Synligt högenergiljus – Vad är det och varför behöver vi skydda huden mot det?

6 min läsning
Visa mer

Synligt högenergiljus (High Energy Visible Light, HEVISIS) finns runt om oss. Det är en del av det ljus vi kan se. Det har funnits lika länge som UV-strålar, men även om mycket har skrivits om deras påverkan på huden så är den molekylära och synbara effekten av HEVISIS-ljus på huden en senare upptäckt.  Forskning har visat att HEVISIS-ljus kan påverka hudens tillstånd och få den att fotoåldras (åldras i förtid på grund av solexponering). I den här artikeln går vi igenom effekterna av HEVISIS-ljus på huden, sätter det i ett sammanhang jämte UVA- och UVB-strålar och visar hur man bäst skyddar huden mot fotoåldrande.

Presentation av synligt högenergiljus

Vad är synligt högenergiljus?

Solljusspektrat består av UV-, synligt och infrarött ljus. Det synliga ljuset utgör 50 procent av solljusspektrat och, som namnet antyder, är den enda delen av ljuset som kan ses med blotta ögat (både UV- och infrarött ljus är osynliga).


Det blå-violetta bandet av detta synliga spektrum har en särskilt hög energinivå och är känt som synligt högenergiljus. Det förkortas ofta som HEVISIS-ljus, HEVIS-ljus eller HEVISL.

Hur är HEVIS-ljus jämfört med UV-strålar?

Solljusspektrat består av UV-, synligt och infrarött ljus. Det synliga ljuset utgör 50 procent av solljusspektrat och, som namnet antyder, är den enda delen av ljuset som kan ses med blotta ögat (både UV- och infrarött ljus är osynliga).

Det blå-violetta bandet av detta synliga spektrum har en särskilt hög energinivå och är känt som synligt högenergiljus. Det förkortas ofta som HEVISIS-ljus, HEVIS-ljus eller HEVISL.

sun
HEV-ljus faller inom det violett-blå bandet av det synliga spektrat

Hur är HEVISIS-ljus jämfört med UV-strålar?

Bra i lagom doser

Solljuset kan vara bra för oss och är en viktig källa till D-vitamin. D-vitamin är viktigt för ett friskt skelett och ökar våra nivåer av serotonin, som gör oss på gott humör. Men för mycket sol kan skada huden.

HEVISIS-ljus faller inom det violett-blå bandet av det synliga spektrat

UVB-strålarna tränger igenom hudens yttersta lager (Läs om överhuden)

  • UVB-strålar orsakar solsveda.
  • UVB-strålar och till viss del UVA-strålar har kopplats till skador i DNA som kan orsaka cancer.
  • UVB-strålar kan framkalla soleksem men i mindre grad än UVA-strålar.

HEV-ljuset (liksom UVA-strålarna) tränger däremot ner till hudens djupare lager (Läs om läderhuden)

  • HEV-ljus förknippas inte med solsveda.
  • Det finns ingen koppling mellan HEV-ljus och hudcancer.
  • Både UVA-strålar och HEV-ljus kan få huden att åldras i förtid (fotoåldrande).
  • UVA-strålar är den främsta orsaken till soleksem.

UVA- och UVB-strålar och HEV-ljus kan orsaka hyperpigmentering och kan bidra till bland annat åldersfläckar (även kallade solfläckar) och melasma.

sun
Du kan läsa mer om skillnaden mellan UVA- och UVB-strålar i ”Hur UVA- och UVB-strålar samt HEV-ljus påverkar huden”.

HEVISIS-ljus och hudens förtidiga åldrande

Precis som UVA-strålar bildar HEVISIS-ljus fria radikaler (även kända som ROS, Reactive Oxygen Species, eller reaktiva syreföreningar). Dessa fria radikaler får hudcellerna att producera enzymer som bryter ner kollagenet och elastinet som ger huden sitt spänstiga, ungdomliga utseende. Denna process kallas ofta oxidativ stress och får huden att fotoåldras (åldras i förtid på grund av solexponering). Åldrandet är självklart en helt naturlig process, men när huden åldras i förtid kan den bli slapp och utveckla djupa rynkor innan det är egentligen är dags.

UVA-, UVB- och HEVISIS-ljusstrålar bidrar alla till solfläckar

Precis som UVA- och UVB-strålar kan HEVISIS-ljus orsaka ojämn pigmentering i huden (kallas ofta hyperpigmentering) och tillstånd såsom solfläckar (även kallade åldersfläckar), melasma och postinflammatorisk hyperpigmentering.

 

Att skydda huden mot oxidativ stress som orsakats av HEV-ljus

Det är viktigt att komma ihåg att solens strålar påverkar din hud även om det är molnigt eller helt mulet. Solskydd behövs inte bara de dagar när solen står som högst utan bör vara en del av din dagliga hudvårdsrutin.

När du väljer lämpliga solvårdsprodukter är det viktigast att ge din hud det bästa skyddet mot UVA- och UVB-strålar, men att välja produkter som också bekämpar oxidativ stress som orsakas av HEVISIS-ljus bidrar ytterligare till att förebygga fotoåldrande och kan minska förekomsten av hyperpigmentering.

Många moderna solskydd erbjuder effektivt skydd mot UVA- och UVB-strålar, men de kemikalier och pigment som används för att filtrera UVA och UVB filtrerar inte HEVISIS-ljus. Därför rekommenderar vi att du tittar efter produkter som innehåller antioxidanter som motverkar oxidativ stress. Antioxidanterna Licochalcone A och Glycyrrhetinic Acid (Glycyrrhizinsyra) har visat att de samverkar för att skydda hudcellerna i de djupare överhudslagren mot solskador.

Eucerin Sun-produkterna erbjuder ett omfattande skydd mot hudskador orsakade av solen. Den innovativa tekniken Advanced Spectral Technology kombinerar bredspektrums- och fotostabila UVA-/UVB-filter för pålitligt UV-skydd med antioxidanten Licochalcone A för skydd mot synligt högenergiljus (HEVISIS). De flesta av produkterna innehåller även Glycyrrhetinic Acid (Glycyrrhizinsyra) för ytterligare DNA-skydd.

Om åldrande är ditt främsta hudproblem kan du prova Eucerin Sun Fluid Photoaging Control SPF 50 eller SPF 30 och Eucerin Sun Creme Tinted Photoaging Control SPF 50+ Medium för ansiktet och Eucerin Sun Lotion Extra Light Photoaging Control SPF 50+ eller SPF 30 för kroppen. Dessa produkter kombinerar Advanced Spectral Technology med Glycyrrhetinic Acid (Glycyrrhizinsyra) och hyaluronsyra, som synbart minskar tecken på åldrande. De färgade produkterna innehåller även färgpigment som omedelbart ger en jämn hudton.

Om hyperpigmentering i ansiktet är ditt främsta problem kan du prova Eucerin Sun Creme Tinted Photoaging Control SPF 50+ Medium. Förutom Eucerins Advanced Spectral Technology innehåller den Glycyrrhetinic Acid (Glycyrrhizinsyra) (för att stödja hudens eget DNA-reparationssystem) och Thiamidol.

Även om det är bäst att förebygga mörka pigmentfläckar, så när du väl har dem har Thiamidol kliniskt och dermatologiskt bevisat att den reducerar mörka fläckar och förhindrar att de återuppstår.

Licochalcone A är en kraftfull antioxidant som neutraliserar de skadliga fria radikaler som orsakar oxidativ stress och påskyndar hudens åldrande. Det är en ingrediens med ett naturligt ursprung och som utvinns från lakritsroten (Glycyrrhiza Glabra).

Kliniska och dermatologiska undersökningar har visat att solskydd som innehåller Licochalcone A erbjuder ett effektivt och utökat skydd mot HEV-ljus utöver UV-skydd. Som en effektiv antiinflammatorisk ingrediens lugnar den även irriterad hud och minskar rodnad.

Glycyrrhetinic Acid (Glycyrrhizinsyra)

Glycyrrhetinic Acid (Glycyrrhizinsyra) stöttar hudens eget DNA-reparationssystem. Precis som Licochalcone A är det en kraftfull antioxidant som utvinns från roten till den kinesiska lakritsväxten. Den har även antiinflammatoriska och lindrande egenskaper.

Förutom dessa två aktiva ingredienser finns det ingredienser som kan bidra till att lätta de synliga symtomen på solskador. Hyaluronsyra har till exempel visat sig öka hudens återfuktning, fyller ut huden inifrån och ut och minskar även djupa rynkor.

Licochalcone A, Glycyrrhetinic Acid (Glycyrrhizinsyra) och hyaluronsyra är de aktiva ingredienser i Eucerin Sun Fluid Anti-Age SPF30 och SPF50 som visat sig erbjuda pålitligt skydd mot UVA- och UVB-strålar och bekämpa oxidativ stress som orsakats av HEV-ljus.

Båda produkterna bidrar till att förebygga fotoåldrande och minska rynkor.

anti-pigment

Solen, hormonpåverkan och åldrandet kan alla orsaka hyperpigmentering: mörka fläckar och åldersfläckar (även kallade solfläckar) som gör att huden ser ojämn ut. Serien Eucerin Anti-Pigment har särskilt utvecklats för att minska hyperpigmentering för en jämnare hud med lyster.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig