En leende kvinna.

Vad är marionettlinjer och vad orsakar dem?

4 min läsning
Visa mer

Vad är marionettlinjer?

Marionettlinjer (även kallade ”sura mungipor” eller veck mellan munnen och hakan) hör till de ansiktsrynkor som kommer naturligt med åldern. De löper från mungiporna ner mot haklinjen. Marionettlinjer har fått sitt namn just på grund av sin form: de ”separerar” hakan från resten av ansiktet och påminner starkt om marionettdockornas karaktäristiska ansikten. Marionettlinjer uppstår ofta tillsammans med nasolabialveck. Dessa sträcker sig från näsvingarna ner till mungiporna och är, i likhet med marionettlinjer, skratt- eller uttryckslinjer. 

Orsaker till marionettlinjer och rynkor runt hakan

Marionettlinjer och andra rynkor runt munnen och hakan orsakas främst av tyngdkraftens inverkan på vävnaden. De är ett resultat av hudens naturliga åldrande, som innebär att huden blir slappare på grund av att den är mindre elastisk och tappar volym. Skarpa ansiktsuttryck kan gynna bildandet av marionettlinjer. De första ansiktsrynkorna kommer i 25-årsåldern. Rynkor uppstår alltså på grund av att huden hela tiden åldras. Den processen innebär att mindre Hyaluronsyra produceras och kvaliteten på det strukturella proteinet kollagen försämras. Exempel på andra faktorer som främjar framkomsten av marionettlinjer, rynkor runt hakan och andra ansiktsrynkor:

  • Huden blir tunnare, vilket är ett ålderstecken som uppstår från 25-årsåldern.
  • Huden blir torrare med åldern, på grund av både interna och externa faktorer.
  • Man använder inte rätt hudvård för hudtypen.
  • Man använder inte tillräckligt solskydd. Det så kallade fotoåldrandet är en av de vanligaste orsakerna till att huden åldras. Det utlöses av UV-strålar som torkar ut huden och attackerar hudcellerna. 
  • Det är också viktigt att se till att din hud är välskött för att den inte ska bli uttorkad. Uttorkad hud kan bidra till åldrande och torr hud.

Många av dessa orsaker kan leda till fördjupning av andra rynkor i ansiktet, särskilt de rynkor runt ögonen som kallas kråkfötter

Marionettlinjer behandling: ta bort marionettlinjer

Marionettlinjer före efter: Tyvärr går det inte att ta bort marionettlinjer helt och hållet, så man kan alltså inte bli av med dem helt. Däremot går det att göra marionettlinjerna mindre synliga med hjälp av kosmetiska hudbehandlingar. Tänk på att dessa behandlingar ofta är dyra och att de måste upprepas med jämna mellanrum för att effekten ska bestå. Tänk även på att kosmetiska behandlingar för att minska marionettlinjer ofta är (minimalt) invasiva och därmed alltid innebär en risk för biverkningar.

Injektioner med Hyaluronsyra mot marionettlinjer

En av de vanligaste metoderna för att reducera marionettlinjer är fillers som injiceras under huden. Som fillers används oftast Hyaluronsyra. Hyaluronsyra sprutas in direkt i huden med en tunn spruta. Utfyllnad av marionettlinjer med Hyaluronsyra ska endast utföras av en specialist. För att bibehålla resultatet måste man upprepa behandlingen ungefär en eller två gånger per år. Det här är en minimalinvasiv metod som kan få biverkningar, till exempel tillfällig svullnad och rodnad och i sällsynta fall allergiska reaktioner.

Andra behandlingar som fyller ut marionettlinjer: botox

Utöver Hyaluronsyra kan en injektion göras med nervgiftet botox. Till skillnad från Hyaluron är botox inte ett naturligt ämne och kan därför leda till betydligt fler biverkningar. Prata igenom alla alternativ och risker med din hudspecialist Innan du bestämmer dig för vilken injektion du ska välja för att behandla dina marionettlinjer.

Kemisk peeling

En kemisk peeling innebär att man applicerar en syralösning på huden som skalar av hudens översta lager. Beroende på vilken syra som används kan denna behandling mot marionettlinjer ha en lätt och ytlig, medeldjup eller djup effekt. Kemisk peeling stimulerar hudens förnyelse, vilket leder till att marionettlinjer och andra rynkor reduceras. Behandlingen reducerar även hudblemmor och hyperpigmentering, till exempel åldersfläckar, kort sagt förnyas hela hudens utseende. Man kan få biverkningar som påminner om när man har bränt sig i solen, till exempel smärta, rodnad och flagande hud. 

Varning: Efter kemisk peeling är huden ytterst känslig. Därför måste man hela tiden skydda huden mot solen veckorna efter behandlingen.

En kemisk peeling appliceras på en kvinnas ansikte.
Kemisk peeling ger ofta liknande sidoeffekter som när man bränner sig i solen.

Laser mot marionettlinjer

Laserbehandling i ansiktet Titel: Laserbehandling i ansiktet på en ung kvinna
Laserbehandlingar kan reducera såväl marionettlinjer som andra ansiktsrynkor, åldersfläckar och akneärr.

Under laserbehandlingen leds ljusenergi genom hudens yta ner i hudens djupare lager. Hettan orsakar cellskador nere i huden. Det syns inte utanpå huden, men inuti huden stimuleras bildandet av nya celler och därmed även produktionen av kollagen. Laserpulserna sprids så att hudcellerna träffas jämnt av ljusenergin. Linjer runt hakan och rynkor runt munnen reduceras synligt och huden ser fastare och mer ungdomlig ut. Fördelen är att laser kan användas selektivt, vilket gör att man kan rikta behandlingen för att ta bort eller reducera marionettlinjer. Vanligtvis krävs flera sessioner för att behandla hela huden.

Laserbehandlingar leder, i likhet med kemisk peeling, till en ökad känslighet för ljus. Därför måste man skydda huden mot direkt solljus även efter den här typen av behandling.

Så här kan man reducera eller ta bort marionettlinjer utan kirurgi

Ett alternativ eller komplement till kosmetiska hudbehandlingar av marionettlinjer är en omsorgsfull hudvård med bra Anti-Age-cremèr och serum. Speciella vårdande ämnen, till exempel Hyaluronsyra och andra Anti-Age-ingredienser, ger en utfyllande effekt när de används regelbundet och de återfuktar huden på djupet. På så sätt kan resultatet av laserbehandlingar eller injektioner under marionettlinjer främjas och bibehållas längre.

Med sina Hyaluron-Filler-produkter har Eucerin utvecklat en Anti-Age-serie som bidrar till att dämpa rynkor på hakan och andra ålderstecken och tydligt ger slapp hud i ansiktet - till exempel runt munnen - mer volym och elasticitet.

Du kanske också gillar

Med de innovativa produkterna i hudvårdsserien Hyaluron-Filler + 3x Effect erbjuder Eucerin olika dagcremer för alla behov och en vårdande nattprodukt som passar alla hudtyper lika bra. Dessutom kan olika serum, koncentrat och andra specialvårdande produkter bidra till att motverka att befintliga marionettlinjer och andra rynkor blir ännu djupare. Till exempel kan man använda det utfyllande Hyaluron-Filler Skin Refining Serum som den första och mest effektiva hudvårdsprodukten i 20-årsåldern, när de första linjerna och rynkorna börjar att synas. Det kan även användas i kombination med en dagcreme som motverkar rynkor, till exempel Hyaluron-Filler + 3x Effect Day SPF 30.

Om djupare marionettlinjer redan har bildats och du behöver hudvård för mogen hud, rekommenderar vi hudvårdsserien Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity. De vårdande dag- och nattprodukterna stärker hudens struktur med Arctiin, en aktiv ingrediens som stimulerar kollagenproduktionen. Dessutom innehåller formulan med aktiva ingredienser Silymarin – ett extrakt från växten mariatistel som är en kraftfull antioxidant – och återfuktande Hyaluronsyra. Genom att använda hudvårdsprodukter får huden lyster och känns fräsch. Läs mer om formula och hur produktserien Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity fungerar.

Förebygga marionettlinjer och andra ansiktsrynkor

Det finns några saker man kan göra själva för att motverka att marionettlinjer och andra ansiktsrynkor uppstår och fördjupas. Här kan du läsa om hur du enkelt fördröjer och reducerar ålderstecken, till exempel torrhet, rynkor och minskad volym, på lång sikt genom att följa de här enkla förebyggande stegen:

 

Solskydd

Ansiktet utsätts hela tiden för yttre miljöfaktorer. UV-strålning kan orsaka stora skador på huden och påskynda hudens åldrande rejält. Därför är det viktigt att skydda sig ordentligt med ett lämpligt solskydd för att försena synliga marionettlinjer. Applicera en vårdande dagprodukt med SPF under hela året. På sommaren ska du välja produkter med SPF 30 eller 50+. Eucerin Sun Fluid Photoaging Control SPF 50 erbjuder solskydd med Anti-Age-effekt. Läs mer om varför du ska använda solskydd varje dag.

Hälsosam livsstil

Det vi äter påverkar huden lika mycket som kroppen. Se till att din dagliga kost innehåller många antioxidanter. Rå frukt och råa grönsaker innehåller många vitaminer och antioxidanter som kan binda fria radikaler i kroppen. Ju färre fria radikaler som finns i kroppen, desto långsammare åldras huden. Det är också viktigt att få tillräckligt med sömn för att motverka ansiktsrynkor och se till att huden hinner förnya sig.

Daglig hudvård

En bra hudvårdsrutin med lämpliga produkter skyddar huden mot att åldras i förtid och att marionettlinjer fördjupas. En bra rutin består av fyra steg: rengöra - tona - vårda - skydda. Eucerins hudvårdsserie DermatoCLEAN [HYALURON] passar alla hudtyper och är berikad med hudförnyande, fuktbindande Hyaluronsyra. Läs mer i vår artikel om den dagliga hudvårdsrutinen.

Ansiktsyoga: en naturlig behandling mot marionettlinjer

Ansiktsyoga (som även kallas yotox) är en trend från USA för att motverka rynkor. Ansiktsyoga sägs reducera marionettlinjer, pannrynkor, kråksparkar och andra rynkor genom att stimulera blod- och lymfkärl, så att huden i ansiktet får mer syre. ”Yotox” blir allt mer populärt tack vare att det är en 100 % naturlig behandling mot linjer och rynkor. Testa den här övningen som motverkar att marionettlinjer uppstår eller blir djupare:

  • Se till att pannan och området runt ögonen är helt avslappnade.
  • Le så brett du kan och släta samtidigt ut linjerna runt munnen.
  • Håll kvar positionen i 10-15 sekunder.
  • Som en motrörelse kan du dra ihop läpparna och forma en pussmun. Genom att växla mellan dessa två rörelser tränar du musklerna i munnen och kinderna samt käken.
  • Upprepa övningen fem gånger. 

Du kan göra den här övningen mot marionettlinjer flera gånger per dag. Du kan även kombinera den med andra övningar för att strama upp och träna huden i hela ansiktet. 

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.