människor solbadar på stranden

Blåsor av solbränna: Hur tar jag hand om och förebygger dem?

0 min läsning
Visa mer

Om din solskada är allvarlig kan det bildas blåsor eftersom hudvävnaden är skadad. Blåsor efter solbränna är smärtsamt och kan se otrevligt ut. Lär dig mer om vad blåsor efter solbränna är, hur du ska ta hand om dem och hur du solar på ett säkert sätt.

Vad är solbränna blåsor?

Blåsor efter solbränna betraktas rent tekniskt som andra gradens brännskada, eftersom huden är djupare skadad än vid första gradens brännskada. Dessa blåsor tar länge tid på sig att läka och är ett tecken på att det handlar om en allvarlig solskada.

Blåsbildning efter solbränna karaktäriseras ofta av:

●  små, vita eller genomskinliga knölar fyllda med vätska (som består av blod, var, lymfvätska eller serum)

●  omkringliggande hud är röd och eventuellt svullen

●  smärta och klåda (även om detta minskar när blåsorna börjar läka).

Blåsor av solbränna syns inte alltid genast, utan kan uppkomma flera timmar efter solbrännan.

Solbränna blåsor är ett tecken på att du har fått en allvarlig solskada. De kan öka risken för att hudcancer och melanom utvecklas längre fram i livet.

Kontakta din läkare om du även får feber, illamående, svår smärta eller kräkningar.

Så här tar du hand om blåsor efter solbränna

kvinna med solskada
Det är viktigt att återfukta solskadad hud och att dricka massor av vatten.

I de flesta fall kan du behandla blåsor efter solbränna hemma, utan att behöva uppsöka läkare:

●  Håll dig återfuktad: Drick tillräckligt mycket vatten för att motverka solbrännans uttorkande effekt, vilken i sig kan förhindra att blåsorna läker.

●  Kyl ner blåsorna: Lägg på en kylkompress då och då och undvik att duscha hett (om du kan bör du välja ett kallt bad).

●  Återfukta: Återfuktning hjälper blåsorna att läka. Applicera en salva för att skapa en skyddsbarriär som hjälper huden att återhämta sig. Undvik att applicera produkter på öppna blåsor.

●  Täck över blåsan: Beroende på storlek, använd ett plåster, ett löst sittande bandage eller en gasvävskompress.

●  Undvik solexponering: Medan dina blåsor efter solbrännan håller på att läka, bör du skydda huden mot UV-strålar. Om du måste vistas utomhus, ta på dig löst sittande kläder som täcker blåsorna.

●  Ta ibuprofen: Om din solbränna är extra smärtsam, kan ibuprofen lindra obehag och svullnad.

Om dina symptom är allvarliga väljer din läkare kanske att öppna dina blåsor som du fått av solskadan. Detta görs för att låta den brända huden läka snabbare. Läkaren kan skriva ut en kortikosteroid för att behandla klådan och svullnaden.

Bör jag tömma blåsor som jag fått efter solbränna?

Eftersom dessa vätskefyllda bubblor känns obehagliga och kan se otrevliga ut, kan det vara frestande att klämma sönder blåsor efter solbränna, men detta rekommenderas inte.

Peta inte på och tryck inte sönder dina blåsor efter solbränna, eftersom det kan leda till infektion och till och med ärrbildning om huden blir skadad.

Blåsbildning efter solbränna fungerar som ett skydd för den nya huden undertill och minskar risken för infektion, och därför går läkningen långsammare om du klämmer sönder dessa blåsor. Om de är skyddade bör blåsor efter solbränna torka ut och gå sönder av sig själva så småningom.

Vad ska jag göra om mina blåsor efter solbrännan spricker?

Även om du inte bör klämma sönder dina blåsor efter solbränna, kan de spricka av misstag eller fastna i något som får dem att öppna sig.

Applicera en sårläkningssalva och täck sedan området med en löst sittande gasvävskompress eller ett plåster. Genom att ta väl hand om området där blåsorna uppstått kan du främja snabbare läkning. Använd kallt vatten för att rengöra området och ett skonsamt antibakteriellt rengöringsmedel, och avlägsna försiktigt all utrunnen vätska. Undvik att använda bomull eftersom dess små fibrer kan fastna på huden.

Hur länge stannar blåsor efter solbränna kvar?

Oftast läker blåsorna efter ungefär en vecka. Så länge du inte pillar bort huden eller tömmer blåsorna och de inte blir infekterade, kommer de att försvinna med tiden.
 
Blåsbildning efter solbränna kan dock lämna kvar märken. Märken efter blåsor kan synas som mörka eller ljusa fläckar (postinflammatorisk hyperpigmentering) och förblir synliga i 6–12 månader. Det kan även bilda ärr i huden.

Så här förebygger du blåsor efter solbränna

Exponering för UV-strålar kan leda till långsiktiga problem såsom aktinisk keratos och förtida åldrande. Dessutom ökar risken för att utveckla hudcancer varje gång man drabbas av blåsbildning efter solbränna, särskilt för barn och tonåringar.

Solbränna kan undvikas genom att man använder solskydd under hela året, och att man regelbundet applicerar solskydd när man solbadar eller svettas. Se även till att använda ett solskydd som är anpassat för din hudtyp och med tillräckligt hög SPF för att ge ett bra skydd.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.