vad betyder SPF

Vad är SPF?

2 min läsning
Visa mer

Att förstå betydelsen av SPF säkerställer att du vet hur du på bästa sätt ska skydda din hud mot solens UVA- och UVB-strålar. I denna artikel får du lära dig vad SPF betyder, hur länge solskydd håller och vilken produkt som passar din huds behov.

Vad är SPF?

SPF står för solskyddsfaktor. Ju högre SPF du använder, desto bättre skyddad är din hud eftersom produkterna innehåller effektivare filter. Solkrämer är tillgängliga med fyra olika skyddsnivåer:

  • låg (SPF 6-10)
  • medelhög (SPF 15-25)
  • hög (SPF 30-50)
  • mycket hög (SPF 50+)

Eucerins solskyddsprodukter är tillgängliga med höga och mycket höga SPF-faktorer.

Att använda ett bredspektrumssolsolskydd med en SPF på 30 eller högre är avgörande för att skydda din känsliga hud mot skadliga UVA- och UVB-strålar.

Hur beräknas SPF-talen?

person som använder en solskyddsprodukt från Eucerin
Eucerins solskyddsprodukter skyddar din hud mot UV-strålar och synligt högenergiljus.

SPF mäter hur mycket UV-strålning som krävs för att orsaka solskador vid användning av solskydd, relativt till den mängd som behövs för att framkalla solskador på oskyddad hud. Om du till exempel använder SPF 30 bör det ta 30 gånger längre för dig att få solskador än om du inte hade använt solskydd.

En SPF på 30 eller högre skyddar dig mot cirka 97 % av UVA-/UVB-strålar, medan en SPF på 50+ endast släpper igenom cirka 2 % av strålarna, förutsatt att du använder rekommenderad mängd. Solkräm bör ingå i din dagliga rutin under hela året, inte bara på sommaren.

Hur länge håller solkräm?

Även om man bör använda SPF året runt, kommer vissa av oss bara att komma ihåg den saken när solen tittar fram. Om du letar efter en gammal solkräm som du inte har använt på en tid, undrar du kanske om solkrämer har ett utgångsdatum.

Solskyddsprodukter kan faktiskt bli för gamla, och du hittar utgångsdatumet för Eucerins produkter på förpackningen.

De flesta solskyddsprodukter har ett utgångsdatum på 36 månader, med en "efter-öppning-period" som också anges på förpackningen. Denna period är vanligtvis 12 månader och avspeglar produktens övergripande kvalitet (mikrobiologisk och fysikalisk-kemisk stabilitet, lukt och färg).

Hur länge håller solskyddet efter öppning?

kvinna som håller i en solskyddsprodukt
UV-filter i solskydd förblir stabila under hela hållbarhetstiden om produkterna har förvarats på rätt sätt.

Detta beror på hur produkten har förvarats. UV-filter förblir stabila under hela hållbarhetstiden, såvida inte produkten har exponerats för direkt solljus, extrem hetta eller bakterier under en längre tid. Har produkten öppnats är förblir de stabila i 12 månader efter öppnandet.

Om solskyddet har försämrats erbjuder det ett sämre skydd och bör bytas ut. Kontrollera hur produkten ser ut och känns. UV-filtren är förmodligen ineffektiva om du noterar missfärgning, vattnig textur eller en annan lukt än vanligt.

Vilken SPF bör jag använda?

Eucerin Suns produkter är alla kliniskt och dermatologiskt utprovade och har visat sig vara både mycket effektiva och tolereras väl av känslig hud. Advanced spectral technology kombinerar UVA- och UVB-filter för ett mycket högt UV-skydd.

När du väljer SPF, tänk på din hudtyp, hur länge du ska vistas i solen och hur intensiv solen är. Solen är som starkast på sommaren, på höga höjder och när du befinner dig närmast ekvatorn.

För de flesta hudtyper rekommenderar vi våra solprodukter med SPF50+:

Slutför rutinen

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.