Hur mycket solskydd man bör använda – Optimalt skydd för ditt ansikte och kropp

4 min läsning
Visa mer

Medan de flesta vet att de bör applicera solskydd innan man spenderar tid i solen är det inte alla som vet hur mycket man bör använda. Detta medför att många av oss underanvänder solskydd vilket kan leda till smärtsamma och synliga solskador.

Det är fortfarande en del förvirring gällande hur mycket solskydd man bör använda på kroppen och hur ofta det skall återappliceras. Här förklarar vi därför hur mycket som är optimalt för att få ett säkert och korrekt solskydd, vilken produkt som bör användas och uppmärksammar områden och kroppsdelar som är lätta att missa.

Varför solskydd är viktigt

Genom solens strålar förbättras vårt humör och allmänna välmående, men det finns också vissa nackdelar med den. För mycket solljus kan leda till solskador, solallergier, hyperpigmentering och till och med hudcancer.

Att skydda huden från solens skadliga UV-strålning är också avgörande för att förebygga för tidigt åldrande av huden. Många glömmer att använda solskydd så länge det inte tänkt spendera längre tid utomhus eller man är på semester, men SPF behövs faktiskt dagligen. Oavsett när din hud är utsatt för solljus - även genom fönster och i skuggan av ett träd - behövs solskydd. Läs mer om Huden och solen.

Läs mer om hur du minskar riskerna av att vara i solen, hur du väljer rätt solskydds för att skydda din hud i Solens effekter på ansiktet och Solens effekter på kroppen.

Hur mycket solskydd som bör användas i ansiktet och på kroppen

Hur mycket solskydd som bör användas på varje områden av kroppen hos en vuxen

För att solskyddet du har verkligen skall ge den solskyddsfaktor (SPF) som står på förpackning bör man använda 2 mg/cm2 hud. I praktiken är det självklart svårt att veta exakt hur mycket du tar när du applicerar, man kan då ta hjälp av sin hand för att måtta upp mängden. Generell rekommendation för en applicering på hela kroppen för en vuxen är 30-50 ml, eller en handfull:

Flytande produkter för vuxna: Applicera en tjock linje solskydd som sträcker sig från toppen av ditt pekfinger till mitten av din handled till varje område av kroppen.

Spray för vuxna: Spraya 15 gånger på varje område av kroppen. Skaka produkten väl innan användning och applicera generöst tills det är ett jämnt lager över kroppen.

Vilken mängd solskydd bör användas på barn?

Hur mycket solskydd som bör appliceras på varje område av kroppen för barn i åldrarna 6-10

Lotion för Barn 3-6 år: Applicera ett tjockt streck solskydd motsvarande längden på ditt långfinger och halva pekfingret på varje område av kroppen. För huvud och nacke, dubbla den mängden.

Lotion för Barn 6-10 år: Applicera ett tjockt streck solskydd motsvarande längden på ditt långfinger och pekfingret på varje område av kroppen. För barn över 10, använda samma mängd som för en vuxen.

Spray för barn: Använd 5 sprayningar på varje område av kroppen för barn i ålderna 3-6, 7-10 spray för barn i ålderna 6-10, 10-15 spray för barn i äldre än 10.

Eucerin solskyddsprodukter är lämpliga för barn +3 år

Diagram of body areas to cover with sunscreen
Kroppen bör smörjas in med tidigare nämnd mängd solskydd varje område (1-11), och var noga med att hela kroppen är täckt

Områden vi ofta missar

Områden på kroppen som vanligtvis inte smörjs in med solskydd (markerat i rött)

Se till att applicera solskyddet noggrant och glöm inte bort de områden man ofta missar. Vår studie visar att män ofta lämnar 13% av kroppens yta oskyddad, medan kvinnor lämnar 9% oskyddad*.

Vissa delar av kroppen är lätta att missa men medans en liten yta kan verka ofarligt är noggrann applicering det bästa sättet att undvika solskador på huden. Glöm inte att applicera solskydd vid hårfäste, bena, fotsulorna och läpparna.


*Studie av applicering av solskydd med 52 testpersoner (29 kvinnor, 23 män), EADV 2017 **Studie av applicering av solskydd med 17 barn (4 år gamla i genomsnitt), EADV 2018

När bör jag applicera solskydd?

Applicera solskydd 30 minuter innan du går ut, och låt ingredienserna gå in i huden innan du klär på dig. Om du klär på dig direkt kan produkten istället fastna på kläderna.

Hur ofta bör jag återapplicera solskydd?

Solskydd bör återappliceras varannan timme, eller oftare vid bad, handdukstorkning eller intensivt svettande för att behålla det ursprungliga skyddet. 

Kom ihåg att om du applicerat solskydd en timme innan du gått ut, skall du återapplicera redan efter en timme. Att minska mängden solskydd kommer också minska det skydd det ger.

Välj rätt solskyddsprodukt för din hud

Solskyddsprodukterna i Eucerin Sun går längre än att bara ge skydd mot UV-strålning och är skräddarsydda för individuella hudbehov. Eucerin Sun innehåller ett brett sortiment av produkter som alla erbjuder ett högt solskydd.

Oavsett vilken produkt du väljer, säkerställ att den innehåller UVA- och UVB-skydd, vilket ofta benämns som bredspektrumsolskydd. UVA skyddar mot åldrande strålning, medans UVB skyddar mot de brännande strålarna.

Effektivt solskydd för kroppen med SPF50+ som ger huden en matt och silkeslen känsla

Solskyddsprodukter för ditt ansikte:

 

Solskyddsprodukter för din kropp och ditt ansikte:

Läs mer om solskydd speciellt anpassat för din hudtyp eller ditt hudproblem här.

Relaterade produkter

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.