Kvinna som applicerar solskydd på armen

Solens effekter på kroppen och hur du skyddar huden

Solskydd är inte bara för soldyrkare. Det är viktigt att ge alla delar av kroppen som exponeras för solen det skydd de behöver. Den här artikeln tittar på hur du skyddar kroppen, hur du väljer rätt produkter som passar din hudtyp och ditt hudtillstånd och hur du smörjer in produkterna för att vara säker på att de skyddar din hud hela dagen.

Här är några av våra bästa produkter med solskydd:

Hur påverkar solen huden på kroppen?

Sol i lagom mängd är bra för hälsan, men överexponering för solens strålar kan orsaka skador på både kort och lång sikt. Du kan läsa mer om hur solen påverkar huden både på ytan och på cellnivå i Hur påverkar UVA-, UVB- och HEV-strålar huden

Inte all hud reagerar på samma sätt på solen. Både ålder, hudtyp och hudtillstånd kan göra oss känsligare för exponering. Du kan läsa mer i Känslig hud: varför behöver den solskydd varje dag? och Varför behöver spädbarn och barn speciellt solskydd

Hud på vissa delar av kroppen är mer känslig för solen och blir lättare skadad av solen än hud på andra områden. Huden i ansiktet och huden på kroppen har olika behov när det gäller solskydd. Huden i ansiktet är tunnare och eftersom den oftast inte är täckt är den utsatt för solen varje dag. Den behöver särskilt solskydd och du kan läsa mer i Varför måste jag skydda huden i ansiktet mot solen varje dag?

Huden på kroppen är tjockare och i allmänhet mindre exponerad för miljön. Det finns så klart ett par viktiga undantag såsom händerna, armarna och dekolletaget, och dessa områden behöver särskild vård. Personer som bor i soligare klimat och/eller personer som tillbringar mycket tid utomhus bör också vara noga med hur de skyddar huden.

Solen påverkar också olika hudtyper och hudtillstånd på olika sätt och du kan läsa mer om det i Känslig hud: varför behöver den solskydd varje dag?

UV-strålarna kan skada hudens struktur och utseende
Huden på kroppen kräver en annan typ av solskydd än huden i ansiktet
Precis som ansiktet utsätts dekolletaget regelbundet för solen

Hur kan jag skydda kroppen mot solen?

Att ha en förnuftig inställning till solen är det bästa sättet att minimera riskerna för solskador i huden: 

 • Undvik överexponering mot solen och håll dig i skuggan under de timmar då solen är som starkast
 • Täck huden med skyddande kläder, bland annat solhatt och solglasögon, så ofta som möjligt. 
 • Använd en susolskyddsprodukt som erbjuder rätt nivå på skyddet av huden och de yttre förhållandena och som helst också särskilt har utvecklats för att passa din hudtyp och ditt hudtillstånd.
 • Smörj noga in solskyddet och smörj regelbundet in på nytt för att vara säker på att du upprätthåller skyddsnivån.
 • Kom ihåg att solskydd inte bara är för soldyrkare. Skadliga strålar kan även påverka huden under molniga dagar, så alla delar av kroppen som regelbundet exponeras (händerna, armarna och dekolletaget till exempel) bör få lämpligt skydd. 
 • Smörj in med en After Sun efter att du varit ute i solen för att vårda huden.

För råd om hur du tar hand om ansiktet i solen kan du läsa Varför måste jag skydda huden i ansiktet mot solen varje dag? För att få veta mer om hur man bäst skyddar ung hud kan du läsa Varför behöver spädbarn och barn speciellt solskydd?

Bär skyddande kläder och solhatt för att minska solskador
Använd en solskyddsprodukt som särskilt har utvecklats för din hudtyp och ditt hudtillstånd
Solskydd är inte bara för soldyrkare: personer som jobbar eller tränar utomhus behöver skydda huden

Hur ska jag välja rätt solskyddsprodukt för kroppen?

Titta efter produkter som:

UVA- och UVB-skydd samt skydd mot HEVIS-ljus för kroppen

De flesta ansiktsprodukterna i Eucerins högkvalitativa solskyddsserie innehåller Eucerins innovativa Advanced Spectral Technology som kombinerar pålitliga bredspektrums- och fotostabila UVA-/UVB-filter 1 för mycket högt UV-skydd med antioxidanten Licochalcone A, som är en kraftfull antioxidant som neutraliserar de fria radikaler som orsakas av UV- och HEVIS-ljus. Flera av produkterna innehåller även glycyrrhizinsyra som stöttar hudens eget DNA-reparationssystem.

 1. Uppfyller de höga standarderna för UVA- och UVB-skydd enligt Cosmetics Europe. Nivåerna på UVA-skyddet är högre än EU:s rekommendationer.
Body sun protection: Advanced Spectral Technology

Lämplig skyddsnivå för huden

Solskydd finns i fyra olika nivåer: låg (faktor 6 till 10), medium (15 till 25), hög (30 till 50) och mycket hög (50+). Ju högre skyddsfaktor, desto bättre är huden skyddad.

Välj en skyddsnivå som:

 • passar din huds behov: ljus hud eller hud som är särskilt känslig för solen mår t.ex. bra av mycket högt solskydd
 • tar hänsyn till hur stark solen är och hur länge du kommer att vara i den: solen är som starkast under sommarmånaderna, på hög höjd och ju närmare ekvatorn du är

Eucerins solskyddsserie består av ett omfattande sortiment av kroppsprodukter som erbjuder medelhöga, höga och mycket höga nivåer på solskyddet.

Superior sun protection from Eucerin
Eucerin’s superior sun protection range

Solskyddet för kroppen som är anpassat till din hudtyp och ditt hudtillstånd

Huden mår bra av solskyddsprodukter som särskilt utvecklats för att ta hand om hudens särskilda behov. 

Fet och/eller aknebenägen hud

Titta efter produkter med en lättare konsistens och se till att de är ”icke-komedogena” (vilket innebär att de inte innehåller ingredienser som kan blockera porer och utlösa blemmor). Eucerin Sun Spray Transparent Sensitive Protect SPF 30 har särskilt utvecklats för fet/aknebenägen hud på kroppen. Läs mer i Fet och aknebenägen hud: varför behöver den solskydd varje dag?

Förtidigt åldrande

Solen ansvarar för upp till 90 procent av hudens förtidiga åldrande. Du kan läsa mer i Vad orsakar fotoåldrande och hur kan jag förhindra det? Förutom att Eucerin Sun Lotion Extra Light Photoaging Control SPF 50+ eller SPF 30 erbjuder Advanced Spectral Technology och stöttar hudens eget DNA-reparationssystem innehåller den korta och långa molekylkedjor av hyaluronsyra för att synligt minska ålderstecken på kroppen.

Soleksem

Många tycker att huden får kliande, röda utslag när den exponeras för solen. Du kan läsa mer om hur du tar hand om polymorf ljusdermatos (PLE), det vanligaste hudeksemet, i Soleksem: hur kan jag förebygga PLE och skydda min eksembenägna hud? Eucerin Sun Sensitivity Cream Gel Face & Body SPF50 innehåller alpha-glucosylrutin som bidrar till att minska risken för eksem som orsakas av solen. 

Barns hud

Du kan läsa allt om varför barns hud behöver speciellt solskydd och upptäcka Eucerins Kids Sun-serie i Varför behöver spädbarn och barn speciellt solskydd?

Torr och atopisk hud

Solen gör så att huden torkar ut ännu mer och kan förvärra tillstånd med torr hud, som t.ex. atopisk dermatit. Det finns produkter för både vuxna och barn i serien som är perfekta för solskydd för personer med atopisk dermatit. Vuxna kan prova Eucerin Sun Lotion Extra Light Sensitive Protect SPF 50+ eller SPF 30 eller Eucerin Sun Spray Sensitive Protect SPF 30

Alla Eucerins kroppsprodukter har kliniskt och dermatologiskt visat sig vara lämpliga för känslig hud. 

Du kan läsa mer om Eucerins solprodukter för huden i ansiktet i Varför måste jag skydda huden i ansiktet mot solen varje dag?

Ytterligare fördelar som tillgodoser dina solskyddsbehov

Olika personer föredrar att använda solskydd på olika sätt och därför finns Eucerins solskyddsprodukter i flera olika varianter, från krämiga lotioner till torra sprayer. Serien består av både lätt parfymerade och oparfymerade produkter för att passa alla. Alla våra solskydd för kroppen är vattenfasta.

Flera av våra produkter innehåller vår nya Anti-Stain After Wash-teknik som hjälper till att ta bort solskyddsfläckar efter tvätt så att dina kläder håller sig fräscha längre.

Anti-Stain After Wash-tekniken finns i följande kroppsprodukter för vuxna: Eucerin Sun Lotion Extra Light Photoaging Control SPF 50+/30 och Eucerin Sun Lotion Extra Light Sensitive Protect SPF 50+/30. I följande produkter för barn: Eucerin Kids Sun Lotion Extra Light Sensitive Protect SPF 50+, Eucerin Kids Sun Lotion Sensitive Protect SPF 50+, Eucerin Kids Sun Spray Sensitive Protect SPF 50+.

Läs mer i Solskyddsfläckar: hur kan jag skydda mina kläder mot gula fläckar?

Eucerins solskyddsprodukter är vattenfasta

Spelar det någon roll hur jag smörjer in kroppen?

Det är viktigt att använda en tillräcklig mängd, att smörja in den noga och att regelbundet smörja in på nytt för att vara säker på att alla exponerade delar får det skydd de behöver.

Vad är lagom mängd för kroppen?

Lagom mängd beror så klart på hur stor du är, hur många områden som behöver täckas och vilken produktvariant du använder. Generellt rekommenderar vi följande för vuxna:

Kräm, lotion eller gel

Du behöver en golfbollsstor mängd för att täcka hela kroppen. För varje specifikt område (2–11) i diagrammet nedan använder du en tjock rand med solskydd som går från toppen av ditt långfinger ner till handleden. 

Pumpspray

Håll pumpen ganska nära kroppen och spraya ungefär 15 gånger för varje område (2–11) i diagrammet nedan. 

Aerosolspray

Aerosolsprayen med flera positioner hjälper dig att nå de delar som annars är lätta att missa. Flytta runt den på kroppen tills alla viktiga delar har täckts.

För område 1, ansiktet och halsen, rekommenderar vi att du använder en av våra solskyddsprodukter för ansiktet. Vi förklarar varför i Varför måste jag skydda huden i ansiktet mot solen varje dag

Varför är det viktigt att noggrant och regelbundet smörja in solskyddet flera gånger?

Det är lätt att glömma dekolletaget, armarna och händerna de dagar då det inte är så mycket sol och benen om man har shorts. Och när man solar är det lätt att glömma områden som ryggen och axlarna samt händer och fötter, baksidan av armarna och de områden som gränsar till badkläderna.

Alla Eucerins solskyddsprodukter börjar verka så fort de appliceras, så du behöver inte vänta innan du går ut i solen. Vi rekommenderar att du smörjer in dig igen minst varannan timme (och oftare om du badar och torkar dig med handduk regelbundet) för att bibehålla den ursprungliga skyddsnivån.

Det är lätt att missa svåråtkomliga områden som axlarna
Eucerins forskning visar att ungefär 14 % av baksidan på kvinnors kroppar och 22 % av baksidan på mäns kroppar regelbundet utsätts för solens strålar utan något som helst skydd.

Solskyddstips

Glöm inte att skydda händerna, även de dagar då du är helt påklädd och inte smörjer in dig med solskydd någon annanstans på kroppen. När du smörjer in dig med din dagliga SPF-produkt för ansiktet kan du tänka på att även massera in den på handryggarna.

En bra solskyddsprodukt som används noggrant och regelbundet i kombination med en förnuftig inställning till hur mycket tid du tillbringar i solen kommer att hjälpa dig att hålla huden frisk och att se yngre ut längre.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!