Kvinna som applicerar solskydd på armen

Solens effekt på kroppshuden Förebygg och skydda mot skadlig UV-strålning

I vardagslivet skyddar vi kroppen mot solen med våra kläder. Enda gången vi tänker på solskydd är när vi är helt exponerade, på semester, under långa perioder. Det är dock viktigt att alltid skydda kroppshuden när den exponeras för UV-strålning, oavsett om det är en solig dag eller när du exempelvis har på dig kortärmade tröjor, shorts eller kjol.

TECKEN OCH SYMPTOM

Så här känner du igen solskador på kroppshuden

Kroppshuden skiljer sig från ansiktshuden på flera sätt:

 • Eftersom kroppshuden inte exponeras direkt för omgivningen går cellförnyelsen långsammare på kroppen än i ansiktet. Den naturliga exfolieringen är mindre och därför brukar kroppshuden vara tjockare och fjälligare.
 • Ansiktshudens översta lager har mindre celler än resten av kroppen. Mindre celler betyder en mindre barriär och därför försvinner vatten snabbare från ansiktet än från kroppen.
 • Epidermishuden i ansiktet är cirka 0,12 mm tjock medan genomsnittet på kroppen är cirka 0,6 mm. Eftersom det här hudlagret är tjockare kan det leda till ansamlingar av döda hudceller och bakterietillväxt.

Huden i ansiktet och på kroppen har olika behov när det gäller solskydd. Skyddet för ansiktet är utvecklat för de specifika behoven hos tunnare, mer exponerad hud. Det kan också innehålla färgpigment för att ge en jämn hudton.

Läs mer om solens effekt på ansiktet.
Läs mer om hudens struktur.

Huddiagram
Kroppshuden är tjockare än ansiktshuden – den har större celler och förlorar inte vatten så snabbt.
Kvinna i vit baddräkt
Kroppshuden kräver en annan typ av solskydd än ansiktshuden.

Rätt solskydd på kroppen kan bidra till att förhindra flera olika hudproblem:

Solsveda
UVB-strålarna orsakar akut UV-skada: solsveda. De tränger inte in lika djupt i huden men är huvudorsaken till direkt DNA-skada. Oskyddad hud kan bli röd, få blåsor och göra extremt ont. Detta är särskilt farligt för barn och ungdomar eftersom det ökar risken för epitelcancer och malignt melanom senare i livet. Läs mer om hur du skyddar barn mot solsveda.

Förtida åldrande hos huden
Djupa rynkor och oelastisk hudvävnad är några av de negativa effekterna av solljus. Läs mer om förtida åldrande hos huden.

Hyperpigmentering/mörka fläckar
Omfattande solexponering är den största orsaken till hyperpigmentering – ett ofarligt men otrevligt hudproblem som gör att mörka fläckar visar sig på huden. Läs mer om hyperpigmentering.

Polymorfa ljusutslag (PLE)
Kroppens hud är oftast täckt och kan reagera när den exponeras för solen – exempelvis på våren eller på semester. Detta tillstånd, som kännetecknas av ett kliande, svidande eksem kallas PLE.

Kvinnas bröst
Dekolletaget exponeras för solen på samma sätt som ansiktet.
Kvinnoansikte
Axlarna utsätts ofta för mycket sol på sommaren.

Acne aestivalis (kallas även Mallorca-akne)
Till skillnad från Acne vulgaris, orsakas detta tillstånd med röda, inflammerade utslag inte av hormonella förändringar och bakterier, utan av hudens reaktion på det varma solskenet och vissa ingredienser i hudvårds- och solskyddsprodukter. Acne aestivalis liknar PLE på många sätt och det kan vara svårt att skilja mellan dessa två tillstånd.

Atopiskt eksem (dermatit)/psoriasis
Solskydd är också viktigt för den som drabbats av atopiskt eksem (dermatit) och psoriasis eftersom de redan har torr hud. Topiska läkemedel kan göra att huden lättare drabbas av solsveda. Läs mer om atopiskt eksem (dermatit).

Diabetesdrabbades hud
Huden hos personer med diabetes binder fukt mindre effektivt än en frisk persons hud. Fuktbristen orsakar ofta intensiv klåda som kan drabba hela kroppen. Solljuset torkar ut huden ytterligare och gör den känsligare för infektioner. Den minskade smärtupplevelse som personer med diabetes har ökar också risken för solsveda.

Hudcancer
Det finns fyra typer av cancer eller förstadier till cancer som är kopplade till UV-strålar. Aktinisk keratos visar som ett litet, upphöjt, grovt område av huden som har varit i solen under lång tid. Vissa förekomster av aktinisk keratos kan utvecklas till en typ av hudcancer. Basalcellscancer är den vanligaste formen av hudcancer. Den visar sig i form av öppna sår, röda fläckar, rosa utväxter, blanka knölar eller ärr. Skivepitelcancer visar sig i form av en kvarvarande röd, fjällig fläck som kan blöda om den irriteras. Det är den näst vanligaste hudcancerformen hos vita. Den allvarligaste formen av hudcancer är melanom. De flesta melanom är svarta eller bruna, men de kan även vara hudfärgade, rosa, röda, lila, blå eller vita.

Kvinnorygg
UVB-strålar kan orsaka DNA-skador, vilket är särskilt farligt för barn och tonåringar.

Film med soltips

Se den fina filmen med soltips – ett resultat av ett nära samarbete mellan mama, Amelia och Eucerin.

Tävla och vinn solskyddsprodukter från Eucerin

Om du är orolig för din hud är det viktigt att få professionell rådgivning från en dermatolog.

ORSAKER OCH UTLÖSANDE FAKTORER

Det här kan du göra för att minimera risken för solskada

Det bästa sättet att undvika solrelaterade hudproblem är att undvika solen så mycket det går. Eftersom det inte alltid är möjligt, eller önskvärt, är solskyddsprodukter det näst bästa sättet. Det är viktigt att förstå att skadliga strålar kan nå huden även vid molnigt väder, i skuggan och i vattnet. Därför måste du vara medveten om riskerna även när du inte solar.

Solljuset bidrar till många positiva faktorer – bättre humör, produktion av vitamin D, bättre cirkulation och ökad melaninproduktion – men de skadliga effekterna av UVA-strålarna (ögonskador, försämrat immunsystem, förtida åldrande hos huden, genetiska mutationer (melanom), solallergi och solöverkänslighet) och UVB-strålarna (ögonskador, solbränna (asiatisk hud), solsveda och genetiska mutationer/hudcancer som inte är melanom) måste undvikas för att förhindra hudskador.

De negativa effekterna av UVA- och UVB-strålar kan minimeras genom att man:

 • Undviker direkt solljus, framför allt omfattande exponering mellan kl. 11 och 15.
 • Använder solskyddsprodukter i riklig mängd och ofta.
 • Ser till att barn inte utsätts för direkt solexponering.
 • Tar hänsyn till varje persons hudtyp och dess egenskaper.
 • Använder lämpliga kläder eller hattar.
 • Tar hänsyn till hur eventuella läkemedel påverkar solkänsligheten.

Kvinna med hatt
Du kan minska risken för solskador genom att ha rätt kläder på dig.
BIDRAGANDE FAKTORER

Vilka faktorer ökar risken för solskador

Vissa personer är känsligare än andra för solrelaterade hudskador och hudtillstånd. Det kan bero på ett antal faktorer däribland:

 • Hormonell påverkan
  En särskild typ av hyperpigmentering, som kallas melasma eller kloasma, är vanligast hos kvinnor eftersom den tros utvecklas när de kvinnliga könshormonerna stimulerar överproduktion av melanin när huden exponeras för solen.
 • Genetik
  Om en eller båda föräldrarna har haft hudcancer är risken större för att deras barn ska drabbas.
 • Ålder
  Risken för cancer ökar med åldern. Melanom, som kan förekomma överallt på kroppen, är vanligare inom åldersintervallet 55–64 år än hos yngre personer.
 • Läkemedel
  Vissa läkemedel, däribland vissa p-piller och typer av antibiotika, kan öka hudens känslighet och öka risken för pigmenteringssjukdomar.
 • Postdermatologiska behandlingar
  Kemisk peeling och laserbehandling kan göra huden röd och mycket känslig för solen.

Kvinna som tar medicin
Vissa läkemedel, däribland p-piller, kan öka känsligheten för solens strålar.
Kvinna som tittar åt vänster
Hormoner, genetik och ålder kan också påverka ljuskänsligheten.

 • Hudfärg
  Personer med rött eller ljusblont hår, mycket ljus hudton och många fräknar drabbas lättas av solsveda och har svårast att bli solbrända.
 • Befintliga sjukdomar
  Personer som lider av psoriasis eller atopiskt eksem (dermatit) brukar ha torr, känslig hud och behöver därför särskilda solskyddsprodukter.
 • Acne aestivalis
  Denna hudreaktion drabbar oftast unga till medelålders kvinnor (25–40).

Kvinna som tittar åt höger
Naturligt ljus hud är ofta känsligare för solen än andra hudtyper.

Ta reda på om du löper ökad risk för vissa hudsjukdomar genom att prata med en dermatolog.

LÖSNINGAR

Lösningar

Det är extremt viktigt att förebygga och skydda huden mot solskador eftersom huden inte kan reparera sig själv om skadan är för svår. Skadan blir då oåterkallelig.

Förebyggande och skyddande krämer och lotioner

Skydda kroppens hud mot de skadliga effekterna av UV-strålning genom att:

 • Använda rätt solskyddsfaktor.
 • Använda rätt mängd solskydd.
 • Applicera och bättra på solskyddet med några timmars mellanrum för att bibehålla skyddet, framför allt efter att du har badat, svettats och torkat dig.

Eucerins serie av solskyddsprodukter för kroppen har en unik kombination av UV-filter och det biologiska skyddet hos Licochalcone A. Detta högeffektiva och fotostabila filtersystem med Tinosorb S skyddar tillförlitligt mot solsveda medan Licochalcone A ger en antioxidanteffekt som skyddar hudcellerna mot solskador på grund av fria radikaler.

Solskyddet har utvecklats för att uppfylla behoven hos olika typer av kroppshud:

För normal hud, pröva

Eucerin Sun Lotion Extra Light eller Eucerin Sun Spray, SPF 20 and SPF 50+.

För torr hud pröva Eucerin Sun Lotion Dry Skin SPF 30  som har blivit kliniskt testad på patienter med problematisk  torr hud som  Atopisk Dermatit.

För känslig, fet och aknebenägen hud så erbjuder Eucerin Transparent Sun Spray Dry Touch kliniskt testad, ultralätt skydd med bredspektrum UVA/UVB filter system och biologiskt cellskydd.

Lika viktigt som att smörja in huden innan du går ut i solen,  är att kyla, svalka och återfukta huden efter solningen. Alla Eucerins produkter för kroppen kan användas i kombination med Eucerin After Sun. 

Kvinna som applicerar solskydd
Det är mycket viktigt att du väljer rätt solskydd för din hudtyp.
Mor med barn
Vissa hudtyper, som barnhud och allergibenägen hud, kräver särskild uppmärksamhet.

Andra alternativ

I tillägg till dermatologiska krämer och lotioner finns det fler sätt att skydda huden mot de skadliga effekterna av UV-strålning:

 • Bär kläder för att skydda känslig hud, däribland långärmade tröjor och byxor med långa ben.
 • Använd en hatt med brett brätte.
 • Ta med ett paraply eller solskyddstält när du ska vara ute i solen. Här används filter som skyddar mot UV och reflekterande material för att minimera effekterna av UVA- och UVB-strålar.
 • Ät en kost med höga halter karotiner (röda, gula och orange frukter och grönsaker). De har visat sig stärka hudens naturliga skydd om man äter dem under lång tid. Det finns också bevis på att dieter som innehåller mycket omega-fetter (olivolja, fet fisk etc.), lite rött kött och mejeriprodukter samt mycket vitamin C, E och flavonoider kan ha en liknande effekt.
Familj på stranden
Du kan även förebygga solskador med lämpliga kläder.
Kvinna som äter ett äpple
En kost med höga halter av karotin och omega-fetter stärker hudens naturliga skydd.

Sun protection tip

Om du är orolig för hudskador på grund av solen kontaktar du en dermatolog.