Solens effekter på kroppen – Och hur du bäst skyddar huden

8 min läsning
Visa mer

Solskydd är inte bara för soldyrkare. Det är viktigt att ge alla delar av kroppen som exponeras för solen det skydd de behöver.

Den här artikeln tittar på hur du skyddar kroppen, hur du väljer rätt produkter som passar din hudtyp och ditt hudtillstånd och hur du smörjer in produkterna för att vara säker på att de skyddar din hud hela dagen.

 

Hur påverkar solen huden på kroppen?

Bild som illustrerar hud djupt ned i hudens lager olika typer av strålning tränger och melanocyter och keratinocyter
UV-strålarna kan skada hudens struktur och utseende
Kvinna i baddräkt som illustrerar huden på kroppen i behov av solskydd
Huden på kroppen kräver en annan typ av solskydd än huden i ansiktet
Bild på kvinna som illustrerar behovet av solskydd för dekolletaget
Precis som ansiktet utsätts dekolletaget regelbundet för solen

 • Sol i lagom mängd är bra för hälsan, men överexponering för solens strålar kan orsaka skador på både kort och lång sikt. Du kan läsa mer om hur solen påverkar huden både på ytan och på cellnivå i Hur påverkar UVA-, UVB- och HEV-strålar huden
 • Hud på vissa delar av kroppen är mer känslig för solen och blir lättare skadad av solen än hud på andra områden. Huden i ansiktet och huden på kroppen har olika behov när det gäller solskydd. Huden i ansiktet är tunnare och eftersom den oftast inte är täckt är den utsatt för solen varje dag. Den behöver särskilt solskydd och du kan läsa mer i Varför måste jag skydda huden i ansiktet mot solen varje dag?
 • Huden på kroppen är tjockare och i allmänhet mindre exponerad för solen stålar. Det finns så klart ett par viktiga undantag såsom händerna, armarna och dekolletaget, och dessa områden behöver särskild vård. Personer som bor i soligare klimat och/eller personer som tillbringar mycket tid utomhus bör också vara noga med hur de skyddar huden.

Hur kan jag skydda kroppen mot solen?

Kvinna i solhatt på en strand i skyddande kläder
Bär skyddande kläder och solhatt för att minska solskador
Kvinna som applicerar Eucerin Sun Transparent Spray
Använd en solskyddsprodukt som särskilt har utvecklats för din hudtyp och ditt hudtillstånd
Kvinna som smörjer in ryggen med solskydd
Kom ihåg att skydda även svåråtkomliga områden som ryggen

Att ha en sund inställning till solen är det bästa sättet att minimera riskerna för solskador i huden: 

 • Undvik överexponering mot solen och håll dig i skuggan under de timmar då solen är som starkast
 • Täck huden med skyddande kläder  när du är i direkt solljus, använd även solhatt för att skydda skalp/hårbotten och använd solglasögon. Undvik solglasögon med blåa linser, då dessa kan skada dina ögon.
 • Eftersom solen oftast är starkare i varma klimat, kom ihåg att din hud kan vara extra känslig under de första dagarna av en semester medans den anpassas efter temperatur och solexponering.
 • Barns hud är extra känslig mot solen.
 • Använd en solskyddsprodukt som har rätt solskyddsnivå och som, när möjligt, helst också har särskilt utvecklats för att passa din hudtyp och ditt hudtillstånd.
 • Smörj in solskyddet noga och smörj regelbundet på nytt för att vara säker på att du upprätthåller skyddsnivån.
 • Kom ihåg att solskydd inte bara drabbar soldyrkare. Skadliga strålar kan även ha inverkan på huden under molniga dagar, så alla delar av kroppen som regelbundet exponeras (händerna, armarna och dekolletaget till exempel) bör få lämpligt skydd. 
 • Smörj in med en återfuktande, lugnande kroppscreme efter att du varit ute i solen för att vårda huden.

Glöm inte att skydda händerna, även de dagar då du är helt påklädd och inte smörjer in dig med solskydd någon annanstans på kroppen. Du kan t ex använda samma solskyddscreme/ansiktscreme med SPF som  du använder i din dagliga ansiktsrutin för att även smörja ovansidan av händerna.

En bra solskyddsprodukt som används rätt och regelbundet i kombination med en sund inställning till hur mycket tid du tillbringar i solen kommer att hjälpa dig att hålla huden frisk och att se yngre ut längre.

Hur väljer jag rätt solskyddsprodukt för kroppen?

Titta efter produkter som:

 

UVA- och UVB-skydd samt skydd emot HEVIS-ljus för kroppen

Advanced Spectral Technology

Alla produkter i Eucerins  högkvalitativa solskyddsserie innehåller den innovativa Advanced Spectral -teknologin som kombinerar pålitliga bredspektrums- och fotostabila UVA-/UVB-filter 1 för ett mycket högt UV-skydd med Licochalcone A - som är en kraftfull antioxidant som neutraliserar de fria radikaler som orsakas av UV- och HEVIS-ljus.

Flera av produkterna innehåller även glycyrrhizinsyra som stöttar hudens egen återhämtning.

Advanced Spectral Technology

1 Uppfyller de höga standarderna för UVA- och UVB-skydd enligt Cosmetics Europe. Nivåerna på UVA-skyddet är högre än EU:s rekommendationer

Vilken solskyddsfaktor bör jag välja?

Titta efter produkter som:

Eucerins solskyddssortiment för kropp 2022
Våra solskydd för kroppen

Solskydd finns i fyra olika skyddsnivåer: låg (SPF 6 -10), medium (SPF 15- 25), hög (SPF 30-50) och mycket hög (SPF 50+). Ju högre skyddsfaktor, desto bättre är huden skyddad. Välj en skyddsnivå som:

 

 • är anpassad till just din huds behov: ljus hud eller hud som är särskilt känslig för solen mår t.ex. bra av mycket högt solskydd
 • tar hänsyn till hur stark solen är och hur länge du kommer att vara i den: solen är som starkast under sommarmånaderna, på hög höjd och ju närmare ekvatorn du befinner dig

 

Vår solskyddsserie Eucerin Sun består av ett omfattande sortiment av kroppsprodukter som erbjuder höga och mycket höga nivåer på solskyddet. 

Välj solskydd för kroppen som är anpassat till din hudtyp och ditt hudtillstånd

 

Huden mår bra av solskyddsprodukter som särskilt utvecklats för att ta hand om just din huds särskilda behov. Alla Eucerin Suns solskydd för kropp har kliniskt och dermatologiskt visats vara lämpliga för känslig hud.

Fet och/eller aknebenägen hud

 

Titta efter produkter med en lättare konsistens och se till att de är icke-komedogena (vilket innebär att de inte innehåller ingredienser som kan täppa till porer och utlösa blemmor). Sun Transparent Spray SPF 30 och SPF 50+ passar även oljig och aknebenägen hud på kroppen och har en mattande effekt. Läs mer i Fet och aknebenägen hud: varför behöver den solskydd varje dag?

Soleksem/Solallergi

 

Många upplever att huden får kliande, röda utslag när den exponeras för solen. Du kan läsa mer om hur du tar hand om polymorf ljusdermatos (PLE), som är en form av solallergi, i Soleksem: hur kan jag förebygga PLE och skydda min eksembenägna hud? Sun Sensitivity SPF50+ innehåller alpha-glucosylrutin som bidrar till att minska risken för eksem som orsakas av solen. 

Atopisk Dermatit

 

Solen gör så att huden torkar ut ännu mer och kan förvärra tillstånd med torr hud, som t.ex. atopisk dermatit. Det finns produkter för både vuxna och barn i serien som är perfekta för solskydd för personer med atopisk dermatit. Vuxna kan prova Eucerin Sun Spray SPF 50+ och barn kan använda Eucerin Sun Kids-produkter som lugnar och skyddar huden.

Aktinisk Keratos

Aktinisk keratos är en pre-cancerös hudsjukdom som blir allt vanligare, tillsammans med icke-melanom hudcancer som det kan utvecklas till. UV-skada från solen är en av de huvudsakliga anledningarna till detta, men genom att använda rätt solskydd kan du fortsatt njuta av vardagen utomhus.

Eucerins Actinic Control SPF 100 är en medicinteknisk produkt med mycket högt SPF (solskyddsfaktor), specifikt för att förebygga aktinisk keratos och icke-melanom hudcancer eller som kompletterande behandling av aktinisk keratos.

Ytterligare fördelar som tillgodoser dina solskyddsbehov

Barn som surfar
Eucerins solskyddsprodukter är vattenresistenta

 

Olika personer föredrar att använda solskydd på olika sätt och därför finns Eucerin Sun i flera olika varianter, från krämiga lotioner till torra sprayer. Serien består av både lätt parfymerade och oparfymerade produkter för att passa alla. Alla våra solskydd för kroppen är vattenresistenta - barnprodukterna är extra vattenresistenta.

Veta mer om Eucerins solskydd för ansiktet? Läs vidare i Varför måste jag skydda huden i ansiktet mot solen varje dag?

Veta mer om Eucerins solskydd för barn? Läs  Solskydd för barn

Spelar det någon roll hur jag smörjer in kroppen?

 

Det är viktigt att använda en tillräcklig mängd, att smörja in den noga och att regelbundet smörja in på nytt för att vara säker på att alla exponerade kroppsdelar får det skydd de behöver.

Solskydd bör appliceras minst 30 minuter innan du går ut i solen. Se till att även återapplicera under dagen, speciellt efter bad eller fysisk ansträngande aktivitet.

Lagom mängd beror så klart på hur stor du är, hur stor del av  som behöver täckas och vilken produktvariant du använder. Läs med om hur stor mängd du bör applicera och hur ofta du bör återapplicera i Hur mycket solskydd man bör använda?

Varför är det viktigt att smörja in nytt solskydd regelbundet?

Bild som illustrerar områden på kroppen som ofta missas gällande solskydd
Eucerins forskning visar att ungefär 14 % av baksidan på kvinnors kroppar och 22 % av baksidan på mäns kroppar regelbundet utsätts för solens strålar utan något som helst skydd.

 

Det är lätt att glömma dekolletaget, armarna och händerna de dagar då det inte är så mycket sol och benen om man har shorts. Och när man solar är det lätt att glömma områden som ryggen och axlarna samt händer och fötter, baksidan av armarna och de områden som gränsar till badkläderna.

Alla Eucerin Suns produkter börjar verka så fort de appliceras, så du behöver inte vänta innan du går ut i solen. Vi rekommenderar att du smörjer in dig igen minst varannan timme (och oftare om du badar och torkar dig med handduk regelbundet) för att bibehålla den ursprungliga skyddsnivån.

Relaterade artiklar

Produkter som kan intressera dig

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.