Motverka icke-melanom hudcancer och aktinisk keratos

5 min läsning
Visa mer

Genom att bara applicera solskydd med hög SPF korrekt, kan vi förebygga uppkomsten av aktinisk keratos - en pre-cancerös hudsjukdom - som drabbar 15%, bara i Europa.

UV-inducerad DNA-skada är en av huvudanledningarna till aktinisk keratos och utvecklingen till icke-melanom hudcancer, såsom skivepitel- och basalcellscancer.  Korrekt solskydd kan minska den skadan - det är därför viktigt att veta vilken typ av solskydd att leta efter och hur man bör använda det, mängd man bör använda och hur ofta det skall återappliceras.

Få reda på varför ett högt SPF som täcker både UVA- och UVB-strålning spelar roll. Se hur du kan undvika underapplicering och få användbara tips på hur du ser till att vara skyddad utomhus - och varför Actinic Control SPF 100  är det perfekta valet för just detta.

 

Hudcancer och SPF-skydd

Bild på Eucerin Sun Actinic Control SPF 100
Actinic Control SPF 100 har väldigt högt UVB- och UVA-skydd

SPF spelar roll – speciellt om din hud är känslig för solen. SPF står för solskyddsfaktor (Sun Protection Factor) och indikerar med vilken faktor din tid i solen kan multipliceras innan huden utvecklar rodnad, jämfört med om du hade varit oskyddad. Till exempel innebär en faktor på 100 att om du hade blivit röd efter 5 minuter i solen, låter en SPF 100 dig multiplicera detta med 100. I detta exempel alltså 5 min x SPF 100 = 500 minuter.

Detta har också en direkt effekt på skyddet mot aktinisk keratos. Det är UV-ljus som kan skada hudens celler som kallas keratinocyter, vilket över tid, kan ge hudförändringar som kallas aktinisk keratos som i sin tur är ett förstadie till hudcancer. Om solskadan fortsätter kan detta även utvecklas till en cancertillväxt som kallas skivepitelcancer.

Varför bör man då använda hög SPF? 

Enkelt förklarat, huden ackumulerar mindre cellskada när man använder ett högt SPF. En SPF 100 blockerar cirka 99% UVB-strålning - en huvudsaklig orsak till cellskada. SPF ger även en indikation på hur länge du är skyddad i solen: om du vanligtvis bränner dig efter en viss tid (t.ex. 5 minuter) i solen, skyddar en SPF 100 dig 100 gånger längre (100 x 5 minuter). Självklart bör man åter-applicera varannan timme när man befinner sig längre i direkt solljus.

 

Vad bör du titta efter i ett solskydd?

Händer som applicerar Eucerin Sun Actinic Control SPF 100
Välj ett lätt solskydd, som är enkelt att applicera med väldigt högt UVB- och UVA-skydd

Är du ute efter att förebygga icke-melanom hudcancer och aktinisk keratos eller att hitta en kompletterande behandling för detta? Det finns då ett antal kriterier du kommer vilja att ditt solskydd uppfyller, inte bara faktorn på solskyddet. Du bör även kolla på formulan och hur lätt den är att applicera för i slutändan skyddar ju bara produkten om du fortsätter att använda den.

Dessa faktorer är viktiga för ett säkert solskydd:

 • En hög SPF. Det indikerar skyddet mot UVB-strålning, vilket reducerar skadan på cellerna i huden. Vi rekommenderar en SPF 100, då det ger ett väldigt högt skydd.
 • Ett väldigt hög UVA-skydd. UVA penetrerar på djupet och kan bidra med genetiska mutationer. Även bredspektrumskyddet spelar därför roll.
 • En produkt som är lätt och enkel att applicera underlättar daglig användning. Textur som är nyckeln till användande. Många solskydd med högt SPF tenderar att vara feta och kladdiga. Regelbunden insmörjning och åter-applicering är viktigt för att förebygga hudcancer. 

 

Actinic Control SPF 100är speciellt framtagen för förebyggandet av aktinisk keratos och icke-melanom hudcancer, och som kompletterande behandling vid aktinisk keratos. Du hittar mer relevant information här.

 

Hur applicerar jag solskydd rätt?

Man som smörjer in sig med Eucerin Sun Actinic Control SPF 100
Följ instruktionerna i produktfoldern och återapplicera ofta

Missat en fläck när du smörjt in solskydd? Medan en liten yta oskyddad hud kan verka ofarligt så är noggrann applicering det bästa sättet vi kan minimera skadan på vår hud.

Vår studie har visat att män lämnar 13% av kroppens yta oskyddad1 när de applicerar solskydd och vi har en tendens att ofta att underapplicera solskydd på viktiga områden - men de goda nyheterna är att man bara behöver följa ett par enkla knep för att skydda sig bättre och förebygga aktinisk keratos.

 

Vilken mängd solskydd behöver jag?

Actinic Control SPF 100 ska appliceras med 2 mg/cmhud. En mängd motsvarande en fingerlängd kan hjälpa till att avgöra om du har rätt mängd. En fingerlängd motsvarar ungefär två gram av produkten och bör appliceras enligt nedan: 

 • Ansikte: ½ fingerlängd ca. 1g
 • Hals: ½ fingerlängd ca. 1g
 • Hjässa: 1 fingerlängd ca. 2g
 • Dekolletage: ½ fingerlängd ca. 1g
 • Underarmen: 1 fingerlängd ca. 2g
 • Handens baksida: ½ fingerlängd ca. 1g

 

Hur ofta skall jag applicera?

Solskydd behövs varje dag, året runt. Applicera 30 minuter innan du går ut och återapplicera varannan timme i solen. Glöm inte bort att smörja in ett jämnt lager på hela kroppen och glöm inte bort att smörja in igen direkt efter bad, handdukstorkning och svettning.

Förebyggande av hudcancer och kompletterande behandling av aktinisk keratos kräver konsekvent och tillräcklig applicering av solskydd. Av den anledningen, välj en lättare, flytande formula som Actinic Control SPF 100.Användningsråd

Nedan råd kan förhindra att vår hud tar skada från solen - ibland är de tyvärr lätta att glömma bort.

 • Undvik direkt solljus under solens starkaste timmar, mellan 11 och 15.
 • Använd kläder, solhattar och solglasögon för att skydda din hud.
 • Använd solskydd även på molniga dagar då skadlig UV-strålning fortfarande kan tränga igenom molnen.
 • Sök råd vid medicinering, då vissa läkemedel kan påverka hudens känslighet mot solen.
 • Var försiktig i närheten av vatten och sand, solen UV-strålar kan reflekteras i dem. 
 • Applicera en After Sun-produkt för att lugna huden och hjälpa den att återhämta sig efter den dag i solen. 

 

Och viktigast av allt, välj ett solskydd med hög SPF med UVB- och UVA-skydd - som Actinic Control 100 SPF.

"

 

1 Internal Beiersdorf study of 2016 on the use of sun protection amongst a sample of 52 (29 women, 23 men)

Produkter som kan intressera dig

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.