Kvinnoansikte med fräknar

Fräknar

3 min läsning
Visa mer

Fräknar är små, platta, beige-bruna fläckar på din hud, som oftast återfinns i områden som exponeras för solljus och UV-strålar såsom ansiktet, axlarna och armarna. De uppstår på grund av ärftliga anlag och/eller exponering för solen och består av koncentrerade områden av melanin (det hormon som reglerar vår hudfärg).

Fräknar är oftast helt ofarliga, men i likhet med alla lesioner på huden är det viktigt att man håller ett öga på dem.

Varför får man fräknar?

Trots att ingen föds med fräknar, nedärvs de genetiskt och utvecklas under barndomen. I vissa fall bleknar fräknarna när man blir vuxen.

Oftast blir fräknar i ansiktet mer framträdande på sommaren, då kroppen producerar extra melanin på grund av den större exponeringen för solens UV-strålar. Men i stället för att bli solbrända upplever fräkniga personer att fräknarna blir fler och att de befintliga fräknarna blir mörkare.

Fräknarna har oftast ungefär samma färg, från bruna till ljusbruna, men detta kan variera från person till person. Fräknar kan även vara röda, mörkbruna och svarta eller generellt mörkare än personens hudton.

Olika typer av fräknar

Fräknar är en form av hyperpigmentering som får huden att mörkna fläckvis. Andra former av pigmentering inkluderar melasma, post-inflammatorisk hyperpigmentering och solfläckar

Det finns två typer av fräknar som dyker upp på huden: efelider och sollentiginer.

  1. Efelider är de fräknar som uppstår när huden exponeras för solen och/eller när huden blir solbränd. De kan dyka upp på vem som helst, men är mer framträdande hos personer som redan har fräknar, i synnerhet personer med ljus hud och ljust hår.
  2. Sollentiginer är mycket lika efelider, men dyker vanligtvis bara upp hos personer som är äldre än 40 år. De kallas även ”solfläckar” och orsakas främst av solexponering snarare än ärftliga faktorer.

Vad är skillnaden mellan fräknar och solfläckar?

Även om fräknar och solfläckar kan se snarlika ut, skiljer de sig åt beträffande utveckling och färg:

  • Fräknar uppstår huvudsakligen p.g.a. ärftliga faktorer och förstärks av solexponering, medan solfläckar enbart uppstår p.g.a. många år av UV-stimulering.
  • Fräknar blir synliga från 2–3 års ålder, när barnet har exponerats för solen. Medan fräknar kan blekna när man blir äldre eller under vintern eftersom UV-strålningen då är svagare, ansamlas solfläckar när man blir äldre – vanligtvis över 40 års ålder – och de bleknar inte ens under vintern.
  • Fräknar är omkring 1–2 millimeter i storlek och de är oftast mindre än solfläckar, som vanligtvis är större än 2 millimeter.
  • Fräknar dyker upp i ansiktet, på halsen, bröstkorgen och armarna. Solfläckar uppstår på alla dessa områden och andra områden som ofta exponeras för solen, såsom underarmarna, ryggen och skenbenen.

Vad är skillnaden mellan fräknar och födelsemärken?

Födelsemärken är vanligen större och mörkare än fräknar och de kan även vara upphöjda. De uppstår från födseln, under barndomen eller under ungdomsåren. De har en rund form med -tydliga kanter och försvinner ytterst sällan med tiden.

Kan fräknar orsaka cancer?

Fräknar och solfläckar är så gott som alltid ofarliga och utgör ingen risk, men ibland kan deras utseende påminna om vissa typer av hudcancer.

Fräknarna i sig orsakar ytterst sällan cancer, men det är bäst att låta undersöka huden regelbundet för att kunna upptäcka eventuella förändringar.

Däremot kan födelsemärken utgöra en större risk för melanoma (hudcancer) än fräknar. Detta innebär dock inte att alla födelsemärken är farliga. De flesta födelsemärken är harmlösa, men de bör kontrolleras så att de inte ändrat storlek, form eller färg eftersom de kan bli carcinogena.

Personer med fräknar har vanligtvis ljusare hud och löper större risk att bränna sig i solen, vilket så småningom kan orsaka hudcancer och andra problem längre fram i livet. Du kan läsa mer om varför och hur du bör skydda dig mot solbränna här.

Hur blir man av med fräknar?

Fräknar behöver inte behandlas eftersom de ytterst sällan är farliga. Många människor älskar sina fräknar, men precis som för resten av din hud är det viktigt att vårda dem eftersom de kan vara det första tecknet på hudskada orsakad av UV-strålar.Eucerin Anti-Pigment-produktserie kan bidra till att reducera områden med pigmentering på din hud. Du kan lära dig mer om hur du reducerar fräknar och mörka fläckar i guiden som finns här.

 

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.