Ögonområdet på en kvinna med kråkfötter

Vad orsakar kråkfötter och hur kan man förebygga och minska dem?

5 min läsning
Visa mer

Vad är kråksfötter?

Kråkfötter (även kallade kråksparkar) är rynkor eller uttryckslinjer som uppstår runt ögonen. De här raka rynkorna påminner om kråkfötter, därav namnet. Kråkfötter eller kråksparkar är en naturlig del av hudens åldrande, men det finns ändå vissa yttre och inre faktorer som påverkar och intensifierar dem.

Med hjälp av lämpliga hudvårdsprodukter och en livsstil som är skonsam mot huden kan man bromsa och fördröja uppkomsten av rynkor under ögonen.

Rynkor under ögonen är precis vad det låter som. De framkommer först som fina linjer på grund av våra ansiktsuttryck, och med tiden kan de utvecklas till djupa rynkor.  

 

Vad orsakar kråkfötter (kråksparkar)?

Närbild av en kvinna
Kråksparkar och rynkor under ögonen är oftast de rynkor som uppstår först eftersom huden runt ögonen är så tunn.

Det finns flera orsaker till att man får kråksparkar. Bland annat

 • hudens naturliga åldrande 
 • ansiktsmimik
 • vanor och livsstil

Med åldern försämras hudens naturliga strukturella komponenter som gör att den ser smidig och fast ut. Det handlar bland annat om elastin, hyaluronsyra och kollagen.

Det leder till att hudens struktur blir mindre fast och och mer ojämn. De första rynkorna börjar synas. Huden under ögonen är mycket tunn och här finns mycket lite underhudsfett.

 
Det är anledningen till att de första rynkorna oftast syns här. De flesta upptäcker sina första rynkor under ögonen när de är mellan 25 och 30 år.

Oftast syns rynkorna under ögonen bara när man ler, men med tiden blir de allt mer markanta.

 

Så här blir du av med kråkfötter (kråksparkar)

Det går inte att undvika kråksparkar helt. Men hur kan man bli av med rynkorna utan botox? Här är några metoder man kan använda för att i viss mån reducera rynkor:

 

 1. Ögoncremer: Hudvårdande produkter för kråksparkar och rynkor under ögonen: Produkter som innehåller Hyaluron passar perfekt för att fylla ut rynkor inifrån. Det får huden att se fräsch och ungdomlig ut. Ögoncremer som även innehåller solskyddsfaktor är extra bra mot rynkor. Anledningen till det är att UV-strålning gör att huden blir rynkigare (fotoåldrande). Hyaluron-Filler Eye SPF 15 är en åldersförebyggande ögoncreme med Hyaluronsyra, SPF 15 och UVA-skydd som passar alla hudtyper. En dagcreme som motverkar rynkor är också en viktig del i hudvårdsrutinen. Hyaluron-Filler Day SPF 30 passar bra för torr hud och motverkar de första ålderstecknen.

 2. Täcka över kråksparkar och rynkor med smink: Man kan helt enkelt sminka över rynkorna om man vill dölja sina kråksparkar. Man kan få extra bra resultat med färgade cremer mot rynkor som korrigerar hudtonen och täcker över fina rynkor.

 3. Behandla din hud varsamt: Hudvårdsprodukter och cremer bör appliceras försiktigt. Var även försiktig när du sminkar av dig så att du inte gnuggar för hårt mot huden – det kan ge fler och djupare kråksparkar och rynkor under ögonen. Ögonsmink ska tas bort på kvällen så att de hudvårdande produkterna lättare kan absorberas av huden under natten. DermatoCLEAN Cleansing Milk passar perfekt för daglig rengöring eftersom den rengör huden skonsamt och effektivt utan att torka ut den. 

 

Återfuktande produkter för huden runt ögonen

Så här förebygger du kråksparkar

Det finns en del livsstilspåverkan som kan göra rynkor under ögonen och kråksparkar mer framträdande, t.ex. rökning, att inte dricka tillräckligt mycket vatten eller solskada. Som vi tidigare nämnt är det viktigt att använda riktade hudvårdsprodukter, men vissa vanor kan också motverka att rynkor bildas eller minska befintliga rynkor.

 1. Drick ordentligt: Det är även viktigt att hålla sig återfuktad för att undvika uttorkad hud. Om huden inte får tillräckligt mycket vatten störs hudens barriär, vilket kan resultera i att huden känns stram, kliande och ömtålig. Denna brist på vatten kan även göra fina linjer och rynkor under ögonen extra framträdande. För att undvika detta rekommenderas du att dricka minst 1,5 liter vatten per dag.
 2. Mindre stress: När vi känner oss stressade producerar våra kroppar kortisol, vilket kan påverka hudens kollagen. Våra hudceller kan inte motverka denna förlust av kollagen när vi upplever höga stressnivåer, vilket kan öka synligheten för kråksparkar. Försök hitta ett någon slags stresslindring som t.ex. att gå en promenad, träna eller lyssna på musik.
 3. Testa ansiktsmasker: Ansiktsmasker kan bidra till att återställa och ge näring åt huden. Vi rekommenderar att man använder ansiktsmasker som är speciellt utvecklade för att minska kråkfötter och rynkor under ögonen.
 4. Reducera oxidativ stress med en bra kost: Oxidativ stress uppstår när alltför många så kallade fria radikaler (en naturlig biprodukt av ämnesomsättningen) finns i cellerna. Denna oxidativa stress anses delvis ligga bakom vårt åldrande. Du kan minska den oxidativa stressen med en balanserad kost som är rik på antioxidanter, eftersom de binder fria radikaler som är skadliga för huden. Dessa ämnen återfinns bland annat i bär, citrusfrukter och nötter. Försök att äta varierat, satsa färska produkter och undvik processad mat.
 5. Bra sömn: Huden förnyas medan vi sover. Det rekommenderas att man sover cirka sju till åtta timmar per natt. Applicera en lämplig vårdande nattprodukt innan du går och lägger dig så att huden har bästa möjliga förutsättningar för att förnya och återhämta sig. Eucerin Hyaluron-Filler Night motverkar åldrandeprocessen och fyller synligt ut fina linjer och till och med kråksparkar och andra djupa rynkor.
 6. Sport och träning mot rynkor: Gör träning till en del av vardagen. Träning förbättrar blodcirkulationen och det har en positiv effekt på hudens utseende. 
 7. Använd solskydd: UV-ljus kan skada huden och påskynda hudens åldrande. Det bästa är att använda en vårdande dagprodukt med solskyddsfaktor eller ett solskydd för att skydda huden och bromsa åldrandet. Man får också kråksparkar av att kisa mycket. Använd solglasögon för att undvika det.
 8. Hälsosam livsstil: Försök så mycket du kan att undvika alkohol, nikotin och alltför mycket socker för att hålla huden fräsch och strålande.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.