leende kvinna mot grå bakgrund

Vad är en ojämn hudton?

3 min läsning
Visa mer

En ojämn hudton är i princip en generell term för hud som har skiftande färg och textur såsom fläckighet, torra områden, hyperpigmentering och solfläckar. Även om det är knepigt att åstadkomma en helt perfekt jämn hudton, går det att minska synligheten för skavanker och skydda sin hud i framtiden.

Vad orsakar en ojämn hudton?

Det finns en uppsjö av faktorer som kan leda till en ojämn hudton i ansiktet, av vilka de flesta tyvärr ligger utanför vår kontroll, men det går åtminstone att minska effekten av dem. Ojämn hud kan också förekomma på andra delar av kroppen, t.ex. på benen.

Solexponering

hud med solfläckar
Solexponering kan leda till åldersfläckar

Ultravioletta strålar från solen kan vara mycket skadliga för din hud och eventuellt orsaka solbränna – när UV-strålarna har trängt in i och skadat huden. Detta kan i sin tur leda till hyperpigmentering. Med tiden kommer oskyddad exponering för solen att få din hud att utveckla solfläckar (mörka fläckar som liknar fräknar), vilka gör din hudton ojämn. Du kan läsa mer om hur solen påverkar huden här.

Melasma

hud med melasma
Melasma orsakar mörka fläckar på huden

Melasma är en variant av hyperpigmentering som främst förekommer hos kvinnor under eller efter graviditet. Det uppkommer oftast som mörka fläckar på huden, främst i ansiktet men det kan även dyka upp på andra ställen på kroppen. Du kan läsa mer om orsakerna till och symptomen på melasma här.

Torr hud

torr hud på en kvinnas panna
Torr hud kan bli grov och t.o.m. fjällande, vilket skapar en ojämn hudton

Torr hud drabbar många människor och kan orsakas av såväl inre som yttre faktorer. Brist på fukt i huden får den att torka ut och spricka, vilket inte bara gör den mycket öm utan även skapar en ojämn hudton. Dessutom blir skadad hud fläckig, askgrå och missfärgad jämfört med opåverkade områden.

Post-inflammatorisk hyperpigmentering

hud med postinflammatorisk hyperpigmentering
PIH uppkommer ofta efter en skada eller efter en inflammatorisk hudåkomma

Detta orsakar en ojämn hudton som uppstår efter en hudskada eller inflammation, vid missfärgning av huden eller när huden mörknar när såret väl har läkt. Detta drabbar män och kvinnor i samma utsträckning och påverkar främst personer med hud som lätt får blemmor eller som tidigare haft problem med acne. Du kan läsa mer om orsakerna till och symptomen på PIH här.

Andra hudbesvär

Andra orsaker som bidrar till att man får en ojämn hudton kan inkludera inflammatoriska hudåkommor såsom psoriasis eller eksem, tidigare hudskador såsom infektioner, brännskador och blåsor samt läkemedel såsom smärtstillande medel och preventivmedel. Dessa typer av hyperpigmentering och hypopigmentering kan försvinna med tiden och påverkas sannolikt inte av de behandlingar som beskrivs nedan.

Föroreningar

Föroreningar är en annan faktor som kan påverka huden och som till stor del ligger utanför vår kontroll. Föroreningspartiklar kan tränga in i huden, försvaga dess skyddande barriär och orsaka hyperpigmentering. Mörka fläckar kan också uppkomma som ett resultat av förorenad luft, i synnerhet från avgaser.

Behandling av ojämn hudton

Att skapa en hudvårdsrutin som passar just din hudtyp och form av hyperpigmentering är avgörande för att åstadkomma en jämnare hudton. Nedan hittar du en guide till de steg du bör vidta för att påbörja denna resa.

1. Rengör

Helst bör du rengöra din hud två gånger per dag: när du vaknar på morgonen och innan du går och lägger dig på kvällen. Rengöring hjälper din hud att få en jämnare ton genom att bryta ner miljömässiga faktorer som t.ex. föroreningar, som försöker tränga in i din hud. Det bidrar även till att förbättra din huds lyster. Att välja rengöringsprodukter som passar just din hud kan vara knepigt, men som tur är har vi sammanställt en guide här för att hjälpa dig.

2. Återfukta
Du bör även återfukta ditt ansikte varje dag. Det bidrar till att bleka mörka fläckar och förnya hudceller, vilket reducerar tecken på åldrande och ger dig en jämnare hudton på kroppen. Dessutom återfuktas din hud och slipper bli torr, vilket förebygger att huden spricker och blir fläckig. Detta är avgörande i din dagliga rutin för att förbättra hudens hälsa i allmänhet samt minska hyperpigmentering. Utforska Eucerins sortiment med dagkrämer för att hitta den produkt som passar just din hudtyp.

3. Exfoliera
Detta steg gör rengöringen och återfuktningen av huden mer effektiv. Exfoliering två gånger i veckan skrubbar bort döda eller förorenade hudceller, så att rengörings- och återfuktningsprodukterna kan tränga in och läka epidermis (det yttersta hudlagret). Var noga med att inte exfoliera huden alltför hårt eller ofta, i synnerhet om du har känslig hud. I annat fall riskerar du att skrubba bort friska hudceller och det kan förvärra din ojämna hudton. Läs mer om hur du exfolierar din hud

4. Använd solskydd
Att använda solskydd varje dag skyddar dig inte bara mot solbränna under soliga dagar, utan skyddar även din hud mot fotoåldrande (solfläckar) och hyperpigmentering samt t.o.m. mot hudcancer senare i livet. Ta reda på vilket solskydd som passar just dig bäst i Eucerins skräddarsydda sortiment.

Livsstilsförändringar kan också motverka en ojämn hy

Medan produkter kan hjälpa dig att behandla orsakerna till ojämn hudton, finns det även livsstilsförändringar som du kan göra för att få en jämnare hudton, vilket inkluderar:

Drick ordentligt
Att dricka massor av vatten återfuktar dig inifrån och ut och kan tillsammans med en återfuktningsprodukt bidra till att lugna huden, motverka rodnad och förhindra att huden torkar ut. Läs mer om uttorkad hud och hur detta påverkar din hudton här.

Ät renare, nyttigare mat 
Kosthållningen spelar en mycket viktig roll när det gäller pigmentering. En renare, hälsosammare kosthållning bidrar till att motverka ojämn hudton, medan onyttiga, processade livsmedel sannolikt bidrar till hudproblem. 

Citrusfrukter såsom apelsiner och bär samt livsmedel som är rika på omega-3 som t.ex. tonfisk och lax, bidrar till att minska hyperpigmentering och reparerar hudceller.

Gröna grönsaker innehåller massor av vitamin B och E som bekämpar åldersfläckar och skyddar din hud.

Å andra sidan finns det gott om livsmedel och drycker som kan bidra till hyperpigmentering och en ojämn hy. Fettrika livsmedel såsom chips och livsmedel som innehåller mycket raffinerat socker kan påverka din pigmentering. Kryddstark mat kan öka rodnaden i ditt ansikte, och stora mängder alkohol kan utvidga dina blodkärl så att du blir röd i ansiktet. 

Självklart är en balanserad kosthållning mycket viktig och därför behöver du inte utesluta sådana livsmedel helt, men det är viktigt att förstå hur de kan påverka våra kroppar.

Motionera regelbundet
Att motionera regelbundet ökar blodcirkulationen, vilket bidrar till att ge näring åt hudcellerna och avlägsnar gifter från huden. Tvärtom vad många tror är motion bra för huden i allmänhet och kan även bidra till att lindra symptom på andra åkommor såsom acne.

Det finns många sätt som hjälper dig att åtgärda din ojämna hudton. Tålamod krävs, eftersom det här inte är något som går att åtgärda över en natt. Men om du tar hand om din hud och din kropp kommer du att kunna se att din hud blir klarare, slätare och får en jämnare hudton.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.