Solskydd för kroppen

Så här skyddar du bäst kroppen från solen

8 min läsning
Visa mer

Solskydd är inte bara för soldyrkare. Det är viktigt att ge alla delar av kroppen som exponeras för solen det skydd de behöver.

Den här artikeln tittar på hur du skyddar kroppen, hur du väljer rätt produkter som passar din hudtyp och ditt hudtillstånd och hur du smörjer in produkterna för att vara säker på att de skyddar din hud hela dagen.

 

Hur påverkar solen huden på kroppen?

Bild som illustrerar hud djupt ned i hudens lager olika typer av strålning tränger och melanocyter och keratinocyter
UV-strålarna kan skada hudens struktur och utseende
Kvinna i baddräkt som illustrerar huden på kroppen i behov av solskydd
Huden på kroppen kräver en annan typ av solskydd än huden i ansiktet
Bild på kvinna som illustrerar behovet av solskydd för dekolletaget
Precis som ansiktet utsätts dekolletaget regelbundet för solen

 • Sol i lagom mängd är bra för hälsan, men överexponering för solens strålar kan orsaka skador på både kort och lång sikt. Du kan läsa mer om hur solen påverkar huden både på ytan och på cellnivå i Hur påverkar UVA-, UVB- och HEV-strålar huden
 • Huden på kroppen är tjockare och i allmänhet mindre exponerad för solens strålar. Det finns så klart ett par viktiga undantag såsom händerna, armarna och dekolletaget, och dessa områden behöver särskild vård. Personer som bor i soligare klimat och/eller personer som tillbringar mycket tid utomhus bör också vara noga med hur de skyddar huden, året runt. 

Hur kan jag skydda kroppen mot solen?

Kvinna i solhatt på en strand i skyddande kläder
Bär skyddande kläder och solhatt för att minska hudens solexponering
Kvinna som applicerar Eucerin Sun Transparent Spray
Använd en solskyddsprodukt som särskilt har utvecklats för din hudtyp och ditt hudtillstånd
Kvinna som smörjer in ryggen med solskydd
Kom ihåg att skydda även svåråtkomliga områden som ryggen

Att ha en sund inställning till solen är det bästa sättet att minimera riskerna för solskador i huden:  

 • Undvik överexponering mot solen och håll dig i skuggan under de timmar då solen är som starkast 
 • Täck huden med skyddande kläder i direkt solljus, använd solhatt för att skydda hjässan/hårbotten och använd solglasögon. Undvik solglasögon med blåa linser, då dessa kan skada dina ögon. 
 • Solen är oftast starkare i varma klimat, kom ihåg att din hud kan vara extra känslig under de första dagarna när den exponeras. Låt huden anpassa sig långsamt till temperatur och solljuset.  
 • Barns hud är extra känslig mot solen använd solskyddsprodukter som är anpassade för deras hud när de ska tillbringa tid i solen.
 • Använd en solskyddsprodukt som har hög solskyddsnivå (SPF) och som är särskilt anpassad för att passa din hudtyp och ditt hudtillstånd. 
 • Smörj in solskyddet med noggrannhet och återapplicera regelbundet för att vara säker på att du upprätthåller skyddsnivån. 
 • Skadliga strålar kan även ha inverkan på huden även under molniga dagar, så alla delar av kroppen som regelbundet exponeras (till exempel händer, armar och dekolletage) bör få lämpligt skydd.  
 • Smörj in med en återfuktande, lugnande kroppscreme eller After Sun när du varit ute i solen för att hjälpa huden att återhämta sig.
 • Glöm inte att skydda händerna, även under de dagar då du är helt påklädd. Du kan t ex använda samma solskyddscreme/ansiktscreme med SPF som du använder i din dagliga hudvårdsrutin alternativt en handcreme med SPF som Hyaluron-Filler +Elasticity HandcreamÄven om SPF är en solskyddsfaktor, är det bra för dig att veta vilken SPF din kropp behöver.

 
En bra solskyddsprodukt som används rätt och regelbundet i kombination med en sund inställning till hur mycket tid du tillbringar i solen kommer att hjälpa dig att hålla huden frisk och att dessutom se yngre ut längre. 

Hur väljer jag rätt solskyddsprodukt för kroppen?

Använd produkter som:

 

 

ADVANCED SPECTRAL TECHNOLOGY

Alla Eucerins solskyddsprodukter innehåller den innovativa och avancerade spektralteknologin som kombinerar pålitliga bredspektrums- och fotostabila UVA-/UVB-filter 1 för ett mycket högt UV-skydd med Licochalcone A - som är en kraftfull antioxidant som neutraliserar de fria radikaler som orsakas av UV- och HEV-ljus.

Flera av produkterna innehåller även Glycyrrhizinsyra som stöttar hudens egen återhämtning.

Advanced Spectral Technology

 


1 Uppfyller de höga standarderna för UVA- och UVB-skydd enligt Cosmetics Europe. Nivåerna på UVA-skyddet är högre än EU:s rekommendationer

Vilken solskyddsfaktor bör jag välja?

Eucerins solskyddssortiment för kropp 2022
Våra solskydd för kroppen

Solskydd finns i fyra olika skyddsfaktornivåer:

 • Låg - SPF 6 -10
 • Medium - SPF 15- 25
 • Hög - SPF 30-50
 • Mycket hög - SPF 50+.

Ju högre skyddsfaktor, desto bättre är huden skyddad.

 

Välj en skyddsnivå som:

 • är anpassad till just din huds behov: ljus hud eller hud som är särskilt känslig för solen mår t.ex. bra av mycket högt solskydd.
 • tar hänsyn till hur stark solen är och hur länge du kommer att vara i den: solen är som starkast under sommarmånaderna, på hög höjd och ju närmare ekvatorn du befinner dig

 

 Eucerin Sun består av ett omfattande sortiment av kroppsprodukter som erbjuder höga och mycket höga nivåer på solskyddet. 

Välj solskydd för kroppen som är anpassat till din hudtyp och ditt hudtillstånd

Huden mår bra av solskyddsprodukter som har utvecklats med särskild hänsyn till just din huds behov. Alla Eucerins solskydd för kropp har kliniskt och dermatologiskt bevisats vara lämpliga för känslig hud. 

Oljig och/eller aknebenägen hud

Använd produkter med en lättare konsistens och se till att de är icke-komedogena (vilket innebär att de inte innehåller ingredienser som kan täppa till porer och orsaka blemmor) Sun Transparent Spray och Sun Dry Touch passar alla hudtyper, även oljig och aknebenägen hud. De är icke-komedogena, vattenresistenta och absorberas snabbt utan kladd. Läs mer i Solskydd och aknebenägen hud.

Soleksem/Solallergi

Många upplever att huden får kliande, röda utslag när den exponeras för solen. Du kan läsa mer om hur du tar hand om polymorf ljusdermatos (PLE), som är en form av solallergi, i Så här förebygger du soleksem (PLE) .

Solskyddet Sun Allergy Protect SPF50+ innehåller alpha-glucosylrutin som hjälper till att minska risken för eksem som orsakas av solen samtidigt som den ger ett mycket högt solskydd. 

Atopisk Dermatit

Solen gör så att huden blir uttorkad och kan förvärra tillstånd med torr hud, som t.ex. vid atopisk dermatit. Det finns produkter för både vuxna och barn som är lämpliga för personer med benägenhet till atopi. Vuxna kan prova Eucerin Sun Spray SPF 50+ och barn kan använda Eucerin Sun Kids-produkter som lugnar och skyddar huden. 

Aktinisk Keratos

Aktinisk keratos är en pre-cancerös hudsjukdom som blir allt vanligare, tillsammans med icke-melanom hudcancer som det kan utvecklas till. UV-skador från solen är en av de huvudsakliga anledningarna till detta, men genom att använda rätt skydd mot solen kan du fortsatt njuta av vardagen utomhus. 

Eucerin Actinic Control SPF 100 är en medicinteknisk produkt med mycket högt SPF (solskyddsfaktor), specifikt för att förebygga aktinisk keratos och icke-melanom hudcancer eller som kompletterande behandling av aktinisk keratos.

Andra fördelar som tillgodoser dina solskyddsbehov

Barn som surfar
Eucerins solskyddsprodukter är vattenresistenta

Olika personer föredrar att använda solskydd på olika sätt, eller undviker kanske att använda solskydd av vissa anledningar.  


Eucerin förstår vikten av att skydda sig mot solen och erbjuder därför solskyddsprodukter i olika format såsom lotion och spray, med härliga konsistenser utan kladd som absorberas snabbt. Produkterna består av både milt parfymerade och oparfymerade varianter och alla kroppsprodukter är vattenresistenta.

Allt för att du ska kunna njuta av solen säkert. 

Veta mer om Eucerins solskydd för ansiktet? Läs vidare i Varför måste jag skydda huden i ansiktet mot solen?

Veta mer om Eucerins solskydd för barn? Läs Solskydd för barn

Spelar det någon roll hur jag smörjer in kroppen?

Det är viktigt att använda en riklig mängd, att smörja noga och att smörja in sig på nytt regelbundet för att vara säker på att alla exponerade kroppsdelar får det skydd de behöver. 
 
Solskydd bör appliceras minst 30 minuter före du tar på kläder för att säkerställa att solskyddet absorberats ordentligt. Se till att återapplicera under hela dagen, speciellt efter bad, handdukstorkning eller fysiskt ansträngande aktivitet. Även om solskyddet är vattenresistent kan friktion minska skyddet.  
 
Lagom mängd beror naturligtvis på din storlek, hur stor del av kroppen som behöver täckas och vilken produktvariant du använder. Läs med om hur stor mängd du bör applicera och hur ofta du bör återapplicera i Hur mycket solskydd man bör använda?

Varför är det viktigt att smörja in nytt solskydd regelbundet?

Bild som illustrerar områden på kroppen som ofta missas gällande solskydd
Eucerins forskning visar att ungefär 14% av baksidan på kvinnors kroppar och 22 % av baksidan på mäns kroppar regelbundet utsätts för solens strålar utan något som helst skydd.

Det är lätt att glömma dekolletaget, armarna och händerna de dagar då det inte är så mycket sol samt benen när man är barbent. 

Även vid medvetet solbadande är det lätt att missa områden som ryggen och axlarna samt händer och fötter, baksidan av armarna och områden som gränsar till badkläderna, som bikinilinjen. 

Alla Eucerin Suns kroppsprodukter är effektiva så fort de appliceras, så du behöver inte vänta innan du går ut i solen. Vi rekommenderar att du smörjer in dig igen minst varannan timme (och oftare om du badar eller torkar dig med handduk) för att bibehålla optimal skyddsnivå. 

Produkter som kan intressera dig

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.