Solens effekter på kroppen – Och hur du skyddar huden

Visa mer

Solskydd är inte bara för soldyrkare. Det är viktigt att ge alla delar av kroppen som exponeras för solen det skydd de behöver. Den här artikeln tittar på hur du skyddar kroppen, hur du väljer rätt produkter som passar din hudtyp och ditt hudtillstånd och hur du smörjer in produkterna för att vara säker på att de skyddar din hud hela dagen.

Här är några av våra bästa solskyddsprodukter för kroppen:

Hur påverkar solen huden på kroppen?

UV-strålarna kan skada hudens struktur och utseende
Huden på kroppen kräver en annan typ av solskydd än huden i ansiktet
Precis som ansiktet utsätts dekolletaget regelbundet för solen

Sol i lagom mängd är bra för hälsan, men överexponering för solens strålar kan orsaka skador på både kort och lång sikt. Du kan läsa mer om hur solen påverkar huden både på ytan och på cellnivå i Hur påverkar UVA-, UVB- och HEV-strålar huden

Inte all hud reagerar på samma sätt på solen. Både ålder, hudtyp och hudtillstånd kan göra oss känsligare för exponering. Du kan läsa mer i Känslig hud: varför behöver den solskydd varje dag? och Varför behöver spädbarn och barn speciellt solskydd

Hud på vissa delar av kroppen är mer känslig för solen och blir lättare skadad av solen än hud på andra områden. Huden i ansiktet och huden på kroppen har olika behov när det gäller solskydd. Huden i ansiktet är tunnare och eftersom den oftast inte är täckt är den utsatt för solen varje dag. Den behöver särskilt solskydd och du kan läsa mer i Varför måste jag skydda huden i ansiktet mot solen varje dag?

Huden på kroppen är tjockare och i allmänhet mindre exponerad för miljön. Det finns så klart ett par viktiga undantag såsom händerna, armarna och dekolletaget, och dessa områden behöver särskild vård. Personer som bor i soligare klimat och/eller personer som tillbringar mycket tid utomhus bör också vara noga med hur de skyddar huden.

Solen påverkar också olika hudtyper och hudtillstånd på olika sätt och du kan läsa mer om det i Känslig hud: varför behöver den solskydd varje dag?

Hur kan jag skydda kroppen mot solen?

Bär skyddande kläder och solhatt för att minska solskador
Använd en solskyddsprodukt som särskilt har utvecklats för din hudtyp och ditt hudtillstånd
Det är lätt att missa svåråtkomliga områden som axlarna

Att ha en sund inställning till solen är det bästa sättet att minimera riskerna för solskador i huden: 

  • Undvik överexponering mot solen och håll dig i skuggan under de timmar då solen är som starkast
  • Täck huden med skyddande kläder  när du är i direkt solljus, använd även solhatt för att skydda skalp/hårbotten och använd solglasögon. Undvik solglasögon med blåa linser, då dessa kan skada dina ögon.
  • Eftersom solen oftast är starkare i varma klimat, kom ihåg att din hud kan vara extra känslig under de första dagarna av en semester medans den anpassas efter temperatur och solexponering.
  • Barns hud är extra känslig mot solen.
  • Använd en solskyddsprodukt som har rätt solskyddsnivå och som, när möjligt, helst också har särskilt utvecklats för att passa din hudtyp och ditt hudtillstånd.
  • Smörj in solskyddet noga och smörj regelbundet på nytt för att vara säker på att du upprätthåller skyddsnivån.
  • Kom ihåg att solskydd inte bara drabbar soldyrkare. Skadliga strålar kan även ha inverkan på huden under molniga dagar, så alla delar av kroppen som regelbundet exponeras (händerna, armarna och dekolletaget till exempel) bör få lämpligt skydd. 
  • Smörj in med en återfuktande, lugnande kroppscreme efter att du varit ute i solen för att vårda huden.

Glöm inte att skydda händerna, även de dagar då du är helt påklädd och inte smörjer in dig med solskydd någon annanstans på kroppen. Du kan t ex använda samma solskyddscreme/ansiktscreme med SPF som  du använder i din dagliga ansiktsrutin för att även smörja ovansidan av händerna.

En bra solskyddsprodukt som används rätt och regelbundet i kombination med en sund inställning till hur mycket tid du tillbringar i solen kommer att hjälpa dig att hålla huden frisk och att se yngre ut längre.

Hur väljer jag rätt solskyddsprodukt för kroppen?

Titta efter produkter som:

UVA- och UVB-skydd samt skydd emot HEVIS-ljus för kroppen

Spectral Wheel

Alla solskyddsprodukter i  Eucerins högkvalitativa solskyddsserie innehåller den innovativa Advanced Spectral -teknologin som kombinerar pålitliga bredspektrums- och fotostabila UVA-/UVB-filter 1 för mycket högt UV-skydd med Licochalcone A - som är en kraftfull antioxidant som neutraliserar de fria radikaler som orsakas av UV- och HEVIS-ljus. Flera av produkterna innehåller även glycyrrhizinsyra som stöttar hudens eget DNA-reparationssystem.

 

1Uppfyller de höga standarderna för UVA- och UVB-skydd enligt Cosmetics Europe. Nivåerna på UVA-skyddet är högre än EU:s rekommendationer.

Lämplig solskyddsnivå för huden

Eucerins solsortiment 2020

Solskydd finns i fyra olika nivåer: låg (faktor 6 till 10), medium (15 till 25), hög (30 till 50) och mycket hög (50+). Ju högre skyddsfaktor, desto bättre är huden skyddad.

Välj en skyddsnivå som:

  • passar din huds behov: ljus hud eller hud som är särskilt känslig för solen mår t.ex. bra av mycket högt solskydd
  • tar hänsyn till hur stark solen är och hur länge du kommer att vara i den: solen är som starkast under sommarmånaderna, på hög höjd och ju närmare ekvatorn du är

Eucerins solskyddsserie består av ett omfattande sortiment av kroppsprodukter som erbjuder höga och mycket höga nivåer på solskyddet.

Solskyddet för kroppen som är anpassat till din hudtyp och ditt hudtillstånd

Huden mår bra av solskyddsprodukter som särskilt utvecklats för att ta hand om hudens särskilda behov. 

Fet och/eller aknebenägen hud

Titta efter produkter med en lättare konsistens och se till att de är ”icke-komedogena” (vilket innebär att de inte innehåller ingredienser som kan blockera porer och utlösa blemmor). Eucerin Sun Spray Transparent Sensitive Protect SPF 30 har särskilt utvecklats för fet/aknebenägen hud på kroppen. Läs mer i Fet och aknebenägen hud: varför behöver den solskydd varje dag?

Förtidigt åldrande

Solen ansvarar för upp till 90 procent av hudens förtidiga åldrande. Du kan läsa mer i Vad orsakar fotoåldrande och hur kan jag förhindra det? Förutom att Eucerin Sun Lotion Extra Light Photoaging Control SPF 50+ eller SPF 30 erbjuder Advanced Spectral Technology och stöttar hudens eget DNA-reparationssystem innehåller den korta och långa molekylkedjor av hyaluronsyra för att synligt minska ålderstecken på kroppen.

Soleksem

Många tycker att huden får kliande, röda utslag när den exponeras för solen. Du kan läsa mer om hur du tar hand om polymorf ljusdermatos (PLE), det vanligaste hudeksemet, i Soleksem: hur kan jag förebygga PLE och skydda min eksembenägna hud? Eucerin Sun Sensitivity Cream Gel Face & Body SPF50 innehåller alpha-glucosylrutin som bidrar till att minska risken för eksem som orsakas av solen. 

Barns hud

Du kan läsa allt om varför barns hud behöver speciellt solskydd och upptäcka Eucerins Kids Sun-serie i Varför behöver spädbarn och barn speciellt solskydd?

Torr och atopisk hud

Solen gör så att huden torkar ut ännu mer och kan förvärra tillstånd med torr hud, som t.ex. atopisk dermatit. Det finns produkter för både vuxna och barn i serien som är perfekta för solskydd för personer med atopisk dermatit. Vuxna kan prova Eucerin Sun Lotion Extra Light Sensitive Protect SPF 50+ eller SPF 30 eller Eucerin Sun Spray Sensitive Protect SPF 30

Alla Eucerins kroppsprodukter har kliniskt och dermatologiskt visat sig vara lämpliga för känslig hud. 

Du kan läsa mer om Eucerins solprodukter för huden i ansiktet i Varför måste jag skydda huden i ansiktet mot solen varje dag?

Ytterligare fördelar som tillgodoser dina solskyddsbehov

Eucerins solskyddsprodukter är vattenfasta

Olika personer föredrar att använda solskydd på olika sätt och därför finns Eucerins solskyddsprodukter i flera olika varianter, från krämiga lotioner till torra sprayer. Serien består av både lätt parfymerade och oparfymerade produkter för att passa alla. Alla våra solskydd för kroppen är vattenresistenta (barnprodukterna är extra vattenresistenta).

Några av våra kroppsprodukter innehåller dessutom Anti-Stain After Wash-teknik som hjälper till att ta bort solskyddsfläckar efter tvätt så att dina kläder håller sig fräscha längre.

 

Läs mer hur man motverkar gula fläckar i Solskyddsfläckar- hur kan jag skydda mina kläder mot missfärgningar?

Spelar det någon roll hur jag smörjer in kroppen?

Det är viktigt att använda en tillräcklig mängd, att smörja in den noga och att regelbundet smörja in på nytt för att vara säker på att alla exponerade delar får det skydd de behöver.

Solskydd bör appliceras minst 30 minuter innan du går ut i solen. Se till att även återapplicera under dagen, speciellt efter bad eller svettning.

Lagom mängd beror så klart på hur stor du är, hur stor del av  som behöver täckas och vilken produktvariant du använder. Läs med om hur stor mängd du bör applicera och hur ofta du bör återapplicera under Hur mycket solskydd man bör använda.

Varför är det viktigt att smörja in nytt solskydd regelbundet?

Eucerins forskning visar att ungefär 14 % av baksidan på kvinnors kroppar och 22 % av baksidan på mäns kroppar regelbundet utsätts för solens strålar utan något som helst skydd.

Det är lätt att glömma dekolletaget, armarna och händerna de dagar då det inte är så mycket sol och benen om man har shorts. Och när man solar är det lätt att glömma områden som ryggen och axlarna samt händer och fötter, baksidan av armarna och de områden som gränsar till badkläderna.

Alla Eucerins solskyddsprodukter börjar verka så fort de appliceras, så du behöver inte vänta innan du går ut i solen. Vi rekommenderar att du smörjer in dig igen minst varannan timme (och oftare om du badar och torkar dig med handduk regelbundet) för att bibehålla den ursprungliga skyddsnivån.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård

Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer

Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation

Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig