Solbränna

Hur lång tid tar det för solsveda att lägga sig och hur lindrar man den?

4 min läsning
Visa mer

Det är härligt att känna solens strålar mot huden, men om man är för länge i solen kan man få solbränna som kan göra ont.

I den här artikeln kan du läsa om varför man får solbränna, hur lång tid det tar för den att lägga sig och hur man kan lindra besvären, oavsett om man redan har bränt sig i solen eller vill undvika att bränna sig.

Vad är solbränna och vad orsakar den?

Huden blir röd, svullen och gör ont – effekterna av solbränna är inte särskilt trevliga, men framför allt är de skadliga för huden. Den medicinska termen är dermatitis solaris. Det är en akut skada på huden som orsakats av ultraviolett strålning (eller uv strålning).

Solljusets UVA- och i synnerhet UVB-strålar kan orsaka allvarlig solbränna och att huden gör ont. Denna typ av solbränna kan leda till långvariga skador och öka risken för hudcancer samt orsaka en ojämn hudton. Därför är det viktigt att försöka att inte bränna sig alls. Det finns flera saker man kan göra för att förebygga och behandla lindrig, måttlig eller allvarlig solbränna.

Vanliga symptom på solbränna

Några tecken på att man har bränt sig i solen:

 • huden känns varm när man har vistats ute i solen
 • rodnad och ibland blåsor
 • smärta
 • svullnad

Symptomen kommer cirka 3–5 timmar efter att du har solat och är som värst efter 12–24 timmar. Efter ungefär två dagar kan solbränd hud börja att flaga.

Områden som ofta drabbas av solbränna

Ansikte och hals drabbas ofta av solbränna

Vissa hudområden drabbas mer eller oftare av solbränna än andra. Några exempel är

 • ansiktet (särskilt näsan) 
 • halsen 
 • händer och underarmar
 • fötterna (på sommaren).
 • Kvinnor får oftare solbränna i dekolletaget.

Det är extra viktigt att ta hand om och använda solskydd på de här områdena eftersom det är lättare att bli solbränd här. Ett bra sätt att skydda sig är att applicera hudvårdsprodukter med SPF (solskyddsfaktor). I ansiktet rekommenderar vi Eucerin Sun Fluid Sensitive Protect SPF 50+ för alla hudtyper på sommaren. Den ger ett kraftfullt skydd mot UVA-/UVB-strålar och synligt högenergiljus (HEVIS).

Du kan använda en återfuktande dagcrème med SPF året runt, till exempel crèmen Eucerin Hyaluron-Filler Day SPF 30, som passar alla hudtyper. Den både återfuktar känslig och åldrande hud i ansiktet och skyddar mot solbränna och skador orsakade av solen. 

Så här lindrar man solbränna

Applicera vårdande produkter på det drabbade området så fort som möjligt för att lindra symptomen, särskilt vid allvarlig solbränna.

 1. Kyl solbränd hud med en kall kompress och ta ett kallt bad eller en kall dusch. 
 2. Lindra huden genom att applicera en särskild after-sun-produkt, till exempel Eucerin Sensitive Relief After Sun Cream Gel.
 3. Drick mycket vatten för att återfukta huden och undvika uttorkning.
 4. Du kan ta smärtstillande, till exempel ibuprofen eller paracetamol, för att lindra smärtan och svullnaden.
 5. Försök att undvika solen så att huden kan läka.
 6. Dra inte i flagande hud och stick inte hål på blåsorna, om du har allvarlig solbränna.

De flesta behandlingar av solbränna handlar om att hantera symptomen och dämpa inflammationen, smärtan och obehaget. Det hjälper huden att återhämta sig snabbare och bättre. Huden läker inte direkt när man behandlar solbränna, så det är viktigt att förebygga solbränna genom att använda SPF i den dagliga hudvårdsrutinen.

Tre grader av solbränna

Solbränna kan delas in i tre grader. I den här tabellen visar vi de tre graderna och vad man kan göra för att lindra smärtan och andra symptom om man har bränt sig i solen:

 

Grad av solbränna

Vad hjälper?

Första gradens brännskada eller lindrig solbränna:

 

Vid lindrig solbränna blir huden röd och varm. De drabbade områdena gör ont, bränner och kliar och huden känns stram. Vissa områden utsätts för mer sol och löper större risk att bli solbränd. Några exempel är ansiktet, händerna, halsen och – för kvinnor – dekolletaget.

Du kan behandla lindrig solbränna själv. Kyl de drabbade områdena för att lindra besvären. Kompresser fuktade med vatten eller kallt kamomillte kan lindra. Kompresser med till exempel yoghurt är en välkänd huskur för att lindra solskador: Applicera kall yoghurt på solbränd hud och lägg en ren bomullshandduk över området. Viktigt: Applicera inte yoghurt eller något annat på sårig hud eftersom den kan infekteras. En svalkande mask med gurkskivor kan kännas skönt om du har bränt dig i ansiktet.

 

Ta en svalkande dusch och smörj in dig efteråt med en after-sun-lotion, till exempel Eucerin After Sun Sensitive Relief Gel-Cream. Det kan också dämpa symptomen vid lindrig solbränna. Det är även viktigt att dricka extra mycket. Kroppen behöver extra mycket vätska när man har bränt sig i solen.

Andra gradens brännskada (måttlig till allvarlig solbränna):

 

Andra gradens solbränna kan vara allt från måttlig till allvarlig. Man får blåsor utöver att bli röd och få ont.

Prova behandlingarna som listas ovan om du har måttlig solbränna utan blåsor. Var extra noga med att dricka mycket.

 

Kontakta läkare om du har allvarlig solbränna och får blåsor. Läkaren kan punktera blåsorna på ett professionellt sätt så att den brända huden kan läka snabbare. Stick inte hål på blåsorna själv eftersom huden kan infekteras.

Tredje gradens brännskada (allvarlig solbränna):

 

Om du har allvarlig solbränna kan det översta hudlagret börja flaga utöver att du får ont, blir röd och får blåsor. Vid tredje gradens solbränna kan man även få feber, bli illamående och få frossa.

Uppsök läkare om du har drabbats av tredje gradens solbränna eftersom du kan få infektioner, problem med cirkulationen och andra komplikationer. Läkaren kan avgöra om du behöver receptbelagda smärtstillande och antibiotika. Du behöver även kompensera vätskebristen för att stabilisera cirkulationen. Det görs med hjälp av infusioner. Behandling av allvarlig solbränna kan ske på vårdcentralen eller så kan man bli inlagd.

När solbrännan väl har lagt sig och huden flagnar, kan en återfuktande och regenererande crème bidra till att bygga upp huden på nytt. Eucerin Sensitive Relief After Sun Cream Gel hjälper till med att återställa hudens naturliga skyddsbarriär och lindrar irriterad och känslig hud. Om du får torr hud efter en solbränna, kan du prova produktserien Eucerin pH5 för en intensiv återfuktande effekt.


Produkter som kan intressera dig

Hur lång tid tar det för en solbränna att lägga sig?

I allmänhet tar det cirka 7 dagar innan solbrännan är helt läkt. Det kan dock ta längre eller kortare tid beroende på just din hud och hur allvarlig solbrännan är:

 • Lindrig solbränna lägger sig efter 3 dagar men det kan ta 5 dagar för huden att läka. 
 • Måttlig solbränna kan vara i 5–7 dagar, men följs ofta av en period med flagnande hud.
 • Allvarlig solbränna kan vara i upp till 14 dagar, och det rekommenderas att man kontaktar läkare på grund av komplikationer som kan uppstå vid allvarlig solbränna.

Som tur är kan man främja hudförnyelsen genom att aktivt behandla solbrännan och på så sätt se till att huden återhämtar sig snabbare.

Blir man brun efter man bränt sig?

Man kan bli brun efter att man bränt sig i solen, men det beror på vilken hudtyp man har. Din hudton är det som främst avgör om du blir brun eller inte. I allmänhet är det svårare för den som har ljus hud och ljusa ögon att bli solbränd, eftersom den här hudtypen påverkas mer av uv strålning och producerar mindre melanin.

Men att bli brun och solbränd är, precis som en solbränna, en typ av UV-skada som kan vara farlig. Det är en vanlig missuppfattning att personer med solbränd hud löper mindre risk att få hälsoproblem. I själva verket är det så att om man solar kan det öka risken för hudcancer. Därför är det bäst att helt försöka undvika att bli solbränd och att aktivt skydda huden med solskydd varje dag.

Hur lång tid tar det att få solbränna?

Alla tål solens strålar olika mycket. Det är högst individuellt hur länge huden klarar UVA- och UVB-strålning utan att brännas. Hur lång tid det dröjer innan du bränner dig i solen, kallas ibland för hudens självskyddstid. 

Den har framför allt med hudtypen att göra: personer med ljusare hud producerar mindre melanin och löper större risk för lindrig och måttlig solbränna redan efter några minuter. Ju mörkare hud, desto längre räcker hudens eget solskydd.

Så här undviker du solbränna i ansiktet och på kroppen

kvinna med hatt
En solhatt kan ge ansiktet extra skydd.

Det bästa sättet att undvika solbränna är att använda lämpliga solskyddsprodukter med hög solskyddsfaktor. Eucerins solskyddsprodukter kombinerar bredspektrums- och fotostabila UVA-/UVB-filter för att erbjuda ett bra skydd. På så sätt minskar du risken att få hudcancer, som är en av de långsiktiga riskerna med solbränna, men samtidigt undviker du även att huden åldras i förtid på grund av exponering för solen (så kallat fotoåldrande). 

Det rekommenderas att man undviker solen mitt på dagen (från cirka klockan 11 till 15), eftersom solens uv strålning är som starkast då. Du kan även skydda huden på kroppen med täckande kläder och skydda ansiktet med en solhatt och solglasögon med UV-filter. Det är extra viktigt att personer med ljus hudtyp eller som är extra känsliga för solen på grund av läkemedel skyddar sig mot solen för att undvika solbränna.

Vem löper störst risk att drabbas av solbränna?

Barn och tonåringar med ljus hudtyp (I-II) är särskilt utsatta för solbränna. Omkring 75 % av all solbränna förekommer hos personer är yngre än 20 år. Föräldrar bör vara noga med att använda särskilt solskydd för barn. Ta reda på mer om solskydd för spädbarn och barn och varför det är så viktigt.

Förekomst av solbränna efter ålder:

 • Bland 18- till 29-åringar bränner sig 71 % i solen en gång per år.
 • Bland personer över 60 år bränner sig 16 % i solen en gång per år.

Mer läsning om solskydd och hudvård

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.