Hyperpigmentering på benen

2 min läsning
Visa mer

Hyperpigmentering på benen är en vanlig men ofta förbisedd hudåkomma som drabbar människor oavsett hudfärg och hudtyp. Denna åkomma beror ofta på en överskottsproduktion av melanin, vilket är det pigment som ger vår hud dess färg.

Hur ser hyperpigmentering på benen ut?

Hyperpigmentering på benen kan visa sig i form av hudpartier som är mörkare än den omgivande huden. Dessa bruna fläckar på benen kan variera i storlek och form, och de kan antingen vara något upphöjda eller ha samma textur som resten av huden.

Färgen på hyperpigmenterade områden varierar från ljusbrunt till svart, beroende på personens hudton och den underliggande orsaken. 

Så här kan du behandla bruna fläckar på benen

Att behandla bruna fläckar på benen involverar en kombination av förebyggande åtgärder och hudvårdslösningar med speciella formler.

Solskyddsmedel för att reducera bruna fläckar på benen

Solexponering kan förvärra hyperpigmentering

Solskyddsmedel bör användas dagligen för att skydda huden mot solens UV-strålar.

Eucerins solskyddsprodukter skyddar både mot UVA- och UVB-strålar samt HEVIS-ljus. Genom att skydda din hud mot dessa skadliga strålar kan du förebygga att det bildas nya mörka fläckar på benen samt hindra att befintliga fläckar blir ännu mörkare.

Vad orsakar bruna fläckar på benen?

Alla faktorer som utlöser hyperpigmentering kan orsaka mörka fläckar på benen. Hyperpigmentering kan utlösas av en rad olika faktorer, allt från solexponering till inflammation.

Möjliga underliggande orsaker till hyperpigmentering på benen kan sträcka sig från mindre allvarliga tillstånd som exempelvis solbränna och åldersfläckar till mer allvarliga tillstånd såsom diabetes och cancer. Om du oroar dig över hyperpigmentering på dina ben bör du alltid kontakta en läkare. 

 

Post-inflammatorisk hyperpigmentering på benen

Kvinna som rakar benen
Rakning kan irritera huden om det görs på fel sätt

Post-inflammatorisk hyperpigmentering uppstår när huden har genomgått någon form av trauma som exempelvis skärsår, akne eller insektsbett, men den kan även uppkomma pga. hudåkommor såsom eksem eller psoriasis.

När huden är inflammerad får denna inflammation melanocyterna, de celler som producerar melanin, att öka sin produktion och frigöra melanosomer. Melanosomer är pigmentgranulat som kan få det tidigare skadade hudområdet att mörkna och bli missfärgat långt efter det att det ursprungliga såret har läkt. 

Även mindre vardagliga sår och skrubbsår kan orsaka post-inflammatorisk hyperpigmentering. Mikrorevor i huden som uppstår när vi vaxar och rakar oss kan också irritera huden och orsaka missfärgning på benen.

Solexponering

Solexponering är en vanlig utlösande faktor för hyperpigmentering på benen samt andra ställen på kroppen genom att förvärra befintliga tillstånd och potentiellt orsaka nya områden av hyperpigmentering.

Solens UV-strålar stimulerar melanocyterna i huden att producera mer melanin som en naturlig försvarsmekanism för att skydda de djupare hudlagren mot skada.

Denna ökade melaninproduktion kan både skapa ny missfärgning av huden på benen och göra befintliga hyperpigmenterade områden ännu mörkare och få dem att synas ännu mer.

UVA-strålar tränger djupt in i huden och är primärt ansvariga för förtida åldrande och förvärrad hyperpigmentering på benen. Med tiden kan detta resultera i en ojämn hudton.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.