Eucerin-modell som använder fläckkorrigering mot mörka fläckar

Hyperpigmentering Vad orsakar mörka fläckar och hur kan jag minska dem?

Ojämn hudpigmentering (eller hyperpigmentering som det ofta kallas) är ett vanligt hudproblem. Mörka fläckar (kallas åldersfläckar eller solfläckar) uppträder ofta i ansiktet, på händerna och andra delar av kroppen som regelbundet utsätts för solen. Den här artikeln går igenom de olika typerna av hyperpigmentering och vad som orsakar dem. Vi tittar också på vad du kan göra för att förhindra att hyperpigmentering alls uppstår samt åtgärder för att minska mörka fläckar när de väl bildats.

Vad är hyperpigmentering och vilka är de olika typerna?

Hyperpigmentering är den term som används för att beskriva områden med ojämn pigmentering i huden. 

Hyperpigmentering uppträder som mörka fläckar på huden och gör att huden ser ojämn ut. Fläckarna kallas åldersfläckar eller solfläckar och hyperpigmentering är också grunden i hudtillstånd som t.ex. melasma och postinflammatorisk hyperpigmentering.

Personer med mörk hud drabbas normalt mer av hyperpigmenteringsmärken än personer med ljusare hud eftersom hudens pigmentering är starkare i mörk hud.

Hyperpigmentering
Hyperpigmentering resulterar i platta, mörka fläckar i huden som kan variera i storlek och färg.

Hyperpigmentering: pigmentfläckar som t.ex. åldersfläckar

Pigmentfläckar som t.ex. åldersfläckar (som också kallas solfläckar) orsakas av solexponering. Därför uppträder de för det mesta på delar av kroppen som ofta utsätts för solen, som t.ex. ansiktet, halsen, dekolletaget, händerna och armarna. De brukar vara små, mörka fläckar i huden. Du kan läsa mer om vad som orsakar dem och ta reda på hur du kan minska dem i Vad orsakar åldersfläckar och hur kan jag minska dem?

Hyperpigmentering
Ålders-/solfläckar är vanliga i ansiktet

Hyperpigmentering: melasma

Melasma kallas även kloasma och är ett tillstånd där större områden med hyperpigmentering utvecklas framför allt i ansiktet. 

Trots att både män och kvinnor kan drabbas är melasma vanligast hos kvinnor och tros orsakas av förändringar i hormonnivåerna.  Melasma uppträder hos 10–15 procent av alla gravida kvinnor och hos 10–25 procent av de kvinnor som tar p-piller (1). Ibland kallas det ”graviditetsmask”. Du kan läsa mer om melasma i Vad orsakar melasma och hur kan jag minska mörka fläckar i huden?

 1. The International Dermal Institute, Melasma Unmasked by Dr Claudia Aguirre quoting Kang, H. Y., & Ortonne, J. P. (2010). What should be considered in treatment of melasma. Annals of Dermatology, 22(4), 373-378.
Hyperpigmentering
Melasma (en form av hormonorsakad hyperpigmentering) är vanlig under graviditet
Hyperpigmentering
Hyperpigmentering på överläppen kan uppstå på grund av hormonella förändringar

Hyperpigmentering: Postinflammatorisk hyperpigmentering

Postinflammatorisk hyperpigmentering uppträder när en hudskada läker och efterlämnar ett platt, missfärgat område. Man ser det ofta hos personer med akne och det kan också orsakas av kosmetiska behandlingar såsom dermabrasion, laserbehandling och kemisk peeling.

Hyperpigmentering
Personer som lider av akne upplever ofta postinflammatorisk hyperpigmentering

Det finns andra faktorer som kan orsaka att hudområden blir mörkare (som t.ex. ärr, födelsemärken, keratoser pga. solen eller akne samt hudcancer) men de anses inte vara en form av hyperpigmentering. 

ORSAKER & UTLÖSARE

Vad orsakar och/eller utlöser hyperpigmentering?

Hyperpigmentering orsakas av en ökad melaninproduktion. Melanin är det naturliga pigment som ger huden, håret och ögonen sin färg. Det finns ett antal faktorer som kan orsaka ökad melaninproduktion, men de vanligaste är solexponering, hormonpåverkan, ålder och skador eller inflammation i huden. 

Solexponering och hyperpigmentering

Solexponering är den absolut främsta orsaken till hyperpigmentering eftersom solljuset är det som sätter igång produktionen av melanin. Melanin fungerar som hudens naturliga solskydd genom att skydda huden mot skadliga UV-strålar, vilket gör att man blir brun i solen. Men överdriven solning kan störa den här processen och leda till hyperpigmentering.

När mörka fläckar har utvecklats kan solexponeringen även förvärra problemet genom att göra åldersfläckar (eller solfläckar), melasma och postinflammatorisk hyperpigmentering ännu värre.

Hyperpigmentering
Solljuset sätter igång melaninproduktionen och är den främsta orsaken till hyperpigmentering

Hyperpigmentering och hormoner

Hormonpåverkan är den främsta orsaken till en viss typ av hyperpigmentering som kallas melasma eller kloasma. Det är särskilt vanligt hos kvinnor och tros inträffa när de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron stimulerar till en överproduktion av melanin när huden exponeras för solen.

Hyperpigmentering kan även vara en biverkan av vissa hormonbehandlingar.

Hyperpigmentering och ålder

När huden åldras minskar antalet melaninproducerande celler (som kallas melanocyter) men de som återstår ökar i storlek och fördelningen blir mer samlad. Dessa fysiologiska förändringar förklarar ökningen av åldersfläckar hos personer över 40.   Du kan läsa mer om hur huden åldras i hudens åldrande.

Hyperpigmentering, hudskador och inflammation

Precis som namnet antyder uppstår postinflammatorisk hyperpigmentering efter en hudskada eller inflammation som t.ex. skärsår, brännskador, kemisk exponering, akneatopisk dermatit eller psoriasis. Huden blir mörkare och missfärgad efter att såret läkt.

Hyperpigmentering, sjukdom och läkemedel

Hyperpigmentering är också ett symtom på vissa sjukdomar såsom autoimmuna sjukdomar och mag-tarmsjukdomar, ämnesomsättningsproblem och vitaminbrist. 

Det kan också orsakas av vissa läkemedel såsom cellgiftsläkemedel, antibiotika, antimalariamedel och läkemedel mot krampanfall.

Hyperpigmentering
Vissa sjukdomar och läkemedel är kända för att orsaka hyperpigmentering.
info

Prata med en hudläkare eller farmaceut om du är orolig för mörka fläckar eller om de börjar blöda, klia eller ändra storlek eller färg.

LÖSNINGAR

Hur kan jag förhindra att hyperpigmentering uppstår?

Att använda solskydd är det viktigaste du kan göra för att bidra till att förebygga hyperpigmentering. Det är viktigt att komma ihåg att solens strålar påverkar huden även när det är molnigt, så ge huden det skydd den behöver varje dag. Eucerin ANTI-PIGMENT Day SPF 30 minskar både hyperpigmentering och erbjuder effektivt UVA- och UVB-skydd (SPF 30) samt förhindrar att ytterligare pigmentfläckar orsakade av solen bildas. 

Genom att begränsa hudens exponering för solen minskas också förekomsten av hyperpigmentering. Försök att undvika solen under de mest intensiva timmarna och bär skyddande klädsel, inklusive solhatt och solglasögon, så ofta du kan. När huden exponeras för solen bör du regelbundet smörja in huden med en solskyddsprodukt:

 • med lämplig SPF-nivå
 • som särskilt utvecklats för din hudtyp och din huds tillstånd

Du kan läsa mer om Eucerins sortiment av pålitliga solskyddsprodukter här.

Hyperpigmentering
Genom att använda ett solskydd med brett spektrum varje dag kan man förhindra hyperpigmentering.

Och hur kan jag minska befintliga pigmentfläckar?

Även om det bästa är att förebygga så finns det saker du kan göra när pigmentfläckar väl har bildats för att bleka dem och förhindra att de återuppstår

Dermokosmetiska lösningar för hyperpigmentering

Om du är orolig för hyperpigmentering ska du leta efter produkter som har utvecklats för att motverka detta problem och som kliniskt och dermatologiskt visat sig vara effektiva. 

How to get rid of hyperpigmentation: topical skincare options

Eucerin ANTI-PIGMENT-serien har särskilt utvecklats för att minska hyperpigmentering för en jämnare hud med lyster. Alla fyra produkterna i serien – en dagcreme, en nattcreme, ett serum och en spot corrector – innehåller Thiamidol, en effektiv och patenterad ingrediens som verkar vid pigmentfläckens källa genom att minska melaninproduktionen. Den har kliniskt och dermatologiskt bevisat att den reducerar mörka fläckar och förhindrar att de återuppstår. De första resultaten märks efter två veckor och förbättras kontinuerligt vid regelbunden användning.

Eucerin ANTI-PIGMENT Day erbjuder effektivt skydd mot solen med SPF 30 och UVA-filter samt förhindrar att ytterligare pigmentfläckar orsakade av solen bildas.

Hyperpigmentering
Eucerin ANTI-PIGMENT-serien reducerar mörka fläckar och förhindrar att de återuppstår
Hyperpigmentering
Eucerin ANTI-PIGMENT minskar hyperpigmentering i ansiktet, på halsen och händerna

Thiamidol är patenterat av Eucerin, men finns det andra aktiva ämnen som är vanliga för behandling av hyperpigmentering – med varierad framgång. De kan vara: Arbutin, azelainsyra, kojicsyra, andra resorcinolderivat såsom B-resorcinol och C-vitamin och dess derivat.

En dermokosmetisk lösning är icke-invasiv och kan användas året runt som den del av din dagliga hudvårdsrutin för att reducera hyperpigmentering. Den kan också användas för att förlänga effekterna av en dermatologisk behandling.

Ta bort hyperpigmentering: dermatologiska behandlingar

Dermatologiska behandlingar såsom kemisk peeling och laserterapi kan bidra till att minska hyperpigmentering:

 • Kemisk peeling innebär att man använder en kemisk lösning i ansiktet, på halsen och händerna för att exfoliera huden (ta bort döda hudceller), stimulera tillväxten av nya hudceller och få fram ny hud. Läs mer om kemisk peeling i Vad är kemisk peeling och hur fungerar det?
 • Laserterapier har liknande effekt men är ofta mer exakta eftersom hudläkaren har bättre kontroll över behandlingens intensitet. De innebär att man bestrålar berörda områden med högenergiljus. De mildaste behandlingarna verkar bara i hudens yttersta lager (epidermis) medan mer intensiva behandlingar kan nå ända ner till hudens djupaste lager. Läs mer i Laserbehandling: hur ska jag ta hand om min hud efter behandlingen?

Hudläkare kan också förskriva och/eller använda hydrokinon, som fortfarande anses vara det effektivaste ämnet för att minska hyperpigmentering. Men det får bara användas under en begränsad tid eftersom det precis som andra former av kemisk peeling och laserbehandlingar kan irritera huden och till och med orsaka postinflammatorisk hyperpigmentering, särskilt hos personer med mörkare hud.

Hyperpigmentering
En kemisk peeling är ett sätt att avlägsna hyperpigmentering och ta fram ny och jämnt pigmenterad hud.
Hyperpigmentering
Laserbehandlingar har liknande effekter som kemisk peeling men behandlingen kan göras mer exakt.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna om Eucerin
Prenumerera