eucerin Sun Kids-produkterna är kliniskt och dermatologiskt testade för att vara effektiva och väl tolererade av känslig hud. 

Alla produkter är även lämpliga för atopisk hud, är extra vattenresistenta och kan användas på spädbarn från 3 månaders ålder på kroppsdelar som inte skyddas av kläder. Observera att små barn alltid ska försöka hållas bort direkt solljus.  

UVA- och UVB-skydd samt skydd mot HEV-ljus för ditt spädbarn eller barn

Eucerin Sun Kids-produkterna innehåller Eucerins innovativa Advanced Spectral Technology som kombinerar pålitliga bredspektrums- och fotostabila UVA-/UVB-filter för mycket högt UV-skydd med antioxidanten Licochalcone A, som är en kraftfull antioxidant som neutraliserar de fria radikaler som orsakas av UV- och HEV-ljus. Sammansättningarna innehåller även Glycyrrhizinsyra som stöttar hudens egen återhämtning. 

Produkterna uppfyller de höga standarderna för UVA- och UVB-skydd enligt Cosmetics Europe. Nivåerna på UVA-skyddet är högre än EU:s rekommendationer. 

Lämplig skyddsnivå för ditt spädbarns/barns hud

Solskydd finns i fyra olika nivåer:

 • Låg - faktor 6 till 10
 • Medium - faktor 15 till 25
 • Hög - faktor 30 till 50
 • Mycket hög - faktor 50+

Ju högre solskyddsfaktor, desto bättre är huden skyddad och vi rekommenderar att du alltid smörjer in med mycket hög -på ung och känslig hud. D ärför erbjuder Eucerin Sun enbart SPF50+ för barn. 

Solskydd som passar ditt barns hudtillstånd

Atopisk dermatit är den vanligaste hudsjukdomen under barndomen och ung hsun-kidsud mår bra av en solskyddsprodukt som passar atopisk hud. Eucerin Sun Kids-produkterna lugnar och skyddar känslig hud och passar även atopisk hud.

Du kan läsa mer om hur du tar hand om ditt barns atopiska hud i Atopisk dermatit hos spädbarn och barn.

Solskydd som passar ditt barns aktiva livsstil

Mamma med barn som smörjer in sig med solskydd från Eucerin
Eucerin Kids solskyddsprodukter ger barnen det solskydd de behöver
Barn som springer i vattenbrynet med extra vattenresistent solskydd
Välj ett extra vattenresistent solskydd som passar ditt barns aktiva livsstil

Eucerin Sun Kids-solskyddsprodukter finns i olika format och storlekar, vilket gör dem enkla att använda och att ta med vart du än går, så att de alltid finns till hands. Produkterna absorberas snabbt utan att lämna kladdiga rester på huden. 

Alla våra solskyddsprodukter för barn är extra vattenresistenta så att de klarar av ditt barns aktiva lekar i sol och vatten.  Men kom ihåg att även ett vattenresistent solskydd behöver återappliceras regelbundet, särskilt efter bad, svettning och handdukstorkning för att bibehålla ett optimalt skydd.

Hur ska jag smörja in solskydd på barn?

Det är viktigt att använda en produkt med tillräckligt hög SPF, smörja in den noga och regelbundet smörja in den på nytt för att ditt barn ska vara säkert i solen:

Vad är lagom mängd för ett barn?

Bild som illustrerar mängd och punkter där du bör applicera solskyd då ett barn.
De 11 områden på kroppen där solskydd skall appliceras

Det är viktigt att smörja in generöst med solskydd. I en studie som gjordes av Eucerin visade det sig att 88% av föräldrarna använder en mindre mängd solskyddsprodukt än rekommenderat på sina barn. Lagom mängd beror så klart på hur stort barnet är, hur många områden som behöver täckas och vilken produktvariant du använder:

Lotion eller creme

 Använd handflatan för att mäta upp mängden: en tjock rand av produkten lika lång som ditt långfinger räknas som 1 mått. Generellt rekommenderar vi följande: 

 • 3–5 år: Använd 1 till 1,5 mått för att mäta upp produktmängden för vart och ett av områdena (2–11) på diagrammet nedan. Använd dubbel mängd för ansikte och hals (område 1). 
 • 6+ år: Använd 2 mått för vart och ett av områdena (1–11) på diagrammet nedan.  

Massera in produkten noggrant för att vara säker på att alla områden är helt täckta. 

 

Pumpspray

För varje numrerat område på kroppsdiagrammet nedan rekommenderar vi att du varierar antalet spraytryckningar beroende på ålder: 

 • 3–5 år: Ungefär 5 tryckningar per område
 • 6–10 år: Mellan 7 och 10 tryckningar per område
 • 10+ år: Mellan 10 och 15 tryckningar per område

Pumpen kan hållas ganska nära kroppen, stryk sedan ut noggrant. När du ska smörja in ansiktet sprayar du först produkten i handen och därefter smörjer du försiktigt in barnets ansikte. 

 

Spray

För varje numrerat område på kroppsdiagrammet nedan rekommenderar vi även här att du varierar antalet spraytryckningar beroende på ålder: 

 • 3–5 år: Ungefär 3 tryckningar per område
 • 6–10 år: Mellan 3 och 5 tryckningar per område
 • 10+ år: Mellan 4 och 7 tryckningar per område

Pumpen kan hållas ganska nära kroppen, stryk sedan ut noggrant. När du ska smörja in ansiktet sprayar du först produkten i handen och därefter smörjer du försiktigt in barnets ansikte. 

Varför är det så viktigt att noggrant och regelbundet smörja in solskyddet flera gånger?

Bild som illustrerar områden där solskydd ofta saknas hos ett barn.
Smörj in solskyddet noga och på nytt regelbundet

Vissa delar är lätta att missa och där bränner de sig snabbt. Glöm inte bakom öronen, nacken, ryggen och axlarna samt händerna och fötterna och de områden som gränsar till barnets badkläder.

Resultaten från Eucerins undersökning 5 om hur effektiv solcreme är på barn fördes över på en avatar. Undersökningen visade att i snitt 6,6 % av hela barnets kropp var otillräckligt skyddad mot solen. Det röda i diagrammet nedan visar de områden som är minst bra täckta med solskydd och intensiteten i det röda varierar beror på antalet barn som inte var tillräckligt skyddade i det området.

Även om Eucerin Sun Kids solskyddsprodukter är extra vattenfasta rekommenderar vi att du smörjer in barnet igen minst varannan timme (och oftare om de badar mycket) för att bibehålla den ursprungliga skyddsnivån.

En bra solskyddsprodukt som används noggrant och regelbundet i kombination med en förnuftig inställning till hur mycket tid barnen tillbringar i solen kommer att hjälpa dig att hålla dem välmående och se till att huden håller sig frisk både nu och framöver. 

 


 

5 Beiersdorf study `Sunscreen application routine and UV protective behavior of parents’, D. Roggencamp et al, published at 27th EADV Congress 2018 Paris, France. Poster No. P1684. Urval av 17 barn och 17 vuxna som smörjde in produkten på sina barn.

Mer läsning om hudvård för ung, känslig hud

Solskyddsprodukter för barn

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.